Magnetisk hukommelse kan bruge ellipser til at opnå højere bit-tæthed

26. maj 2016 kl. 12:21
Ved at krydse tre ellipser i en hukommelsescelle kan man lagre tre gange så meget information. Det kan gøre MRAM mere økonomisk.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Magnetisk hukommelse er én af de teknologier, der står på spring til at give computerne et nyt boost, fordi det kan arbejde lige så hurtigt som den nuværende RAM-teknologi, men kan holde data uden strøm ligesom flash.

Prisen er én af de store udfordringer, men den kan et nyt forskningsresultat måske hjælpe på. Det skriver Phys.org.

To forskere fra Bar-Ilan-universitetet i Israel og New York University i USA har demonstreret, hvordan man kan skabe en hukommelsescelle, hvor der kan eksistere seks stabile magnetiske tilstande. Dermed kan cellen altså rumme tre gange så mange bit.

Cellen består af tre ellipser af en film af magnetisk materiale, som overlapper med en vinkel på 60 grader mellem ellipserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I krydsfeltet mellem ellipserne kan der skabes seks forskellige magnetfelter. Magnetfelterne kan manipuleres ved hjælp af spin-torque-teknikker.

Tredobbelt lagring på samme plads

Resultatet er et område, hvor der kan lagres tre bit på nogenlunde samme areal, som der ellers kun ville kunne lagres en enkelt bit. Det svarer således til MLC flash-hukommelse, hvor der også lagres tre bit i en enkelt celle.

Fordelen er, at man kan øge mængden af data, der kan lagres på et givet areal, uden at skulle skrumpe hver enkelt celle.

Miniaturisering er nemlig en udfordring for magnetisk hukommelse, fordi magnetfelterne begynder at påvirke hinanden, hvis de ligger for tæt og er for små.

Forskerne vil nu undersøge, om der kan være andre konfigurationer, der kan give en højere tæthed end det, de har opnået med de tre ellipser.

Magnetisk hukommelse, MRAM, findes i kommercielle udgaver, men på grund af prisen er anvendelsen begrænset til særlige formål. Det bliver blandt andet brugt til visse systemer, hvor databehandling i realtid er kritisk, som i sikkerhedssystemer til biler.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger