Manglende it-system giver huller i myndighedernes viden om corona-test

Illustration: Lasse Gorm Jensen
Manglende it-systemer giver manglende overblik over, hvilke danskere der bliver testet.

Der findes i dag ikke et system, der kan give myndighederne information om, hvilke danskere der bliver testet for coronavirusset.

Det betyder, at der reelt set ikke er et samlet overblik over, hvem der bliver testet, skriver Politiken (kræver login).

»Lige nu har vi ikke tal på, præcis hvem der bliver testet – af den simple årsag, at der skal laves en it-løsning, som skal prioriteres blandt mange andre udviklingsopgaver«, siger politidirektør Svend Larsen, chef for Den Nationale Operative Stab (Nost), der har opbygget testcentret, til dagbladet.

Læs også: 'Gratis' Corona-app kommer til at koste 20 millioner kroner i år: Her er udgifterne

Det er nemlig et mål fra regeringen, at eksempelvis pejepersonale skal testes, men uden it-systemet er der ikke overblik over, om de faktisk bliver det.

Læs også: Politiet geo-blokerer coronasmitte.dk af frygt for DDoS-angreb

Styrelsen har for Patientsikkerhed har medgivet, at man ikke er godt nok til at få fat i de nære relationer, og det vil man nu have lavet om på.

Flere interesseorganisationer udtrykker deres bekymring over det manglende overblik, da man mener, at det kan være med til at sprede smitten yderligere og gå ud over særligt udsatte grupper.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Jørgen L. Sørensen

Citat: Det er nemlig et mål fra regeringen, at eksempelvis pejepersonale skal testes, men uden it-systemet er der ikke overblik over, om de faktisk bliver det.

Testning af personalet er vel "blot" en opgave som så mange andre opgaver.

Er det ikke et spørgsmål om at melde klart ud til ledelserne på de forskellige niveauer at der skal testes --- og så regne med at de sørger for at dette sker, ligesom alle de andre opgaver som skal løses?

  • 1
  • 0
#3 Louise Klint

Er det ikke et spørgsmål om at melde klart ud til ledelserne på de forskellige niveauer at der skal testes --- og så regne med at de sørger for at dette sker, ligesom alle de andre opgaver som skal løses?

Jo, du har ret. Og det burde de sagtens kunne løse, decentralt.

Jeg synes det et en mærkelig, dårlig undskyldning. (Det er også derfor, jeg joker lidt med det ovenfor). Det er lidt ligesom at fralægge sig ansvaret. At fordi man ikke har et it-system, så fungerer teststrategien ikke?

Et it-system – hvad forestiller man sig? Et nationalt system?

En slags vagtplanlægnings-/logistiksystem med database, således man, fra centralt hold – i NOST eller hos Styrelsen for Patientsikkerhed – har et overblik over samtlige institutioner, plejehjem, hospitaler mv., medarbejdere i hele landet, og kan planlægge, prioritere og uddelegere herfra?? Et nationalt system, hvor alle sundhedsfaglige og øvrige medarbejdere med borgernær kontakt (i kommuner, regioner, stat) er registreret, og deres arbejdsgivere kan tilgå og bruge systemet?

Det forekommer mig lidt småtotalitært.

Jeg tror ikke, der er behov for noget it-system. Eller flere registre over danskerne.

Jeg tænker, at her måske blot er tale om et (forbigående) behov for kontrol. En trang til overblik og kontrol, således man føler, at man har styr på tingene. Et lune. Jeg tror, det ville være klogt at vende skråen og lige klappe hesten.

De kan godt løse problemet selv, decentralt. Det skal nok gå.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere