Mangel på 1,8 millioner ansatte indenfor IT-sikkerhed om 5 år

Ny undersøgelse viser, at der på verdensplan vil være mangel på 1,8 millioner fagfolk, der beskæftiger sig med it-sikkerhed. Et problem, man genkender i Danmark, fortæller lektor.

Om fem år vil der mangle 1,8 millioner fagfolk, der beskæftiger sig med IT-sikkerhed. Det viser en ny undersøgelse fra den amerikanske nonprofitorganisation Center for Cyber Safety and Education, ifølge dr.dk.

»It-sikkerhed bliver et større og større problem. Hvis der er et cyberangreb fra et andet land, er det et problem, om vi overhovedet har kvalificerede mennesker til at hjælpe os,« siger Carsten Schürman, der er lektor ved IT-Universitetet, til dr.dk.

De nye tal bygger på svar fra 19.000 it-sikkerhedseksperter. Siden den sidste undersøgelse fra samme organisation i 2015 er manglen på arbejdskraft steget med 20 pct.

Fokus på uddannelser

Ifølge Center for Cyber Safety and Education bør man forsøge at få godt fat i den næste generation, de såkaldte ’millennials’, for at sikre den fremtidige arbejdsstyrke.

Derfor er det vigtigt at få fat i de unge tidligt, særligt gennem uddannelserne.

»Jeg synes godt, at danske universiteter kunne gøre mere for at uddanne eksperter med fokus på sikkerhed. Allerede i skolen skal der undervises i it-sikkerhed,« siger Carsten Schürmann.

Udviklingen ser ikke anderledes ud, når man kigger på danske tal. Lidt længere ude i fremtiden vil Danmark ifølge en kortlægning lavet af regeringen komme til at mangle 19.000 IT-professionelle i 2030.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Henrik Størner

hvis alle dem der producere ikke sikkerheds løsninger, gjorde deres arbejde bedre

Det lyder besnærende enkelt, men djævlen ligger jo - som altid - i detaljen.

Moderne IT systemer er jo afsindigt komplekse, med hardware og software som interagerer på utallige måder. Vi kan godt prøve at gøre programmører og system-designere mere sikkerheds-bevidste - jeg er helt enig i at det vil være et godt sted at starte, men det er kun en lavt-hængende frugt, ikke hele træet.

Grundlæggende er der jo den helt enkle forskel på udviklere og "hackere", at udviklerne arbejder med hvordan de får systemerne til at fungere - hackere arbejder med hvordan de får systemerne til at fejle. Det er to helt fundamentalt forskellige måder at se et system på.

Der vil stadig være et stort (stigende) behov for eksperter, der kan arbejde med kompleksiteten af systemer, der er sammenkoblet, og kan gennemskue hvordan interaktionen mellem systemerne udgør en risiko.

 • 5
 • 0
#4 Jn Madsen

Overvej hvilket mindset der får en til at tro at man på fem år kan uddanne 1.8 mio mennesker til at kunne noget brugbart om IT sikkerhed...

Jeg er sikker på, at f.eks. den stat opretter nogle 2-ugers intensive VUC kurser. Måske i direkte forlængelse af "Introduktion til PC-kørekort". Pga de stamme budgetter, så bliver kurserne udstyret med Windows 95 maskiner fundet i kælderen.

:-)

 • 3
 • 1
#5 Lee Rikonabi

Hvad med at man begynder at udgive mulige studiejobs til unge studerende som mig, der er passioneret omkring IT-sikkerhed? Jeg har søgt efter jobannoncer herhjemme i et par dage nu, og der er ikke meget at lede efter.

Sygt, at jeg skal vente i flere år for noget jeg ved, jeg kommer til at arbejde med i fremtiden. Så hvorfor ikke give muligheden som virksomhed nu? Det kommer jer til gavn.

 • 1
 • 0
#6 Jonas Finnemann Jensen

IT-Sikkerhed er ikke en eftertanke, det er noget man skal tænke med når man bygger sit system. Og som man hele tiden skal have et fokus på at forbedre.

Der er nok ikke mange studie jobs under banneret "it-sikkerhed" fordi sikkerhed ofte et noget vi forbedre under normal udvikling af vores systemer.

Eksempel: Nogle af de VMs som kører continuous integration tests hos os har et HTTPS certifikat og en port åben for internettet, fordi det var sjovt at have live test-logs i den webapp der viser test resultater. Fra et sikkerheds synspunkt har det nogle svagheder; det ville nok være rart at have alle maskiner bag en firewall. Så når nu vi vil have live-logs fra bare-metal test maskiner, er det tanken at live-logs skal kører over en proxy. Det projekt har jeg faktisk foreslået til gsoc i år; jeg har allerede interesse fra et par kvalificerede studerende, men der er mange andre projekt forslag at kigge på.

Med hensyn til studie job så er det imorgen at Google offentliggør hvilke organisationer der bliver medtaget i Google Summer of Code 2017. Så næste uge er et rigtig godt tidspunkt at snakke med potentielle mentors; indsende små patches, etc.

Der er iøvrigt yderligere mulighed for kvinder og visse minoriteter gennem gnome.org/outreachy. Da programmet kun er tilgængeligt for visse underrepræsenterede minoriteter (heriblandt kvinder) er muligheder desvære ofte overset.

Tip: Studerende med en smule på CV'et bør kigge på internships hos store internationale software virksomheder. Det er ikke helt nemt at få et internship, men lønnen er god, derudover er rejse, visum og logi ofte dækket. Der er mange muligheder udenfor Danmark.

 • 0
 • 0
#7 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Overvej hvilket mindset der får en til at tro at man på fem år kan uddanne 1.8 mio mennesker til at kunne noget brugbart om IT sikkerhed...

Det kan vi snildt, hvis vi indprenter dem de 10 mest basale sikkerhedsråd, og beder dem stå i de åbne kontorlandskaber og gentage dem hver time - så forbedres sikkerheden da mærkbart :-D

Som det bemærkes (igen) med SHA1 kollisionerne i denne uge, folk rammes ikke af 0-day sårbarheder, men af alt det basale som man BURDE have styr på.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere