Matematiske ligninger gør internettet hurtigere

Netværkskodning med matematiske ligninger kan gøre internettet 5-10 gange hurtigere end WiFi. Bag teknologien står danske og amerikanske forskere, der vil ændre markedet for internetkommunikation.

En ny slags netværkskodning med matematiske ligninger kan gøre internettet 5-10 gange hurtigere som normalt WiFi. Det viser en række eksperimenter med software, som forskere fra Aalborg Universitet har udviklet i samarbejde med Massachusetts Institute of Technology (MIT) og California Institute of Technology (Caltech).

»Det har potentiale til at ændre hele markedet,« siger professor Frank Fitzek fra Aalborg Universitet i en pressemeddelelse om den nye netværkskodning, han selv har været med til at udvikle. Kodningen udnytter matematiske ligninger til at sende internetsignalet på en anden måde, og vil kunne anvendes i både satellit-, mobil- og internetkommunikation fra computere.

Læs også: Tip til hurtigere trådløst netværk på kontoret

Normalt deler internetkommunikation data op i pakker. Fejlkontrol er med til at sikre, at signalet når frem i sin originale form, men ofte er det nødvendigt at sende data-pakkerne flere gange, og det sløver internetsignalet. Kodningen med de matematiske ligninger lagrer og sender signalet på en anden måde. Opstår der fejl undervejs, er det ikek nødvendigt at sende data-pakken igen, i stedet bruges forudgående og efterfølgende data til at rekonstruere fejlene - via ligningen.

'Vi sender altså ikke pakker af data. vi sender en matematisk ligning,' siger Frank Fitzek.

I et forsøg har forskerne anvendt en fire minutter lang musikvideo som eksempel. Den nye matematisk metode betød, at videoen blev hentet fem gange så hurtigt som med almindelig WiFi, og samtidig blev den streamet uden afbrydelser, mens den med Wifi-steaming gik i stå 13 gange.

Læs også: 3 skruer op for maks-hastigheden: Mobilt bredbånd med 600 megabit pr. sekund næste år

Metoden hedder RLNC (Random Linear Network Coding), og er en patenteret teknologi. Sammen med to udviklere fra Aalborg Universitet har Frank Fitzek stiftet selskabet Steinwurf, som netop har åbent kontorer i Silicon Valley. Deres mål er at gøre teknologien så udbredt og så tilgængelig som muligt, og Frank Fitzek tror på, at det vil blive integreret i de fleste produkter.

'Det eneste, der kan stoppe udviklingen, er patenter,' siger Frank Fitzek.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer ()
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#6 Rune Larsen

"'Det eneste, der kan stoppe udviklingen, er patenter,' siger Frank Fitzek"

Så er det jo godt, at vores kære politikere, som fx Henrik Sass Larsen forsikrer os om, at vi ikke har software-patenter i EU, eller...

  • 0
  • 0
#7 Michael Larsen

Det er der heller ikke. Men software er defineret meget snævert af EU, sådan at software sådan set kun betyder, man ikke kan tage patent på selve koden. Derimod kan man tage patent på funktioner og koncepter hvilket betyder at softwarepatenter er komplet ligegyldige og ingen værdi har i praksis. Så reelt har vi i Danmark, og resten af EU, softwarepatenter.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere