Manglende tilslutning til rejsekortet efterlader 130 millioner kr. i ubrugte rejserabatter

11. december 2014 kl. 11:3912
Færre end forventet er gået over til rejsekort. Derfor står en millionpulje til rejserabat ubrugt hen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Rejsekortet er mindre udbredt end forventet. Og det betyder, at færre end planlagt har fået del i den rabat, som rejsekortbrugere får, når de rejser uden for myldretiden. Resultatet er et større millionbeløb i ubrugt rabat.

Mere præcist har Transportministeriet brugt 130 millioner kroner mindre på takstnedsættelse end forventet. Det fremgår af et aktstykke fra Transportministeriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det »skyldes hovedsageligt, at antallet af modtagere af takstnedsættelser uden for myldretiden i 2014 har været mindre end forudsat,« lyder forklaringen fra ministeriet. Rejserabatten er knyttet til rejsekortet, som har fået mindre tilslutning hos danske rejsende end budgetteret.

Rabatten blev vedtaget af regeringen, Dansk Folkeparti og Enhedslisten i 2012. Hensigten var at skaffe flere passagerer til den kollektive trafik uden for myldretiden, hvor tog og busser kører halvtomme rundt. Der blev sat 300 millioner kroner af årligt på finansloven til at finansiere rabatten, men tilslutningen til rejsekort har altså været så ringe, at kun godt halvdelen af det beløb er blevet brugt.

Pengene skal nu efter Trafikministeriets plan overføres til en anden pulje, indtil politikerne beslutter sig for, hvad den pæne sum skal bruges til.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
13. december 2014 kl. 20:08

At der er "uventet" færre, der bruger rejsekortet, når udfasningen af klippekortet hele tiden udskydes, og man derfor ikke kan komme af med den rabat, der alene var tiltænkt rejsekortbrugerne. Nu var det vel ikke en regeringsbeslutning at rabatten lige skulle gives på DEN måde. Det var nok kun et skøn i det pågældende ministerium, at tiltaget ville medføre en manglende indtægt på de 300 millioner, som blev tildelt som udmøntning af valgløftet om "markant" billigere offentlig transport. Men grundlaget herfor forsvandt jo samtidigt med indtægten fra Trængsesringen...

9
12. december 2014 kl. 12:24

...at de der rabatter til Rejsekortet er skruet sammen på en måde så:

  1. Det er umuligt at opnå en rabatterne
  2. De gælder ikke i HT-området, der kan man aldrig komme under klippekort prisen
  3. hvis man kommer til at foretage en ikke rabatgivende rejse så stryger de "rabatpoint" som man har optjent indtil denne ikke rabatgivende rejse

Det er kun noget jeg har læst (bl.a. her på sitet) og hørt i radio / TV uden at jeg dog vil kunne huske hvornår. Jeg havde et månedskort indtil abbonnementsordningen gik i fløjten (efter jeg tillod mig at prøve at skifte bank) men nu kører jeg altså i bil for det er for træls at finde rundt i den offentlige transport og servicen er også blevet totalt uacceptabel uden for zone 1,2,3 (en bus i timen ??? de må være på dårlige svampe).

11
12. december 2014 kl. 13:38

...slettet, blind blir man på øjnene først.

5
12. december 2014 kl. 09:41

Det er træls når ens tog går 17:58, for så rejser man i myldretiden. Æv.

4
11. december 2014 kl. 22:05

...hvor længe kan dét beløb mon holde klippekort-automaterne i drift?

Apropos: hvor er det lige man kan slå op (nu og løbende) hvad den planlagte nedlukningsdato er for klippe-systemet? Det er jo blevet udskudt et antal gange.

6
12. december 2014 kl. 11:58

Nedlukning af klippekortet: Den sidstnævnte dato jeg har fundet for Hovedstadsområdet er at salget stopper 8. januar. Kortet kan bruges indtil 30. juni 2015. Om det også gælder for andre klippekort fx København-Nykøbing F har jeg ikke kunnet få oplyst (turen er væsentlig billigere på klippekort end rejsekort). DSB's billetpriser stiger med 1,35% 18 januar.

8
12. december 2014 kl. 12:15

Nedlukning af klippekortet: Den sidstnævnte dato jeg har fundet for Hovedstadsområdet er at salget stopper 8. januar. Kortet kan bruges indtil 30. juni 2015.

Fra http://www.moviatrafik.dk/dinrejse/Priser/hovedstadsomraadet/billetterogklippekort/Pages/Billetter-og-kort.aspx

Klippekort kan købes til og med den 8. februar 2015 – og kan benyttes til og med den 30. juni 2015. Refusion af ubrugte klippekort kan ske fra den 1. juli 2015 og frem til og med den 8. februar 2018.

7
12. december 2014 kl. 12:12

DSB's billetpriser stiger med 1,35% 18 januar.

Hvilket harmonerer flot med at Skat endnu en gang har nedsat befordringsfradraget for 2015, ud fra en argumentation om faldende benzinpriser.

Hvordan er det lige, er en stor del af DSB ikke dieseldreven?

3
11. december 2014 kl. 12:40

Man kan også få rabatten via klippekort i Århus. Men at det i dagtiden kun er 11-13 der er off-peak synes jeg nu også er meget snævert.

2
11. december 2014 kl. 12:28

Selvfølgelig. Der findes simpelthen ikke så mange mennesker, der vil eller kan rejse i tidsrummet 'hverdage kl. 11-13 og kl. 18-07'. Er der nogen, der kender beregningsgrundlaget for de 300 millioner?

1
11. december 2014 kl. 12:12

Det var ikke den fede oplevelse. Rabatterne var vist iøvrigt ikke for hovedstadsområdet? Jeg skulle til en julefrokost og tænkte at nu skulle jeg prøve denne offentlige transport, så kunne jeg jo få noget øl og snaps.

Men da jeg så skulle hjem, viste det sig at man stoppede S-togene på en linje kl 20:00 for at teste nogle ting. Ifølge mine med-rejsende, var det noget der skete ofte om aftenen og især om aftenen i weekenden. Så jeg sad småfuld og skulle bruge dobbelt så lang tid på at komme hjem da toget var erstattet af busser. De kunne åbenbart ikke vente til 00:30 hvor linjen stoppede før de skulle teste deres systemer. Service er vist ikke lige i højsædet. Jeg har 2 julefrokoster endnu tilbage som jeg skal deltage i. Jeg vælger at holde mig til Cola og så køre hjem i stedet for.