Manglende opdateringer og 3G spændte ben: Hver tredje borger gik glip af katastrofevarsel


Du var ikke alene, hvis du var én af de borgere, der ventede forgæves på en advarselsbesked på mobilen, da Beredskabsstyrelsen testede Danmarks nye digitale varslingssystem.
Samlet set oplevede lidt over hver tredje borger nemlig, at der ikke kom en varsling på deres mobiltelefon i forbindelse med den nationale beredskabstest den 3. maj.
Det viser en repræsentativ undersøgelse, som Megafon har udført for Beredskabsstyrelsen.
- emailE-mail
- linkKopier link

- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Jeg er overrasket over det "frygt narrativ", som der er opstået i samfundet. Jeg frygtede og frygter ikke Corona, m.m. - men jeg har og er opmærksom på hvordan jeg kan beskytte mig selv - men jeg gider ikke være overbeskyttende - og et eller andet skal jeg jo dø af - hvis jeg skal være sarkastisk. På samme måde, så forstår jeg ikke hvorfor at så mange forventer at S!RENE skal fungere på 100% af mobilerne - tændt eller slukket, ... Vi har - og beholder - de andre former for alarmer, så 64% er da et ok højt tal - og ja der er nogen der risikere ikke at få alarmen. That's life.
Den akustiske sirene er den mest primitive varsling, og er teknologi fra 1940, cirka.
Mobilvarsling er, modsætningsvis, en moderne teknologi som udover alarmen OGSÅ giver information. Det kan dels reducere panik, dels medvirke positivt i situationen.
Mobilvarsling er moderne teknologi, som burde være indført for længe, længe siden. Jeg HÅBER teknologien vil brugt også andre steder - tænk for eksempel på evakueringen af Fields i forbindelse med terror-angrebet. Denne teknologi kan med fordel anvendes i alle forbindelser, hvor der er mange mennesker til stede: sport, teater, møder, færger, tog, lufthavne, .......
Selvom der disse steder i princippet findes højtaleranlæg, så er kvaliteten ofte så ringe at indormation går tabt. Og så er det ikke sikkert indormationen forstås. Gentagelser vil kun øge en eventuel panik - fordi virkningen er forstærkende.
Desværre tror jeg ikke myndighederne ser muligheden OG forlanger teknologien indført alle steder med store forsamlinger.
Jeg synes, at alle telefoner skulle være understøttet så godt som muligt, med de midler der er tilrådighed. Dvs. hvis telefonen er 2G, så sender man bare en SMS.
Det er bedre at blive advaret per SMS (måske senere, fordi SMS er lavt prioriteret i telefonstakken) end slet ikke.
Og SMS har operatørerne kunne håndtere på alle telefoner (Velkommen til Telia/SE osv)
Det er som om, at hvis nye tiltag ikke kan få lov at bruge ding-dong-dynamolygte bleeding edge features, så gider man ikke.
Et sådan tiltag bør være for hele befolkningen.
Du har ret i, at da teknologien forudsætter 4G og en nyere og opdateret telefon, så kunne teleselskabet, i princippet, udsende en SMS til alle 3G opkoblede telefoner. MEN jeg ved ikke om der kan være IOT udstyr som ikke tåler SMSEr ?
Er I sikker på at 4G forudsættes? Prøv at google ETSI TS 123 041. Som jeg læser den omhandler den GSM (generation 2) og nyere generationer. Det afhænger nok mest af implementering på teleselskabernes net af basisstationer og af implementering på telefonerne. Det kan Sikringsstyrelsen nok ikke styre.
Cell broadcast kendetegnes også som SMS-CB, da advarslen egentlig bare er en type SMS med høj prioritet i netværket. De er en oldgammel GSM-standard, tilbage fra 2G. Så vidt jeg læser standarden er den dog ikke en obligatorisk del af GSM; og det er formentlig først nu her pba. EU-krav om nationale varslingssystemer, at standarden er blevet genoplivet.
Det burde virke på både 2G og 3G, men som andre her i tråden er inde på, så er teleselskabernes eget udstyr nok ikke en gang "opdateret til seneste version", som har understøttelse af SMS-CB på tværs af 2G-3G-4G-5G. Og det lyder til, at myndighederne ikke har prioriteret det, da 3G udfases i Danmark inden udgangen af 2023, og 2G er på samme vej ud. I en verden af begrænsede resurser, virker det til at være en saglig og forståelig prioritering af fravælge 2G og 3G — kommunikationen omkring det har bare været for dårlig.
Samme tid næste år krydser jeg fingre for, at "S!renen" virker bedre: 3G er helt udfaset på tværs af alle mobilselskaber, mange flere mobiltelefoner er opdateret, og man må forvente (måske naivt), at både Apple og Google til den tid har fået ensrettet softwareoplevelsen og udsendt opdateringer. Google har i hvert fald den fordel, at "CellBroadcast"-modulet er en del af AOSPs main components, som kan opdateres uden om operativsystemet gennem app store helt tilbage til Android 4 (så vidt jeg forstår det).
Min oplevelse af at modtage beskeden (som jeg fik) var at telefonen larmer og at beskeden bliver vist oven på låseskærmen. Jeg trykker på "OK" for at få telefonen til at holde op med at larme og så forsvinder beskeden og uden mulighed for at finde den igen. Jeg tænker at så kan mange have modtaget beskeden men blot være kommet til at trykke "OK" hvis telefonen f.eks. ligger i lommen. Hvorfor har man lavet et system hvor beskeden forsvinder så hurtigt?
Hvorfor har man lavet et system hvor beskeden forsvinder så hurtigt?
Det har man sådan set ikke, det er nok din telefon, som er synderen.
På min nyere Samsung telefon fandt jeg den godt gemt under Indstillinger/Meddelelser/Avancerede indstillinger/Trådløse nødalarmer/ Historik for nødalarmer. Det er naturligvis ikke hensigtsmæssigt; men næppe noget man kan bebrejde Sikringsstyrelsen.
@Aksel Koplev - Tak for afklaring.
Samme sted er også hvor jeg kan vælge om man vil modtage dem eller ej.
Jeg vil klandre Sikringsstyrelsen at de på deres hjemmeside sirenen.dk ikke gør noget for at fortæller hvordan man opsætter sin telefon til modtagelse af alarmer og genfinder en besked.
Det er misvisende, vrænsende til usandt, når det både er og på DR fremhæves, at "manglende opdatering" var en årsag til ikke at modtage alarmen. Dermed peges på en "brugerfejl", hvilket langt fra er retvisende.
Min iPhone, som er fra 2019, kan IKKE opdateres til iOS 16.4.x. Derfor fik jeg ikke alarmen. Altså IKKE en brugerfejl, men en teknologisk forældelse. Jeg har ingen tilsvarende viden om Android.
Altså BURDE styrelsen have undersøgt hvilken andel af telefoner som SLET IKKE kan modtage alarmen. Det er IKKE en bruger fejl, det er misbisende at kalde det "manglende opdatering". Det er DJØF røgslør, som gentages iartiklen her.
Hvis du har købt i 2019, så er det nok en iPhone 7 eller ældre. iPhone 8 kom 2017 og kan modtage signalet (se under model for understøttede IOS-version: https://en.m.wikipedia.org/wiki/IPhone).
Men lad os lige understrege her. Det er en tillægstjeneste, ikke en erstatning for allerede implementeret informationsvarslinger.
Jeg er enig i kritikken omkring kommunikation fra Beredskabsstyrelsen, som Karsten Pedersen - lektor på Roskilde Universitet der beskæftiger sig med offentlig kommunikation til borgerne - også benævner her i DR-artiklen:
-Det er tydeligt, at der var rigtig mange, der var overraskede over, at det her varslingssystem ikke virkede, som de havde regnet med, siger han. Beredskabsstyrelsen oplyser, at signalet blev udsendt fra telemasterne "med en succesrate på mere end 99 procent". Dermed ligger fejlen umiddelbart på mobiltelefonerne.
Men den udmelding risikerer at give bagslag, mener Karsten Pedersen. - Man giver et indtryk af, at det her er en succes, og det er jo problematisk, når så mange borgere har et indtryk af, at det ikke var en succes. Man har været lige lovlig positiv i sin kommunikation, siger Karsten Pedersen.
Hvor gode har man været til at kommunikere det med, at man skulle have en fuldt opdateret telefon ud til borgerne? - Det er rigtig uheldigt det her. Det virker til, at det har folk overhovedet ikke forstået, og det er selvfølgelig et problem. Og det får folk til at stille sig selv spørgsmålet ”Er det nu pludselig min skyld, at jeg ikke kommer i beskyttelsesrum”?
Lars Aabjerg Pedersen, kommunikationschef hos Beredskabsstyrelsen, oplyser, at i alt 64 procent af befolkningen modtog advarslen fra S!RENEN den 3. maj. Ifølge en Megafonmåling kendte 98 procent af danskerne dog til varslingsssystemet. Og derfor er man godt tilfreds med den del.
Min kommentar er uændret, at myndighederne IKKE skal tørre problemet af med flot bemærkning "brugerfejl - telefon ikke opdateret".
Og ja iPhone 7.
Altså deres hensigt var, at teste og se hvordan det virkede. Der blev aldrig lovet det ville virke på alle telefoner, men helt klart dårlig kommunikation fra deres side.
HVIS der så ikke eksisterer nogle store ulemper for, at signaleringen kan udsendes til ældre telefonmodeller, så synes jeg også det skal gøres. Men jeg har desværre ikke kendskab til, eller har viden om, hvilke forhindringer som kan ligge bag. Jeg kan kun spekulere i årsager som:
- Forældet teknologi ikke gør det muligt.
- Mulige misbrugsmuligheder ved ældre teknologi, som ikke bliver opdateret.
- Eventuelle udfordringer ift. krav til producenterne af både telefoner m.m. samt teleoperatører.
Min iPhone, som er fra 2019, kan IKKE opdateres til iOS 16.4.x. Derfor fik jeg ikke alarmen.
Havde du slået 4G (og CB) til på din "forældede" iPhone? Det var nok en "fejl" af Beredkabsstyrelsen, at de ikke havde inkluderet 3G i varslingen.
Apple håber måske at sælge flere telefoner ved ikke at enable samtlige tilrådighedværende net.