Massive it-prisstigninger rammer danske virksomheder: »Det nytter ikke noget at slå it-chefen oven i hovedet«

Plus23. maj kl. 05:004
Massive it-prisstigninger rammer danske virksomheder: »Det nytter ikke noget at slå it-chefen oven i hovedet«
Illustration: KMD.
Flere it-leverandører har skruet op for priserne på deres it-licenser, og derfor stiger udgifterne for danske virksomheder. Ekspert advarer dog mod at fokusere for snævert på de højere priser.

Priserne er på himmelflugt flere steder i samfundet på grund af den ene krise efter den anden. Alligevel stikker en udgift særligt ud hos de danske it-chefer.

Udgifterne til it-licenser er nemlig steget markant hos en lang række leverandører, og det rammer pengepungen hos de danske virksomheder.

»Det betyder et større pres på budgetterne, det er der ingen tvivl om,« siger CIO i den danske ingeniørvirksomhed Semco Maritime, Jan Topp Rasmussen.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
23. maj kl. 11:46

Tjah - I har jo begge ret (Zephyrus og Christian). Men man kan jo starte med at smide Microsoft på porten. Cloud er et buzz-ord, der basalt set handler om at inkludere nogle serveromkostninger og netomkostninger i et for brugerne uforståeligt sammensurium, der sjovt nok ender med, at brugerne skal betale 'lidt' mere. Helt enig med Zephyrus, at Open Source-alternativer er at foretrække.

Men Christian har bestemt også ret. Specialsoftware skal skrives til den virksomhed, der skal bruge den (og så skal source-koden afleveres, så betaleren selv kan arbejde videre med den - evt. lægge den ud som Open Source). På den måde kan software-udviklere tjene de penge, de skal - uden at tage brugerne som gidsler.

Og med kommentaren om mainframes - well, hvis man ikke synes, man får noget for sine licenser dér, så er tiden måske inde til at skifte til andre teknologier?

1
23. maj kl. 08:35

Lige om lidt så skifter flere og flere virksomheder til Open Source. Virksomheder er notorisk dårlige til håndtere div opgaver i en livscyklus, derfor opbygger virksomhederne teknisk gæld. Hvorfor ikke gøre det samme på alle dele af it-installationen, ved at benytte et gratis alternativ og så glemme alt om den vedligeholdelse som skal til for at drive en it-installation. Sparede licenser er penge dirkte til bundlinjen.

2
23. maj kl. 11:04

Så hvordan skal dem der bygger software tjene penge, hvis alt skal være open source og gratis ?

4
23. maj kl. 12:12

Så hvordan skal dem der bygger software tjene penge, hvis alt skal være open source og gratis ?

70-80% af al open source, udvikles af personer der får LØN for det. Så firmaer tjener tydeligvis fint penge, selvom koden der udvikles, frigives som open source :)

Vi udvikler f.ex. vores ting som Open Source (bl.a. https://k8id.io ), og bidrager til anden open source vi anvender - og har alligevel kunder. Det er bare en anden forretningsmodel.

Meget software, er f.ex. udviklet at brugere selv - der samarbejder om at bygge bl.a. CAD programmer mm. - og for mange større firmaer vil det bedre kunne betale sig at have en fuldtidsstilling (eller halvtids) der kun udvikler på den software man anvender mest.