Macron-kampagne fodrede valg-hackere med falsk information

Holdet bag den nyvalgte franske præsident har brugt hackeres phishingkampagne til at aflede dem med falsk information.

Efter flere kritiske læk under den amerikanske præsidentvalgkamp havde flere eksperter spået, at den nu nyvalgte franske præsident, Emmanuel Macron, ville blive udsat for samme behandling.

Den overbevisning blev delt af de digitalt ansvarlige på Macrons kampagnehold, og her valgte man ikke bare at forsvare sig, men at kæmpe imod.

Som Version2 kunne skrive i april, skuffede hackerne ikke.

Læs også: Fransk præsidentkandidat forsøgt hacket af Fancy Bear

Ifølge det japanske sikkerhedsfirma Trend Micro blev Macron forsøgt phishet af hackergruppen Pawn Storm, der også er kendt under navnet Fancy Bear, og som også stod bag kampagnen mod det danske forsvar i 2015.

Angrebene startede allerede i december, beretter Mounir Mahjoubi, der er chef for Macrons digitale afdeling, til The Daily Beast.

Foruden at udelukke de russiske medier RT og Sputnik fra pressegruppen omkring den daværende præsidentkandidat satte holdet også gang i en counter offensive.

Læs også: Ingen DMARC og intet 2-faktor login på Forsvarets mailsystem: »Jeg fatter det simpelthen ikke«

Det er ekstremt svært at garantere, at ingen medarbejdere kommer til at falde i den sofistikerede phishing-fælde. Derfor satte Mahjoubi sig sammen med kollegerne sig for at samle alle phishing-domænerne, de identificerede. Og begyndte at udfylde felterne.

»Du kan oversvømme disse adresser med forskellige kodeord og logins, rigtige og falske, så personerne bag kan bruge en masse tid på at forsøge at finde rede i dem,« forklarer Mahjoubi.

Læs også: Statens Museum for Kunst franarret 805.000 kroner af email-svindlere

Det er uklart, hvor meget strategien har haft af effekt på hacker-indsatsen.

Faktum er dog, at datalækket kom på blandt andet 4Chan fredag kort før midnat - lige inden den franske valglov sætter ind og forbyder mere politisk kampagneføring. Prompte kom svaret fra Macron-lejren: 'Vi er blevet hacket, men en stor del af dokumenterne er falske.'

De 9 GB med data fik opmærksomhed fra Wikileaks, hvor man tvivlede på Macrons afvisning:

Men hvis Macron-lejrens strategi har båret frugt, har Mahjoubi og co. muligvis ikke haft brug for en nærmere analyse af dokumenterne, vurderer The Daily Beast i en gennemgang.

Den franske regering udsendte en meddelelse om, at medier, der viderebragte det lækkede materiale, ville kunne retsforfølges. Meddelelsen opfordrede desuden medier til at leve op til deres ansvar og ikke nævne lækket.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Michael T. Jensen

Historier som disse giver en sær fornemmelse af at Wikileaks er blevet mere aktivistiske i deres publicity-trang end tidligere. I starten havde jeg opfattelsen af at Wikileaks kæmpede for åbenhed i offentlig administration men nu synes jeg faktisk mere det ser ud som om de kun kæmper for Wikileaks - en ikke uvæsentlig detalje i min optik...

Jeg har måske bare været naiv lidt for længe...

  • 5
  • 2
#3 Bente Hansen

"Wikileaks kæmpede for åbenhed i offentlig administration men nu synes jeg faktisk mere det ser ud som om de kun kæmper for Wikileaks "

At lederen af Wikileaks nemlig Julian Assange, sider i en form for husarrest, som samvittighedsfange, efter at han påviste flere morder i den Amerikanske hær, som efterfølgeren have forsøgt at skjule drab på civile.

Lidt lige som selvbestandet "Einsatzgruppen"

  • 1
  • 2
#7 Michael T. Jensen

Hvor typisk for dig kun at kunne bidrage med uintelligente ad hominem angreb.

Tja, jeg synes ikke dit oprindelige indlæg tilbød mere kvalificeret info end grundløse spekulationer, som tydeligvis stemte overens med dine forudfattede meninger, så lidt mere substans fra dig kunne være ønskeligt. Hvis du ikke har noget at basere dit indlæg på, har jeg hørt din holdning og erklærer mig hermed uenig :-)

Just in case: Sorry I fed the troll...

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere