Manglende internetdækning stopper nyt telemedicinprojekt

Tre vestjyske kommuner har opgivet et projekt, hvor patienter fik hjælp via videokonsultation. Mobildækningen var ikke god nok.

En iPad med mobilt internet skulle gøre det nemt at få projektet på benene. Men nu betyder valget af mobilt internet som forbindelsesvej, at planen om genoptræning via videokonsultationer bliver droppet. Der er nemlig ikke tilstrækkelig mobildækning til den slags hos mange af de udvalgte patienter. Det skriver KIT-magasinet, som foreningen af kommunale it-chefer står bag.

Lemvig, Holsterbro og Struer kommuner var gået sammen om et projekt, hvor patienter i stedet for genoptræning på plejehjem eller besøg af fysioterapeuter derhjemme kunne få hjælp via videokonsultation. Dermed blev der sparet en masse transport for enten patienterne eller fysioterapeuterne, og så kunne én fysioterapeut hjælpe langt flere patienter.

Men blandt de 16 KOL-patienter, som var udvalgt som de første, der skulle gøre brug af video-muligheden, var der mange, som ikke havde tilstrækkelig mobildækning. Og derfor valgte kommunerne, at projektet skulle droppes helt.

Det skulle ikke være borgernes adgang til mobilt internet som afgjorde, hvilket tilbud om service, de fik, lyder begrundelsen.

Lemvig kommunes it-chef, Thomas Hyldgaard, forklarer, at der i nogle af kommunens postnumre slet ikke er forbindelse til mobilt internet.

Et lignende projekt, som blandt andet Aalborg Kommune stod bag sidste år, blev også ramt af problemer med at skaffe god nok internetforbindelse til patienternes hjem. Her blev i gennemsnit hver tredje videokonsultation afbrudt, men projektet blev gennemført.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
John Strand

I den sag i Aalborg var problemet ikke internetforbindelsen men kvaliteten af den løsning som KMD leverede.

Det som Version2 skriver er en påstand som de projektansvarlige kom med for at dække over deres egne fejl. I den sag vi taler er det sådan at det ikke er teledelen af projektet om var problemet men den løsning som KMD har leveret – det har KMD allerede erkendt i Computerworld.

Jeg syntes ikke at man skal klager over teleselskaberne når man har købt en dårlig løsning ind. Der var folk der anbefalede en anden teknisk løsning som var billigere og bedre men den var KMD ikke interesseret i.

Der er desværre for mange der overser de menneskelige faktorer som har stor indflydelse på hvordan et telemedicinsk projekt skal forløbe. Dem der har ansvaret er ofte gode til at løbe fra ansvaret hvilket var tilfældet i denne sag: http://www.computerworld.dk/art/222889/elendigt-bredbaand-sender-kmd-sys... der var det nemt at give telebranchen skylden for at KMD har lavet en dårlig IT løsning – spørgsmålet er om Aalborg Kommune burde have set sig om efter en anden leverandør med erfaring på området – der er noget der tyder på at de ikke har brugt en erfaren leverandør - på det svar er svaret helt klart ja.

Hvis du læser denne rapport http://www.ffvt.dk/da/Resultater-og-overblik/Afsluttede-projekter/AEldre... så dokumentere den at det Version2 skriver om projektet i Aalborg ikke er sandt.

I sagen i Aalborg forsøgte de ansvarlige at tørre ansvaret af på teleselskaberne og i den evaluering der er lavet af det projekt dokumentere en uvildig konsulent der er blevet bedt om at lave en vurdering af projektet at det var de menneskelige faktorer og KMD løsningen der var problemet.

 • 5
 • 6
Johnny Olesen

Nu er vi så på et område, hvor undertegnede er på hjemmebane.

Det er simpelthen en fordrejning af sandheden, når det påstås, at der mangler mobildækning i flere af postnumrene i de tre kommuner.
Det er ganske simpelt løgn og latin, at der mangler mobildækning.

Der er noget lignende 100% mobildækning i alle tre kommuner med undtagelse af Klosterheden plantagen og et sommerhusområde på det sydøstlige Thyholm samt midt i Ulfborg Plantage.

Men hvis man forventer en stabil forbindelse til videotelefoni, så skal man ikke udstyre folk med en iPad med 3G/4G - man kan give folk en iPad Wi-Fi og tilslutte den via en ekstern mobilrouter, der eventuelt er kombineret med en ekstern antenne. TT-Netværket har 900 MHz 3G dækning over det meste, og TDC tilbyder oven i købet også 800 MHZ LTE dækning i store dele af de tre kommuner.

Måske de kære IT chefer skulle spørge nogle med forstand på området, før de giver op.

 • 2
 • 6
Carsten Stenberg

over det meste


og

i store dele

... kan vi ikke bruge til noget !

Hvis man skal lave telemedicinsk løsninger, skal der være dækning overalt, og selvom de herrer John Strand og Johnny Olesen, nu formentlig fylder et par hundrede kommentarer med nogenlunde det samme budskab om mobilnettet magiske egenskaber, så ændre det ikke på at fiberforbindelser er mere stabile end mobilforbindelse.

 • 6
 • 0
Johnny Olesen

... kan vi ikke bruge til noget !

Hvis man skal lave telemedicinsk løsninger, skal der være dækning overalt, og selvom de herrer John Strand og Johnny Olesen, nu formentlig fylder et par hundrede kommentarer med nogenlunde det samme budskab om mobilnettet magiske egenskaber, så ændre det ikke på at fiberforbindelser er mere stabile end mobilforbindelse.

Nu handler artiklen ikke om fibernet, men en fejlagtig påstand om manglende mobildækning i 3 navngivne kommuner.

Jeg spenderer tilfældigvis 99% af min tid i de tre nævnte kommuner, og jeg kan garantere dig for, at der er perfekt til fremragende i de tre kommuner.

Man kan sikkert finde 10-20 husstande som ikke har ordenlige mobildækning, men slet ikke noget i den skala, som burde kunne forhindre et telemedicin forsøg.

Alle små byen/flækker i Lemvig Kommune inkl. Bøvlingbjerg, Ramme, Lomborg, Bonnet, Vandborg, Klinkby, Fabjerg, Nørre Nissum, Gudum, Bækmarksbro m.fl. samt oplandet omkring disse små snot byer har perfekt indendørs 3G dækning - og der er sågar 4G dækning i flere af områderne fra både TDC og 3. Der er måske ikke perfekt dækning i Fjaltring og Ferring - har ikke være helt derude i årevis.

 • 0
 • 6
Jens Jönsson

Nu har der været megen snak om telemedicin og udfordringer ved at få det til at køre, både hvad angår det valgte system og Internetforbindelserne.

Tydeligvis, så har vi 2 meget kompetente herrer, som kan punkt svejse under vand.

Jeg undrer mig over at de ikke går sammen og får lavet en telemedicin løsning der kan virke selv ude på det yderste overdrev eller helt ude på kanten af de vestjydske klitter, hvor Vesterhavet vildt og voldsomt bruser ind over. Måske det endda kunne bruges et par kilometer ude fra kysten (For så godt må systemet jo kunne blive, hvis de 2 herrer laver det), så vi også kunne få hjulpet et par fiskeskippere, hvis de har nogle skavanker lægen skal se på mens de hiver fisk ombord ;-)

Det må da være oplagt. De kunne jo også gå hen og blive millionærer, for de kan åbenbart noget andre ikke kan...

De kan trylle ;-)

Det flittige læser må selv gætte på hvem jeg mener :-)

(En vældig masse ironi kan forekomme i ovenstående. Det er jo trods alt fredag efter en voldsom storm over Danmark ;-) ....)

 • 3
 • 1
Jens Jönsson

Hvis du er i Nordvestjylland en dag, så kan vi sammen tage ud og se på denne såkaldte dårlige dækning.

Hvem siger dækningen er dårlig ?

Er det da dårlig dækning når din mobilbredbåndsforbindelse ikke virker indenfor ?

Eller når du står nede i en dal ?

Generelt synes jeg ikke der er dårlig mobildækning i Danmark. Det jeg opponere imod er når man vil bruge en mobilbredbåndsforbindelse som fastforbindelse. Så beder man om problemer.
Der er en årsag til at det hedder mobiltbredbånd og ikke fast trådløs forbindelse.

Og det er nu engang sådan at når man har 3 forskellige netværk drevet af 4 forskellige selskaber, så kan dækning for dem alle ikke være ens. Nogen dækker steder andre ikke gør osv.
I den perfekte verden, så havde der været ét net, f.eks. ejet af alle selskaberne, som så var repræsenteret i alle masterne. Så skulle man bare se dækning (og vel i grunden derfor at du er så meget fortaler for TT-nettet).

Johnny, jeg ved ikke om du ikke har forstået det ? Men jeg ved altså godt hvorfor jeg ikke kan få 30 Mbit/s igennem på min 4G/LTE forbindelse, når jeg går om på den anden side af huset, så huset dækker for mobilmasten.
Jeg ved også godt hvorfor min 4G/LTE dækning er blevet bedre efter at mobilselskabet har sat mast op 300 meter fra mit hus. Før var den 2 km væk.
(At jeg så synes de skulle have brugt deres krudt, udstyr og penge et andet sted end i mit område, hvor der er god dækning, er så en anden ting. F.eks. skulle de have sat udstyret op, hvor der ikke er god dækning. Men ok, vi er gået fra rigtig god til rigtig bedre dækning, hvis man kan sige sådan)

 • 2
 • 1
Johnny Olesen

Hvem siger dækningen er dårlig ?

Er det ikke overskriften på den artikel som vi diskuterer?

Er det da dårlig dækning når din mobilbredbåndsforbindelse ikke virker indenfor ?

Med mindre jeg har læst fejl, er det så ikke essensen i ovenstående artikel og begrundelsen for at droppe telemedicin projektet?

Generelt synes jeg ikke der er dårlig mobildækning i Danmark. Det jeg opponere imod er når man vil bruge en mobilbredbåndsforbindelse som fastforbindelse. Så beder man om problemer.
Der er en årsag til at det hedder mobiltbredbånd og ikke fast trådløs forbindelse.

Selvfølgelig får man problemer, når man benytte en iPad med mobilt bredbånd og forventer, at der er mobildækning overalt. Der er 117 fejlmuligheder i sådan et senarie, men hvis man absolut vil bruge mobilt bredbånd som erstatning for en fast forbindelse, så SKAL man som minimum gøre sit hjemmearbejde og sørge for at udstyret er korrekt. "Don't bring a knife to a gunfight" princippet.

Hvis man vil udføre et seriøst telemedicinsk projekt med en iPad, så skal man som minimum benytte en 3G/4G router eventuelt med en ekstern antenne. Og så skal antennen selfølgelig placeret så den peger på den nærmeste mobilmast. HVIS man så ikke kan opnå en stabil forbindelse, så er der ikke noget at gøre.
Men at aflyse projektet uden at have gjort et SERIØST forsøg, det er simpelthen latterligt.

I den perfekte verden, så havde der været ét net, f.eks. ejet af alle selskaberne, som så var repræsenteret i alle masterne. Så skulle man bare se dækning (og vel i grunden derfor at du er så meget fortaler for TT-nettet).

Fortaler - den var ny. Nej, jeg er ikke fortaler for ét bestemt mobilnetværk, da alle tre netværk har deres styrker/svagheder. TT-netværket er pt. bare det netværk, der har ubetinget fleste antenner, der benytter lave frekvenser, og derfor leverer - set bredt over hele landet - den bedste brugeroplevelse. Det forspring skal TDC nok få indhentet i løbet af 2015.

 • 1
 • 2
Jens Jönsson
 • 1
 • 1
Johnny Olesen

Der er mange ting i det end ovenstående. Kender vi alle krav osv. ?

Nej, jeg kender ikke alle krav, men jeg kan med 100% garanti fortælle dig, at der ikke er brugt en Wi-Fi router og ekstern antenne. Hvis projektet er en fiasko, så må kommunerne have brugt en iPad med indbygget modem - så simpelt er det.

I store dele af både Lemvig, Holstebro og Stuer kommuner har hver mobilmast en radius af maks. 3 km, hvilket er en mastetæthed mere end rigeligt til at levere fremragende udendørsdækning de fleste steder, hvis man benytter LTE800 eller UMTS900. De fleste områder har også fin 3G indendørsdækning.

 • 1
 • 3
John Strand

Historien er baseret på citater fra KIT magasinet som er mikrofonholder for en række kommunale IT chefer der gerne vil give alle andre end dem selv skylden for ting de ikke kan få til at spille.

Sidste gang de kom med en tilsvarende historie viste det sig at den ikke holdt og det er tydeligt hvis man læser den analyse af projektet som nogle uvildige konsulenter lavede.

 • 2
 • 6
kris obraniak

Hvorfor i alverden bruger de absolut dyre ipads når der er billigere alternativer.
Og hvis man kan spare penge, så burde de da stadig fortsætte hvis det er en succes. Bare fordi de har valgt et sort punkt til forsøg så burde succesen være betinget af brugeroplevelsen og ikke teknik.

Med alle de it skandaler så burde staten eller kommuner være pålagt at bruge 2 uafhængige firmaer eller konsulenter pr nye tiltag. Det bliver garanteret billigere i længden. Og så brydes den monopol

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere