Maersk, Skat og Nordea i blockchain-samarbejde: Vi skal have hænderne i muldjorden
Sikring mod hvidvaskning, gennemsigtige livsjournaler for huse og biler og automatisk told-administration er alt sammen på listen over ideer, som blockchain-teknologien i femtiden kan understøtte.
Nu har Maersk, Skat og Nordea stukket hovederne sammen med ITU for at få styr på teknologien.
I hvad der formentlig er verdens første blockchain-sommerskole på universitetsniveau, vil Maersk, Skat og Nordea alle fremlægge konkrete cases, som de studerende - der for det meste er i gang med en ph.d - kan prøve kræfter med.
Det er vigtigt at holde trit med blockchain-teknologien, fortæller Jan Sirich, der er leder af Nordeas afdeling for Experimentation & Learning.
»Det handler om at få hænderne ned i muldjorden. Vi skal jo lære det,« konstaterer Jan Sirich, der forventer, at blockchain-teknologien vil ændre meget i finansbranchen.
»Hypen er ved at toppe, og jeg vil gætte på at vi over de næste to tre år vil få styr på standarder, teknologi og regulering. Når det er på plads, tror jeg også potentialet er rigtig stort,« siger han til Version2. Kurset løber fra 15.-18. august. Forløbet består af tre dage med 8 timers undervisning og arbejde og et enkelt 24-timers hackathon. Udover selv kurset skal kursister forvente at lægge 66 timer til forberedelse og afsluttende opgave. Forberedelsen skal bruges på at lave et projektforslag samt læse pensum.ITU Blockchain Summer School
Blockchain i compliance
Blockchain-teknologien forbindes endnu hos de fleste med kryptovalutaen Bitcoin.
Men ifølge Jan Sirich er det ikke betalingsområdet, der fylder mest i tankerne hos den nordiske storbank.
»Det er klart, mange starter med at tænke i betalingsområdet - ikke mindst på grund af Bitcoins. Men noget, der kunne være rigtig interessant at se på, er hele compliance-området, som jeg tror kunne blive et interessant samarbejde mellem banker og mellem stat og banker.«
Med en blockchain over pengetransaktioner kunne man for eksempel forestille sig, at det bliver henved umuligt at obfuskere et revisionsspor og at myndigheder samtidig har adgang til dataen i realtid.
»Transparens er jo en implicit del af blockchain-teknologien,« siger Jan Sirich og fortsætter:
»På den måde kan man få et revisionsspor, hvor der er fuldstændig transparens - og det kunne give nogle muligheder for eksempel i forhold til at afsløre hvidvaskning af penge,« siger han.
Skat: Blockchain kan understøtte journal for ejendomme eller biler
Hos Skats afdeling for Innovation og It-udvikling har blockchain-teknologien været på to-do-listen i et stykke tid. Nu vil myndigheden bruge sommerskolen på at blive klogere på, hvad teknologien skal betyde for Skat, fortæller afdelingens chef Jane Eriksson Dahl.
»Vi kigger på nogle konkrete cases, som skal give mulighed for at forstå blockchainen,« indleder hun og fortsætter:
»Vi har for eksempel set på registrering af køretøjer, hvor man kan sørge for at dokumenter følger et køretøj gennem hele dets levetid, så du kan se, hvilken historik bilen har - er den meldt stjålet, har den haft rust, er tandremmen ny og så videre.«
Samme princip kunne man have med ejendomme, forklarer Jane Eriksson Dahl.
»Med en shared ledger kunne vi give en ejendom en slags journal, hvor man kan se, hvornår den har fået nyt tag eller vandskade. Det kunne skabe transparens for fremtidige købere.«
Open source-samarbejde
Skat leger også med tanken om at kombinere Internet of things-sensorer, blockchains og momsregistrering. Hvis varer udstyres med sensorer, der fortæller, hvornår de kommer ind i landet, kan myndigheden lave et system, der automatisk regner ud, om der skal betales moms.
»På den måde kan vi fjerne noget administrativt bøvl fra virksomheder,« fortæller Jane Eriksson Dahl, der ser frem til et teknisk samarbejde med Nordea og Maersk.
»Mon ikke det er første gang at SKAT og Nordea har et open source samarbejde understøttet af SKAT's Github-løsning – Det er en ny retning i offentlige it-udvikling, som vi synes vigtig,« understreger hun.
Hos Maersk vil man ikke gå i detaljer om de cases, it-studerende skal knokle med fra transportbranchen. Shipping-giganten ser løbende på nye teknologier og deres potentiale, fortæller Thomas Lassen, der er strategichef for Maersk Line.
»Jeg ser sommerskolen som en god chance for at få nogle skarpe hoveder til at se på mulighederne. Vi har ingen konkrete projekter i gang, men vi har nogle cases inden for transport, som vi vil præsentere på kurset,« siger han til Version2.
Hvad forventer du, I foretager jer på baggrund af sommerskolen?
»Det kommer meget an på, hvad der kommer ud af sommerskolen. Men hvis der skulle dukke en genial ide op, så vil vi bestemt se på det.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.