Massiv email-overvågning og censur afsløret i Deutsche Bahn

De tyske statsbaner er havnet i en kæmpe skandale om overvågning og filtrering af emails. Ledelsen tjekkede 173.000 ansattes post i årevis og slettede blandt andet emails med opfordringer til at strejke.

Grænserne for, hvor meget en arbejdsgiver må lure i de ansattes mailbokse, har været til intens diskussion i Tyskland, efter det blev afsløret, at transportgiganten Deutsche Bahn havde en omfattende praksis med at tjekke medarbejdernes emails for, hvad der blev kaldt illoyal adfærd.

I februar blev to tidligere ministre derfor sat i spidsen for en kommission, der skulle komme til bunds i skandalen, og i weekenden blev resultatet så offentliggjort ? med et ramaskrig til følge.

Overvågningen af de ansattes post var langt mere omfattende end først antaget. Ud af 220.000 ansatte i Deutsche Bahn blev 173.000 ansattes post rutinemæssigt tjekket for illoyal adfærd fra 2002 og frem. Først i oktober 2008 stoppede overvågningen, som de ansatte ikke kendte til, skriver it-mediet Heise Online.

Der blev blandt andet holdt øje med, om en række nøgleord optrådte i mailen, og hvem de ansatte sendte emails til. Var modtageren en journalist eller politiker, blev disse mails automatisk sendt videre til et internt tilsyn i Deutsche Bahn. Her kunne man så tjekke, om der blev lækket følsomme informationer.

Decideret censur har også været i brug. En mail sendt i 2007 til tusindvis af ansatte blev holdt tilbage og slettet, så den aldrig nåede frem til de ansatte. Brevet var fra en fagforeningsrepræsentant og opfordrede medarbejderne til at strejke.

Overvågningen af emails begyndte som et tiltag mod korruption, da Deutsche Bahn havde været plaget af flere skandaler, hvor medarbejdere havde lavet underhåndsaftaler med leverandører. Men med tiden greb omfanget af overvågningen om sig, måske som følge af, at der ofte blev lækket fortrolige oplysninger til pressen inden vigtige bestyrelsesmøder.

Den øverste direktør for den store koncern har i dag mandag valgt at træde tilbage, ifølge tyske aviser på grund af en fyreseddel fra Angela Merkel oven på weekendens afsløringer. Direktøren bedyrer, at han ikke vidste, at overvågningen blev brugt i så høj grad og mener desuden ikke, at der er sket noget ulovligt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere