Mainframen fylder rundt: 50 år og stadig en grundpille

7. april 2014 kl. 12:0814
Mainframen fylder rundt: 50 år og stadig en grundpille
Illustration: IBM.
For præcis 50 år siden lancerede IBM det nye produkt ’System/360’, og mainframen var født. Selvom x86-servere har bidt sig fast i markedet, er mainframen stadig grundstenen i det digitale samfund.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det var en satsning af de helt store. IBM’s direktør, Thomas Watson jr., nedlagde alle eksisterende computerprodukter hos IBM for at erstatte dem med ét, nemlig mainframen System/360, der havde kostet svimlende 30 milliarder kroner at udvikle og producere, i datidens mønt.

Men lanceringen af mainframen den 7. april 1964 blev startskuddet på mange år med total IBM-dominans i it-branchen. En hel serie af computere blev lanceret denne dag sammen med 54 forskellige stykker tilbehør, som magnetpladelager, hulkortlæsere, printere og skærme.

Tilbehør til mainframesystemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hele serien var kompatibel og kunne bruges til alverdens forskellige formål, både videnskabelige beregninger og billetsystemer. For første gang kunne kunderne købe ét system og udbygge det løbende i takt med behovet. Og grundtanken og arkitekturen bag IBM’s 32-bit mainframe med otte bit i en byte kom til at udgøre fundamentet for efterfølgende computersystemer til erhvervsbrug.

Allerede to måneder efter lanceringen havde IBM modtaget 2.000 bestillinger på S/360-systemer, og så fik firmaet travlt, og medarbejderne måtte indstille sig på lange uger. IBM voksede lynhurtigt, i takt med mainframens succes, og i 1966 ansatte IBM 25.000 nye medarbejdere. Uden for IBM voksede en hel industri også op omkring tilbehør og software til mainframen, på samme måde som da pc’en blev klonet i 1984.

De første mainframes blev solgt med mellem 8 kilobyte og 8 megabyte hukommelse, men typisk mellem 512 og 1.024 kilobyte til et stort system. Hastigheden var ned til 33.000 beregninger pr. sekund på den langsomste model, mens de hurtigste kunne klare 750.000 beregninger i sekundet.

I dag er mainframes ikke så dominerende som dengang, og mange store cloud-tjenester kører i stedet på enorme mængder billige x86-servere. Men hos IBM, CSC og KMD snurrer mainframes til trecifrede millionbeløb stadig lystigt og driver offentlige databaser og it-systemer hos alt fra politiet til Skat, ligesom hele finansverdenen stadig kører på mainframes.

S/360 kom i forskellige farver - nogle kunder fik også leveret systemet med en farve efter eget valg, der passede til firmaet.

Læs mere om mainframehistorien hos IBM og hos The Register

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
11. april 2014 kl. 21:36

Det er forbavsende få der tænker over at en mainframe i princippet blot er et integreret grid.

Jeg tvivler på at nogen genstarter en hel mainframe på een gang ligesom jeg tvivler nogen genstarter et helt grid/cloud/andet buzzword.

De enkelte processer på en mainframe bliver tværtimod genstartet, mindst, ligeså tit som på et grid.

14
12. april 2014 kl. 07:13

De enkelte processer på en mainframe bliver tværtimod genstartet, mindst, ligeså tit som på et grid.

Linux genstarter også processer. Det er dog ikke ensbetydende med at kernen genstarter. Kernen på en mainframe genstarter heller ikke. For 15 år siden var MTBCF (Mean Time Between Critical Failure - dvs. et crash der krævede genstart af maskinen) på 120 år for mainframe. En proces der går i skoven eller holder op med at svare bliver genstartet automatisk.

Det er måske også værd at bemærke, at Windows ikke benyttes på de PC'er der følger mainframen. Man er gået direkte fra OS/2 til Linux. Windows er ikke stabilt nok.

10
8. april 2014 kl. 22:56

"[...] nemlig mainframen System/360, der havde kostet svimlende 30 milliarder kroner at udvikle og producere, i datidens mønt."

1 USD fra 1964 er i dag ca 222 USD værd

7
7. april 2014 kl. 21:50

Minder mig om en kollega der næsten nåede 40års jubilæum. Han tog stadigvæk telefonen med "Det er Hansen i EDB." :D Edit: Hold nu kæft en gang pløre i min foregående besked, det beklager jeg meget. For ikke at lide samme skæbne som min tidligere kollega, så vil jeg følge med tiden og give min autokorrektur i telefonen skylden... ;-)

3
7. april 2014 kl. 14:35

Det er pudsigt at tænke på at jeg IPL'ede mit første VM/SP-system som jeg egenhændigt havde generet/installeret på en IBM 9370 mod. 20 for over 25 år siden.

Den gang havde man i adskille år hørt rygterne om at "Mainframens dage er talte" idet alle mente at nu kom Ken Olsen med sine VAX'er fra DEC.

Og husk i øvrigt at hvis i for alvor vil køre Linux, så er der intet som en rigtig computer, hvis det for alvor skal kunne skalere på en stabil sikker platform.

1
7. april 2014 kl. 13:11

Selvom det kun er ca. 10år siden jeg blev uddannet, så har jeg nået at stifte bekendtskab med System/360! Mange af dem der bruger de gamle mainframes skifter dem ikke ud, da de simpelthen ikke tør andet. Vi blev kimet ned i en hel måned efter vi skiftede til rent MS / SQL Server miljø; "Jeg hører I har slukket for jeres mainframe. Sig mig, er I vanvittige?!" :-) Vi kørte iøvrigt SAP på det gamle skur!

2
7. april 2014 kl. 14:12

Hvor tit skal Windows genstartes for at oppe på mærkerne?

9
8. april 2014 kl. 15:55

@Jesper Poulsen

Med W8 kommer det stort set kun an på brugeren.

8
8. april 2014 kl. 15:55

@Jesper Poulsen

Med 2012 kommer det stort set kun an på medarbejderne, der som oftes er årsagen til ustabile systemer.

5
7. april 2014 kl. 16:03

Medmindre der er en patch der er kritisk, så kender jeg mange der har haft oppetider på flere år. Her på arbejder har jeg arvet små 20 Windows 2003 servere der for det meste opfører sig eksemplarisk, et par af dem bærer dog præg af at nogen ahr været lidt for kreative da de har manglet plads på dem og bl.a. installer cachen er blevet slettet. Skidt smart, medmindre man har tænkt sig at installere opgraderinger til det der ligger på.... :( Vroes 2008 R2 kører bare derudaf. Kan med god samvittighed sige de ikke er gået ned i de 4år jeg har siddet og nusset dem. Det software der kører derpå er så måske noget andet :-)