Matriklens ældste hardware: ESDI-disk til skræk og advarsel

6. juli 2011 kl. 10:436
Sommertour: En 21 år gammel harddisk hos Microsoft vejer og fylder overraskende meget. Men så kan den også gemme på uhyrlige 760 megabyte data.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Året er 1990. Ingeniør Claus Bruun har brug for lagerplads. Masser af lagerplads. IBM’s PS/2’er kommer typisk med 30 megabyte harddiske – eller 60, hvis man virkelig punger ud.

»Men vi havde brug for meget mere til en ordentlig stor filserver. Så vi købte en CORE harddisk på 760 megabyte. Det var en kæmpe disk – både rent fysisk og lagringsmæssigt,« fortæller Claus Bruun fra Microsoft til Version2. Version2 har onsdag flyttet redaktionen til Microsoft Development Center Copenhagen i Vedbæk, hvor softwaregiganten udvikler Dynamics-løsninger.

Claus Bruun, der næste år har 25 års jubilæum i det, der i dag er Microsoft, har titel af build engineer. Det er ham, der sørger for, at alle ændringer i Dynamics-produkterne bliver integreret, så man ved dagens slutning har et helt opdateret program klar til at brænde på en dvd.

At elektronikklodsen har fulgt med Claus rundt på karrierens forskellige kontorer er der en ganske særlig grund til:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Den står der til skræk og advarsel. Det var et frygteligt bøvl at få alle de proprietære løsninger fra CORE til at virke. Den havde sit eget Busmaster indstikskort, som oven i købet kunne overtage kontrollen med selve bussen fra CPU’en. På den måde kunne den for eksempel kommunikere direkte med memory. Jeg har godt nok brugt meget tid på den,« smiler han.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
6. juli 2011 kl. 12:26

Morten må vist være en af de yngre journalister, der har til gode at lære at lave noget research. ESDI var da en standard, men den var skummel, for tilslutningen var fysisk magen til den normal MFM i modsætning til SCSI. Også derfor så man ofte, at controller og disk blev solgt som sæt, for så var man sikker på, det virkede. Jeg havde en på 140 MB med Western Digital controller, der udmærkede sig ved aldrig at fejle. 140 MB var meget dengang, så 760 MB har været en monsterdisk.

Men kæmpe disk? Det ligner nu en standard 5,25" fuldhøjde, altså magen til de første harddiske (og i øvrigt også floppydiskdrev), IBM leverede til sin PC.

3
6. juli 2011 kl. 12:04

Tja, jeg husker da jeg for 30 år siden købte min første PC - for godt 5000 Kr. Så fik man også en 8088 processor, hele 640 KB rom og ikke mindre end TO floppydrev.

Jeg blev hurtig træt af at flagre med disketter (dengang var floppy discs virkelig "floppy") så jeg begyndte at kigge mig om efter en harddisk.

20 MB Seagate disk gav jeg den gang godt 4000 Kr. for. Dertil skulle jeg jo så bruge et controlerkort - det kostede godt 5000 Kr. Men så var jeg også sikker på, at jeg havde harddisk for resten af livet - hele 20 MB var dengang "næsten ubegrænset lagerplads".

Tiderne skifter !

Niels

2
6. juli 2011 kl. 11:57

Propretær er vel så meget sagdt, var mange forskellige producenter af harddisk og controler med det interface, Har selv en seagate st4766e, 5,25" 677mb som tiltrods for at være tabt fra en knallert i fuldfart stadigvæk virker upåklageligt, så et eller andet lavet de rigtig med hardwaren dengang.

1
6. juli 2011 kl. 10:48

Min gamle Acorn Archimedes hjemmecomputer brugte SCSI diske, så jeg købte midt i 1990'erne en billig brugt 300MB harddisk fra en pensioneret Unixserver. Når den lavede spin-up lød det som, når en jetjager starter, så den blev forholdsvist hurtigt solgt videre og jeg købte i stedet en mindre (men også mindre støjende) ny harddisk.

4
6. juli 2011 kl. 12:22

Jeg købte en (godt) brugt Micropolis i midten af 90'erne. 1.2GB, 5¼" fuldhøjde. 3600rpm. Og den lyder også som en mindre gasturbine. Den trækker 2A på 5V og 2A på 12V. Og så er den ret liberal hvad montage angår - "any orientation" stod der i dokumentationen. Jeg har den stadig liggende og sidst jeg fyrede op under den virkede den upåklageligt. Der skal en OS/2-maskine til at læse filsystemet.

6
7. juli 2011 kl. 09:26

suk, man bliver helt sentimental. Jeg stykkede også en vild server sammen engang i 90'ere med 4 Micropolis diske og OS/2. Hver disk fyldte mere end 1" i højden. Kan ikke huske hvor meget de rummede, men de måtte spindes op en for en for ikke at strømforsyningen gik i knæ. Det var virkeligt en imponerende lyd.