Mandag Morgen bliver faktatjekker hos Facebook

Mandag Morgen bliver faktatjekker hos Facebook
Illustration: Screendump.
Facebook indgår i et samarbejde med medier fordelt over 14 lande. De pågældende medier skal faktatjekke historier, som kan påvirke den demokratiske proces i forbindelse med valg.
27. september 2018 kl. 08:39
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Facebook har i 14 forskellige lande allieret sig med medier for at faktatjekke nogle af de historier, som dukker op på det sociale medie.

USA, Holland og Danmark er omfattet af initiativet, og i Danmark skal Mandag Morgens faktaside, TjekDet, gennemtrawle nyheder og foretage faktatjek.

Dermed vil man forhindre, at sociale medier bliver et problem for demokratiet. Eksempelvis det danske folketingsvalg, som skal afholdes senest juni 2019.

Det skriver Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Facebooks kommunikationschef for Norden, Peter Münster, skal tiltaget være med til at fortælle brugerne, om historier er falske eller sande.

»Med tiltaget forsøger vi at klæde folk bedre på til at opdage historier, der bevidst vildleder eller er designet til at se ud, som om de er rigtige nyheder, selv om de ikke er det,« siger han til Jyllands-Posten.

Metode for faktatjek

The International Fact-Checking Network (IFCN) har et regelsæt for, hvordan man tjekker fakta i en historie. Dette netværk er Mandag Morgen medlem af.

Samarbejdet virker ved, at Facebook stiller et værktøj til rådighed for journalisterne. Mandag Morgen gennemgår så historierne og tjekker dem igennem for vildledning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Journalisterne kan derefter tilføje en vurdering til historien samt et link, som sender læseren videre til en gennemgang af de problemer, der er i den vurderede historie.

»Vi rater dem så ud fra, om de er bevidst vildledende eller ej – og giver dem et mærkat, der dukker op, når folk forsøger at dele dem,« siger Lisbeth Knudsen, Mandag Morgens tværgående chefredaktør.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger