Microsoft malker Android-producenter for 2,5 milliarder kroner om året

Illustration:
Licensaftaler med HTC og Samsung vil give Microsoft en anslået samlet indtægt på 2,5 milliarder kroner på Android i dette regnskabsår. Hver solgt telefon giver op til 33 kroner i Microsofts kasse.

Microsoft tjener gode penge på styresystemer til smartphone-markedet. Men det er ikke firmaets egen platform, Windows Phone 7, der giver overskud, men Microsofts trusler mod Android-producenter om patent-retssager.

Samlet triller der årligt omkring 2,5 milliarder kroner, 444 millioner dollars, ind i Microsofts kasser i licensbetaling fra HTC og Samsung, som Microsoft for nyligt har indgået en aftale med. Det skriver Business Insider, med afsæt i en analyse fra Goldman Sachs.

Den anslåede værdi dækker det nuværende regnskabsår hos Microsoft, som går fra juli 2011 til juni 2012. De nøjagtige tal for, hvad HTC og Samsung skal aflevere til Microsoft pr. solgt telefon er fortrolige, men Goldman Sachs-analytikerne har regnet med mellem 22 og 33 kroner.

Selvom det lyder som en fin forretning for Microsoft, der ikke har andre udgifter i den sammenhæng end advokatregninger og porto til trusselsbrevene, mener Business Insider-journalisten dog, at man ikke skal misunde Microsoft.

Med den mildt sagt manglende succes for Windows Phone 7 står Microsoft svagt på markedet for smartphones, der nu er domineret af Android og iPhone. Windows Phone 7 kan dog få et skub i ryggen, når Nokia i slutningen af året begynder at sende telefoner på markedet med Microsofts styresystem.

I det store perspektiv er et par milliarder kroner i licensindtægter kun et lille plaster på såret hos Microsoft, lyder vurderingen.

Andre dele af Microsofts forretning tjener da også langt større beløb ind. For eksempel giver Microsoft Office-divisionen et årligt overskud på typisk 70-80 milliarder kroner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (32)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Henrik P. Stougaard Nielsen

Jeg vil altså mene, at ordet er subjektivt nok til at stå i BT eller EB. - men jo, det er da rigtigt, men findes der ikke et bedre ord? Såsom "scorer" (det lyder i det mindste mindre negativt ladet, selvom softwarepatenter selvføleligt er negative set fra mit synspunkt.)

Eller "Microsoft tjener 2.5 milliarder om året på Android(-mobiler"?? :)

 • 2
 • 6
#4 Peter Nilsson

Patenter ødelægger for meget, det er jo ikke nødvendigvis sikkert man har opfundet noget nyskabende fordi man har patent, det kan være man bare er hurtig og god til at få indsendt en ansøgning. Det kan ikke være rigtigt at man sådan kan sidde passivt og tjene penge på patenter fra andres produkter. Patenter skulle afskaffes helt, det virker ikke som om man kan styre det på en ordentlig måde....og Microsoft burde være store og dygtige nok til at kunne klare lidt konkurrence uden at gå til domstolene for at få dem til at opkræve afgifter....mvh Peter ZXNET.DK

 • 15
 • 0
#8 Peter Nilsson

Jeg har ikke forstået hvorfor firmaer som Microsoft bruger formuer på at pleje deres gode image når de så bagefter fremstår som grådige patentryttere som lever af andre folks innovative løsninger...og ja selvfølgelig stjæler vi lidt ideer fra hinanden og det er vel også det der skal til for at skabe forbedringer..er det ikke evolution. Fjernede man patentmuligheden så er jeg sikker på der vil komme endnu mere fart på udviklingen....mvh Peter ZXNET.DK

 • 16
 • 0
#9 Nicholas Colding

Jeg syntes det er ok, at ms har snablen nede i en kæmpe succes som Android - hvad skal han den tykke dreng Steve B, ellers leve af? For øvrigt, nu når et firma er SÅ særdeles dygtig, til at lancerer den ene dødssejler efter den anden, så skal de have lidt starthjælp, til at komme ovenpå igen - ligesom bankerne.

Som en almindelig borger, i et land der altid har været en fast støtte for ms, så burde vi måske alle bare holde mund og købe deres produkter, møj eller ej! Jeg lever selv at holde deres ringe produkter i drift, så de har min fulde støtte: Kom så Android - det gælder ms overlevelse!

 • 13
 • 1
#11 Flemming Frandsen

Det er lidt af et stræk at sige at MS laver "forholdsvis gode produkter" jeg har ikke set noget fra dem der ikke var ringe, men nu er jeg heller ikke gamer, så jeg har aldrig kigget på krydskasserne eller deres spil.

Jeg antager at du aldrig har haft brug for de ting jeg savner i windows, som f.eks. performance (filsystem i/o er en joke), kompatibilitet med andre OS'er (alt andet er Unix, MS er altid "speciel") og fleksibilitet.

Det er helt i orden at du ikke har brug for de ting vi andre savner, men for os andre er windows stadig en samling dårligt optimerede drivere med et ringe UI oven på.

 • 13
 • 4
#13 Flemming Frandsen

Øøh? Jeg siger netop at jeg godt forstår at der er folk der ser MS som nogen der kan lave relativt gode produkter.

Ingen af de produkter fra MS jeg har haft lejligheden til at bruge har gjort det jeg ville have dem til, med den performance jeg havde brug for, så derfor har jeg ikke meget til overs for MS og deres produkter.

Jeg siger netop ikke at folk der bruger MS produkter er idioter eller taler nedsættende om dem, overhovedet.

Hvis nogen mener MS har lavet noget de kan bruge og de ellers ikke er generet af det jeg ser som fatale mangler, så er det da bare godt, så har de jo større valgmuligheder end jeg har.

For mig at se er windows ikke andet end noget demo software der følger med til laptops for at vise at de virker når de står i butikken og som kun kan bruges til at blive overskrevet med et operativsystem når man kommer hjem, det bekymrer mig ikke at andre kan se alternative anvendelsesmuligheder, det gør dem ikke til dårlige menesker.

 • 4
 • 3
#15 Flemming Frandsen

Jeg er skam ikke blind for at langt de fleste er ligeglade med performance og fleksibilitet, det eneste de 90% brugere skal have er jo en web browser, så er de glade og det kan alle OS'er incl. windows klare på moderne hardware.

Det er ingen skam at have beskedne behov, det gør ikke folk til dårlige menesker at de kan nøjes med 10% af maskinens performance.

Problemet opstår når man skal have kørt store ting der tager både CPU og disk i/o, så opdager man at windows er direkte uegnet til den slags arbejde.

Så ja, der er 3 muligheder hvis man kører windows: 1) Man er glad, for man bruger ikke windows til ting som det er dårligt til. 2) Man er tvunget til det. 3) Man ved ikke at der er andre muligheder.

Det kan du da ikke være uenig i.

Tricket er selvfølgelig hvad "ting som det er dårligt til" dækker over, for mig er det simple operationer så som at at skrive 3 GB data fordelt i 116197 filer (svn checkout + build), det tager gerne 5-10 gange længere tid på den samme hardware med windows i stedet for Linux.

At bygge på windows er en pinsel der låser hele systemet, på Linux kan man uhindret arbejde videre, så multitasking kan man heller ikke med windows.

Det er ikke fordi Linux performer fantastisk, for det samme forhold gælder for windows vs. OSX og det gælder ligeledes for Xcode vs. msvc.

Den eneste konklusion jeg kan komme til er at performance ikke har været en design parameter da man skrev windows.

 • 10
 • 4
#17 Bjørn Damborg Froberg

Personligt har jeg mere glæde af Windows 7 end jeg nogensinde har haft af f.eks. Ubuntu.

Der er områder og arbejdsopgaver hvor Linux er uovertruffen - men til alt det arbejde jeg laver i dagligdagen, på min desktop, er Windows rigeligt tilstrækkelig.

Til gengæld foretrækker jeg Linux til de fleste server opgaver. Det er fint at Linux udfylder dine behov 100% - det er bare ikke tilfældet for mig, når vi taler desktop.

 • 7
 • 2
#18 Jens Christian Jensen

Selvom at 2,5 milliarder kroner lyder af meget er jeg egentlig lidt overrasket over at det ikke er mere, specielt når Google praler af over 500.000 daglige aktiveringer af Android enheder. Men det kan selvfølgelig være at der er nogle der ikke betaler endnu.

 • 0
 • 0
#20 Flemming Hansen

Hvis man fjerner muligheden for at tage patenter, så fjerner man også et incitament til at bruge mange penge og flere år på at udvikle noget. Så kan andre jo bare gratis kopiere produktet eller ideen bagefter. Patenter er helt fint i sin oprindelige idé som handlede om at kunne tjene penge på sin opfindelse i en periode og evt. sælge licenser til andre, så man kan tjene sit blod, sved og tårre hjem igen. Men ligesom med så meget andet så f*cker amerikanerne tingene fuldstændigt op da alt i USA er styret at politik og kapitalisme. Den sunde fornuft har de ikke meget plads til.

 • 3
 • 6
#21 Peter Mogensen

Hvis man fjerner muligheden for at tage patenter, så fjerner man også et incitament til at bruge mange penge og flere år på at udvikle noget.

Sikke noget vrøvl. Efter den logik ville ingen lave film, bøger, arkitektur osv. - i det hele taget alt hvad der er dækket af ophavsret - ligesom software. Og så snakker vi ikke engang om de områder hvor alene det at være first-mover er fordel nok til at kunne tjene sin investering hjem.

Så kan andre jo bare gratis kopiere produktet eller ideen bagefter. Patenter er helt fint i sin oprindelige idé som handlede om at kunne tjene penge på sin opfindelse i en periode og evt. sælge licenser til andre, så man kan tjene sit blod, sved og tårre hjem igen.

Men eftersom patent-systemet først og fremmest er et instrument samfundet kan anvende med det formål at øge innovationen (i form af en byttehandel mellem opfinder og samfund, hvor samfundet får adgang til og dokumenteret opfindelsen imod et 20-årigt monopol på erhversmæssig udnyttelse), - så er der ikke noget belæg for at anvende det instrument på et område, hvis det ikke kan sandsynliggøres at det faktisk vil have effekt af øget innovation. Den dokumentation mangler vi totalt for (bl.a.) software - man (softwarepatent-tilhængerne) har kun din ovenstående luftige mavefornemmelse.

Men ligesom med så meget andet så f*cker amerikanerne tingene fuldstændigt op da alt i USA er styret at politik og kapitalisme. Den sunde fornuft har de ikke meget plads til.

Sund fornuft ville være, hvis der faktisk kom nogle samfundsøkonomiske data på bordet, der viste at softwarepatenter ville øge innovationen og ikke blot ide-politiske mavefornemmelser.

 • 11
 • 0
#22 Michael Rasmussen

Sund fornuft ville være, hvis der faktisk kom nogle samfundsøkonomiske data på bordet, der viste at softwarepatenter ville øge innovationen og ikke blot ide-politiske mavefornemmelser.

Du kan være ganske sikker på, at den slags undersøgelser er blevet udarbejdet af patentmafiaen. Resultaterne har sikkert være uacceptable, hvorfor disse undersøgelser er blevet sendt til de store bit-marker. Deres delemma manifesteres til stadighed hver dag, hvor den daglige innovation indenfor FOSS verdenen er et konstant modstridsbevis mod påstanden, at "innovation indenfor software går i stå, såfremt software patenter afskaffes"!

 • 2
 • 0
#24 Jakob Damkjær

Du kan være ganske sikker på, at den slags undersøgelser er blevet udarbejdet af patentmafiaen

og den holdning og tilgang til patent området er udarbejdet af google... og andre firmaer der synes det er for groft at de ikke bare kan vælte ind og ikke tage hensyn til at der er nogen der allerede har fået juridiske rettigheder på metoder og teknologi...

Uheldigvis så har vi noget som hedder et retssamfund og man kan ved politisk arbejde forsøge at ændre lovgivningen men man kommer som oftest til kort hvis man bare forsøger at ignorere den.

Det kan være at patentlovgivningen bliver opdateret men det er ret naivt at tro at den vil ophøre med at eksistere, når der er så store investeringer der har som interesse at den forbliver intakt.

Desuden er du ikke tvunget til at købe en windowslicens, du kan jo bare bygge din egen pc. Det er kun hvis du vil ha en namebrand pc (med tilhørende kvalitetssikring, support og garrenti) du skal betale for en windowslicens du ikke har behov for. Det er dit eget valg at du vælger hvilken producent du køber for det er jo op til dem at vælge hvilke produkter de udbyder på samme måde som du kan lade være med at betale for dem.

 • 0
 • 12
#25 Peter Mogensen

og den holdning og tilgang til patent området er udarbejdet af google... og andre firmaer der synes det er for groft at de ikke bare kan vælte ind og ikke tage hensyn til at der er nogen der allerede har fået juridiske rettigheder på metoder og teknologi...

Ud over at være plat, så er det også faktuelt forkert. Dem der ignorerer lovgivning er netop det patent-etablissement, der gør absurde krumspring for at komme udenom at software klart og tydeligt patent-konventionen og national lov ikke er patentbart.

Og din case med en Windowslisens tyder meget på at du slet ikke aner hvad emnet går ud på. Scenariet er ihvertfald flintrende ligegyldigt i forhold til softwarepatent-problemstillingen.

 • 5
 • 0
#27 Jesper Poulsen

Jeg antager at du aldrig har haft brug for de ting jeg savner i windows, som f.eks. performance (filsystem i/o er en joke),

Enig. NTFS er snorkelangsomt. Jeg har oplevet at XFS/Linux har udmanøvreret NTFS/Windows på samme hardware. Begge OS'er var 32-bit. Der var 4GiB RAM i maskinen. NTFS/Windows havde oven i købet "hjemmebanefordel" ved, at de aktuelle partitioner lå først på de respektive diske.

Vi snakker en forskel på faktor 2+ i XFS/Linux' favør.

 • 5
 • 0
#28 Deleted User

Patenter fjerner incitamentet til innovation og flytter fokus på at opkøbe patentporteføljer, bare for at have nok weapons of mass destruction til at forblive på markedet.

Patenter er en stopklods der forhindrer utallige iværksættere i at komme ud med deres innovative idéer, hivs de træder på de stores territorier, fordi Microsoft og Apple sagsøger dem til helvede og tvinger dem til forlig med patenter på dobbeltklik og brug af PgUp-knappen -- og det er reelle patenter. Meningsløse, værdiløse patenter der ville blive underkendt af retten hvis sagen fik lov at køre ud, bliver brugt til at tvinge firmaer der ikke har råd til at køre retssagen ud, i knæ.

Det er mange, mange år siden patenter rent faktisk blev brugt til at beskytte innovation imod plattenslagere der stjal pengene fra idemagerne. Idag bliver patenter brugt til at stjæle penge fra idemagerne, som denne artikel er et eksempel på.

 • 11
 • 0
#30 Tinna Larsen

Desuden er du ikke tvunget til at købe en windowslicens, du kan jo bare bygge din egen pc. Det er kun hvis du vil ha en namebrand pc (med tilhørende kvalitetssikring, support og garrenti) du skal betale for en windowslicens du ikke har behov for. Det er dit eget valg at du vælger hvilken producent du køber for det er jo op til dem at vælge hvilke produkter de udbyder på samme måde som du kan lade være med at betale for dem.

Nu er det jo sådan at hvis du køber feks. en asus bærbar men ikke ønsker ms så når du kommer hjem og starter din pc. acceptere du ikke licens vilkår installere ubuntu eller hvad man ønsker og smutter tilbage til butikken og fremviser du ikke gjorde brug af vedlagte licens og får dine penge retur for den ubrugte licens.... dette er godkendt da man jo ikke skal betale for en vare man ikke ønsker i følge af dansk lovgivning.... (vil dog anbefale at man høre butikken om den helt korrekte fremgangs måde eller googler det først) men man har ret til at få penge retur for en ubrugt ms licens...

 • 1
 • 0
#32 Jacob Nordfalk
 • 0
 • 0
#33 Jacob Nordfalk

hvem betaler MINDST pr telefon til MS

Google!

Dem tør MS ikke afpresse. De vil hellere slås end give MS penge. Og de har næsten lige så mange penge som MS.

OK, men Google har så vidt jeg ved ikke nogen telefoner ude endnu... Men er det så Motorola man skal købe?

Jeg kunne virkelig godt tænke mig en oversigt over hvor meget man støtter MS afhængig af producent...

 • 0
 • 0
#35 Jesper Poulsen
 • 0
 • 0
#37 Flemming Hansen

[quote] Sikke noget vrøvl. Efter den logik ville ingen lave film, bøger, arkitektur osv. - i det hele taget alt hvad der er dækket af ophavsret - ligesom software. Og så snakker vi ikke engang om de områder hvor alene det at være first-mover er fordel nok til at kunne tjene sin investering hjem. </quote] Det hedder copyright eller ophavsret, og er noget lidt andet end patenter.

Men hvis du ikke mener patenter er til for at beskytte en idé og sikre en vis indtjening, så under det mig meget at firmaerne har så travlt med at hive penge ud af hinanden, netop på baggrund af patenter.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere