Max Schrems om ny udvikling i historisk privacy-sag: Det er et kæmpe nederlag til Facebook

Illustration: artmagination/Bigstock
EU's generaladvokat er positiv i forhold til Facebooks brug af standardkontrakter til at sende indsamlet persondata fra europæiske brugere til selskabets amerikanske servere. Men generaladvokaten understreger samtidig, at europæiske databeskyttelsesnævn kan og skal stoppe denne transaktion, hvis data, der forlader EU's medlemslande, ikke bliver behandlet på sikker vis.

Facebook er fortsat i midten af en retssag, hvor den østrigske jurist og aktivist Max Schrems har anklaget selskabet for at sende oplysninger om europæiske borgere videre til en usikker tredjepart, hvor personoplysningerne ikke bliver beskyttet ordentligt, nemlig Facebooks egne servere i USA.

Der er ikke fældet dom i retssagen endnu, men EU's generaladvokat har vurderet, at Facebook gerne må anvende såkaldte standard contractual clauses, standardkontrakter. Det er kontrakter, som selskaber i EU's medlemslande kan indgå med selskaber udenfor EU, hvis man vil føre persondata ud af EU.

Det oplyser EU's generaladvokat, Henrik Saugmandsgaard Øe, i en pressemeddelelse. Generaladvokaten kan vel at mærke ikke fælde dom i sådanne sager, men advokatens vurdering vejer tungt hos de fem aktuelle domstole, der står med netop denne opgave.

Facebook har anvendt firmaets europæiske afdeling i Irland til at indsamle persondata på europæiske brugere, som man så derefter har sendt videre til den amerikanske afdeling af selskabet via førnævnte standardkontrakter.

Og den praksis har EU's generaladvokat vurderet til at være lovlig.

Det har fået flere medier, heriblandt danske, til at kalde sagen for en sejr til Facebook og et nederlag til Max Schrems. Generaladvokaten har dog et stort 'men' hæftet på enden af vurderingen om, at disse kontrakter umiddelbart er efter bogen.

Det er nemlig efter generaladvokatens vurdering essentielt, at europæiske databeskyttelsesmyndigheder forhindrer EU-borgeres persondata i at blive sendt ud af EU, hvis de overføres til et sted, hvor disse oplysninger ikke kan blive beskyttet på forsvarlig vis.

USA, den usikre tredjepart

Det kan i det lys være svært at se generaladvokatens vurdering som en sejr til Facebook, påpeger Max Schrems i en udmelding om generaladvokatens vurdering.

Han anfører, at virksomhedens mulighed for at overføre EU-brugeres data videre til Facebooks amerikanske servere står og falder med, om de amerikanske servere vurderes til at være ude af stand til at beskytte EU-brugernes persondata på ordentlig vis.

Ifølge Max Schrems kan sejren yderligere være svær at få øje på, fordi den europæiske højesteret tidligere har kategoriseret USA som en usikker destination for europæiske persondata.

Argumentet er, at amerikanske myndigheder som eksempelvis NSA potentielt kan kræve adgang til disse data både med og mod Facebooks vilje.

Ligeledes har den irske databeskyttelseskommission, DPC, der agerer tilsynsførende myndighed overfor Facebooks europæiske hovedkontor i Irland, også tilbage i 2016 vurderet, at amerikansk masseovervågning fra NSA og andre overtræder EU's fundamentale rettigheder, påpeger aktivisten.

Max Schrems kritiserer også derfor DPC for ikke at have handlet hurtigere og sat en stopper for overførsler af persondata til Facebook i USA.

Han håber på, at generaladvokatens vurdering om, at myndigheder skal bremse overførsler til usikre destinationer betyder, at DPC bliver nødt til at forhindre Facebooks irske afdeling i sende personfølsomme oplysninger til Facebook i USA, når nu DPC selv tidligere har italesat USA's masseovervågning som en overtrædelse af europæiske borgeres rettigheder.

»Jeg er generelt glad for generaladvokatens mening. Meningen er på linje med vores juridiske argumenter. Dette er et stort nederlag for den irske databeskyttelseskommission og for Facebook, og det er et vigtigt skridt for brugernes privatliv,« hedder det i udtalelsen fra Max Schrems.

Den endegyldige dom fra den europæiske højesteret forventes at blive fældet inden for de næste måneder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere