Mars-roveren Curiosity har fået sin første softwareopdatering

Nasas Mars-robot Curiosity har brugt weekenden på at installere en software-patch, som skal forbedre dens evne til at navigere på planetens overflade.

Curiosity Mars-robotten har tilbragt weekenden med at installere en opdatering til den software, som skal bruges til at navigere på Mars. Det oplyser Nasa.

Softwareopdateringen blev downloadet til sonden under turen fra Jorden til Mars, men er først blevet installeret denne weekend.

Blandt opdateringerne er en forbedring til Curiositys billedbehandlingssystem, som skal gøre det bedre i stand til at identificere forhindringer i terrænet.

Hvis Curiosity selv kan identificere forhindringer og styre uden om dem, gør det robotten bedre i stand til at navigere på egen hånd uden hjælp fra Jorden. Det vil betyde, at den kan tilbagelægge større afstande pr. dag.

Opdateringen af softwaren betyder også, at Nasa fjerner en del software, som Curiosity ikke længere har brug for.

»Den software, Curiosity havde installeret, var fokuseret på at lande fartøjet. Derfor indeholdt det mange funktioner, som vi ikke har brug for længere. Den gav os basale muligheder for at styre Curiosity på overfladen, men vi har hele tiden planlagt at skifte til en mere overfladeoptimeret version,« udtaler Ben Cichy, chef for Nasas Jet Propulsion Lab, som står for Mars-missionerne.

Ud over forbedret navigation indeholder den nye software funktioner til at betjene Curiositys robotarm, som bruges til flere af de eksperimenter, Curiosity har medbragt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

Hej Det er netop en software opdatering som overskriften sige og ikke en patch. Der er ikke fejl på den SW som blev brugt til landingen, men dele af denne SW fjernes (Roveren kommer nok ikke til at lave en ny landing) for at give plads til operationel kørsels SW. SW blev i rejsetiden Uploaded til roveren med mulighed for at gen-uploade hvis der var transmissionsfejl samt at patche hvis der findes egentlige SW fejl (hvilket dog ikke har været tilfældet (endnu).

MVH Niels

 • 2
 • 0
#2 Martin Jørgensen

Er der nogen, som har en forklaring på, hvorfor man vælger at lave en software opdatering - bevidst?

Ja, super fint at kunne uploade ny i forbindelse med fejlrettelser eller udviddelse af softwaren på sigt... Det kan jo være man bliver klogere de næste par år.

Man at man bevidst sender ny software fra starten synes lidt unødvendig. Mon ikke der sagtens kunne være plads til "begge" programmer fra starten - med det budget de anvender.

//Martin

 • 0
 • 2
#3 s_ mejlhede

Det er da bedre at have plads til flere billeder/data, ind til gammel software som ikke skal bruges mere. Og i stedet for en extra "hardisk" til data, vil man da heller bruge vægten til videnskabelig udstyr. NASA skal også spare, og selv hvis ikke, så kunne man bruge den sparetvægt = penge, på andet forskning.

 • 1
 • 1
#5 Martin Jørgensen

@Søren Mejlhede: Hmmm.. Mon ikke softwaren sagtens kan ligge på 1 mm2 silicium, med en vægt på 0,???1 gram? Så der må være bedre forklaringer.

@Mogens Hansen: Ok, det kunne give mening. Så den "gamle" software til brug efter landingen blev frosset for 2 år siden? Synes nu stadig man introducerer risici ved bevidst at planlægge software opdateringer - selvom deres opdaterings-funktion sikkert er robust og velafprøvet :-)

//Martin

 • 0
 • 1
#7 Ove Andersen

Det får den fra en lille atom generator den har med.

The nuclear generator delivers both heat and 110 watts of steady electric power from an array of iridium capsules holding a ceramic form of plutonium dioxide. The heat is piped through the Curiosity carried by liquid Freon. Thermoelectric devices on the generator convert the heat into electricity with no moving parts. Idaho National Laboratory, which designed and tested the energy system, says it can operate for years.

http://www.technologyreview.com/view/428751/nuclear-generator-powers-cur...

 • 0
 • 0
#8 Deleted User

Jeg synes, at artiklen fint beskriver hvorfor man opdaterer softwaren: Dels er der gået ca. 12 mdr. med at komme derop, hvilket har været 12 mdr. til yderligere trimning af software. Derudover kan der være fin logik i, at slette den del af sw, der har med landingsprocessen at gøre, men det bør vel først ske efter den er landet :-)... Hvis dét så også skal give mening, er der vel tale om et hvilende opdateringssystem, som tillader den initiale sw at fungere og dernæst være istand til at opdatere efter landing. Fin udnyttelse af ressourcer synes jeg.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere