Magnetisk hukommelse kan bruge ellipser til at opnå højere bit-tæthed

Ved at krydse tre ellipser i en hukommelsescelle kan man lagre tre gange så meget information. Det kan gøre MRAM mere økonomisk.

Magnetisk hukommelse er én af de teknologier, der står på spring til at give computerne et nyt boost, fordi det kan arbejde lige så hurtigt som den nuværende RAM-teknologi, men kan holde data uden strøm ligesom flash.

Prisen er én af de store udfordringer, men den kan et nyt forskningsresultat måske hjælpe på. Det skriver Phys.org.

To forskere fra Bar-Ilan-universitetet i Israel og New York University i USA har demonstreret, hvordan man kan skabe en hukommelsescelle, hvor der kan eksistere seks stabile magnetiske tilstande. Dermed kan cellen altså rumme tre gange så mange bit.

Cellen består af tre ellipser af en film af magnetisk materiale, som overlapper med en vinkel på 60 grader mellem ellipserne.

I krydsfeltet mellem ellipserne kan der skabes seks forskellige magnetfelter. Magnetfelterne kan manipuleres ved hjælp af spin-torque-teknikker.

Tredobbelt lagring på samme plads

Resultatet er et område, hvor der kan lagres tre bit på nogenlunde samme areal, som der ellers kun ville kunne lagres en enkelt bit. Det svarer således til MLC flash-hukommelse, hvor der også lagres tre bit i en enkelt celle.

Fordelen er, at man kan øge mængden af data, der kan lagres på et givet areal, uden at skulle skrumpe hver enkelt celle.

Miniaturisering er nemlig en udfordring for magnetisk hukommelse, fordi magnetfelterne begynder at påvirke hinanden, hvis de ligger for tæt og er for små.

Forskerne vil nu undersøge, om der kan være andre konfigurationer, der kan give en højere tæthed end det, de har opnået med de tre ellipser.

Magnetisk hukommelse, MRAM, findes i kommercielle udgaver, men på grund af prisen er anvendelsen begrænset til særlige formål. Det bliver blandt andet brugt til visse systemer, hvor databehandling i realtid er kritisk, som i sikkerhedssystemer til biler.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere