Machine learning og analytics kræver højere ydeevne: Ny standard skal sætte fart i datacentre

Ni store it-virksomheder står bag ny datacenterstandard, som skal fjerne flaskehalse i systemarkitekturen.

En ny, åben specifikation til datacentre skal øge servernes ydeevne med op til 10 gange.

Specifikationen har fået navnet OpenCAPI (Open Sammenhængende Accelerator Processor Interface), og bag den står et konsortium ned AMD, Dell EMC, Google, Hewlett Packard Enterprise, IBM, Mellanox Technologies, Micron, NVIDIA og Xilinx, lyder det i en pressemeddelelse.

Formålet med standarden er dels et opgør med proprietære standarder og dels over en bred kam at øge den tekniske performance og bane vej for yderligere anvendelse af bl.a. big data, maskinlæring og business analytics.

Anvendelsen af disse it-features kræver nemlig stadigt større computerydelse og efterspørges af brancher inden for bl.a. finans, medicinalbranchen, bilfabrikker og internetservice, lyder det fra konsortiet.

»Åbne standarder er nødvendige for at opfylde kravene til det moderne datacenter,« siger Mark Potter, senior vice president og chief technology officer, Enterprise Group, Hewlett Packard Enterprise.

Hurtigere, mindre latency og mere åbent

Selskaberne bag specifikationen angiver, at 'OpenCAPI giver høj båndbredde, sænker latency og åbner interfacedesignet'.

Ifølge det nydannede OpenCAPI Consortium vil specifikationen sikre en højhastighedsforbindelse mellem avanceret hukommelse og netværk - og dermed endnu bedre integration mellem disse funktioner i servere.

OpenCAPI fjerner altså ineffektivitet og flaskehalse i eksisterende systemarkitektur ved at bringe computerkraft/CPU tættere på data.

Bemærkelsesværdigt er det, at Intel, der står bag PCI Express (PCIe)-standarden, som OpenCAPI skal erstatte - eller supplere - ikke er med.

Konkret er der tale om en databus, der forbinder CPU, GPU, hukommelse og lagring - ligesom PCIe.

Standarden mestrer 25 Gbit/s dataoverførsel, og dermed udkonkurrerer OpenCAPI den aktuelle PCIe-specifikation, der har en maksimal dataoverførselshastighed på 16 Gbit/s.

Servere og relaterede produkter baseret på den nye standard forventes i anden halvdel af 2017.

 • IBM planlægger at udvikle POWER9-baserede servere, der udnytter OpenCAPI-specifikationen i anden halvdel af 2017. Derudover vil IBM give medlemmer af OpenPOWER Foundation lov til at introducere OpenCAPI-aktiverede produkter i andet halvår 2017.
 • Google og Rackspace har nye servere under udvikling under kodenavnet Zaius, hvilket er offentliggjort på OpenPOWER-topmødet i San Jose: Man vil udnytte POWER9-processorteknologi og har planer om at implementere OpenCAPI-grænsefladen i sit design.
 • Mellanox vil også implementere den nye specifikation i fremtidige produkter.
 • Xilinx planlægger at understøtte OpenCAPI i FPGA'er.

OpenCAPI-konsortiet vil gøre OpenCAPI-specifikationen fuldt tilgængelig uden beregning inden udgangen af året

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Bent Jensen

Nu er det en ny standard, hvor PCIe har nogen år på bagen. Det kan betyde at den nye kan opnå betydelig højere hastighed, end den gamle. Som slæber på "gamle ting og sager" og som skal være bagudkompatibel.

Men når vi taler om "computerkraft", så må vi ikke glemme at det ikke er Intels CPU, men GPU lignende ting, som ligge lunt i svinget, samt har brug for denne båndbredde.

PCIe er efterhånden flaskehalsen mellem CPU og GPU, hvis der også er andre enheder som kræver meget data.

 • 0
 • 0
#2 Timo Jensen

Intel CPU og IBM's Power chip, er to vidt forskellige teknologier. I øvrigt er Power8 leveret med CAPI. OpenCAPI må så være en videreudvikling. Spændende når SAP HANA en dag understøttes af CAPI. Det kommer til at gå rigtig stærkt.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere