Massiv I/O-kapacitet skal styrke cognitive computing

En ny processorserie baseret på IBM’s POWER9-design skal drive IBM’s fremtidige forretning inden for cognitive computing og også udgøre en stor del af firmaets Watson-teknologi.

IBM vil basere sin Watson-teknologi på en kolossal processor med ikke færre end 24 processorkerner og et areal på 695 mm². Processorens detaljer blev afsløret på ISSCC (International Solid State Circuits Conference) i San Francisco tidligere på måneden.

Processoren består af 17 metallag.

For at forstå, hvor stor processoren er, kan den sammenlignes med AMD’s seneste x86-processor, der har et areal på omkring 44 mm². Begge processorer er fremstillet i 14 nm procesteknologi.

Det er dog værd at huske på, at IBM’s processor består af 24 kerner, hvor AMD’s design blot omfatter 4 kerner. Det vigtigste ved IBM’s processor er dog ikke antallet af processorkerner på et enkelt stykke silicium, men den samlede båndbredde der er til rådighed for I/O.

IBM har valgt at anvende 48 I/O-baner, der hver har en kapacitet på 256 Gb/s, hvilket giver en samlet båndbredde på 12 Tb/s, hvilket svarer til 1,5 TB/s.

For at give et indtryk af, hvor høj hastigheden er, svarer det til, at indholdet af en 2 TB-harddisk kan læses på lidt over et sekund, hvis ellers mekanikken kunne følge med.

Den massive båndbredde skal blandt andet anvendes til GPU (Graphics Processor Unit) acceleration.

Med Watson er det lykkedes for IBM at forvandle den oprindelige Watson-computer, der deltog i Jeopardy til en teknologi, der i dag anvendes kommercielt. IBM har også ansat omkring 2.000 konsulenter til at sælge teknologien til virksomheder og forskningsinstitutioner, der har brug for cognitive computing.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere