Mangel på medarbejdere med kompetencer inden for informationssikkerhed
Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden, men virksomheder og myndigheder har svært ved at finde folk med de rette kompetencer inden for informationssikkerhed. På samme tid forventer de at behovet vil stige, mens en stor del af de danske virksomheder allerede har et for lavt sikkerhedsniveau.
Der er sket en tredobling i efterspørgslen efter kompetencer inden for informationssikkerhed, viser en ny analyse. Det kræver hurtige kompetenceløft, og der er behov for, at de formelle uddannelser suppleres med kortere, målrettede indsatser, lyder det i en pressemeddelelse fra Center for Cybersikkerhed på baggrund af analysen.
Knap halvdelen af danske virksomheder og myndigheder forventer, at behovet for at ansætte medarbejdere med de rette kompetencer vil stige de kommende fem år, fremgår det af pressemeddelelsen, og i løbet af de seneste seks måneder har mere end hver femte virksomhed eller myndighed oplevet, at de har haft svært ved at rekruttere en profil med de rette kompetencer inden for informationssikkerhed.
Ifølge vicedirektør i Erhvervsstyrelsen, Torsten Andersen, så har ca. 40 pct. af de danske små og mellemstore virksomheder i dag et for lavt sikkerhedsniveau.
»Vi er nødt til at styrke kompetencerne inden for informationssikkerhed, hvis vi som samfund skal løfte det digitale sikkerhedsniveau, som er en forudsætning for et ansvarligt digitalt samfund,« lyder det fra vicedirektøren i Erhvervsstyrelsen ifølge pressemeddelelsen fra CFCS.
På den korte bane
Mange af de medarbejdere, der i dag arbejder med informationssikkerhed, har ikke nogen formel videregående uddannelse inden for området, men har fået oplæring internt og eksternt.
Men for at højne antallet af medarbejdere med de rette kvalifikationer er der behov for løsninger på både den korte og den lange bane, fremgår det af meddelelsen fra CFCS. Her fremgår det også, at CFCS har igangsat en række initiativer for at udvikle kompetencerne inden for cyber- og informationssikkerhed.
»Initiativer som afholdelse af sommerskoler i cybersikkerhed, hackathons og etablering af vores eget lille cyberakademi er skridt i denne retning. I en bredere indsats udvikles en række e-læringsmoduler til de mere tekniske profiler, og der gennemføres en betydelig uddannelsesindsats i regi af Bestyrelsesforeningen, der skal give 20.000 bestyrelsesmedlemmer bedre forståelse for cyber- og informationssikkerhed,« lyder det fra chef for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen ifølge meddelelsen.
Og ifølge direktør i Digitaliseringsstyrelsen, Rikke Zeberg, så er der behov for tiltag, der løfter kompetencerne hos de offentligt ansatte på den korte bane for at ruste dem til en hverdag med flere digitale krav og trusler.
»Det er afgørende for at have en sikker offentlig sektor, som borgere og virksomheder har tillid til. Derfor har vi b.la. afholdt et kursus rettet mod statslige informationssikkerhedskoordinatorer, der udbydes igen i 2020 i regi af Digitaliseringsakademiet – et nyetableret akademi som skal styrke de digitale kompetencer hos medarbejdere og ledere og gøre digital sikkerhed til en del af hverdagen,« siger hun.
På den lange bane
Analysen viser, at der på nuværende tidspunkt er et begrænset antal videregående uddannelser med et højt indhold af informationssikkerhed. Men der et behov for at uddanne medarbejdere med en dybere viden på området. Og de vil ifølge vicedirektør i Styrelsen for Forskning og Uddannelse, Niels Christian Beier, på længere sigt komme til at spille en vigtig rolle.
»Det er vigtigt, at vi som samfund både uddanner flere eksperter med dyb viden om informationssikkerhed og samtidigt får informationssikkerhed bredt ind som delelement på flere uddannelser. Når der skal uddannes tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft på kort tid, kommer efter- og videreuddannelsessystemet formentlig til at spille en helt central rolle,« siger han.
Analysen er initieret af Virksomhedsrådet for IT-sikkerhed og er udarbejdet for Erhvervsstyrelsen, Center for Cybersikkerhed, Digitaliseringsstyrelsen og Uddannelses- og Forskningsministeriet.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.