To mænd tiltalt for at lække 91 politikeres CPR-numre

2. marts 2016 kl. 16:329
To mænd tiltalt for at lække 91 politikeres CPR-numre
Illustration: Region Hovedstaden.
København politi har rejst tiltalte mod to mænd for blandt andet at lække personnumre på 91 folketingsmedlemmer. Der er tale om alvorlig og omfattende hacking, mener anklager.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

91 politikeres personnummer blev i 2014 offentliggjort. Nu har anklagemyndigheden for Københavns Politi tiltalt to mænd for at stå bag lækket.

De 91 politikere havde alle stemt for loven om Center for Cybersikkerhed, og lækket skete øjensynligt i protest mod loven.

»Det kan i hvert fald opfattes sådan, at det forhold og andre forhold, der er gået ud over politikere og politiske partier, har været politisk motiveret,« siger anklager Louise Pedersen til DR.

Loven gjorde, at det officielle danske sikkerhedsværn på nettet helt juridisk blev flyttet ind under Forsvarets Efterretningstjeneste, hvilket har givet centeret meget vide beføjelser til at indsamle og gemme data, opsamlet via monitorering af især internetforbindelser i den offentlige sektor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De to mænd er desuden tiltalt for at hacke to SF-hjemmesider og i alt 30 forhold om hacking og brud på persondataloven. Sammen med politikere har angrebene været rettet mod virksomheder, myndigheder og privatpersoner, oplyser Louise Pedersen.

Anklagemyndigheden betragter hackerangrebet som omfattende og alvorligt og vil tage en skærpende bestemmelsen om hacking i brug.

De 91 politikere tæller flere daværende ministre. Lækket omfatter foruden CPR-numre også information som adresser, telefonnumre og hashede kodeord.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
3. marts 2016 kl. 18:30

Når det er billigere ikke at gøre noget, og man får bonuser efter kontrolbesøg eller andet, som vi ser vi skat hvor et enkelt kontrolbesøg kan blive til 10 til 20 udbetalende bonus, se godt og efektive ud kontrolbesøg. Mens det i virkligheden er systememastik svindel og bedrageri i systemet, for at få løn og bonus, lidt som at skrive alt for mange timer på lønseddelen, og holde "betalt" pauser på flere timer
Hvis bonuser blev fjernet for chefer og leder hvis der var ET læg af personoplyning i afdelingen, så var der ingen. Men her tænker jeg nok også for positiv, for hvis der var nogle så blev det nok også forsøgt gemt eller skjult.

Men at bruge offenlige login systemer lidt alternativ, er vel ikke det samme som alvorlig og omfattende hacking ? Ellers har udviklerne af de systemer haft en adfærd, så grof uansvaligt at det bør være ansvarspådreagende. Synd den nye EU lov ikke er i kraft, en godt bøde til Tinglysning hjælper kun lidt, men er et fremskridt. Der burde også være mulighed for fængselsstraf til de ansvarlige, især hvor der er gentagen og groft uansvalighed med i spillet. Det ville hjælpe på bestyrelser, politikere og ledelse evne til at drage og tage de rigtige beslutninger inden data er lækket.

8
3. marts 2016 kl. 12:33

Når det officielle DK gør noget lignende, så gør de det gedulgt, ikke noget med at hænge folk ud på nettet. Man kan bare lige pludselig ikke få visum til forskellige lande. Ondsindet adfærd er nu engang mere ondt og mere strafbart end uduelighed, ladhed og spareiver. Men jeg er enig i, at det sidste vurderes for let. Der er jo ikke tale om uvidenhed men om at "det går sgu nok".

7
3. marts 2016 kl. 09:58

De er jo primært tiltalt for "alvorlig og omfattende hacking" og at i den forbindelse efterfølgende at have "lækket personnumre på 91 folketingsmedlemmer".

Hvorfor er det mon den sidste del der for al opmærksomheden fra medierne....

6
3. marts 2016 kl. 09:31

ja loven er til for at knægte borgerne og hæve skatterne

5
2. marts 2016 kl. 17:41

Tilsvarende? Der er vel en grundlæggende forskel på fejlagtig håndtering/offentliggørelse, og at man bevidst offentliggør for at komme med et statement. Så grundlæggende, at man næppe kan kalde de to tilfælde "tilsvarende". Eller?

3
2. marts 2016 kl. 17:21

Hvor end sympatien ligger, er digitalt indbrud, bl.a. efter kodeord og kontaktoplysninger, noget helt andet end hvad der snarere handler om sjusk og inkompetence.

1
2. marts 2016 kl. 16:50

Hvem er blevet tiltalt?