Masser af Windows 10-pc'er kan ikke køre næste version

5. juli 2021 kl. 08:2015
Masser af Windows 10-pc'er kan ikke køre næste version
Illustration: Skærmdump/Version2.
Hardware-krav stiller sig i vejen for opdatering af pc'er til Microsofts næste udgave af styresystemet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Microsoft har fastsat hardware-krav for pc'er, der skal kunne benytte det nye Windows 11-styresystem, og det sætter millionvis af maskiner, der i dag fint kan afvikle Windows 10, på porten.

Det skriver mediet The Verge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Windows 11 kræver Intel ottendegenerations-Coffee Lake eller AMD Zen 2-cpu'er eller nyere, samt hardwares-sikkerhedsmodulet TPM 2.0 (Trusted Platform Module), tillige med minimum fire gigabyte hukommelse og 64 gigabyte lagerplads.

I modsætning hertil krævede Windows 10 kun kræver en 1 GHz-processor, 1 gigabyte RAM (2 gigabyte til 64-bit) og 16 gigabyte lagerplads (20 gigabyte til 64-bit). It-administratorer har opbygget en forventning om at kunne opgradere til det nyeste operativsystem, uanset hvilken hardware de kører. Det ser ud til, at det er ved at ende med Windows 11, konkluderer The Verge.

Microsoft har ifølge The Verge ikke fuldt ud forklaret sin position, og firmaet råder kunderne til at vente og se, om flere maskiner måske kan inkluderes under test af det nye system.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
7. juli 2021 kl. 07:54

De sælger da Surface computere.

Windows sælger åbenbart også computere.

Og hvordan kunne mit forholdsvis beskedne skriv få fire nedadvendte tommelfingre?!?

Jeg har hverken benægtet klimaforandringerne, udtalt min støtte til atomkraft eller skrevet at jeg vil stemme på Mette Frederiksen ved næste valg!

13
6. juli 2021 kl. 18:13

Lock-skærmen på Windows 10 indeholdt i dag en reklame for Windows 11.

Et stykke nede står, at Windows 10 vil blive supporteret til og med 14. oktober 2025.

En app kan afgøre om ens nuværende PC vil kunne opfylde kravene.

Use the PC Health Check app to see if your current PC meets the requirements to run Windows 11. If so, you can get a free upgrade when it rolls out.</p>
<p>COMING SOON

10
6. juli 2021 kl. 08:15

Mon ikke det er en god forretning for MicroSoft, hvis mange af de nuværende Windows 10 ejere, skal ud og investere i en ny PC, for at få Windows 11...

Det ved jeg nu ikke. MicroSoft sælger ikke computere, mig bekendt...

Så skal de have returkomission fra en hulens masse chipproducenter og ramfabrikker og computerproducenter, og det tror jeg ganske enkelt er for bøvlet. Dels er det ulovligt, og dels tjener MicroSoft vist penge nok i forvejen, selv om man jo aldrig kan vide...

9
5. juli 2021 kl. 18:44

Mon ikke det er en god forretning for MicroSoft, hvis mange af de nuværende Windows 10 ejere, skal ud og investere i en ny PC, for at få Windows 11...

8
5. juli 2021 kl. 17:08

Windows 11 skal nok komme til at virke på langt de fleste CPU's. Det er blot Microsoft der smart nok fraskriver sig ansvaret hvis det ikke virker ;)

Heldigvis kan Linux bruges i stedet for. Det køre fint på det meste :)

6
5. juli 2021 kl. 12:20

Min laptop med 7. generations Intel er i hvert fald ikke i nærheden af at være pensionsmoden, selvom Microsoft mener det. Den kører dog primært Linux

Min computer er endnu ældre end det!

... fordi der er en Intel i7-2770K CPU i min computer.

Windows 10 kører ganske upåklageligt på den. Boot tid fra poweroff til login ligger på omkring 5-10 sekunder.

Det var først sidste år jeg stødte på det første spil, som kunne ikke afvikles på den, til trods for at jeg har et nyere grafikkort installeret + SSD.

En af årsagerne til at jeg har ikke opgraderet CPUen er at når man sammenligner Ghz, antal kerner og tråde imellem hvad jeg har og hvad nyere processore har, så var der ikke noget særligt salgspunkt, som overtalte mig til at det er NU jeg skal opgradere.

Hvis Microsoft virkelig mener at Windows 11 kan aldrig nogensinde kører på min computer, tjah... Så skifter jeg nok stadigvæk ikke hardwaren ud, før jeg rammer en smertegrænse for hvilke programmer på min computer som er kun kompatibel med Windows 11, når de skal opgraderes.

5
5. juli 2021 kl. 11:03

Det lyder meget arbitrært at låse på den model. Er der nogen specifikke HW features der blev introduceret der, som er så kritiske? Eller er det bare en ny måde at opfylde kontrakten med HW producenterne, som tidligere har gjort hver ny Windows langsommere, så den skulle have ny hardware? Vi har jo en ny virkelighed hvor de fleste tasks kører fint på selv ret gammel hardware, siden hardwareudviklingens betydning for oplevelsen i dagligdagen er ret begrænset, så længe man husker at få med SSD. Min laptop med 7. generations Intel er i hvert fald ikke i nærheden af at være pensionsmoden, selvom Microsoft mener det. Den kører dog primært Linux

4
5. juli 2021 kl. 11:00

Forventer klart, at der kommer indrømmelser på CPU-fronten for egen opdatering via en eksisterende Win10 installation. Der er ingen teknisk forklaring på, hvorfor 3. gen Skylake (Coffee Lake 8xx0) og 4. gen Skylake (Coffee Lake rebranding/refresh 9xx0) er supporterede, mens Skylake 1. gen (Skylake 6xx0) og Skylake 2. gen (Kaby Lake 7xx0) ikke er.

Hvor TPM kravene og udførslen af kravene ender tør jeg ikke spå om.

3
5. juli 2021 kl. 10:57

Synes jeg husker samme sang m. Win10 da den kom frem. Var der ikke noget med at det blev sagt at Win10 kun kunne kører med Secure Boot? Og det viste sig ikke at være et problem alligevel. Måske det er det samme m. TPM 1.2 og evt. CPU generationer. Bare det er x64, så spiller det vel fint i praksis (?) :-P

2
5. juli 2021 kl. 10:43

Kan de stadigvæk køre linux. Siger det bare :-)

Supporten til win 10 forsvinder vel heller ikke bare som dug for solen, fordi de udgiver version 11.

1
5. juli 2021 kl. 08:38

TPM 2.0 er ikke et minimumskrav. Derimod er det en anbefaling. TPM 1.2 er derimod et minimumskrav.

Der er mange bundkort som har denne feature slået fra som standard og man skal selv gå ind og aktivere det. Det hedder Intel PTT og AMD fTPM eller noget i den dur og er en del af firmwaren i nyere CPU'er.

TPM 2.0 er oftest et tilkøbsmodul i form af et lille print med en chip på som skal stikkes i bundkortet. Hvilket er hvad der har skabt en del påstyr.