En stor mangel på kvalificerede it-udviklere får flere danske udviklerhuse til at åbne afdelinger op i udlandet for at tilfredsstille efterspørgslen. Især udviklere der er specialiseret i CMS-systemet Drupal er i søgelyset, viser en rundspørge som Version2 har foretaget blandt de tre store danske udviklerhuse Adapt, Reload samt Peytz & Co.
»Der er utvivlsomt mangel på dygtige Drupal-udviklere i Danmark,« siger Kresten Wiingaard, der er adm. direktør i Adapt og formand for Drupal Leverandørforening i Danmark.
»Det betyder, at både os som virksomheder og flere medlemmer i Drupal Leverandørforeningen starter udviklingsafdelinger op i udlandet,« siger han.
I efteråret 2014 åbnede Adapt en Drupal-afdeling i Litauen, der nu er oppe på seks medarbejdere. Og virksomheden er også i gang med at etablere en mobil afdeling med Android og iOS-udviklere i udlandet, fordi der heller ikke på dette område er tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft i Danmark.
»Vi kan ikke skaffe nok medarbejdere i Danmark, og med væksten i branchen, og når der allerede nu er mangel på arbejdskraft, så vil situationen ikke være bedre om 3-5 år. Tværtimod,« siger Kresten Wiingaard.
Udviklerhuset Peytz & Co har ligeledes oplevet i perioder, at det måtte sige nej til udviklingsopgaver, fordi det ikke kunne finde de rette kvalificerede medarbejdere.
»Vi har kompenseret for det ved at starte en afdeling op i Moldova for at være sikker på at have kapacitet til kundernes efterspørgsel,« siger Anders Hal Werner, der er ansvarlig for Drupal-afdelingen hos Peytz & Co.
Udviklerhuset Reload har altid åbne jobopslag for Drupal-udviklere, men det er ikke så tit, de bliver besat.
»Det er sjældent, at de folk, der søger stillingerne, har de erfaringer, som vi har brug for,« siger den tekniske direktør hos Reload, Kasper Garnæs, og uddyber:
»Der er mange, der har prøvet at klikke sig rundt og skrue en side sammen, men ikke så mange, der har lavet de store løsninger,« siger han.
Mangel på udviklere med solid erfaring
Drupal er det tredje mest populære Content Management System i verden efter Joomla og Wordpress, og det bliver især brugt af netmedier - heriblandt Version2 - til at styre nyhedsproduktionen.
Flere store Drupal-projekter i Danmark har derfor været med til at støvsuge arbejdsmarkedet for udviklere, og nu skriger virksomhederne efter flere. DR er blandt andet ved at få omlagt mediehusets CMS-system til Drupal, og sådan et projekt kræver udviklere med solid erfaring.
»Drupal er let at gå til, fordi du har en administrationsgrænseflade med mange muligheder. Men der kommer et skærende punkt, når du skal have avancerede løsninger med integrationer og særligt layout, hvor man ikke kan klikke sig frem til den rette løsning,« siger Kasper Garnæs fra Reload, og uddyber:
»Det kræver erfaring med at lave større løsninger.«
Han fortæller, at han især kigger efter, om kandidaterne har større Drupal-projekter på cv’et, men også om de har været aktive i Drupal-fællesskabet, og hvor samarbejdsvillige de er over for forslag og kritik i Open Source-fællesskabet.
Da det ikke er muligt at uddanne sig direkte i Drupal, tager udviklerhuset Peytz & Co ofte junior php-udviklere ind og lærer dem op i systemet.
»Udfordringen er, at man ikke kan få så mange ind gangen. Det lægger en begrænsning på væksten, fordi de gamle skal lære de nye op,« siger Anders Hal Werner, der dog også ser en lysning forude.
Version 8 af Drupal er nemlig på vej, og i modsætning til den nuværende version 7, så bruger den flere af de komponenter fra php-frameworket, der er mere alment kendt blandt udviklere.
»Det betyder, at markedet af folk, der kender kodebasen i Drupal 8, er større,« siger han.
Advarer mod for meget specialisering
Problemet med de manglende udviklere er langt fra begrænset til Drupal ifølge formanden for Drupal Leverandørforeningen og direktøren for Adapt.
»Det er meget generelt, at der mangler it-udviklere i Danmark, og der bliver ikke uddannet nok. Der er omkring to jobopslag pr. studerende,« siger Kresten Wiingaard.
Hos TV 2, der også bruger Drupal til nyhedssitet, har man også mærket manglen på især erfarne udviklere.
»Det er svært at udvide indsatsen eller fastholde kompetencerne. Det handler ikke kun om mængden af udviklere, men også om hvor erfarne de er,« siger TV 2’s digitale udviklingschef Casper Thomsen, der flere gange i 2014 måtte vente op til fem måneder for at finde en tilstrækkeligt erfaren person, når han skulle hyre nye webudviklere.
Derfor har TV 2 forsøgt at gøre sig mindre afhængig af Drupal ved at benytte sig af en løst koblet arkitektur, hvor flere funktioner bliver håndteret af specialiserede systemer. Eksempelvis benytter medievirksomheden sig af et selvstændigt system til at håndtere billeder i stedet for Drupals indbyggede billedfunktion.
»Derfor er det ikke så vigtigt, at udviklerne, vi søger, har erfaring med Drupal. De skal i stedet have brede kompetencer inden for webudvikling og udvikling af systemer, der skalerer til mange brugere,« siger Casper Thomsen.
Selvom der er stor mangel på Drupal-udviklere lige nu, er det dog ikke nødvendigvis en god idé at satse al sin tid og energi på kun at specialisere sig i det populære CMS ifølge fagforbundet for it-professionelle, Prosa.
»Alle vil gerne have erfaren arbejdskraft, og det kan især være svært at skaffe på specialiserede områder som Drupal. Men man skal aldrig satse alene på noget specialiseret som udvikler,« siger Prosas formand, Niels Bertelsen, og råder unge it-håbefulde til at tage en bred generalist-uddannelse. Der findes mange CMS-produkter på markedet, og når store projekter som DR’s nyhedssite er færdigudviklet, kan det være efterspørgslen falder igen.
»Hvis man specialiserer sig, kan man få problemer med at opretholde job i mange år fremover. Man skal være i stand til at skifte, og det kan man kun med et bredt fundament,« siger Niels Bertelsen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.