Mærkning skal udrydde strømslugende mobilopladere

20. november 2008 kl. 08:07
De fem største mobilproducenter er blevet enige om en energimærkning for den strøm, der går tabt i mobilopladere.
Artiklen er ældre end 30 dage

Under ethvert skrivebord finder man i dag en stikdåse fyldt til bristepunktet med strømforsyninger til elektronisk udstyr. Heriblandt opladere til mobiltelefoner, som konstant bruger strøm, selvom de ikke er sluttet til en mobiltelefon.

Visse opladere brugere imidlertid mere strøm end andre, når de er koblet til elnettet, men ikke oplader en mobiltelefon.

Derfor er de fem største mobilproducenter gået sammen om en mærkningsordning, som skal gøre det muligt for kunderne at se, hvilke opladere der bruger mest strøm, når de ikke oplader.

Ordningen vil således give de mest effektive opladere, som stort set ikke har noget strømspild, fem stjerner, mens de mest sultne opladere får nul stjerner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vurderingen er baseret på standarder fra EU-Kommissionen og det amerikanske miljøministeriums Energy Star-ordning.

De fem mobilproducenter i ordningen, LG, Motorola, Nokia, Samsung og Sony-Ericsson, har oprettet en sektion på deres websteder, hvor kunderne kan se, hvor effektive de forskellige opladere fra firmaerne er.

For Nokia spænder opladerne eksempelvis fra AC-5, som får to stjerner med et standby-forbrug på op til 0,3 watt, til AC-8, som får fem stjerner med et forbrug på 0,03 watt.

Da der er op mod tre millioner mobiltelefoner i brug, vil et skifte til de mest effektive opladere kunne spare strøm svarende til produktionen fra to mellemstore elværker, vurderer mobilproducenterne.

Selve produktionen af en oplader skal selvfølgelig tælles med i det samlede energiregnskab. Derfor kan det være en mere miljørigtig løsning blot at slukke for kontakten eller tage opladeren ud af stikket, når den ikke bliver brugt.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger