Danmarks har lanceret den officielle Smittestop-app, men den kræver som minimum styresystemerne Android 6.0 eller iOS 13.5, og mange danskere kan hverken opdatere eller få disse versioner, vurderer chefredaktør på techmagasinet Input, Torben Vognsen.
Læs også: Smittestop-appen er landet
»Mit umiddelbare gæt er, at 10-20 procent lige nu ikke kan få appen. Nogle har måske en ældre telefon og kan ikke få de nyere styresystemer. Andre har simpelthen ikke opdateret deres styresystem. Det er enten-eller. Hvis du ikke kan opdatere, kan du ikke få den. Medmindre du køber en ny telefon,« siger han til TV 2.
På Apples hjemmeside fremgår det, at 77 procent af alle iPhones i verden har installeret iOS 13, mens 90 procent af eksisterende iPhones kan opdatere til den. Torben Vognsen vurderer, at omkring det samme tal for Android 6.0 gør sig gældende, men at under 90 procent af Android-brugerne kan opdatere, fordi forskellige producenter ikke understøtter opdateringen.
Over for Politiken har virolog ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, konstateret, at hans egen telefon ikke er kompatibel med Smittestop-appen, og han er bekymret for, at smittesporingen bliver mindre effektiv, fordi hundredetusinde danskere ikke kan bruge appen.
»Det er uheldigt, at man har udviklet en app, som en del af befolkningen ikke kan bruge. Når man gerne vil følge smittespredningen i landet, er det afgørende, at der er så mange som muligt, der kan bruge appen. Og når der er en andel af befolkningen, der står udenfor, så reducerer det selvsagt effektiviteten ved smittesporingen«, siger Allan Randrup Thomsen til Politiken.
Appen bygger på teknologi fra et samarbejde mellem Apple og Google, hvor data lagres decentralt.
»Det er en løsning, som respekterer privatlivets fred,« sagde sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde i går.