Mangel på arbejdskraft tvinger it-opgaver til udlandet


Akut mangel på højtuddannede it-fagfolk sender masser af arbejdsopgaver til udlandet, som kunne være løst herhjemme.
Det skriver Børsen.
Tal fra interesseorganisationen IT-Branchen viser, at 27 procent af de danske it-virksomheder sidste år måtte opgive at besætte en stilling, fordi ingen havde de efterspurgte kompetencer. Og IT-Branchen forventer, at der vil mangle 8.000 personers arbejdskraft i 2020.
»Problemet er akut, stort og ser ud til at række langt ind i fremtiden. Heldigvis er det et symptom på, at it-branchen har det rigtigt godt, og dermed at samfundet udvikler sig. Men vi vil sakke fuldstændigt bagud, hvis vi ikke evner at gøre noget ved problemet,« siger Birgitte Hass, der er direktør i IT-Branchen.
Det er især folk med længere it-uddannelser som softwareingeniører, softwarearkitekter og big data-eksperter, der efterspørges, og da det vil tage mange år at uddanne et tilstrækkeligt antal personer med de rette evner, skal det være nemmere at få kompetent arbejdskraft ind fra udlandet, mener Birgitte Hass:
»Den kan komme hvor som helst fra i verden. Vi er i global konkurrence, for de samme mennesker efterspørges alle steder. Men Danmark har meget at byde på som et trygt og velfungerende samfund. Vi ser naturligvis også på, om der i strømmen af mennesker, som lige nu kommer hertil, er de kompetencer, som vi står og mangler. Og endelig er der den indlysende mulighed at efteruddanne folk med gode kompetencer, altså dem, der allerede har en højere uddannelse eller forretningsforståelse for området og kan lægge it oven på. Men det kræver nogle års uddannelse at få solide og dybe kompetencer. Det klarer man ikke på en aftenskole tre timer om ugen«
- emailE-mail
- linkKopier link

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.
Fortsæt din læsning
- Sponseret indhold
V2 Briefing | GENERATIV AI: Sådan bruger du det professionelt
Kunstig Intelligens22. marts
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Jeg kan kun tilslutte smilet, men fra en anden vinkel!
Som selvstændig oplever jeg ofte pendanten til HR afdelingen - kaldet Global Purchase!
Her kender man alt til indkøb, bare ikke lige til indkøb af IT ressourcer, så kvalitetssikringen består i buzzword søgning i word dokumentet og så er det pludselig vigtigt om der står C2C (Credit to Cash) og ikke et fagteknisk anderkendt begreb som f.eks. Kreditstyring.
Eller hvad med certificering? En certificering til højeste version overruler jo al erfaring, så sætninger som at man blev certificeret i 98 og i dag underviser på standardkurser som afsluttes med certificering er jo ikke noget som lige finder ind i Global Purchase søge makro, så jo jeg smiler også.
Kandidaten bruger så det næste halve år i firmaet på at løse opgaver indenfor noget der slet ikke var nævnt i HR damens "job annonce".
Da jeg læste dit indlæg kunne jeg ikke gøre andet end at smile. Det er præcis den situation jeg sidder i lige nu. Resultatet? Ja, jeg er på vej væk så snart chancen byder sig.
Et eksempel fra det virkelige IT "liv":
Ansøger med 10+ års erfaring med det firmaet efterspørger i deres job annonce.
Men der er et buzzword (som dækker over noget gammelkendt og banalt, men under et nyt fanzy navn) som ikke figurerer på ansøgerens CV.
Uhhaaaa stoooor krise. Himmelvendte øjne, store armbevægelser, skingert toneleje fra HR damen. Kandidaten har ikke buzzword-of-the-day "kompetence" !!!
Uhadadadada.
At kandidaten så ifølge CV'et ikke har lavet andet i mere end et årti end at løse netop den type opgaver firmaet søger folk til og med samme teknologi, det er helt irrelevant, for buzzword-of-the-day mangler på CV'et.
Nå, den er nem at ordne. Man fremsender en ny version af CV'et hvor bemeldte buzzword er skrevet på.
HR damen har nu helt ændret attitude, er nu et stort smil og byder en velkommen i virksomheden. Hun er lettet over at man alligevel havde buzzword-of-the-day "kompetence".
Kandidaten møder så op på første dag hos firmaet.
Kandidaten undrer sig.
"buzzword-of-the-day" er ikke at finde i projektet.
Det forekommer ikke i dokumentationen, eller i kildekoden. Der tales ikke om det til møderne.
Kandidaten spørger nogle af de tekniske medarbejdere.
De ser undrende på kandidaten og svarer: "buzzword-of-the-day" bruger vi ikke her i firmaet.
Kandidaten bruger så det næste halve år i firmaet på at løse opgaver indenfor noget der slet ikke var nævnt i HR damens "job annonce".
Jeps Jeg har også set de dygtige blive sparket ud øjeblikkeligt,- og skulle blive væk,- med en glimrende løn i en længere opsigelsesperiode . 2 uger efter finder ledelsen ud af, at de har kvajet sig gevaldigt, og må hyre assistance ind fra konsulentbureauer. Tryllerylle ... så stod den samme mand der igen.
Bare nu med dobbelt løn og lidt til + en smørret grin ... :-) (Det er sådan en der udløser jubel og grin hos medarbejderne, når chefen ikke er i nærheden)
Jo, dem har jeg også set, men jeg må indrømme, at jeg har set flere guru'er, som en ikke faglig kompetent ledelse mente var overflødige, og derfor skilte sig af med.Jeg har bare set mange guruer visne stille og roligt. Faktisk lidt trist. Det de var dygtige til, var der ikke længere brug for,- og de så ikke toget køre før det var for sent
En meget høj procentdel af dem røg så bare videre til andre virksomheder, med bedre løn og mere ansvar.
Problemet er så bare at samme firma kæmper for at få nye folk med de samme kvalifikationer.
// Jesper
Det kan der være noget om. Men hvis man har 'den rigtige uddannelse', at bygge oven på. Så vil man som regel godt kunne flytte sig, hvis man som virksomhed tillader, at man gør det.
Jeps,- men man er selv nødt til at holde sig "eftertragtet".
Hvis man ikke kan holde en udvikling,- så stopper telefonen med at ringe på et tidspunkt.
Hvis man er i et firma, så skal man huske på, at firmaet ikke vil have det mindste imod at man "bliver hængende" indtil den dag de ikke længere bruger teknologien. Efteruddannelse sker kun hvis firmaet vil investere i medarbejderen, eller hvis det er en måde at holde på ham (en slags lønpakke).
Jeg har bare set mange guruer visne stille og roligt. Faktisk lidt trist. Det de var dygtige til, var der ikke længere brug for,- og de så ikke toget køre før det var for sent.
Man skal ikke tro på, at alle vil det bedste for en. Et firma vil det bedste for firmaet.
Der render mange guruer rundt,- der vitterligt er meget dygtige,- men de frøs fast i kasse 1. Telefonen holdt op med at ringe.
Jeg tror at alle som har arbejdet med IT, ved hvordan det fungerer hos døgnfluer.
Så længe døgnfluen kan sælge konsulenten, så bliver konsulenten solgt til kunderne fordi det tab som ligger i tabt omsætning kombineret med kursusudgiften, har døgnfluen bare ikke brug for. Det er indtægt her og nu som tæller.
Den dag hvor efterspørgslen efter konsulentens viden holder op, bliver konsulenten afskediget fordi der ”ingen fremtid” er i de skills konsulenten har og man er nødt til at ”se fremad og fokuser strategisk”.
I de 20 år jeg har arbejdet indenfor IT, har jeg set ovenstående ske mange gange og her har læseren en stor del af grunden til at jeg er selvstændig.
@Jørn Madsen Det kan der være noget om. Men hvis man har 'den rigtige uddannelse', at bygge oven på. Så vil man som regel godt kunne flytte sig, hvis man som virksomhed tillader, at man gør det.
// Jesper
På erfarne folk med længere uddannelse og erfaring på over 20 år i IT-branchen kan det jo godt undre at folk over 40 oplever en meget lang liggetid når de ufrivilligt ender på jobmarkedet.
Det har også noget med færdigheder at gøre. Det hjælper ikke at være verdens dygtigste til noget, som ingen bruger mere. I mange dele af denne verden forandrer tingene sig,- man har 3 kasser i hovedet:
Det man engang var hamrende god til, men som nok bliver lagt i graven.
Lige nu,- det alle arbejder med, man prøver at være på forkant.
Fremtidskassen,- hvad skal man kunne om nogle år? Et kompromis mellem hvad man selv syntes er sjovt,- og hvad man skal kunne leve af.
Der render mange guruer rundt,- der vitterligt er meget dygtige,- men de frøs fast i kasse 1. Telefonen holdt op med at ringe.
I min del af IT-verdenen,- der gløder telefonerne og mailboksen engang imellem.
Verden er lille, hvis man ikke kender en person eller et firma, så kender man en der gør det. Man spørger lige hinanden.
Et firma kan godt få et dårligt rygte,- hvis de behandler medarbejdere uartigt eller lignende.
Så kan de søge folk lige så tosset de vil, de IT-folk de kunne håbe på,- de kunne ikke drømme om at tage job hos dem,- hvis de begynder at have en skidt profil på rygtemarkedet.
På erfarne folk med længere uddannelse og erfaring på over 20 år i IT-branchen kan det jo godt undre at folk over 40 oplever en meget lang liggetid når de ufrivilligt ender på jobmarkedet.
Hej Tobias og Allan, I har helt ret. Der er et behov for, at branchen erkender nødvendigheden for en kontinuerlig efteruddannelse af eksisterende medarbejdere. Det er bestemt også en af vores mærkesager, men desværre ikke en der er så sexet at gengive i medierne. Så lad os i det mindste her i kommentarfeltet komme med en opfordring til at øge fokus på efteruddannelse i branchen Og som en lille sidste note vil jeg sige, at det er min oplevelse, at der stille og roligt er flere it-virksomheder der starter trainee-ordninger o. lign. for netop at hjælpe med et kompetenceboost.
Dygtige folk har brugt mange års dage og nætter på at blive så dygtige. Dygtige folk brænder for nogle ting, og begraver deres hjerner i det i en uendeligt lang periode,- for at opnå indsigt og færdigheder.
Så har vi firmaerne. Meget ofte meget smarte, -ting skal ske på en uge, HR-folk kaster om sig med nylærte smarte punch-lines, marketing har ugens fantastiske slogan. Den fantastiske nye app som en har fået ideen til,- app'en der kan sende ejeren en mail når han skal studse hår i sine ører,- den skal bare kodes nu ... inden konkurrenten der har en app, der kan det samme med næse-hår tænker samme tanke.
De 2 verdener passer bare ikke altid sammen. De dygtige folk søger ikke ind i firmaer, hvor de bare "bliver suget for deres viden" - og så sparket ud igen. Dygtige teknikere søger mod miljøer hvor de kan dyrke deres interesse og levebrød,- fordybelse og arbejde med kompliceret teknologi.
Firmaer der lever i døgnflue markedet, de vil altid have svært ved at tiltrække de teknisk tunge medarbejdere. De firmaer må handle på outsourcing og konsulent markedet.
it-uddannelser som softwareingeniører, softwarearkitekter og big data-eksperter
Seriøst? kan man sige sådan noget uden at men bliver spurgt ind til hvad disse titler dækker over.... "big data-eksperter" ala data mining er jo basal set statistik og analyse... Hvem fra DTU kan ikke det? Ja man skal lige finde ud af framework og syntaksen, men jeg kan stadig ikke forstå hvor inkompetente de arbejdsgivere/HR'er er.
Jeg tror mange af disse "mangler på arbejdskraft inden for IT" kunne afhjælpes hvis journalister gjorde deres arbejde færdigt.
fx. skriv noget ala: "grundet mange års data opsamling i danske firmaer har vi nu indset disse data kan analyseres og skabe viden for virksomhedden. Derfor har vi brug for big data analyser personer. " Personen skal have mange års erfaring fordi: Da det er en ret ny mulighed ved ledelsen ikke noget om hvilke tal de vil have ud af systemet eller hvad data kan bruges til. Så den nyansatte specialist skal trække på sin erfaring med at hente nøgletal ud til ledelsen fordi denne ikke ved nok om sin egen forretning.
Hvad skal alle disse tal og rapporter bruges til? Hvad nytter disse data hvis firmaet er styret af et udenlandsk moderselskab som ikke tænker lokalt? Spørg nu ordentlig ind til disse personer!
Nu til andre "breaking news".. Solen står op i morgen....
Enig. Der ledes for det meste kun efter personer der kan gå direkte ind i en stilling og har alle kompetencerne på plads. Der er meget lidt villighed i at investere i nye medarbejdere.
Det er også en måde at sige det på.
Enig. Det virker meget som mange (nok ikke alle, men en del) firmaer er ude efter meget specifikke og målrettede profiler, og ikke er interesserede i at efter/videreuddanne andre profiler - måske fordi de skal præsterer 110% fra dag 1, eller fordi disse firmaer ikke er ude efter at investerer i ansatte i tilfælde af de så tager deres erfaring med hen et andet sted.
Det er interessant at hvis man kigger på stillingsannoncer i diverse job banker, så virker dette "branche skrig" ret vel skjult.
Givet, vi mangler nok flere IT folk generelt og på sigt, men jeg er sikker på der går en del rundt uden arbejde derude også stadigvæk som kunne "omskoles" til nye kompetencer områder - men det virker meget tabuagtigt i denne branche at også firmaerne selv har et ansvar for videreuddannelse og skabelse af disse kompetencer. De virksomheder der tager det ansvar bliver fremtidens vindere er jeg sikker på, mens dem der sidder tilbage og blot forsøger at importere arbejdere vil finde ud af at disse kompetencemangler ikke kun er lokale.
Ikke bare i IT branchen men mange andre brancher vil de have en PhD med 10 års erfaring og 100 certifikater til at gå og feje gulvet til trainee løn. Hvis de ikke kan få det, så lader de stillingen stå ubesat og klager over 'mangel'. De gider ikke (læs: vil ikke betale for) at efteruddanne og de regner ikke erfaring på linje med uddannelse så de affejer u-uddannede med erfaring allerede i job-annoncen og deres automatiske ansøgnings-filtre sorterer dem endvidere fra hvis de skulle formaste sig at ansøge alligevel. Grunden til at de vil have folk ind fra udlandet er fordi at jo flere der er på arbejdsmarkedet jo mere kan de trykke lønnen nedad.. simpel udbud og efterspørgsel. Man ligger som bekendt som man reder..