Matriklens ældste hardware: Hulkortmaskine fra 1947

Version2 på sommertour: En hulkortmaskine fra Københavns Kommune er det ældste stykke hardware, IBM kan fremvise på Lyngbyvej 2.

Det tenderer til snyd at kickstarte en sommerserie med titlen ”matriklens ældste hardware” lige netop hos IBM. For i anledning af den nyligt overståede 100 års fødselsdag har IBM lavet en mindre udstilling af alskens gammelt hardware i vandrehallen.

Her er alt fra RFID-tags anno 2010 over Dankortterminaler (1983) og gamle stempelure til en slæbbar computer fra 1989 på kun 9,5 kilo – eksklusiv batteri.

Den model, der virkelig trækker nørd-mundvand, er – bortset fra den klassiske røde kuglehovedskrivemaskine – en IBM RAMAC 305 harddisk fra 1956. Den udstillede model blev købt af Toms fabrikker i 1961 og kan lagre hele 5 megabyte. Men alene pladelageret fylder som en olietønde, og hele installationen krævede 9 x 15 meter.

Vinderen af titlen som matriklens ældste hardware går dog til en hulkortmaskine, der i 1947 blev købt af Københavns Kommune. Hulkort var en tidlig måde at repræsentere binære data på og blev i mange år anvendt af computere som det vigtigste lagringsmiddel for både programmer og data.

Hulkort-teknologien kom til Danmark allerede i 1920, hvor Max Bodenhoff får et agentur på IBM’s hulkortløsning. Allerede i 1921 bliver DSB kunde hos Bodenhoff, og tre år senere kommer Dansk Arbejdsgiverforening også på kundelisten.
Matriklens ældste hardware stammer så vidt annalerne kan dokumentere dog fra Københavns Kommune, hvor den i 1947 blev anskaffet af det statistiske kontor til at udarbejde indkomst-, formue- og flyttestatistik.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Lars Tørnes Hansen

Det sjove ved at se det rigtig gamle hardware er at der er mere ren mekanik over dem end elektronik.

Jeg har øvrigt stadig min første computer - en Amstrad CPC 664 med grøn monochrom skærm og tilhørende data disketter + en diskette til CP/M, og på den anden side noget Logo tegne programmeringssprog.

Jeg donerer den gerne til Datahistorisk Museum - den pt. lever sit liv i en stor flyttepapkasse.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere