To mænd tiltalt for at lække 91 politikeres CPR-numre

København politi har rejst tiltalte mod to mænd for blandt andet at lække personnumre på 91 folketingsmedlemmer. Der er tale om alvorlig og omfattende hacking, mener anklager.

91 politikeres personnummer blev i 2014 offentliggjort. Nu har anklagemyndigheden for Københavns Politi tiltalt to mænd for at stå bag lækket.

De 91 politikere havde alle stemt for loven om Center for Cybersikkerhed, og lækket skete øjensynligt i protest mod loven.

Læs også: 91 folketingspolitikere får offentliggjort CPR-nummer

»Det kan i hvert fald opfattes sådan, at det forhold og andre forhold, der er gået ud over politikere og politiske partier, har været politisk motiveret,« siger anklager Louise Pedersen til DR.

Loven gjorde, at det officielle danske sikkerhedsværn på nettet helt juridisk blev flyttet ind under Forsvarets Efterretningstjeneste, hvilket har givet centeret meget vide beføjelser til at indsamle og gemme data, opsamlet via monitorering af især internetforbindelser i den offentlige sektor.

Læs også: 30-årig fængslet for læk af folketingsmedlemmers cpr-numre

De to mænd er desuden tiltalt for at hacke to SF-hjemmesider og i alt 30 forhold om hacking og brud på persondataloven. Sammen med politikere har angrebene været rettet mod virksomheder, myndigheder og privatpersoner, oplyser Louise Pedersen.

Anklagemyndigheden betragter hackerangrebet som omfattende og alvorligt og vil tage en skærpende bestemmelsen om hacking i brug.

De 91 politikere tæller flere daværende ministre. Lækket omfatter foruden CPR-numre også information som adresser, telefonnumre og hashede kodeord.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#8 Ditlev Petersen

Når det officielle DK gør noget lignende, så gør de det gedulgt, ikke noget med at hænge folk ud på nettet. Man kan bare lige pludselig ikke få visum til forskellige lande. Ondsindet adfærd er nu engang mere ondt og mere strafbart end uduelighed, ladhed og spareiver. Men jeg er enig i, at det sidste vurderes for let. Der er jo ikke tale om uvidenhed men om at "det går sgu nok".

  • 1
  • 0
#9 Bent Jensen

Når det er billigere ikke at gøre noget, og man får bonuser efter kontrolbesøg eller andet, som vi ser vi skat hvor et enkelt kontrolbesøg kan blive til 10 til 20 udbetalende bonus, se godt og efektive ud kontrolbesøg. Mens det i virkligheden er systememastik svindel og bedrageri i systemet, for at få løn og bonus, lidt som at skrive alt for mange timer på lønseddelen, og holde "betalt" pauser på flere timer Hvis bonuser blev fjernet for chefer og leder hvis der var ET læg af personoplyning i afdelingen, så var der ingen. Men her tænker jeg nok også for positiv, for hvis der var nogle så blev det nok også forsøgt gemt eller skjult.

Men at bruge offenlige login systemer lidt alternativ, er vel ikke det samme som alvorlig og omfattende hacking ? Ellers har udviklerne af de systemer haft en adfærd, så grof uansvaligt at det bør være ansvarspådreagende. Synd den nye EU lov ikke er i kraft, en godt bøde til Tinglysning hjælper kun lidt, men er et fremskridt. Der burde også være mulighed for fængselsstraf til de ansvarlige, især hvor der er gentagen og groft uansvalighed med i spillet. Det ville hjælpe på bestyrelser, politikere og ledelse evne til at drage og tage de rigtige beslutninger inden data er lækket.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere