Mac forbudt: Windows-tvang til HHX-eksamen

Frygten for, at elever med Macintosh-computere ikke kan tilgå filer på skolens netværk får Århus Købmandsskole til kun at tillade Windows-baserede computere til eksamen. 'Forskelsbehandling' siger Mac-brugende elev.

Har du en Mac? Så kan du ikke bruge din egen computer til eksamen. Sådan lød beskeden til Fie Winther Sørensen, der går i 2. HHX på Århus Købmandsskole.

»Inspektøren sagde, at ministeriet ikke kunne garantere, at eksamenssystemt virker på en Mac, og at jeg derfor ikke måtte have min MacBook med til eksamen,« siger Fie Winther Sørensen til Version2.

Hun er en af fem Mac-brugere i en klasse på 29, og hun tilføjer, at en veninde sågar har fået at vide, at Mac med Windows som styresystem heller ikke var tilladt.

»Jeg synes det er langt ude. Især fordi de har prøvet at have Mac'er til eksamen helt uden problemer. Det må de altså se at få styr på,« lyder beskeden fra Fie Winther Sørensen.

Uddannelsesleder Torben Bisbo fra Århus Købmandsskole bekræfter, at man har valgt ikke at give eleverne mulighed for at gå til eksamen med deres MacBooks.

»Vi så helst, at vi kunne tilbyde alt til alle. Men i de vejledninger, vi får fra Undervisningsministeriet, kan de ikke garantere, at alle opgaver kan håndteres af Mac-computere på netværket,« siger Torben Bisbo.

Rent teknisk foregår eksamenerne ved, at hver skole opretter et lukket eksamensnetværk, hvor de enkelte opgaver med tilhørende filer lægges i mapper, som eleverne kan klikke sig ind i og åbne.

Og den opgave har Fie Winther Sørensen ikke svært ved at håndtere på sin Mac.

»Jeg har hentet opgaver på det interne net masser af gange uden problemer. Det er fuldstændig det samme som med en Windows-computer, bortset fra, at det er nogle andre genveje,« fortæller hun.

Men det faktum, at Undervisningsministeriet ikke kan garantere gnidningsløs Mac-adgang får stadig Århus Købmandsskole til at lukke af for alt andet en Windows-pc'er ? af frygt for at stå med elever med tekniske problemer i eksamenssituationen. Også selvom Torben Bisbo helst så det ændret

»Vi har ingen interesse i ikke at tillade Macs til eksamen. Når vi tester, er der ingen problemer, og sidste år var der elever til eksamen med deres Mac, fordi vi dengang ikke var opmærksomme på vejledningen. Så vi synes, det er lidt tosset, men vi tør simpelthen ikke,« siger han.

Hans gæt på den mulige årsag er potentielt bøvl med at afspille lyd- og videoklip, der hører til eksamensopgaverne. Og så tænker han, at mange sikkert vil gå langt for at undgå test- og eksamensskandaler som dem, der de seneste år har regnet ned over folkeskolen.

»Jeg synes ikke det er rimeligt, at jeg skal vænne mig til et helt nyt styresystem og nye programmer, når jeg skal til eksamen. Det er forskelsbehandling,« siger Fie Winther Sørensen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (125)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Henrik Moeslund

Fjern alt stats- regionalt- og kommunalt-tilskud til skolen indtil de har løst deres problemer og fået en nutidig indstilling til IT.

Det kan ikke være rigitg at der er tvungen MS-skat på en offentlig skole i DK. Prøv at indfør tvungen Linux og se hvilket rama skrig der så ville blive!

 • 0
 • 0
#3 Henrik Mikael Kristensen

Undervisningsministeriet ikke kan garantere gnidningsløs mac-adgang

Det er der jo ingen garanti for. Heller ikke under Windows. Der kan jo ikke være nogen garanti fra Undervisningsministeriets side om at din Windows laptop også har gnidningsløs adgang, hvis den er syg på eksamensdagen. Ellers er de da ret modige.

Det er dit eget ansvar, at holde din egen laptop ved lige, evt. med hjælp fra privat support, ligesom det er en god ide at huske blyanten eller kuglepennen til eksamen eller have friske batterier til lommeregneren med i tasken. Det kan jeg ikke se, hvad Undervisningsministeriet skal blande sig i.

 • 0
 • 0
#4 Lars Hansen

Det er sq sørgeligt at de vil forbyde mac og lign.

Hvor svært er det lige at sætte sig ind i hvordan en mac fungere vedr. netværksopsætning osv.

En mac med Windows installeret er LIG MED en almindelig pc.... ARGH - prøv og se alternativerne til MS, de er altså ikke så skræmmende mere, OSX og Ubuntu er nemmere end MS-W. (Jo de er - slut!)

 • 0
 • 0
#6 Henrik Moeslund

Nu har Chalotte da chancen for at komme ind i kampen og gøre noget ved skævvridningen i undervisnings systemet.

Alle skal ikke bruge en bestemt IT løsning, der bør være fuld valgfrihed. Ellers er det tilbage til blyant, kuglepen og papir.

 • 0
 • 0
#8 Lars Hansen

Det er en personlig mening om OS'erne - den har jeg vel lov til at have? Ligesom folk har lov til at ignorere den del hvis de ikke er enig :)

Jeg vil bare gerne have at flere IT admin's rundt i landet begynder at få øjnene op for alternativerne. Som de gør i Lyngby-Taarbæk kommune f.eks. og på min egen arbejdsplads. (Vi har iMac's, Ubuntu Servere o.fl. og vi er ikke et reklamebureau el.lign.)

Køb en mac, se hvad den kan, ikke kan. Lær noget nyt istedet for altid at satse på det "sikre" hos MS.

Hent en live-cd fra Ubuntu, se det gratis alternativ til MS/Apple. Der er alt hvad man skal bruge i en almindelig hverdag.

 • 0
 • 0
#9 Steffen Winther Sørensen

Desuden forbydes det sågar også at anvende Mac til at medtage og anvende egne noter ved matematikeksamen på samme HHX skole, mens en Windows PC er ok til samme formål. Det svarer til at man kun måtte anvende egne noter i fald man anvendte en bestemt papirtype for sådanne noter. Det er sgu da også helt ude i hampen!

Hvad bliver det næste, at man skal have en bestemt hudfarve, tale korrekt rigsdansk eller fremvise medlemskort til et godkendt politisk parti, eller kunne afsynge en given salme.

Det danske uddannelsessytem, som vores kultur som helhed, er gennemsyret af Aristotles logik (http://plato.stanford.edu/entries/aristotle-logic) og Søren Kirkegårds tanker om 'enten eller'. Vi burde nok have lidt mere Yin&Yang ind i billedet, lidt fuzzy logik, lidt 'både og' (http://baade-og.dk) så kunne uddannelsessystemet måske rumme både Windows PC'r og Mac & Linux Computere m.m.

 • 0
 • 0
#10 Mads Pedersen

Grundlæggende er det en forkert politik ikke at supportere alle platforme. Men nu er Apple jo om nogen et firma der bevidst forsøger KUN at understøtte sig selv. Ingen andre platforme er så lukkede og proprietære som Apples. Så at lige præcis Apples kunder kommer rendende og piver, det virker mildt sagt hyklerisk.

 • 0
 • 0
#11 Ove Larsen

København Kommune har udliciteret drift til Koncernservice - der ikke rigtigt har forstået ordet 'demokrati' - for det trådløse netværk på kommunens biblioteker er konfigureret i henhold til Koncernservices 100% Windows-strategi.

Administrationen på alle niveauer henviser til politikernes beslutning - politikerne henviser til Koncernservice's retningslinier - og Koncernservice henviser til politikernes beslutning.

 • 0
 • 0
#13 Christian Nobel

Ævl, det er irrelevant at Apple er meget lukkede i denne sammenhæng, for Apples funktioner i den ydre verden er ganske fin, så som at gå på et Windows netværk (hvorimod den modsatte vej er svær, ikke pga. Apple, men fordi Windows har umådeligt svært ved at tilslutte sig andet end Windows netværk).

Hvis en bilfærge kan overføre biler, så nægter man ikke adgang til Audier, bare fordi man ikke bryder sig om dem, eller er misundelig!

/Christian

 • 0
 • 0
#14 Niels Rasmussen

Jeg er simpelthen dybt rystet !! Hvad sker her lige ?

Er uddannelsesinstitutionerne nu med til at skabe et A og B-hold i Danmark ?

Hvis det er et spørgsmål om afspilning af lyd- eller videofiler, spørger jeg bare hvad relevansen for dette er i en købmandsskole ?

Enten er det her et spørgsmål om midler ?? Eller også er dem der har sat systemet op simpelthen luddovne!!!

Det er NU den nye videnskabsminister skal træde i karakter og fortælle de ansvarlige hvor skabet skal stå, enten det eller også skal alle andre styresystemer end Windows simpelthen forbydes her i landet.

Det kan ikke være rigtigt at en stakkels studerende som i forvejen intet har at rutte med, skal ud og investere i en PC fordi der er nogen i undervisningsministeriet der simpelthen springer over hvor gærdet er lavest !!

Du godeste hvor er jeg rystet, jeg håber saftsuseme at denne problemstilling bliver elimineret i løbet af dagen !!

Det er en KÆMPEOMMER DET HER !!

 • 0
 • 0
#15 Henrik Mikael Kristensen

Jeg vil ikke sige det har noget med supportere platforme at gøre. Man har blot konstateret, at det er bedst at køre alt under ét brand og derved firkantet placeret det tekniske ansvar hos Undervisningsministeriet i stedet for at bevare ansvaret hos den enkelte elev, som det altid har været før man brugte computere eller kraftige lommeregnere til eksamen.

Iøvrigt bruger man garantier i stedet for sandsynlighedsregning, og det er ikke et godt grundprincip.

Følgende samtale burde have fundet sted:

Admin: "Virker din mac på netværket? Har du problemer med at tilgå filer?"

Elev: "Nej, det virker fint. Jeg har aldrig problemer."

Admin: "Godt, så er det sandsynligt at din Mac også virker på eksamensdagen. Vi planlægger ikke opgraderinger og vi anbefaler du ikke piller ved din Macs opsætning før efter eksamen, så klø du bare på. Vi kan dog desværre ikke hjælpe, hvis der er problemer."

Alternativt:

Elev: "Nej, min Mac kan ikke tilgå netværket."

Admin: "Du er nødt til at finde en maskine der kan, eller få en anden mac bruger til at hjælpe dig. Vi har ikke ressourcer til at supportere Macs."

Længere er den ikke. Man behøver ikke udelukke folk.

Havde det været Linux brugere, ville det have været nøjagtigt lige så galt, da de bruger det samme system til netværksfiladgang på windows servere som Apple gør (Samba).

 • 0
 • 0
#16 Niels Rasmussen

Hvad er dog det for en gang ævl ?

Apple er et af de mest innovative virksomheder i verden, de kæmper hver dag for at andre ikke skal stjæle deres ideer uden at give noget igen.

Det er ikke et spørgsmål om piveri det her, men om hvad der er ret og rimeligt i et moderne samfund anno 2010!

 • 0
 • 0
#17 Peter Nielsen

Hvilket omfang af support kan en elev med egen computer forvente ved IT-problemer i en eksamenssituation? Er der en teknikker tilstede eller er det på best effort fra de tilforordnede? Man kunne evt. udarbejde en komprimeret troubleshooting guide over top 3-5 problemstillinger for MS, OS x, samt Ubuntu

 • 0
 • 0
#18 Steffen Winther Sørensen

Nu har div. producenters politik og teknologi valg intet direkte med dette at gøre.

Prøv at læse din egen kommentar igen med de briller at hvis det nu var omvendt, at Windows ikke var tilladt, fordi man ikke kunne garantere funktionaliteten. Det kunne måske ske på journalist højskolen i den anden ende af Århus, som i høj grad er en Apple institution.

Og lad denne tråd nu ikke blive en religionskrig om personlig præferencer for teknologivalg, men mere et spørgsmål om begrænsning af rummeligheden i uddannelsessystemet og hvorfor det ikke tilpasser sig sin virkelighed, som hedder 'det foregår jo i dagligdagen'. Hvad styrer sådanne begrænsninger, hvem træffer sådan valg og på hvilke grundlag? Er det en tilfældig leverandør af eksamensopgaverne, som via et eget teknologivalg ikke tilbyder multiplatform som styrer dette? Er det fordi ministeriet ikke stiller passende krav om multiplatform support ved eksamensopgave leverancer? Er det bevidst eller blot ignoranterne diktatur, som ender med sådanne begrænsninger? Hvem ved evt. hvordan sådanne ting opstår/foregår?

 • 0
 • 0
#19 Mads Pedersen

Det er sjovt som Mac ejerne herinde føler sig trådt over tæerne, når man påpeger hvor svinsk en virksomhed Apple er. At Undervisningsministeriet kun vil supportere Windows, er ikke SPOR anderledes end at musik købt på iTunes kun kan afspilles på en iPod. Man kan selvfølgelig argumentere for at en offentlig myndighed skal opføre sig pænere end en privat virksomhed.

Men begge scenarier er i mine øjne noget svineri, og lige forkerte. Så tør øjnene, Apple ejere. I er, om nogen, med til at omdanne hele verden til et stort netværk af lukkede proprietære systemer, der ikke kan tale sammen. Lev med det, eller tag kampen op.

 • 0
 • 0
#20 Christian Nobel

.. hvis man endelig skal bruge computere til en eksamen, så burde det organiseres sådan at skolen stillede dem til rådighed.

Og så skulle det være i et tynd klient setup, hvor der kun var adgang til det der nu engang var relevant for eksamen.

På den måde ville man også tilsikre at der ikke var mulighed for snyderi, så som tilgang til internettet via 3G modemmet etc.

/Christian

 • 0
 • 0
#22 Martin Bøgelund

»Vi så helst, at vi kunne tilbyde alt til alle. Men i de vejledninger, vi får fra Undervisningsministeriet, kan de ikke garantere, at alle opgaver kan håndteres af Mac-computere på netværket,« siger Torben Bisbo.

Fra Undervisningsministeriets hjemmeside: http://www.uvm.dk/For%20institutioner/It/Spoergsmaal_svar/IT-systemer.aspx

Endvidere har bl.a. Microsoft en generel uddannelsesaftale, som indebærer, at Microsofts produkter (fx Windows, Internet Explorer, Word, Excel, Power Point m.v.) i almindelighed kan anskaffes billigere på "education" eller "academic" vilkår.

[i]Hvorfor foreligger der en sådan aftale, og hvem gavner den?[/i] Microsoft har selv mulighed for at skrue deres prissætning og rabatter sammen, uden at UVM skal røre i gryden. Omfanget og rækkevidden af aftalen er derfor interessant.

[i]Lige præcis hvad går denne aftale ud på?[/i] Og stiller den ikke UVM i en uheldig dobbeltrolle, når de på den ene side har prissætningsaftaler med Micrsoft, og på den anden side favoriserer Microsofts produkter på uddannelsesinstitutioner?

Jeg ser frem til at Version2 bringer de kommentarer de har indhentet fra UVM i den forbindelse.

 • 0
 • 0
#23 Anonym

Nemlig

Hvis der kun kan bruges windows, skal dem uden windows have stillet en til rådighed af skolen hvis der skal bruges PC, det må være den eneste konsekvens af at udelukke andre systemer. (Og self. skal de pc'ere de får, virke, også på selve dagen)

 • 0
 • 0
#24 Henrik Mikael Kristensen

Det er sjovt som Mac ejerne herinde føler sig trådt over tæerne, når man påpeger hvor svinsk en virksomhed Apple er. At Undervisningsministeriet kun vil supportere Windows, er ikke SPOR anderledes end at musik købt på iTunes kun kan afspilles på en iPod.

Det er sjovt så nemt, det er at misforstå problematikken, og iøvrigt på et punkt, der er helt og holdendt et open source "problem":

http://en.wikipedia.org/wiki/Samba_(software)

Hvad har Undervisningsministeriet at skulle have sagt mht. at bruge den ene eller andet mærke af blyant på deres papir?

 • 0
 • 0
#25 Anders Kvist

...jeg sad til eksamen på HTX med min bærbare med Linux og skrev stil i StarOffice. Der var ingen spørgsmålstegn, men jeg var klar over at det var min egen risiko da jeg skulle gemme på en diskette som jeg skulle aflevere for at nogle lærere skulle printe dokumentet ud - det virkede...

Det er sørgeligt vi nu, 10 år senere, ikke engang kan garantere en sølle web applikation (???) kan bruges af andet end en PC med Windows på - der burde gives bøder til dem der ikke laver kravspecifikationer ordenligt! Hvor svært kan det være at lave et testsite der tillader eleverne at besvare 5 spørgsmål (ikke relevante), for at se hvordan eksamensformen er og kontrollere at det virker med præcist deres maskine. Lur mig om ikke diverse spyware på en Windows maskine kan sørge for den slet ikke virker med det de har gang i...

/Anders

 • 0
 • 0
#26 Ole Lund Jensen

Her er vist noget du har misforstået. Musik købt i ITunes kan fint afspilles på andet end Mac hardware. Det har da virket på de sidste par Nokia telefoner jeg har haft (E71, N900). Det virker også på pc'er med Ubuntu indstalleret. Så hvad er problemet ?

 • 0
 • 0
#27 Michael Degn

Sikke dog en gang ævl. Uanset om man bryder sig om Apple eller ej, og hvordan Apple driver sin virksomhed, så har dette da intet med eleverne at gøre.

Det her handler om, at man forbyder alt andet end Windows, hvilket er dybt kritisabelt. At hverken Undervisningsministeriet eller Århus Købmandsskole kan/vil supportere andet end Windows er for så vidt fair nok, idet de ikke har kompetencen alligevel. Det skal bare være sådan, at materialet skal være platformsuafhængigt. Hvis eleverne så vælger andet end Windows må de klare eventuelle problemer selv. Det er man som Mac og Linux bruger jo vant til stort set alle andre steder.

 • 0
 • 0
#28 Anders Sørensen

Synes nogen sku sætte sig ned og lave en standard over ting der skal bruges til eksamen. Man kun vælge ogg vorbis, pdf, jpg etc. som standard og så er det ikke skolens ansvar at understøtte det, men der imod det styresystemet/programmer brugeren bruger. Jeg synes umiddelbart ikke at det kan være rigtigt at skolens it afdeling skal kunne kende til alle de forskellige styresystemer, programmer, etc. som findes. Og i tilfællet af de sætter sig ind i Firefox (fordi det findes på mange platforme) brokker dem som bruger safari sig nok... Derfor er det bedre at it afdeling står for at sikre sig at de standarder de har sat op overholdes og er korrekte. og ikke at de virker til x,y,z...

 • 0
 • 0
#29 Jesper Kleis

Det er ironisk at ovenstående foregår på en Højere Handels uddannelse.

Man skal i hvert fald have en højere handels eksamen for at forstå logikken: Hmm, hvis jeg bare kan få monopol på et marked, eller få stater til at kræve at man bruger mit system, så skal jeg nok få succes!

Så er der jo ikke langt til at kalde open source/standarder en gang kommunistisk propaganda, der forstyrrer det frie marked!

 • 0
 • 0
#31 Peter Favrholdt

Kunne være smart at have et par USB nøgler med de filer som er nødvendige for eksamen. Blot som backup-løsning hvis en elevs computer ikke kan komme på netværket.

Et par andre spørgsmål: hvad gør skolen hvis en elevs pc er ramt af virus/malware? Kan pc'erne se hinanden via nettet (eksamenssnyd)?

 • 0
 • 0
#35 Henrik Hansen

Er det fordi skolen ved, at når den første person med en ikke-windows PC har haft problemer med noget eksamensmateriale til en eksamen, så ryger det på forsiden af Ekstra Bladet, fordi eleven ikke lige havde læst det med at man ikke kunne garantere at det virkede på en Mac, og sp ellers blev sur over det efterfølgende når de ikke kunne fuldføre eksamen.

 • 0
 • 0
#36 Ole Hejlskov

Jeg gad godt vide hvor mange uddannelsesinstitutioner der laver den slags forskelsbehandling. Ikke kun i forhold til eksamen, men overordnet.

Personligt har jeg kendskab til to steder hvor de ganske enkelt ikke tillader Mac brugere at koble sig på deres trådløse netværk. Ej heller en Mac der var bootet i Windows XP er god nok.

I det ene tilfælde var der "tekniske problemer" som var årsagen, det andet lød meldingen "Vores netværk går simpelthen ned hvis der bliver koblet en Mac på".

Bevares, der kan være tekniske problemer som udelukker andet end Windows, men helt ærligt, hvor svært kan det være at løse?

Jeg tror 99.9% af problemerne skyldes uvidenhed, hvilket er ret sørgeligt..

 • 0
 • 0
#38 Ole Hejlskov

Apple er ikke specielt innovative, men er rigtig gode til at fortælle at de er, hvilket deres disciple sluger råt. Et af de få innovative punkter for apple, er deres UI.

Undskyld, men hvad har innovation med forskelsbehandling, gammeldags tankegang og eksamen at gøre?

Det er fint du har den holdning, men helt ærligt, hvis du læser artiklen igennem igen, hvordan er dit indlæg på nogen måde relevant for problemstillingen?

 • 0
 • 0
#40 Anders Sørensen

Jeg læste li' artiklen igen og synes egentlig ikke jeg kan se noget galt med det. Det er en vejledning, og før skolen vidste der var en, tillod det jo det hele. Kunne skolen ikke bare droppe vejledningen? De har jo prøvet mac af på deres system, og det har vist det virker. Nu ved jeg ikke meget om Mac, men det kan være den ikke kan gå på netværket "out-of-the-box" og derfor kan de jo ikke garantere det virker. Som sagt er det en vejledning, og de har også skrevet hvor problemet kunne være, så skolerne har mulighed for selv at teste det og se om det er et problem for dem. Når jeg læser hvad folk har skrevet, "det er for galt" etc., kommer det virkelig bag på mig at folk tror vejledninger er lov...

 • 0
 • 0
#41 Jakob Damkjær

Men man ikke lægger mærke til det i sin SUV er man så virkelig skyldig ?

I årtier har den danske stat "sparet penge" ved udelukkende at teste mod windows og internet explorer.

Har haft talrige sammenstød med supportpersonerne i forskellige dele af den danske stat og svart har ALTID været det samme.

"Vi har valgt kun at køre windows fordi det vil koste flere penge at teste og supporte mere end en platform."

Når man så har brugt et kvarter på at forklare dem hvordan de som offentlig instans har et forøget ansvar og hvordan deres beslutning om at "spare" lidt penge har forårsaget en markedsforvridning i den danske økonomi og at det faktisk er i strid med dansk konkurancelov kan de godt se det.

Problemet er at der er det allerede for sent.

Babyen og pensionisten er allerede kørt over og SUVen med (depardementchefen/ministeren/indsæt selv valgfri DJØFer) bag rettet er allerede 20 km væk og de har ingen intention om at gå tilbage til en beslutning der allerede er taget. Samtidigt er det ofte rigtig svært at få at vide hvem der tog beslutningen om at spare ikke windows os supporten væk i et projektforeslag... på samme måde som flugtbilister som ikke har efterladt spor melder sig selv...

Der hvor der skal sættes ind er i planlægnings og budgeteringsfasen FØR leverandøren er valgt. For rigtig mange af de leverandøre staten vælger og har et forhold til er "windows only shops"...

Det her specifikke tilfælde er meget simpelt. Leverandøren som undervisningsministeriet har valgt har ikke support funktion for mac. De har en masse folk der er fine til windows men de har ikke en eneste der har det mindste forstand på mac. Så når eksamensdagen kommer så er der ingen der kan svare på et support spørgsmål fra en mac bruger.

Det er den direkte oversættelse af ministerie double speaket.

og der er absolut INGEN der nogensinde er blevet kritiseret i stats apparatet for at tilbyde den procentdel af befolkningen der bruger andet en windows en super crap service.

En del af problemet i Danmark er at det er ikke særligt mange der faktisk har nogen ekspertise med andet en windows og det kommer til at gå lang tid før dem der er ansat hos alle mulige windows only crapola shops i det ganske danske land faktisk har nogen ekspertise ud over windows.

Der er en kur for den pest som plager den danske stat.

Det kaldes STANDARDER DER OVERHOLDES.

ODF var et godt første trin men der er en milion andre steder i det offentlige system hvor en rigtig rigtig dårlig budget beslutning (på langt sigt) accepterede et vendor lockin enten til en enkelt leverandør eller til windows.

Det har været så accepteret at det var en nobrainer beslutning, specielt efter en stor del af de fastansatte IT medarbejdere blev erstattet med privat ansatte konsulenter i den store outsourcing bølge. Efter det har der kun været relativt få med ekspertise til at rådgive djøferne der var fastansat i staten.

Så når sælgerene kom med deres fine powerpoints og gyldne løfter om at der ingen problemer var med at ophæve tyngdekraften var der ingen der var istand til at hive djøferne tilbage til virkeligheden igen.

Hvad har vi set som resultat ?

Kuldseglet efter kuldsejlet statsligt IT projekt og dem der faktisk er kommet i luften har været windows only...

/Jakob

PS! Hvis Apple Danmark nogensinde anskaffede sig nogle nosser og blev seriøse om det danske kommunale/statlige/virksomhed/sundhedssektor marked ville den danske stat kunne se frem til nogen solide erstatningsretsager for deres udbudspolitik.

Heldigt for den danske stat så prøver Apple Danmark ikke engang at komme ind på de markeder. Men jeg forstår dem godt hvorfor bruge krudtet på noget der er næsten umuligt (vendor lock inet i Danmark er næsten komplet) når man kan gå efter konsum markedet med samme energi og få øjeblikkelig super bonus.

Men det er lidt trist at Apple er så nosseløse som de er på de områder så her er mit opråb til dem, SPÆND HJÆLMEN OG KOM IND I KAMPEN.

PPS! Bare for at folk der forventer et "og iøvrigt mener jeg at Khartago bør lægges øde" jag alle dem der har et problem med iTunes fordi de er et "monopol" (jup jer alle sammen)

I TAR FEJL

Forklar venligst hvordan er det et monopol at en speciel player hardware skal bruge en specifik software til at synkronisere når det software findes til både mac og pc (undskyld Unix folk jeg mener songbird virker på de fleste iPods).

Kom med et sammenhængenede argument der viser hvordan det er et monopol... i dare you.

Det er ikke engang et vendor lock in for hvis du ikke vil bruge iTunes store, så kan du bruge enhver anden DRM fri musik og video tjeneste og synkronisere indholdet til din iPod/iPhone det eneste der kræves er at du lægger det ind i iTunes applikationen så ikke noget lock in der.

 • 0
 • 0
#42 Ole Hejlskov

Når jeg læser hvad folk har skrevet, "det er for galt" etc., kommer det virkelig bag på mig at folk tror vejledninger er lov...

Du har helt ret, det er blot en vejledning, og skolen kan jo bare vælge at se bort fra den. Jeg tror folk raser over at vejledningen er som den er.

Uden at have kendskab til detaljerne, så vil jeg næsten gå ud fra at det handler om netværksadgang, flytte filer fra A til B og et website der ikke er testet i andet end internet explorer. Det er så basale ting, det kan sagtens laves så det virker på andre platforme.

En helt anden ting som jeg synes er mere forrykt:

Hun er en af fem Mac-brugere i en klasse på 29, og hun tilføjer, at en veninde sågar har fået at vide, at Mac med Windows som styresystem heller ikke var tilladt.

Så udover OS X, så er det også galt med hardwaren fordi der er et æble på bagsiden?

 • 0
 • 0
#43 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Det er sjovt som Mac ejerne herinde føler sig trådt over tæerne, når man påpeger hvor svinsk en virksomhed Apple er. At Undervisningsministeriet kun vil supportere Windows, er ikke SPOR anderledes end at musik købt på iTunes kun kan afspilles på en iPod. Man kan selvfølgelig argumentere for at en offentlig myndighed skal opføre sig pænere end en privat virksomhed.

Du ved ikke ret meget om Mac vel?

Musik købt i iTunes musik store er idag DRM fri i stort omfang, http://www.apple.com/pr/library/2007/05/30itunesplus.html - ja for sange købt før er der et mindre gebyr for at få de gamle sange i DRM-fri udgave. BTW har licensen altid tilladt at du kunne brænde som standard CD som man kan høre i bilen eller på almindelig CD-afspiller (findes de stadig? :-) )

Dernæst har Mac OS X en kerne som er Open Source, dvs en stor del af operativsystemet ER Open Source, og derudover bruges en masse Open Source i Mac, hvilket igen forklarer hvorfor Apple rent faktisk støtter Open Source i stort omfang. Sorry for den lange sætning men jeg er godt nok træt af lamme spader som udtaler sig om ting de åbenlyst ikke har viden om :-(

Nå, sagen som beskrevet er forøvrigt for langt ude - idet "Windows" ikke er garanti. Jeg kender det fra mit daglige virke som underviser, hvor 20 PC'er loadet fra samme image på samme model hardware - NEMT kan have 1-2 maskiner der opfører sig "anderledes".

Sagen er derfor nonsens! Evt. kunne man kræve at de brugte en virtuel maskine med Windows til at tilgå, og så kunne de selv kopiere til OSX og arbejde med de værktøjer de kender!

Vi kræver jo heller ikke at de allesammen har en bestemt uniform på.

 • 0
 • 0
#44 Bjarke Lautrup-Larsen

Som jeg læser det så er begrundelsen for at forbyde mac ene og alene at de ikke "kan garantere" at mac'er kan tilgå video- og lydfiler. Det kan isoleret set godt være at der kan være problemer med at afspille en DRM-begrænset WMP-fil på en mac, men så har man jo også valgt et helt forkert udgangspunkt. Det er lidt samme problematik som man finder på DRs hjemmeside hvor man som Macbruger er afskåret fra størstedelen af sitet media fordi man har valgt at lægge det op i et proprietært format.

Problemet er at man i begge tilfælde vælger en løsning der kun fungerer på windows fordi "flest" bruger windows. Men alternativet er jo ikke en løsning der kun virker på mac eller linux, men en løsning der virker på alle platforme. Det er altså ikke så pissesvært!

 • 0
 • 0
#45 Anton Lauridsen

Uanset at UVM har en aftale om at studerende kan købe billige Windows licenser, vil det stadig værre billigere for en studerende på SU at benytte sig af et gratis alternativ.

Det er lidt uheldigt at UVM har valgt en løsning der ikke tillader en studerende på SU at bruge den billigste løsning. Personligt havde jeg det bedst med at UVM listede de protokoller og dokumentformater der skulle supporteres, og lod det op til den enkelte elev at sikre sig at hans/hendes maskine supporterede dem, evt. med adgang til et netværk hvor man kunne eksperimentere med opsætningen nogle dage før eksamen, for at sikre sig at alt var som det skulle være.

Jeg ved godt at analogien ikke holder hele vejen, men jeg kommer alligevel til at tænke på de (dengang) hunde dyre bøger fra McGraw-Hill som nogle af mine forelæsere havde som tvangslitteratur til deres forelæsninger.

 • 0
 • 0
#46 Ken Poulsen

Fjerner man Internet Explore og Windows Media Player fra Windows, er der heller ikke noget som virker! Så kan man ikke stå indenfor licensen til Windows, IE og WMP, så får man -03? At folk kun koder til IE og WMP, gør man står tilbage med lange nosser over et dårligt produkt! Idag burde alle da have en viden, om at kunne få noget til at virke på alle platforme!

Synes der er for meget IT-koks, igennem de sidste par år. Kan man ikke kode ordenligt mere?

 • 0
 • 0
#47 Michael Kjeldsen

Apples funktioner i den ydre verden er ganske fin, så som at gå på et Windows netværk (hvorimod den modsatte vej er svær, ikke pga. Apple, men fordi Windows har umådeligt svært ved at tilslutte sig andet end Windows netværk).

Vil du være rar, lige at dokumentere det?

 • 0
 • 0
#49 Steffen Winther Sørensen

Evt. kunne man kræve at de brugte en virtuel maskine med Windows til at tilgå

Hvad artiklen så ikke lige har med er også, at det heller ikke er godt nok at anvende f.eks. Remote Desktop til en Windows PC fra en Mac computer ved eksamen, men at man SKAL anvende enten egen Windows PC (bemærk af uspecificeret windows type, en Windows 3.11/95/98 ville næppe fungere helt uden problemer) eller en af skoles Windows PCer. På lige fod som heller ikke Window installeret på Mac HW eller en Virtuel Windows PC ikke kan godkendes.

Dvs. gennem daglig tillært rutiner og brug af IT værktøjer stilles elever forskelligt afhængigt af hvad? Elevernes frie teknologi valg for egne midler, Statens manglende evne ved udbudsforretninger...

Der må nogle bedre og mere kritiske helhedsbetragtninger ind i billedet, når der planlægges og foretages modernisering af offentlig systemer, som skal servicere vores fællesskab og skabe grundbund for nye demokratiske borgere fremfor ensrettet hjernevasket robotter, der ikke forstår betydningen af diversitet også på dette felt.

Det duer bare ikke UVM, om igen mht. vejledninger, der foranleder skoler til at forbyde elever valgfrihed/muligheder i den slags situationer endsige bringer elever og skoler i disse situationer ved f.eks. at lave eksamensmateriale, som f.eks. antages kun at understøttes af Windows Media player eller lignende begrænsninger evt. valgt at 3. part/leverandører. Stil nogle bedre krav!

 • 0
 • 0
#50 Nikolaj Brinch Jørgensen

Det svarer til at man kun måtte anvende egne noter i fald man anvendte en bestemt papirtype for sådanne noter. Det er sgu da også helt ude i hampen!

Eller at kun Texas Instruments lommeregnere var tilladt og ikke HP, Casio, Sharp m.fl.

Husk du også kun må gå til eksamen iført tøj fra Diesel og kun hvis du ankommer i en bil fra VW.

PS: Ja Mac er bedre end Windows, det er ikke noget man kan diskutere, det er fakta!

 • 0
 • 0
#51 Deleted User

@Ole

det var et svar på

Apple er et af de mest innovative virksomheder i verden, de kæmper hver dag for at andre ikke skal stjæle deres ideer uden at give noget igen.

og derfor relevant i DEN sammenhæng.

bortset derfra, kan jeg kun medgive at det er noget pjat at man ikke MÅ bruge macs (eller andet). Jeg kan godt forstå skolen, hvis de vælger at sige, at de kun kan supportere f.eks. Windows, fordi de har ikke overskud til andet. De kan så overlade risikoen til folk selv, og evt. stille samme materiale til rådighed på USB sticks.

 • 0
 • 0
#53 Nikolaj Brinch Jørgensen

Men begge scenarier er i mine øjne noget svineri, og lige forkerte. Så tør øjnene, Apple ejere. I er, om nogen, med til at omdanne hele verden til et stort netværk af lukkede proprietære systemer, der ikke kan tale sammen. Lev med det, eller tag kampen op.

Hvad er det så lige du har et problem med?

Jeg kan da sagtens afspille min iTunes musik på Windows XP, Windows Vista, Windows 7, iPhone og i bilen - så enten ved du intet om iTunes musik eller også taler du bevidst usandt.

 • 0
 • 0
#56 Ole Hejlskov

at debatten er blevet kørt ud på et sidespor i form af en flamewar.

Apple vs Microsoft, PC vs Mac, Emacs vs VI.. Der er bare én der skal komme med en spydig kommentar og så bryder helvede løs.

@Per

hov, mac-disciplene kan godt nok ikke lide at man er uenige med dem! LMAO

Der er forskel på at være uenig og kaste med mudder - og det gælder for begge parter.

 • 0
 • 0
#58 Nikolaj Brinch Jørgensen

Der er forskel på at være uenig og kaste med mudder - og det gælder for begge parter.

Gjorde du lige dig selv til dommer/bedre menneske end os andre her?

Havde du helt ærligt forventet en debat, hvor der ikke ville blive debatteret Mac <> Windows, når nu selve kernen handler om at det offentlige skolevæsen fratager Mac-brugerne deres hjælpemidler mens Windows brugerne kan bruge deres?

Nu har jeg i det meste af mit liv benyttet Windows (3.1, 3.11, 95, 98, 2000, XP, Vista, 7) på IBM, AST, Dell, Lenovo og HP maskiner (ca. 15 års tid). jeg har nu købt en MacBook Pro 17" - og jeg føler mig så dum, for hvor har jeg spildt tiden på Windows (jeg har dog altid brugt Linux og Solaris ved siden af Windows).

 • 0
 • 0
#60 Nikolaj Brinch Jørgensen

nej, jeg arb både med windoze og linux. men derfor behøver man ikke være æble-fetichist...

Does not compute!

Så du behøver ikke være æble-fetichist fordi du arbejde med både Windows & Linux?

Det giver sgu da ikke mening :-)

Jeg synes min Mac gør mig mere produktiv, du skulle prøve det. Der er ikke noget religiøst over det.

Men ok det er vel ligesom at forklare en Skoda ejer, at han altså ikke kører rundt i en Audi.

 • 0
 • 0
#61 Deleted User

Gider ingen mening at diskutere med en æble discipel ;)

i sammenligning med æble-verdenen, er windoze jo næsten open-source, og jeg bryder mig ikke om den grad af vendor-lockin/overvågning/bedreviderende opførsel, som er apples pris for brugervenlighed...

 • 0
 • 0
#62 Michael Nielsen

Det har intet med hvad Mac er, hvad Windows er, om man kan lide eller hader dem. Men det er at staten gennemtvinger et valg som burde være personlig, og støtter monopoler økonomisk, hvilket er absurt.

Det er simplehen uacceptablet at kræve at folk der bruger offentlig service skal bruge en bestemt type af software/hardware/what ever, især når det er den dyreste der er blevet valgt af det offentlige.

Det kan sgu ikke være svært. Er eksamen via et web interface, så er der noget der hedder W3C standarder, som man bør verificere sit interface op i mod, der findes et utal af gode værktøjer til det, og der efter teste på de gængse platforme, altså IE, Firefox, Chrome, Safari, og Opera.

Hvis det er et dokument der skal downloades, så findes der protokoller som altid virker på alle platforme. Man kan for nemheds skyld stille det til rådighed via et windows network, men sæt da for pokker en ftp server op, som kan bruges hvis man ikke kan få adgang til windows nettet, og kan man slet ikke komme på (Jeg har ikke set mindre end 4 tilfælde i de sidste 3 dage hvor windows maskiner ikke kunne komme på et net, eller oprette printere, hvor min ubuntu bærbare bare virker) - så har man nogle usb nøgler liggende klar med det data som skulle være på netværks drevet.

Hvis en bruger har et system der ikke kan.

 1. Bruge SMB netværk (endten windows, eller samba)
 2. Bruge ftp som overførsel (50år gammel teknologi).
 3. Ikke kan læse fra en standard usb nøgle.

Så må man henvise personen til at der er et problem med deres maskine, og det vil være usmart at bruge den til eksamen. Der findes ikke systemer der ikke kan opfylde mindst 1 af de overstående, altfald dem der er nyere end 1999.

Længere er den sgu ikke.

Kan man lide Windows, Mac, Linux, Amiga, Atari, IPhone, WWII eller hvad man nu bliver tændt af, så bør man også havde lov til at bruge det, men at der bare stilles nogle minimale krav.

 1. Standards compliant browser (altså ikke defacto standarder)
 2. Kan få adgang til standards compliant TCP/IP netværk, enten via wired, eller wireless.
 3. Kan læse en USB stick.
 4. Kan håndtere åbne multimedia standarder, og dokumentstandarder.

Så bør der altså ikke være et problem. (Sjovt nok finder jeg flere multimedia klips jeg ikke kan afspille på windows, end på linux).

Men som altid hopper producenter over hvor gæret er lavest, og fokucere på det den kender bedste, og ignorere standarder, jeg ser stadivæk hjemme sider (fra professionelle), der siger den her fungere bedst i IE.

Endda nogen der blokere for andre end IE - det er sgu skammeligt at kalde sig selv professional, når man ikke overholder basale standarder.

 • 0
 • 0
#63 Steffen Winther Sørensen

[quote] Desuden forbydes det sågar også at anvende Mac til at medtage og anvende egne noter ved matematikeksamen på samme HHX skole, mens en Windows PC er ok til samme formål [/qoute]

I stand corrected here, sorry!

Man må overhovedet ikke medtage egen computer til matematikeksamen, men gerne elektroniske noter på USB disk/key for brug fra skolens computere. Dette antageligt af hensyn risiko for snyd via netværksforbindelse via egen computer.

Hvilket er fornuftigt nok. Hvorfor så ikke bare sige: noter på papir kan medbringes, være sig print eller håndskrift, slut :)

Et elektronisk medie kunne man forestille sig indeholdende andet end blot noter, f.eks. programmer der kan løse forskellige former for opgaver.

 • 0
 • 0
#64 Ricki Gregersen

Ej det er simpelthen for dumt..

Nu står der jo intet om hvilke formater de forskellige opgaver er lavet i, så det er jo kun gætværk. Dog siger Fie jo at det ikke er formaterne der er problemet, filerne har hun hentet og åbnet før. Derfor udleder jeg at det er selve netværket hun potentielt ikke kan komme på. "Netværk" burde aldrig være problemet, det er jo ikke en MS, Apple eller Linux teknologi. Det er frit for alle at opstille en filserver der understøtter ganske åbne og gratis standarder, faktisk kan enhver der er klog nok til at bære et bibliotekskort gøre dette med ganske gratis software. Det må altså være enten ren og skær uvilje eller uvidenhed?

Der var en eller anden der råbte op om at Mac brugere skulle lade være med at tude når alt på en Mac var proprietære formater, tror han hed Mads? Du skulle vel ikke være "over-super-netværks-guru" på et mindre provins gymnasium? Nævn lige i flæng hvad det properitære består i? Hvis man har en lille installationsbase som Apple, er man interesseret i, ikke at være fanget af et lukket format der ejes af konkurrenterne, jvf. flash, wma, wmv. Man er tværtimod interesseret i at vælge et åbent format hvor man kan deltage i processen omkring at bygge og standardisere dette format til bedst at varetage sine interesser. jvf. html5, h.264, webkit osv.

Det samme gælder da for Linux, open source bevægelsen bag Linux er da ikke interesseret i at bruge kræfter på at jagte Microsoft rundt i alverdens format-krøller, der skal da ikke meget fantasi til fra MS's side for at ændre formatet og derved bombe udviklingen flere år tilbage, det gør de jo hver gang Office kommer i en ny version, eller .NET for den sags skyld.

Med det sagt syntes jeg det er fantastisk at netværksadministratorer på landets gymnasier finder det påkrævet at innovere ud over hvad der forlanges af dem, bare de da ville følge de standarder de pådutter alle andre:)

 • 0
 • 0
#65 Anders Sørensen

Det har intet med hvad Mac er, hvad Windows er, om man kan lide eller hader dem. Men det er at staten gennemtvinger et valg som burde være personlig, og støtter monopoler økonomisk, hvilket er absurt.

ska' der ikke mere til end en vejledning at gennemtving ting hos dig?

 • 0
 • 0
#66 Jakob Damkjær

"Gider ingen mening at diskutere med en æble discipel ;)

i sammenligning med æble-verdenen, er windoze jo næsten open-source, og jeg bryder mig ikke om den grad af vendor-lockin/overvågning/bedreviderende opførsel, som er apples pris for brugervenlighed..."

og ingen gider at diskutere med nogen der ikke ved en dyt.

windows = closed source på alle nivauer.

Mac OS X = Open source kernel og rigtig mange open source programmer i hele systemet.

http://www.opensource.apple.com/ http://darwinbuild.macosforge.org/

Her er en oversigt over de 200+ opensource dele der følger med en mac os x instalation

http://www.apple.com/opensource/

Apple understøtter (som i har ansat en del af) programørene bag Webkit CUPS osv.

De har open sourcet Blocks (rimelig snedig måde at lavet SMP task distribution på (snedig fordi uden viden om hvor mange processore der er fri ved distribution time) og har arbejdet på LLVM og Clang

http://llvm.org/ http://clang.llvm.org/

Apple has published both the Blocks Languages Specification and our implementation as open source under the MIT license, added blocks support to GCC 4.2 and clang, and has submitted it for consideration as part of the next version of the C programming language.

som så leder os til næste punkt...

Webkit som var en af de første browsere der klarede ACID3 testen...

Vendor-lockin....

ja iPhones som ikke bliver hacket kan kun køre apps fra App storen. Det er en del af sikkerhedsnettet eftersom apps der ikke har en signatur der passer til deres executable ikke kan afvikles på iPhone OS. Ret sikker sikkerhedsfeature.

Og hvis du virkelig bare vil lave din egen iPhone app så står det dig frit for at få en ad hoc licens så du kan instalere din app på op til 100 iPhones uden om app storen eller enterprise licens hvor du kan instalere in house apps i din virksomhed udenom app store.

eller hvis du insistere på at loade din iPhone med alt muligt crap så kan du jailbreake den.

Men hvilken app er det du mangler ? eller som noget fragment af smartphone markedet mangler ?

Så der er ikke rigtig lockin der....

iTunes er ikke et content lockin eftersom du kan ta alt det content du har der ikke er "play 4 sure" (hihi) eller andet DRM på og importere det i iTunes og banke det på din iPod. Eller bruge songbird.

ikke rigtig lockin der heller.

Overvågning ??? Der må du forklare hvad du mener lidt mere for jeg har virkelig ikke den fjerneste anelse om hvad du taler om.

Google overvåger os alle men please fortæl mig hvordan Apple overvåger os..

Bedrevidende angående flash kan du muligvis ha en pointe. Men efter at ha lidt under den lort flash er på mac os x er det befriende af ha html5 h.264 video så man ikke behøver en mainframe og en 10 megabit forbindelse til at se bare en SD video og at Apple kalder skit for skit og blokere for det på iPhonen og iPaden kan jeg kun rose. Det gør oplevelsen af internettet så meget bedre på den platform.

NB! Apple er heller ikke alene om at udelukke flash fra en mobil platform firefox til nokia har gjort det samme med samme begrundelse... de brugere for meget strøm og kan ikke

http://blog.mozilla.com/blog/2010/01/27/firefox-for-maemo-rc3-available-... We’ve decided to disable plugin (not to be confused with add-ons, which are supported) support for this release. The Adobe Flash plugin used on many sites degraded the performance of the browser to the point where it didn’t meet our standards.

Så hvis du kommer med påstande der er ret ud af det blå så er det godt at kunne dokumentere dem...

 • 0
 • 0
#69 Nikolaj Brinch Jørgensen

Jeg kan endda lægge al min musik, også operaer på DVD, ind på iTunes. Jeg behøver ikke købe musikken fra deres butik men kan tage den fra mine DVDere og LPere og køre dem direkte ind ...

Fortæl det til Per Hansen... eller måske ham der Mads...

Men de tror nok ikke på det alligevel :-)

 • 0
 • 0
#70 Michael Nielsen

ska' der ikke mere til end en vejledning at gennemtving ting hos dig?

øh?

Nu forholder det sig jo sådan at nogen er blevet nægtet adgang til en eksamen (hvis jeg forstår det korrekt) fordi de ikke bruger en Stats godkendt computer og tilhørende software (Lyder det ikke af hvisse udskeldte lande ?), altså bliver det her gemmentvunget pga fortolkninger af en vejledning.

Jeg ville aldrig drømme om at forbyde brugen af hvad end IT udstyr en person ønsker at bruge, men jeg kunne finde på at sige, "jeg kender ikke det produkt, og jeg har ikke lige tid til at sætte mig ind i det, så den må du selv løse"

 • 0
 • 0
#75 Jakob Damkjær

"webkit IKKE noget apple har lavet, det er baseret på et OS produkt og er DERFOR udgivet som OS!!"

Forkert... men ja der er dele af projektet der konstant har været i OS nemlig de dele der i hovedsagen var KHTML.

Webkit er det endelige produkt af den fork som Apple lavede af KHTML og KJS, da det samarbejde ikke funkede af flere årsager.

At webkit idag er et open source projekt hvor google og en masse andre deltager ændre ikke på at webkit har sit udspring i Apples KHTML fork og det er derfor der er en del af sourcen der distribueres med en BSD-style license.

Så der er en fork hvor der var dele der var closed source som så blev opensourcet igen...

http://en.wikipedia.org/wiki/Webkit WebKit was originally derived by Apple Inc. from the Konqueror browser’s KHTML software library for use as the engine of Mac OS X’s Safari web browser and has now been further developed by individuals from the KDE project, Apple Inc., Nokia, Google, Bitstream, Torch Mobile and others.[2]

 • 0
 • 0
#76 Carsten Olsen

Jeg syntes der mangler svar på mange spørgsmål i version2s artikel.

 1. Hvad skete der efter mac brugerne var blevet afvist? måtte de gå hjem og vente 1/2 år på en eksamen?
 2. Hvordan var eksamens systemet? Foregik det i browseren ? Special WinApp? (ikke sygt/det er nederen)
 3. Hvilket specielt eksamens netwærk? smb/netbios ?http/Tcp/ip ? Hvad bruges til dagligt. Hvorfor virker det til dagligt ?
 4. Hvorfor kunne man måske ikke afspille video? Det var .flv ? (viker på alle OS!) Jeg har ikke fundet nogen videoer de sidste 2år jeg ikke kan afspille på Ubuntu (tror det er det samme på Mac)
 • 0
 • 0
#80 Jakob Damkjær

"iøvrigt sjovt som alle problemer/mangler/lockins på æble produkter er "features" .... ;)

ja, æble disciplene ER godt opdraget og tror gladeligt på alt ..."

Fordi man er enig i at der er nogen tradeoffs er en god ide, så betyder det ikke at man tar fejl. Ja der er nogen tradeoffs som du måske er uenig i så find dig et produkt som har nogle andre tradeoffs og vær tilfreds der.

Det betyder ikke at hvis nogen har det godt med et sæt af tradeoffs end dig at de tar fejl eller at den ene eller den priotering af tradeoffs er forkert.

Ja der er ved gud nogle mangler på Apples produkter, men ofte er det et valg der er baseret på en ide om at lave produktet så simpelt som muligt og derved gi en bedre bruger oplevelse (en ide der åbentlyst ikke deles af visse folk). Hvis den ide ikke tiltaler dig så vil jeg i den grad råde dig til at gå i en stor bue udenom Apples produkter.

Hvis nu fx hr Hansen ser fraværet af flash som en deal breaker så skal han nok købe en Android phone eller en windows 7 phone og ikke en iPhone.

Med det betyder kun at hr Hansen ikke vil ha en iPhone, ikke at iPhonen er en ubrugelig papirsvægt. Men måske vil hr Hansen gerne ha en god touch screen eller en stor del af alle de 140000 apps der er på iPhonen eller tilgang til iTunes music storen. I det tilfælde må hr Hansen vudere om det er et acceptabelt tradeoff at ofre en feature for at opnå en eller flere af de andre fordele der er ved produktet.

windows 7 phonen har bla det problem at den ikke eksistere endnu og android telefonerne har en begrænset mængde apps i storen pt.

Så hvis man vælger et så mister man noget andet.

Så mit råd til hr Hansen er blæs eller ha mel i munden, men hvis du vælger at blæse, så er det svært at ophæve det til et maksime at alle der har mel i munden tog det forkerte valg.

 • 0
 • 0
#82 Deleted User

Forkert... men ja der er dele af projektet der konstant har været i OS nemlig de dele der i hovedsagen var KHTML.

Forkert Jacob! Få nu styr på dine fakta, og lad være med at tro ukritisk på apples pressemeddelelser.

Webkit er ikke noget som apple har stillet til rådighed som OS for at glæde verden, men noget de pga licenserne var TVUNGET til at køre videre som OS, da det netop baserede sig på KHTML. Forestiller du dig virkelig, at bare fordi kan laver en fork af KHTML, så er den ikke længere underlagt licens-betingelserne ??

 • 0
 • 0
#83 Deleted User

@Nicolai: når du ikke kan argumentere sagligt, så går du efter manden? utrolig sagligt. Jeg må bedrøve dig med, at jeg sjældent genstarter hverken mine windoze eller linux maskiner.

Men hvis det er det niveau det foregår på, må jeg spørge dig hvad du går når din kære æble maskine ofte brænder af ... Det er et faktum, at æble maskiner hører til blandt de mest fejlramte (dårligst producerede), selvom æble ejere dog er mere tilfredse med deres dårlige producerede maskiner :)

Modsat dig bruger jeg åbenbart mere tid på at arbejde...

 • 0
 • 0
#85 Nikolaj Brinch Jørgensen

når du ikke kan argumentere sagligt, så går du efter manden? utrolig sagligt. Jeg må bedrøve dig med, at jeg sjældent genstarter hverken mine windoze eller linux maskiner.

:-) Altså Per, du har vist ikke noget at lade nogen høre mht. til saglig argumentation, behøver jeg virkelig minde dig om hvad du selv skriver:

iøvrigt sjovt som alle problemer/mangler/lockins på æble produkter er "features" .... ;)

ja, æble disciplene ER godt opdraget og tror gladeligt på alt ...

At kalde øgenavne mm. er da i den grad useriøst og usagligt, og det var her du startede med at afspore debatten. Nu da du så er kommet i mindretal, og dine humorforladte one-liners ikke bider (måske de gør på din planet?), så farer du ud og kalde andre usaglige.

Jeg fortæller dig blot, at jeg har været på både Linux og Windows, men at brugeroplevelsen på Mac OS X er langt bedre, og at min produktivitet i mit arbejde er langt højere og meget mindre problemfyldt. Det er nok derfor at æble ejere er så tilfredse med deres maskiner.

Modsat dig bruger jeg åbenbart mere tid på at arbejde...

illykke! Jeg kan så oplyse dig om, at det ikke handler om hvor meget du arbejder, men hvor meget du får produceret af høj kvalitet, men den diskussion kan vi tage en anden gang... Arbejdstid er ikke noget mål i sig selv.

 • 0
 • 0
#86 Nikolaj Brinch Jørgensen

@niels: kære niels, hvis man som ikke æble disciple er uvidende, ja så er det det jeg er ;)

Har du ejet og brugt en Mac til dit arbejde? Hvis ikke så er du vel uvidende. Jeg har haft samme holdning som du til Macs, jeg fandt så alligevel Ubuntu og X på Linux/OpenSolaris for problematisk, bla. flerskærmsunderstøttelse er dårlig (den er dog god på Windows). Dog har Mac det bedste fra begge verdener, og er Mac OS X er klippestabilt (modsat Windows og BSOD), og så laver de bare maskiner der er lækrere.

 • 0
 • 0
#87 Deleted User

@Nicolaj: Nej, jeg vil hverken eje eller have en mac. Og det er IKKE fordi de ikke lave lækre produkter, men udelukkende pga deres vendor-lockin og militante holdninger overfor deres brugere.

Jeg er ikke i tvivl om at mac har sine fordele (ligesom alle andre OS). Apple kan måske ikke så meget andet i praksis, men brugeroplevelsen benægter jeg ikke er i top...

Windoze kan sagtens køre klippestabilt, sålænge man ikke smider alt muligt crap på den.

Jeg er bare generelt træt af æble-disciples opfattelse af, at alt fra apple er fantastisk, og er der nogen features som et æble produkt ikke kan, så er det fordi den feature er usikker, eler kun for idioter og nørder. Dvs. indtil apple får lavet samme feature, men så fremstår det som noget apple har opfundet...

Denne diskussion er desværre et kraftigt sidespor til det egentlig emne, og burde være ført et andet sted..

Men husk, man skal ikke kaste med æbler, når man selv bor i et glashus ;)

 • 0
 • 0
#88 Michael Balle-Pedersen

@Per Jeg tror nu hurtigt du ville blive glad for den indbyggede stavekontrol i Mac OS X ;-)

Og mht nørder, så er OS X nok noget af det mest nørdede operativ system du kan komme i nærheden af, som du ikke behøver være en nørd for at bruge.

Jeg er overbevist om at det bl.a. er det som NIKOLAJ BRINCH JØRGENSEN har opdaget, og som har gjort ham så glad for OS X.

 • 0
 • 0
#89 Jakob Damkjær

"Forkert... men ja der er dele af projektet der konstant har været i OS nemlig de dele der i hovedsagen var KHTML.

Forkert Jacob! Få nu styr på dine fakta, og lad være med at tro ukritisk på Apples pressemeddelelser.

Webkit er ikke noget som apple har stillet til rådighed som OS for at glæde verden, men noget de pga licenserne var TVUNGET til at køre videre som OS, da det netop baserede sig på KHTML. Forestiller du dig virkelig, at bare fordi kan laver en fork af KHTML, så er den ikke længere underlagt licens-betingelserne ??"

Ked af at sige dig midt imod.

Selvfølgelig var der ting i det arbejde som Apple lavede på KHTML der ikke kunne close sources men uheldigvis for dit argument var KHTML ikke lig Webkit core og de dele der ikke blev submittet til KHTML som patches Apples egendom. Den del plus Apples bugtrack system, der ikke var opensource eller KHTML, var det som Apple open sourcede.

så Webkit = KHTML plus Apple software

Så fakta stemmer desvære ikke overens med din version...

Men det er vand under broen eftersom det hele nu er webkit og webkit er opensource.

Så uanset hvad så må jeg dersvære prikke lidt hul i din påstand om at Apple er mindre opensource end microsoft... hvor var kildekoden til internet explorer ? eller windows kernen ?

 • 0
 • 0
#90 Deleted User

@Michael: som jeg forsøgte at sige, er det ikke produkterne som sådan jeg har et problem med. Det er sikkert en grund til at apple brugerne er så glade for deres produkter :)

(og så er der æble fanatikere som Jacob, som gladeligt fornægter fakta der går apple imod, men lad det bare være nu s)

 • 0
 • 0
#92 Deleted User

er nu lidt underholdende, som jacob konsekvent giver mig thumbs down uanset hvad jeg skriver ... som om det betyder noget ;)

fanatisme er en underlig .. og farlig ting

 • 0
 • 0
#93 Deleted User

@Michael: nej, har bestemt ikke noget imod dem der køber produkterne. folk må selv bestemme hvilke produkter der er det rette for dem. og produkterne ER jo lækre... Har et problem med apples generelle opførsel, og med at de skal bestemme hvad der MÅ være på deres produkter... hvis MS ville prøve på noget af det samme, ville der lyde et ramaskrig, men hos apple er det en "feature" .. og mere af samme skuffe. Linux folk kan være fanatiske, men mange æble disciple tager det virkelig til ekstremer. Er nok også det der pisser mig af ... beklager.

 • 0
 • 0
#94 Michael Balle-Pedersen

@Per Ekstremister, uanset om de er Windows fanboyz, Linux fanboyz eller Mac fanboyz, er altid skidt.

Men jeg synes nu, når man ser de mange tilbagevendende diskussioner om Mac vs Windows, at hovedparten af indlæggene fra de der bruger Mac er meget velargumenterede, saglige og nøgterne.

Til gengæld har jeg set mange indlæg i stil med "Og så går de fanme også og anbefaler det der lorte mac til deres venner, bare fordi de ikke vil indrømme overfor sig selv at den lortecomputer de har købt var et fejlkøb".

I flere af dine indlæg er du fremkommet med fakta som er direkte forkerte. Du gør det sikkert ikke af ond vilje, men blot mangel på viden omkring emnet. Men når det er sagt, så ville det da klæde dig hvis du ville erkende når du havde skrevet noget forkert, og tage den korrekte information til dig.

 • 0
 • 0
#95 Nikolaj Brinch Jørgensen

men udelukkende pga deres vendor-lockin og militante holdninger overfor deres brugere

Jeg ved ikke hvad du mener med militante holdninger, men ok jeg er ligeglad. Jeg bruger den fordi jeg sætter pris på et stabilt BSD operativsystem med en dejligt fungerende og hurtig GUI.

Jeg er software udvikler, og som sådan har jeg brug for en maskine med ressourcer, uden at den skal lyde som en F-14 Tomcat der ved at lette fra USS Nimitz.

Jeg har udviklet Windows software (og gør det stadigvæk en lille smule), det er et lukket land.

På serversiden er Solaris/OpenSolaris det jeg finder bedst, også bedre end nogen Linux jeg er stødt på, og jeg har været de fleste igennem på server siden.

Windows 7 ser dog en del bedre ud end tidligere versioner af Windows. Men den og Gnome/KDE når altså ikke Mac OS X. Desuden er keyboardet på en Mac super meget bedre layoutet end et standard PC keyboard.

 • 0
 • 0
#96 Deleted User

@Michael: hvilke fakta er det?

Min oplevelse er ikke helt den samme. Jeg oplever ofte mac brugere hævde at mac-os modsat windows er sikkert af natur, på trods af at det vil flere test, var det der var lettest at hacke. Intet system 100% sikkert... selvom de fleste mac og linux-brugere lider af den vildfarelse.

Nå, men lad os kigge på de fakta.. indrømmer det gerne hvis der er fejl i det ;)

 • 0
 • 0
#97 Jakob Damkjær

Jeg synes også du er en fanboi Per.

Grunden til at jeg trykker på den lille tommel nedaf er fordi jeg synes du er en fanboi der skriver noget spas.

Igen hvis du har det dårligt med det tradeoff som Apple vælger på Apples produkter så lad vær med at købe dem.

Og hvis du sviner Apple til uden basis i virkeligheden så er der en generel lov på internette om at så kommer Mac brugere og flamer dig.

Grunden til at jeg bliver ved med at svare på dine poster er at jeg er en persevererende bastart, som har en refleks med at tilbagevise microsoft fanbois spas. Har gjort det siden de gode dage på Mac/DOS WARZ listen på firstclass.

Hvis du nu kom med en faktisk klage med specifikt indhold så kunne der måske komme en halvejs frugtbar diskusion om hvordan det kunne gøres bedre eller om det rent faktisk er et problem der rammer andet end dine personlige sensibiliteter.

Hvis du ikke kan komme med noget mere konkret end vendor lock in og at Apple er dumme og lugter af fisk så kommer du i fanboi bunken.

/Jakob

 • 0
 • 0
#99 Deleted User

Du er altså dummere end kold kartoffelsalat jacob.

Det er utroligt at du er ved at komme i bukserne af at give mig thumbs down, og kalde mig windows fanboy, hvilket nok er det sidste jeg er.. utroligt underholdende ;)

Men det er præcist æble disciple som dig, som virkelig overbeviser mig om at jeg skal holde mig fra den slags.

 • 0
 • 0
#100 Deleted User

@Michael: jeg sagde at windows ligefrem virkede opensource i sammenligning med lukketheden i mac-land, og det mener jeg stadig. MS er dog begyndt at offentliggøre en del API's, og endda OS et par ting. Det er dog mest af nød, og i virkeligheden er de nok ret misundelige på apple :)

 • 0
 • 0
#101 Jakob Damkjær

"Min oplevelse er ikke helt den samme. Jeg oplever ofte mac brugere hævde at mac-os modsat windows er sikkert af natur, på trods af at det vil flere test, var det der var lettest at hacke. Intet system 100% sikkert... selvom de fleste mac og linux-brugere lider af den vildfarelse."

Alle systemer kan hackes, de er lavet af mennesker og de vil altid indeholde fejl der kan bruges til at overtage systemerne.

Den diskusion som du referere til er det faktum at antallet af virus til mac er proportionelt meget mindre end det burde være ifht deres markedes andel.

Ja Mac OS X kunne være mere sikkert, men det har vist sig at kombinationen af de sikkerheds mekanismer plus unix arkitekturen er nok til at det er SIKKERT NOK til at der ikke er et udbredt problem at Mac OS X maskiner er sårbare over for virus infektioner, som der var tusindvis af til windows i 2009 og selv den nyeste windows er sårbar over for nogel af disse.

Så hvor Mac OS X er sikkert nok til at almindelige mennesker ikke behøver et antivirus program. Det er fakta at det er windows IKKE selv når de windows maskiner står hos store virksomheder med fuldtids IT afdelinger...

QED

 • 0
 • 0
#102 Michael Balle-Pedersen

@Per

Hvis du synes om et produkt, og det opfylder dine behov, hvorfor så vælge det fra fordi der findes dumme mennesker i verdenen, uden hermed at antyde at Jacob skulle være dum.

Jeg kunne da aldrig finde på at basere mine indkøb på hvordan andre mennesker der har produktet opfører sig. Det skulle da lige være hvis vi talte om en BMW 320i ;-)

 • 0
 • 0
#104 Deleted User

@Michael: nej, men jeg vil fravælge en BMW 320i (det er iøvrigt en skod bil g), ud fra det faktum, at BMW vil bestemme hvor jeg tanker min bil, hvor mange jeg må have i bilen, og hvad jeg må transportere i den. Og når så forhjulet falder af, vil BMW have at jeg skal dokumentere at det er en produktionsfejl, for ellers vil de ikke lave den... SÅ vil jeg fravælge det ;)

 • 0
 • 0
#105 Jakob Damkjær

" jeg sagde at windows ligefrem virkede opensource i sammenligning med lukketheden i mac-land, og det mener jeg stadig. MS er dog begyndt at offentliggøre en del API's, og endda OS et par ting. Det er dog mest af nød, og i virkeligheden er de nok ret misundelige på apple :)"

Men desvære for dit argument har jeg dokumenteret at det ikke er tilfældet.

Og Alle de APIer som appstore apps til iPhone har adgang til er offenlige i SDK kittet det samme med APIerne i Mac OS X.

/Jakob

PS! Ja der er nogle APIer i iPhone OS som ikke er offentlige og som ikke appstore app ikke har tilgang til, fx dem der omhandler direkte adgang til hardwaren... og ikke engang Apples ikke system apps har adgang til dem.

PPS! Hold venligst dine erotiske kommentare ude af diskussionen tak synes de er ret upassende

 • 0
 • 0
#106 Anders Sørensen

jakob Damkjær,

Så hvor Mac OS X er sikkert nok til at almindelige mennesker ikke behøver et antivirus program. Det er fakta at det er windows IKKE selv når de windows maskiner står hos store virksomheder med fuldtids IT afdelinger...

Jeg ser frem til den dag, microsoft implementer samme feature som OSX med at det kun er signed og godkendt software fra microsoft som man må installere. I det tilfælde vil jeg tro at man ikke sku bruge antivirus - selvom styresystemet er MS. "QED" :P ;)

enig?

 • 0
 • 0
#108 Nikolaj Brinch Jørgensen

Min oplevelse er ikke helt den samme. Jeg oplever ofte mac brugere hævde at mac-os modsat windows er sikkert af natur, på trods af at det vil flere test, var det der var lettest at hacke. Intet system 100% sikkert... selvom de fleste mac og linux-brugere lider af den vildfarelse.

Nå, men lad os kigge på de fakta.. indrømmer det gerne hvis der er fejl i det ;)

Åh nej.... skal du nu også hive den frem. Per - du har et problem med de folk som køber en Mac, du mener de er dumme fordi de ikke kan se at Steve Jobs og Apple er onde. Åbenbart synes du så at ham den anden Steve fra M$ er ok? Altså double standards.

Du ved for lidt om Mac, for du har ikke haft en og brugt den som værktøj, derfor kan du dårligt udtale dig, og alt hvad du begiver dig ud i er noget du har hørt eller læst.

Du har din ret til dine holdninger (også selvom du er helt galt på den) og tillykke med dem. Men alle de der beskyldninger om vendor lock-in militante metoder, apple brugere der er forført af demagogen Steve Jobs... Helt ærligt tror du at Mcn brugere er uden evne til at tænke selv?

 • 0
 • 0
#110 Deleted User

kære jacob, du har INTET bevist, blot gentaget dine tågefantasier, som du sikkert har fra en apple presse-meddelelse.

at gentage en usandhed, bliver ikke sandt uanset hvor mange gange man gentager den ... selvom apple gør et godt forsøg :)

og vil afholde mig fra at svare dig yderligere.. du kan læse mine svar tidligere i tråden, for du kører i samme spor.

EOD

 • 0
 • 0
#111 Jakob Damkjær

"@Michael: nej, men jeg vil fravælge en BMW 320i (det er iøvrigt en skod bil g), ud fra det faktum, at BMW vil bestemme hvor jeg tanker min bil, hvor mange jeg må have i bilen, og hvad jeg må transportere i den. Og når så forhjulet falder af, vil BMW have at jeg skal dokumentere at det er en produktionsfejl, for ellers vil de ikke lave den... SÅ vil jeg fravælge det ;)"

du må være mere specifik.

Din analogi er fuld af fejl.

Hvor du tanker din bil... du kan heller ikke bruge Mac Only Apps på en windows maskine. Så microsoft bestemmer også hvor du skal tanke din BMW 320w.

Hvor mange du må ha i bilen ??? ja der er en lagerkapacitet og nej der er nogen modeller hvor det er svært at ændre det.

Hvis du referere til HUMAC som dårligt værksted så sig venligst det for de er skod og prøver at undgå at opfylde dansk købe lov.

Jeg har over årene haft macer og min iPhone til rep og de kom altid tilbage uden regning, uden pis og i orden.

Og der er ingen begrænsning af indhold i hverken Mac eller iPhone. Du kan loade alt medie indhold som den er istand til at afspille og den gør det uden problem.

Modsat windows hvor hvis du sætter dit HD ready fjernsyn til din PC så vil microsoft windows gå ind og downgrade dit indhold til SD hvis producenten ikke har fået lavet en ny driver der er blevet godkendt af microsoft og certificeret.

Er det så meget bedre ?

 • 0
 • 0
#112 Michael Balle-Pedersen

@Anders

Er det et problem at Apple er glade, software udviklerne er glade, og brugerne er glade for at de bliver sikret mod virus, og har adgang til et stort udvalg af programmer? :-)

Hvis du ikke er en af de glade, så har du jo en masse andre valgmuligheder. Igen, verdenen er fyldt med kompromisser, og folk prioriterer kompromisserne forskelligt.

 • 0
 • 0
#113 Deleted User

@Nicolai: jeg syntes virkelig det er underholdende, at både dig og jacob er SÅ overbeviste om at jeg er vildt forelsket i M$ ;)

Og vil ikke sige at nogen af Steve'rne er onde. De har blot hver deres måde at sørge for at deres firmaer tjener gode penge på.

 • 0
 • 0
#114 Deleted User

@Michael: det er jo ikke korrekt.. På windoze kan du hæmningsløst downloade hvilken software du ønsker, og klaske den på din pc, hvilket ofte koster stabilitet.

På iphone (som du selv bragte ind som eksempel), kan du kun installere hvad apple har valgt du kan købe på itunes. Du kan ganske vist installere programmer udenom itunes, men så skal de fornyes hver 3. måned, for ellers løber certifikatet ud.... På trods af de mange programmer i itunes, vil jeg stadig mene det er en voldsom begrænsning. men det giver mere stabilitet end windoze modellen. hvad angår mac-os, kan jeg ikke udtale mig.

 • 0
 • 0
#116 Jakob Damkjær

"kære jacob, du har INTET bevist, blot gentaget dine tågefantasier, som du sikkert har fra en apple presse-meddelelse. at gentage en usandhed, bliver ikke sandt uanset hvor mange gange man gentager den ... selvom apple gør et godt forsøg :) og vil afholde mig fra at svare dig yderligere.. du kan læse mine svar tidligere i tråden, for du kører i samme spor.

EOD"

WOW dine sammenhængende argumenter har virkelig overbevist mig om at du har ret. Lad mig forsøge at opsumere dem... "du er dum snak med hånden"

WOW imponerende.

Kunne du venligst vise mig hvor den/de store fejl i min argumentation er...

Oplys mig venligt hvor mine tågefantasier ikke har forbindelse til virkeligheden. Please please vil du ikke nok... bring mig til lyset - sandheden - please

/Jakob

 • 0
 • 0
#120 Nikolaj Brinch Jørgensen

Og vil ikke sige at nogen af Steve'rne er onde. De har blot hver deres måde at sørge for at deres firmaer tjener gode penge på.

Har du et problem med det? Du kan da bare lade være med at købe produkterne.

Per du beklager dig over noget som du ikke har oplevet (du bruger ikke Mac), så du kan ikke udtale dig om, om det er et problem. Det er simpelthen for åndsvagt. Du generalisere over en masse mio. mennesker der bruger Macs, og putter dem i en kategori hvor de er fanboys, fetichister og disciple. Vi er nogen der har fundet at vi en Mac er et bedre arbejdsredskab for det arbejde vi laver end WIndows m.fl., nøjagtigt som at de fleste håndværkere har fundet ud af at en DeWalt er den bedste skruemaskine. Vil du helt ærligt af alle dine principielle årsager, hvis du var f.eks. tømrer, bruge en manuel skruetrækker og håndbor, fordi DeWalt krævede at du skulle købe bor og batterier fra dem?

Herfra ligener det du prøver at sparke en død hval hen ad en strand.

PS: mit navn staves iøvrigt Nikolaj og ikke Nicolai.

 • 0
 • 0
#121 Deleted User

Nikolaj (med K, beklager): du bliver ved med at forsøge at lægge ord i min mund.

Det er fint at DU har fundet ud af at mac fungerer for dig. Fred være med det, men lad dog være med at være så evangelisk vedr det.

Jeg aner ikke hvem den døde hvad symboliserer i dit univers, men pyt.

 • 0
 • 0
#122 Michael Balle-Pedersen

@Per

Ja, jeg bragte iPhone ind. Men det er jo op til den enkelte at vurdere hvad der er vigtigst. Er det et stort udbud af sikker software, eller et lille udvalg af potentielt set usikker software.

Det står dig frit for at vælge hvad du bedst kan lide.

Ydermere kan jeg informere dig om at der ingen restriktioner er på Mac OS X. Alle har lov at lave software til OSX, og du vælger selv hvad du vil hente af software, hvad du vil give for det, og hvor du vil hente det.

Du kan sågar lave dine egne programmer med de medfølgende udviklertools, som er ganske gratis.

 • 0
 • 0
#123 Michael Balle-Pedersen

@Per

Jeg tror ikke du skal være bange for at der er nogen herinde der prøver at omvende dig.

Når du sier de mest ekstreme fra, der findes på alle platforme, så er de der bliver tilbage blot nogle mennesker der har opdaget at der findes en computer/OS som giver dem en større arbejdsglæde. De bliver faktisk så glade at de gerne deler deres glæde med andre.

Der hvor de bliver "sure", er når nogen begynder at antyde at de skulle være specielt dumme, at de er hjernevasket, lider af stockholm syndrom, eller ikke kan træffe selvstændige valg de gerne står ved.

Længere er den så ikke.

Hvis du nu superglad for Windows eller Linux, så er du da også velkommen til at dele den glæde med os andre. Jeg kan ikke garantere jeg vil finde den samme glæde i det som dig, men jeg vil da ikke begynde at sige du er dum fordi du har truffet et andet valg. Det er jo dit valg, og hvis du er glad for det, så er alt jo fint.

 • 0
 • 0
#124 Nikolaj Brinch Jørgensen

du bliver ved med at forsøge at lægge ord i min mund.

Hvilke ord er det jeg ligger i din mund?

Det er fint at DU har fundet ud af at mac fungerer for dig. Fred være med det, men lad dog være med at være så evangelisk vedr det.

Hvor er det DU mener at jeg er evangelisk vedr. det?

du bliver ved med at forsøge at lægge ord i min mund.

Det er en metafor på at blive ved med at gøre noget som man på forhånd ved ikke vil føre til noget produktivt - den virkede dog ikke så glem det.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere