Mærsk og IBM lancerer blockchain-samarbejde: Skal spore millioner af containere verden over

7. marts 2017 kl. 10:59
De to kæmpevirksomheder har slået sig sammen om at lave en blockchain-løsning til shippingindustrien.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Mærsk og IBM har slået pjalterne sammen om at lave en blockchainløsning til shippingindustrien, der potentielt kan spare branchen for milliarder, lyder det i en meddelelse fra IBM.

Løsningen er baseret på open source blockchain-rammeværket Hyperledger Fabric, som er bygget af Linux Foundation og udviklet i et samarbejde mellem it-kæmpen og det danske shippingselskab.

De to virksomheder satser på, at de kan sælge løsningen til andre shippingfirmaer, som kan bruge blockchainen til at holde styr på det papirspor, der følger i halen på en fragtcontainer, der sendes om på den anden side af Jorden.

I 2014 udregnede Mærsk, at en simpel containertransport med varer fra Østafrika til Europa gik igennem 30 organisationer og krævede mere end 200 interaktioner og udvekslinger mellem parterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er altså denne proces, som Mærsk vil forsimple med en blockchain-løsning, der grundlæggende sørger for, at alle parter i transportprocessen kan se, hvad der er sket med containeren hvornår.

Det kræver, at de mange involverede parter digitaliserer kontrakter og andre dokumenter og gemmer informationen i blockchainen. Her kan de efterfølgende ikke ændres af enkelte organisationer, hvilket gør det svært at snyde med f.eks. ankomsttidspunkt. For myndigheder kan løsningen give et transparent papirspor for den enkelte container.

»Vi tror på, at den nye supply chain-løsning vil være en transformerende teknologi med potentialet til fuldstændig at disrupte og ændre den måde, man udfører global handel på,« lyder beskeden fra Bridget van Kralingen, der er senior vice president i IBM

Mærsk har afprøvet løsningen i et pilot-projekt, hvor blockchainen holdt styr på blomster fra Kenya, mandariner fra Californien og ananas fra Columbia, der alt sammen blev sendt til Rotterdam i Holland.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger