Mandag Morgen bliver faktatjekker hos Facebook

Illustration: Screendump
Facebook indgår i et samarbejde med medier fordelt over 14 lande. De pågældende medier skal faktatjekke historier, som kan påvirke den demokratiske proces i forbindelse med valg.

Facebook har i 14 forskellige lande allieret sig med medier for at faktatjekke nogle af de historier, som dukker op på det sociale medie.

USA, Holland og Danmark er omfattet af initiativet, og i Danmark skal Mandag Morgens faktaside, TjekDet, gennemtrawle nyheder og foretage faktatjek.

Dermed vil man forhindre, at sociale medier bliver et problem for demokratiet. Eksempelvis det danske folketingsvalg, som skal afholdes senest juni 2019.

Det skriver Politiken.

Ifølge Facebooks kommunikationschef for Norden, Peter Münster, skal tiltaget være med til at fortælle brugerne, om historier er falske eller sande.

»Med tiltaget forsøger vi at klæde folk bedre på til at opdage historier, der bevidst vildleder eller er designet til at se ud, som om de er rigtige nyheder, selv om de ikke er det,« siger han til Jyllands-Posten.

Metode for faktatjek

The International Fact-Checking Network (IFCN) har et regelsæt for, hvordan man tjekker fakta i en historie. Dette netværk er Mandag Morgen medlem af.

Samarbejdet virker ved, at Facebook stiller et værktøj til rådighed for journalisterne. Mandag Morgen gennemgår så historierne og tjekker dem igennem for vildledning.

Journalisterne kan derefter tilføje en vurdering til historien samt et link, som sender læseren videre til en gennemgang af de problemer, der er i den vurderede historie.

»Vi rater dem så ud fra, om de er bevidst vildledende eller ej – og giver dem et mærkat, der dukker op, når folk forsøger at dele dem,« siger Lisbeth Knudsen, Mandag Morgens tværgående chefredaktør.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017
Jobfinder Logo
Job fra Jobfinder