Machine learning skal identificere danskeres hjerteproblemer

Illustration: Systematic
Vi bliver ældre og ældre, og derfor får sundhedssystemet flere og flere patienter.

På Rigshospitalet i København tester forskere fra Københavns Universitet nu et nyt værktøj, som skal hjælpe hjertelægerne med at sortere i data fra patienterne. Det skriver DR.

Læs også: Moderne mail-beskyttelse læser alt, du skriver fra din arbejdsmail

»Den kunstige intelligens ser lynhurtigt sammenhænge, som det typisk vil tage lægen længere tid at se. Og tid er en mangelvare på hospitaler,« siger adjunkt Tariq Osman Andersen fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet til DR.

Mindre rutinearbejde

Rigshospitalet modtager eksempelvis hver dag alle hjerterytmer fra cirka 5.000 personer, der har fået indopereret en pacemaker.

»Hvis 100 af patienterne har en alarm dagligt, så bruger vi rigtig meget tid, hvis vi skal bruge 20 minutter på at finde den rette behandling til hver. Så drukner vi i arbejde,« fortæller Peter Karl Jacobsen, som er overlæge på Rigshospitalet, til DR.

Læs også: Skepsis efter stor AI-konference: Al lærer snævert og begår stadig »stupid mistakes«

Han fortæller også, at man som læge får mere og mere information fra flere og flere patienter. Og at det langtfra er alle alarmer i systemet, der er lige vigtige. Derfor er der potentiale i at lade algoritmer sortere i alarmerne, vurderer han.

Skal slå alarm

Den nye kunstige intelligens slår først alarm, hvis den finder bekymrende afvigelser, forklarer Jonas Moll, der er direktør i Vital Beats, som står bag værktøjet.

Læs også: 100 millioner afsat til forskning: »AI udfordrer ikke demokratiet stille og roligt, men rammer det som jordskælv«

Desuden vil værktøjet forudsige, om der er forhøjet risiko for urgelmæssige hjerterytmer inden for de næste 30 dage.

Algoritmen bygger på machine learning på baggrund af 12.000 hjerteepisoder fra 1.250 patienter i årene 2015-2019.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere