Mangel på Drupal-udviklere i Danmark skubber arbejdspladser til udlandet

11. februar 2015 kl. 06:2910
Mangel på Drupal-udviklere i Danmark skubber arbejdspladser til udlandet
Illustration: Drupal.
Der er stor mangel på udviklere i Danmark - især dem der er specialiseret i CMS-systemet Drupal. Udviklerhuse må åbne afdelinger i udlandet for at tilfredsstille efterspørgslen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En stor mangel på kvalificerede it-udviklere får flere danske udviklerhuse til at åbne afdelinger op i udlandet for at tilfredsstille efterspørgslen. Især udviklere der er specialiseret i CMS-systemet Drupal er i søgelyset, viser en rundspørge som Version2 har foretaget blandt de tre store danske udviklerhuse Adapt, Reload samt Peytz & Co.

»Der er utvivlsomt mangel på dygtige Drupal-udviklere i Danmark,« siger Kresten Wiingaard, der er adm. direktør i Adapt og formand for Drupal Leverandørforening i Danmark.

»Det betyder, at både os som virksomheder og flere medlemmer i Drupal Leverandørforeningen starter udviklingsafdelinger op i udlandet,« siger han.

I efteråret 2014 åbnede Adapt en Drupal-afdeling i Litauen, der nu er oppe på seks medarbejdere. Og virksomheden er også i gang med at etablere en mobil afdeling med Android og iOS-udviklere i udlandet, fordi der heller ikke på dette område er tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi kan ikke skaffe nok medarbejdere i Danmark, og med væksten i branchen, og når der allerede nu er mangel på arbejdskraft, så vil situationen ikke være bedre om 3-5 år. Tværtimod,« siger Kresten Wiingaard.

Udviklerhuset Peytz & Co har ligeledes oplevet i perioder, at det måtte sige nej til udviklingsopgaver, fordi det ikke kunne finde de rette kvalificerede medarbejdere.

»Vi har kompenseret for det ved at starte en afdeling op i Moldova for at være sikker på at have kapacitet til kundernes efterspørgsel,« siger Anders Hal Werner, der er ansvarlig for Drupal-afdelingen hos Peytz & Co.

Udviklerhuset Reload har altid åbne jobopslag for Drupal-udviklere, men det er ikke så tit, de bliver besat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er sjældent, at de folk, der søger stillingerne, har de erfaringer, som vi har brug for,« siger den tekniske direktør hos Reload, Kasper Garnæs, og uddyber:

»Der er mange, der har prøvet at klikke sig rundt og skrue en side sammen, men ikke så mange, der har lavet de store løsninger,« siger han.

Mangel på udviklere med solid erfaring

Drupal er det tredje mest populære Content Management System i verden efter Joomla og Wordpress, og det bliver især brugt af netmedier - heriblandt Version2 - til at styre nyhedsproduktionen.

Flere store Drupal-projekter i Danmark har derfor været med til at støvsuge arbejdsmarkedet for udviklere, og nu skriger virksomhederne efter flere. DR er blandt andet ved at få omlagt mediehusets CMS-system til Drupal, og sådan et projekt kræver udviklere med solid erfaring.

»Drupal er let at gå til, fordi du har en administrationsgrænseflade med mange muligheder. Men der kommer et skærende punkt, når du skal have avancerede løsninger med integrationer og særligt layout, hvor man ikke kan klikke sig frem til den rette løsning,« siger Kasper Garnæs fra Reload, og uddyber:

»Det kræver erfaring med at lave større løsninger.«

Han fortæller, at han især kigger efter, om kandidaterne har større Drupal-projekter på cv’et, men også om de har været aktive i Drupal-fællesskabet, og hvor samarbejdsvillige de er over for forslag og kritik i Open Source-fællesskabet.

Da det ikke er muligt at uddanne sig direkte i Drupal, tager udviklerhuset Peytz & Co ofte junior php-udviklere ind og lærer dem op i systemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Udfordringen er, at man ikke kan få så mange ind gangen. Det lægger en begrænsning på væksten, fordi de gamle skal lære de nye op,« siger Anders Hal Werner, der dog også ser en lysning forude.

Version 8 af Drupal er nemlig på vej, og i modsætning til den nuværende version 7, så bruger den flere af de komponenter fra php-frameworket, der er mere alment kendt blandt udviklere.

»Det betyder, at markedet af folk, der kender kodebasen i Drupal 8, er større,« siger han.

Advarer mod for meget specialisering

Problemet med de manglende udviklere er langt fra begrænset til Drupal ifølge formanden for Drupal Leverandørforeningen og direktøren for Adapt.

»Det er meget generelt, at der mangler it-udviklere i Danmark, og der bliver ikke uddannet nok. Der er omkring to jobopslag pr. studerende,« siger Kresten Wiingaard.

Hos TV 2, der også bruger Drupal til nyhedssitet, har man også mærket manglen på især erfarne udviklere.

»Det er svært at udvide indsatsen eller fastholde kompetencerne. Det handler ikke kun om mængden af udviklere, men også om hvor erfarne de er,« siger TV 2’s digitale udviklingschef Casper Thomsen, der flere gange i 2014 måtte vente op til fem måneder for at finde en tilstrækkeligt erfaren person, når han skulle hyre nye webudviklere.

Derfor har TV 2 forsøgt at gøre sig mindre afhængig af Drupal ved at benytte sig af en løst koblet arkitektur, hvor flere funktioner bliver håndteret af specialiserede systemer. Eksempelvis benytter medievirksomheden sig af et selvstændigt system til at håndtere billeder i stedet for Drupals indbyggede billedfunktion.

»Derfor er det ikke så vigtigt, at udviklerne, vi søger, har erfaring med Drupal. De skal i stedet have brede kompetencer inden for webudvikling og udvikling af systemer, der skalerer til mange brugere,« siger Casper Thomsen.

Selvom der er stor mangel på Drupal-udviklere lige nu, er det dog ikke nødvendigvis en god idé at satse al sin tid og energi på kun at specialisere sig i det populære CMS ifølge fagforbundet for it-professionelle, Prosa.

»Alle vil gerne have erfaren arbejdskraft, og det kan især være svært at skaffe på specialiserede områder som Drupal. Men man skal aldrig satse alene på noget specialiseret som udvikler,« siger Prosas formand, Niels Bertelsen, og råder unge it-håbefulde til at tage en bred generalist-uddannelse. Der findes mange CMS-produkter på markedet, og når store projekter som DR’s nyhedssite er færdigudviklet, kan det være efterspørgslen falder igen.

»Hvis man specialiserer sig, kan man få problemer med at opretholde job i mange år fremover. Man skal være i stand til at skifte, og det kan man kun med et bredt fundament,« siger Niels Bertelsen.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
12. februar 2015 kl. 16:47

Hvem gider at også at arbejde med Drupal og udsætte sig selv for det klamhug.

Det må da være for penges skyld eller fordi man er "sulten"¸ som f.eks. folk i Østeuropa

15
11. februar 2015 kl. 17:10

Vi har i B14 som alle andre i branchen også erfaret, at der er rift om dygtige erfarne Drupal udviklere.

Heldigvis viser det sig, at Drupal er ret let at mestre, hvis man både har flair for udvikling (eller frontend) og har dygtige kolleger at spørge tilråds undervejs. Og det er vores erfaring at både praktikanter og nye medarbejdere ret hurtigt får et solidt greb om Drupal, uanset de ikke har tidligere erfaring med frameworket.

Der er en læringskurve ved alle frameworks.

Bruger man et framework som Drupal forkert, så spilder man mere tid end ved at arbejde uden, og bruger man det korrekt kan man udrette heftige sager på langt kortere tid.

Og det er årsagen til at Drupal bliver brugt til de største enterpriseløsninger og de simpleste mikrosites over hele Verden. Det kan betale sig.

Det er derfor forventeligt at flere og flere udviklere dygtiggør sig i PHP og Drupal, også uanset de fair kritikpunkter man kan finde i debatten.

Jeg er meget enig med Kasper Garnes i at det kræver stor erfaring at udvikle større løsninger, og at udviklere med denne erfaring er sjældne.

Men måske er PHP og Drupal alligevel kun et par værktøjer i en langt større værktøjskasse af kompetencer for lige den kategori af udviklere, og falder uden for artiklens egentlige scope.

Jeg er dog uenig i Niels Bertelsens gæt at efterspørgslen på Drupal udviklere kan falde når DRs nyhedssite er færdigudviklet. Markedet er størrelsesordener større end DR.

12
11. februar 2015 kl. 10:31

Hvis man ikke kan få nok senior folk så må man investere i at oplære dem.

Hvis man ikke vil investere i at oplære juniorer, så må man frem med den store pengepung, spændende projekter og et godt arbejdsmiljø.

Samlet set kommer det nok til at koste mere kun at ansætte seniorer og betale hvad det koster for at holde på dem (både løn og arbejdsmiljø) and det vil gøre at investere i oplæring. Samtidigt vil man øge sin busfaktor, hvilket virksomheder der tænkere længere frem end næste kvartal vil sætte pris på.

Man bør have en god blanding af erfaringsbase og altid have nye folk på vej op. Specielt i en verden hvor der knap nok findes uddannelse indenfor den ekspertise man søger.

14
11. februar 2015 kl. 14:22

I Reload har vi ikke startet udviklingsafdelinger op i andre lande. For håndtere komplekse løsninger så kræver det et tæt samarbejde mellem forretning og udvikling. Her ser vi afstande i kilometer, sprog og kultur som et grundlæggende problem.

Vi ansætter gerne dygtige webudviklere - gamle ræve såvel som unge talenter - og lærer dem op i Drupal. Vi har endda opslag for sådanne profiler åbne lige nu. Men når jeg ser på de ansøgninger vi får ind, må jeg samtidig være ærlig og sige, at de lader en del tilbage at ønske.

Jeg tænker, at det kan have noget at gøre med nogle udvikleres billede af PHP såvel som Drupal (jf. Martin Kirks kommentar). Det synes jeg er ærgeligt, for i mine øjne kan Drupalmiljøet i Danmark i virkeligheden leve op til både pæne lønninger, spændende arbejde på nogle af landets mest besøgte websites og et godt arbejdsmiljø.

10
11. februar 2015 kl. 09:37

Det er de færreste der kan tage bare 6 måneder ud af deres liv for at lave et stort projekt selv eller med andre. De erfarne udviklere kan kun komme fra virksomhederne selv.

Man kan vælge at tage en udvikler med generel erfaring ind. Mange principper er trods alt det samme og selvom der er en indlæringskurve, er den ikke så stor. Men vi er jo ret dyre og jeg er bange for at man gerne vil have det hele og kun betale det halve.

13
11. februar 2015 kl. 12:21

Men vi er jo ret dyre og jeg er bange for at man gerne vil have det hele og kun betale det halve.

Gad vide hvor stor indvirkning billigere, udenlandsk arbejdskraft har på slutkundens regning...

Til gengæld virker det som om slutkunderne endelig er begyndt at vågne op og tænke i mindre, segmenterede løsninger med en vis interoperabilitet, fremfor de store forkromede, oversolgte, kan-det-hele-for-det-halve-hvis-du-går-all-in-med-os-det-lover-vi-dig guldløsninger, og dét må da siges at være positivt.

9
11. februar 2015 kl. 09:30

Jeg har erfaring med Joomla hvor dette kan lade sig gøre. Hvis nu Drupal er så godt hvorfor er det så ikke lavet på denne side?

6
11. februar 2015 kl. 08:18
  1. Virksomheder der kun søger erfaren arbejdskraft burde skamme sig.. det gør det svært hvis ikke umuligt for nyuddannede at få et job. Dernæst har man muligheden for at forme en grøn ny kandidat hvis man gider bruge energien på det.

  2. Drupal er PHP, som er noget ækelt lort fra fortiden som er muteret til noget semi brugbart..

8
11. februar 2015 kl. 08:55

Enig, tror ikke problemet er så meget at der mangler arbejdskraft, men nærmere at virksomheder ikke gider bruge tid på at lære nogen op, men vil have det hele "gratis". Man ligger som man reder.

11
11. februar 2015 kl. 09:47

Udfordringen er selvfølgelig at oplæring tager tid og kræver væsentlig mere langtidsplanlægning, end at søge efter erfarne Drupal-udviklere når behovet for ekstra ressourcer er opstået.

Hos os (Propeople Bysted) hvor vi i efterhånden 10 år har haft udviklingsafdelinger i andre lande, er det normalt at vi hyrer PHP-udviklere og bruger de første par måneder på at oplære dem i Drupal. Hvis det er dygtige PHP-udviklere eller for den sags skyld dygtige udviklere generelt, mener jeg at det er et mindre problem at de ikke kender til Drupal. Det kræver blot at de har lysten til, at lære systemet at kende. I starten hvor de ikke har så meget erfaring med Drupal, må man så koble dem på nogle udviklingsteams med erfarne udviklere, og sikre at de opgaver de skal udvikle måske ikke er de mest komplekse og tungeste integrationer. Man får trods alt kun god erfaring med et system ved at arbejde med det....

Apropos manglen på senior Drupal-udviklere, så er det jo ikke kun et Dansk problem. Det er også et problem i nogle af de lande hvor bureauerne og udviklingshusene opretter udviklingsafdelinger.