Matriklens ældste hardware: Hulkortmaskine fra 1947

4. juli 2011 kl. 15:344
Version2 på sommertour: En hulkortmaskine fra Københavns Kommune er det ældste stykke hardware, IBM kan fremvise på Lyngbyvej 2.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det tenderer til snyd at kickstarte en sommerserie med titlen ”matriklens ældste hardware” lige netop hos IBM. For i anledning af den nyligt overståede 100 års fødselsdag har IBM lavet en mindre udstilling af alskens gammelt hardware i vandrehallen.

Her er alt fra RFID-tags anno 2010 over Dankortterminaler (1983) og gamle stempelure til en slæbbar computer fra 1989 på kun 9,5 kilo – eksklusiv batteri.

Den model, der virkelig trækker nørd-mundvand, er – bortset fra den klassiske røde kuglehovedskrivemaskine – en IBM RAMAC 305 harddisk fra 1956. Den udstillede model blev købt af Toms fabrikker i 1961 og kan lagre hele 5 megabyte. Men alene pladelageret fylder som en olietønde, og hele installationen krævede 9 x 15 meter.

Vinderen af titlen som matriklens ældste hardware går dog til en hulkortmaskine, der i 1947 blev købt af Københavns Kommune. Hulkort var en tidlig måde at repræsentere binære data på og blev i mange år anvendt af computere som det vigtigste lagringsmiddel for både programmer og data.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hulkort-teknologien kom til Danmark allerede i 1920, hvor Max Bodenhoff får et agentur på IBM’s hulkortløsning. Allerede i 1921 bliver DSB kunde hos Bodenhoff, og tre år senere kommer Dansk Arbejdsgiverforening også på kundelisten.
Matriklens ældste hardware stammer så vidt annalerne kan dokumentere dog fra Københavns Kommune, hvor den i 1947 blev anskaffet af det statistiske kontor til at udarbejde indkomst-, formue- og flyttestatistik.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
5. juli 2011 kl. 20:19

Det sjove ved at se det rigtig gamle hardware er at der er mere ren mekanik over dem end elektronik.

Jeg har øvrigt stadig min første computer - en Amstrad CPC 664 med grøn monochrom skærm og tilhørende data disketter + en diskette til CP/M, og på den anden side noget Logo tegne programmeringssprog.

Jeg donerer den gerne til Datahistorisk Museum - den pt. lever sit liv i en stor flyttepapkasse.

2
5. juli 2011 kl. 11:40

Ved I hvor jeres stammer fra?

3
5. juli 2011 kl. 11:41

Argh - jeg skulle have checket linket før jeg skrev - Ja - den stammer fra Philips ;-)