Manden bag Mac OS X forlader Apple op til styresystemets 10-års fødselsdag

Mac OS X fylder rundt, mens hovedmanden bag Apples succesfulde styresystem nu siger farvel. Han vil hellere forske.

Mindst ti års arbejde med Mac OS X og 22 års tæt parløb med Steve Jobs bliver nu afsluttet for Bertrand Serlet, der har valgt at sige stillingen som direktør for Mac OS X-udvikling op hos Apple.

Han er den absolutte hovedmand bag styresystemet, der blev lanceret den 24. marts 2001 og siden har været en stor succes for Apple.

Begrundelsen for at stoppe nu lyder, at Bertrand Serlet hellere vil arbejde med forskning end med at udvikle et produkt, skriver Apple i en pressemeddelelse.

Ti-års-jubilaren Mac OS X afløste det gamle Mac OS med en helt ny teknologisk platform, der oprindeligt blev opfundet hos Steve Jobs' firma NeXT Computer. Apple købte i 1996 NeXT for at bruge softwaren til et nyt styresystem, og de næste fem år arbejdede Bertrand Serlet, der var fulgt med opkøbet, på at få tilpasset NeXT-teknologien til Apple.

Openstep, som NeXTs styresystem hed, var skrevet til x86-processorer, mens Apple brugte PowerPC-arkitektur. I stedet for at skifte over til Intels processorer, blev Openstep skrevet om til PowerPC. Skiftet skete dog senere, i 2005, da det stod ganske klart, at PowerPC-processorer ikke kunne følge med x86-platformen.

Med det nye styresystems objekt-orienterede tilgang måtte Apple også skifte over til et nyt API, der blev døbt Cocoa, hvilket ikke faldt i softwareproducenternes smag. Derfor blev der også indført en mulighed for at bruge et API, der lå tæt på det gamle, med navnet Carbon. Og faktisk brugte Apple selv Carbon-API'et til det helt centrale filhåndterings-program Finder indtil 2009.

Første udgave af Mac OS X fik i øvrigt kælenavnet Cheetah (gepard), men det var først senere, at kattenavnene blev sat i system.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jesper Zuschlag

Begge navne er faktisk korrekte, med der er tale om lidt navnforvirring.

NextSTEP var navnet på NeXT's OS til deres MC680x0 baserede workstations

OpenStep var navnet på en åben objekt-orienteret platformsspecifikation som NeXT lavede i samarbejde med Sun baseret på NextSTEP og som blev implementeret på Windows NT og Solaris.

OPENSTEP var NeXT's første version af deres OS som var baseret på OpenStep specifikationen og som afløste NextSTEP 3.3 (OPENSTEP havde versionsnummeret 4.0)

Efter Apple's køb af NeXT blev OPENSTEP basis for Mac OS X og OpenStep blev omdøbt til Cocoa (vist nok et hip til Sun's Java)

Der findes også en open-source implementation af OpenStep kaldet GNUstep.

Hvis der er nogen der er forvirret, så forstår jeg dem godt ;-)

 • 0
 • 0
#6 Peter Jespersen

Senere har FreeBSD teknologi så overtaget OpenSteps rolle i Mac OS X.

Det var forresten nogle ufatteligt fede workstations og NeXtSTEP havde en guddommelig GUI (Der gjorde Motif-looket helt spiseligt) - dog hamrende dyrt.

 • 0
 • 0
#7 Rene Nejsum

I den oprindelige NeXTSTEP var kernen en Mach kerne, en micro kerne med Unix/BSD API. Jeg mener den er skiftet ud med FreeBSD, men det ligger "under" NeXTSTEP/OpenSTEP.

I 1992 købte jeg en NeXTStation, super lækker maskine, men lidt dyr (40.000 var maaange penge dengang :-)

Når jeg arbejder med Mac i dag bliver jeg dagligt mindet om NeXTSTEP, Mac OS ligner stadig utrolig meget NeXTSTEP. GUI og Look and Feel er 80% det samme.

Udviklingsværktøjet er næsten dem samme og Foundation Kit og Application Kit er navne fra NeXTSTEP, det hedder stadig NSObject og NSString, etc.

I 1992 programmerede jeg en del Objective-C, i dag er det et af de hurtigst voksende programmerings sprog (I følge Tiobe)

Ingen tvivl om at Steve Jobs ramte noget rigtigt dengang i slut 80'erne.

Ahh, disse minder :-)

 • 0
 • 0
#8 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Bevares der er en masse FreeBSD i Mac OS X, eksempelvis firewall delen IPFW og meget andet. Der er også en hel masse som ikke er FreeBSD specifikt og der er ihvertfald flere end 100 andre open source projekter som har bidraget til OSX, så man idag med en basal installation har en ekcepktionelt lækker platform, som straks kan bruges som webserver/webudvikling med mere. (faktisk med meget mere som en masse scriptsprog som er default osv.)

Det som adskiller OSX fra andet er deres drivere og hele den del, som er ret elegant og flot. Dernæst har Apple formået at smide gamle udslidte ting på porten og lavet gode nye ting - indenfor Unix verdenen er det noget af en bedrift at erkende at noget eksisterende er så dårligt at det skal skiftes ud. Her tænker jeg specielt på launch http://en.wikipedia.org/wiki/Launchd som forøvrigt er open source.

Så Go OSX! Det rykker :-)

 • 0
 • 0
#9 Jakob Damkjær

Ja der er et FreeBSD unix lag i Mac OS X men MACH kernelen er der stadig lever i bedste velgående.

Desuden så var det ikke OpenStep der blev erstattet med FreeBSD...

OpenStep var Applikations APIen der kørte på WindowsNT (og vist nok Solaris) var en port af det API lag som NextStep kørte med.

Applikations APIen (OpenStep/NextStep) var grundlaget for Cocoa applikations APIen som var en af de nye ting i den første version af MacOSX sammen med MACH kernel og FreeBSD laget.

Men mange dele af Apples MacOS så som hele medie laget og kompatabiliteten med MacOS carbon og clasic var også det der kom med over i MacOSX.

Men hovedarktekten for MACH kernelen Tevian er det et par år siden han vendte tilbage til forskningen.

/Jakob

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere