Mainframe-succes hos IBM banker server-konkurrenter af banen

IBM sidder solidt på tronen med over en tredjedel af alt server-salg i verden, godt hjulpet af stærkt salg af mainframes i slutningen af 2012.

Den gode, gammeldags mainframe er hverken død eller lugter spøjst. Faktisk blev nye produkter i System Z-serien af mainframes en af grundene til, at IBM fortsat kan kalde sig verdens ubetinget største leverandør af servere. I fjerde kvartal i 2012 sad IBM på 37 procent af salget på servermarkedet.

Sådan lyder en af konklusionerne i en analyse af servermarkedet fra analysefirmaet IDC, der har set på salgstallene fra sidste kvartal i 2012. Salget af System Z-maskiner steg med hele 56 procent i forhold til samme kvartal året før og udgjorde 12 procent af det samlede server-salg, skriver IDC. Udover nye produkter som en forklaring, fik IBM også hapset nye markeder, for eksempel drift af Linux-servere på mainframes.

Nummer to var igen HP, med 25 procent af markedet, og selvom salget af x86-bokse gik fint, skuffede salget af den efterhånden svækkede Itanium-platform, hvor Intel for eksempel for nyligt droppede udviklingen af Itanium-chips med ny teknologi.

Læs også: Intel dropper planer om Itanium med 22 nanometer-teknologi

Salgstallene for et enkelt kvartal kan påvirkes af kortere udsving, som med IBM’s lancering af nye mainframes, så IDC har også en sammenligning for hele året, altså 2012 i forhold til 2011.

Her er det tydeligt, at nummer tre på markedet, Dell, går frem, mens både IBM og HP havde en faldende omsætning. Dell fik sidste år 16 procent af det samlede marked, og omsætningen steg med 4,5 procent.

Værst gik det ud over Oracle og Fujitsu, nummer 4 og 5 på markedet, som begge måtte indkassere et fald i omsætningen af servere på 17 procent.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jesper Høgh

Dét sted på bølgen, vi nu befinder os, tilsiger (tilbage til) centralisering af databehandling. Eksempler herpå er bl.a. Firefox' og Googles bud på en terminal til erstatning af pc'en.

Li' det eller ej; dynamik fødes af bølgeformer på mange niveauer. Og bæres også i stor grad af hvad vi kan i langt højere grad end hvad har vi brug for.

Eks:

En mobiltelefonproducent annoncerer at de kan lave en telefon, som er kun 10 mm tyk. Straks promoveres telefoners tykkelse til at være et alment accepteret kvalitetsparameter.

Dét resulterer så i, at folk med en for tyk telefon, føler sig nederen, og det er jo synd.

Det er fandme for dårligt [/surgammelmand] Bedste hilsner [common] :o)

 • 1
 • 0
#2 Rune Larsen

Dét sted på bølgen, vi nu befinder os, tilsiger (tilbage til) centralisering af databehandling. Eksempler herpå er bl.a. Firefox' og Googles bud på en terminal til erstatning af pc'en.

Lige omvendt. Cloud services realiseres med decentralisering og ikke en kolos på lerfødder. Google, Facebook og Netflix gemmer ikke dine data på en stor mainframe ;-)

I øvrigt interessant, hvordan Cisco, Dell m.fl. æder markedsandele fra IBM, som havde det største tab 2011-2012 på over 700 mio USD.

 • 0
 • 4
#3 Jørgen Elgaard Larsen

Det kunne være interessant at vide, hvilke styresystemer, der ender med at køre på den megen hardware. Som artiklen også nævner, har IBM slået meget på tromme for at køre Linux på System Z.

Jeg tror, at mange rent mentalt tænker, at mainframe=zOS+COBOL, altså det klassiske mainframe-styresystem og et aldersstegent programmeringssprog og køretidsmiljø.

Men hvis man udelukkende bruger jernet til at køre Linux på, vil de fleste udviklere og brugere næppe mærke forskel på en mainframe og et cluster af Raspberry Pi :-)

 • 1
 • 4
#4 Peter Jespersen

Nu skyldes det at zOS installationer forsvinder og dukker op til fordel for Linux installationer, nok også at sidstnævnte er licensfrie.

Jo, på software siden, når alt kører som planlagt, er der for udviklerne næppe den store forskel på at benytte en mainframe eller en anden hardware løsning. Men for dem der står på hardwaresiden og i de tider hvor alt ikke kører som det skal - vil der nok være en temmelig stor forskel på Mainframen, der er virtualiseret helt ud i det mindste, med en temmelig advanceret fejlrapportering indbygget og en bunke Raspberry Pi enheder, der intet har af dette.

Intel for eksempel for nyligt droppede udviklingen af Itanium-chips med ny teknologi.

Var det ikke i forbindelse med selve fabrikationsprocessen, hvor man afviste at gå ned til 22nm ? Selve udviklingen hos Intel har vel egentlig det meste af tiden kørt på vågeblus - det er vel reelt kun når HP har skullet redde Intel ud af en udviklingsmæssig suppedas, at der har været fart på.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere