Mac-eksamen reddet: Skifter Windows Media ud med Flash-video

Til sommer bliver videosekvenser til HHX-eksamen lagt ud som Flash-video - ikke i Microsoft-formatet ASF. Og så kan Mac-brugere også være med.

De gode nyheder først: Fie Winther Sørensen kan godt bruge sin Mac, når hun skal til eksamen på sit HHX-studium på Århus Købmandsskole.

Indtil i dag har meldingen fra skolen ellers været, at man på baggrund af Undervisningsministeriets vejledning ikke turde åbne for Mac-adgang til eksamen, som Version2 skrev tidligere i dag tirsdag.

Til gengæld har Undervisningsministeriet tilsyneladende en opgave med at få kommunikeret de nye, digitale krav til sommerens HHX-eksamener ud til skolerne.

Problemet har været, at de videosekvenser, der følger med visse af opgaverne, hidtil har været distribueret i ASF-formatet, der er et containerformat til Microsofts proprietære Windows Media-filer. Og at ASF-filer ville kræve et særligt hack installeret, hvis de skulle kunne afspilles på en Mac.

Ud med ASF, ind med Flash

Men ikke længere.

For allerede i 2009 begyndte Undervisningsministeriet udfasningen af ASF-video til fordel for Flash-baseret video, som alle platforme kan afspille.

»Faktisk var vi næsten klar til sommereksamen sidste år. Til HHX-eksamen var det kun Dansk, Engelsk A og Erhvervscasen, der ikke nåede at blive lagt ud med de nye formater,« forklarer Morten Aronsson Olsen, der er Undervisningskonsulent i Undervisningsministeriets kontor for eksamen og tilsyn.

Han henviser til, at de reviderede tekniske krav til eksamen ligger frit tilgængelige på hjemmesiden, og at Århus Købmandsskole med fordel kunne tage et kig forbi.

Heldigvis oplyser hans kollega, Leo Elmkjær, at der formentlig er tale om en enlig svale, og at langt de fleste skoler er opmærksomme på, at opgaverne nu er platformsuafhængige.

Undervisningsministeriets tekniske konsulent, Søren Holm, fortæller til Version2, at standardproceduren ved den slags eksamener er, at eleverne får udleveret en cd-rom med alt materiale på, og at opgavesættene i øvrigt er meget tæt på at leve 100 procent op til W3-standarderne.

Den manglende fuldstændige overholdelse af webstandarderne skyldes visse krav i forbindelse med, at materialet ligger 'offline' på en cd.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (26)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Carsten Olsen

Det er smart at lave det html kompatibelt. Det giver fremtidssikring af løsningen. (sansynligvis i al fremtid) (Der bliver nok bevaret en OpenS HTML- reader som kan bruges til Web-Arkæologi i 3011 eller deromkring) I øvrigt laver Google Youtube om så det bliver html kombatibelt. (.flv videoer bliver lavet til html5 videoer)

Søren Holm burde modtage en Elefant-Orden for sin indsats.

 • 0
 • 0
#4 Steffen Winther Sørensen

Godt at konstatere som Version2 skriver, men sørgeligt at en skole ikke selv kan holde sig opdateret og orientere sine elever efter seneste direktiver/vejledninger for eget område. Surt man ikke selv lige tænkte på at checke uvm.dk direkte (men man troede jo skole burde vide bedre :)

http://www.uvm.dk/Uddannelse/Gymnasiale%20uddannelser/Proever%20og%20eks... siger klart 'pc/mac' for alle specifikationers vedkommende i 2010. Nærlæser man specifikationerne vil man forstå at en 'pc' er en wintel computer med passende version af M$ windoze.

 • 0
 • 0
#6 Ricki Gregersen

Hvorfor skifte fra et properitært format til et andet? Ja ja det kan afspilles på alle platforme (næsten) og så er der fred i et stykke tid (noget med kolde ansvarshavende og tis der varmer). Lige indtil de encoder det (med noget pebret software) til en version der ikke understøtter elevens player og så har de balladen igen :/

Som Carsten siger mellem linierne, hele verden er på vej videre, så kom da med!

Tak til Søren Holm for at nævne at "W3-standarderne" faktisk er målet. Jeg håber det lykkedes og at Søren derefter avancerer som konsulent hos, skat.dk, netborger.dk, digitalsignatur og alle de andre steder der afskyr deres egne brugere:)

 • 0
 • 0
#8 Søren Holm

Må den omtalte Søren Holm så ikke have lov til at tilføje til artiklen, at arbejdet med at ændre formatet til H26x skam allerede er i gang. Evolutionen skete som bekendt ikke over-night, og det første skridt til flv holder os kørende, imens vi tester det andet grundigt.

 • 0
 • 0
#12 Jens Wedel

Stadigvæk drejer sagen sig om at indføre standarder og helst de frie af slagsen. Men fint er det at windows ASF-filer bliver kørt på et sidespor, så er det ikke længerer Microsoft der bestemmer hvilket styresystem du skal have på din computer, når du skal til eksamen. Og til it-systemadminer derude, tag så og lav systemerne om således, at alle uanset styresystem, kan tilgå servere, net m.m på de danske uddannelsesinstitutioner.

 • 0
 • 0
#13 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Henrik,

http://en.wikipedia.org/wiki/HTML5_video

På siden står der:

"The HTML5 video tag is a markup language tag introduced in HTML5 draft specification, adding support for embedding video in an HTML page."

Med andre ord er det et element, der kan bruges til at indlejre video-indhold.

Derfor er spørgsmålet til Carsten stadig:

Hvad mener du med

".flv videoer bliver lavet til html5 videoer"

?

 • 0
 • 0
#14 Michael Rasmussen

Mig bekendt findes begrebet html5 video ikke al den stund, at de implicerede parter i standarden ikke kunne enes om et standard codec for elementet, så derfor vil man i princippet kunne anvende et vilkårligt codec for video. Alt i alt er det ikke væsentforskelligt fra object elementet, eller hvis vi skal blive i Jesper verden: oledb elementet fra OOXML:-)

 • 0
 • 0
#16 Thomas Sørensen

Det lyder som om at det er meget dyrt at vælge MS teknologi i dag, da man ender med en løsning som alligevel skal skiftes for at dække alle brugere.

Hvem kan rådgive de forskellige institutioner om sikre valg indenfor åbne teknologier. Det kunne lyde som om at der er et behov.

Det er lidt ærgeligt at spilde kroner og tid på usikkre Microsoft løsninger med uforudsete udgifter og vrøvl.

/Thomas

 • 0
 • 0
#17 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Michael,

Mig bekendt findes begrebet html5 video ikke al den stund, at de implicerede parter i standarden ikke kunne enes om et standard codec for elementet, så derfor vil man i princippet kunne anvende et vilkårligt codec for video.

Nemlig! (Tak, Michael) ... og derfor giver det ikke på nogen måde mening at tale om at "konvertere .flv-filer til HTML5 videoer" ... uanset hvor mange links man forsøger at retfærdiggøre det med. Faktisk lugter det lidt af, at man ikke har forstået, hvad -elementet rent faktisk gør og kan bruges til.

Faktisk kan man i HTML-opmærkningen på den side Niels henviser til se netop ét af problemerne/udfordringerne med -elementet:

[code=html]

[/code]

(links er blevet forkortet af mig)

Jeg synes -elementet er et ubetinget skridt i den rigtige retning ifht status quo, men det er ikke det samme som at det er messias' komme til Jord.

Alt i alt er det ikke væsentforskelligt fra object elementet, eller hvis vi skal blive i Jesper verden: oledb elementet fra OOXML:-)

Hov hov ... kongstanken herinde er jo, at man ikke må kapre en diskussion og føre emnet over på dokumentformater.

:o)

 • 0
 • 0
#19 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Dennis,

H.264 er syltet ind i patenter. Det er ikke et åbent format i andet end den allerbredeste fortolkning af "åben".

Jeg ved ikke super meget om videoformater, men OSS-medieafspilleren VLC understøtter så vidt jeg kan se H264

http://www.videolan.org/vlc/features.php?cat=video

Der står i hvert fald "H.264 / MPEG-4 AVC" på siden.

Er det denne H264 du hentyder til?

 • 0
 • 0
#20 Anders Sørensen

Der findes en ret kendt open source encoder til H264 og der er findes også open source decoders. Der findes også dokumenter på standarden, men det koster royalties at benytte den. Det er vel lidt ligesom mp3 var en gang - bare for film.

 • 0
 • 0
#21 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Anders,

Der findes en ret kendt open source encoder til H264 og der er findes også open source decoders. Der findes også dokumenter på standarden, men det koster royalties at benytte den.

Det forstår jeg ikke. Se evt på http://www.videolan.org/developers/x264.html

Hvem betaler royalties for VLC her? Normalt synes jeg argumentet er, at GPL er uforeneligt med teknik, der kræver royalties - men det er måske ikke tilfældet?

 • 0
 • 0
#22 Mikkel Kruse Johnsen

Det ser ud til MPEG LA group har fjernet license betingelserne fra deres side.

Men, hvis jeg husker rigtigt, skal der betales royalties for H.264 hvis klippet er længere end 12 minuter eller du decoder/encoder mere en 25000 om året.

Så hvis du downloader et film klip på mere end 12 minutter og den som har lavet det ikke har betalt royalties, så er det ulovligt for dig at afspille det, medmindre du betaler royalties.

Det bliver forhåbentligt aldrig til HTML5 video standarden. Men jeg tror der er mange lobyister som vil noget andet.

 • 0
 • 0
#23 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Mikkel,

Tak for dit svar,

Det ser ud til MPEG LA group har fjernet license betingelserne fra deres side.

http://www.mpegla.com/main/programs/AVC/Documents/AVC_TermsSummary.pdf ser det ud til, at der ingen royalties skal betales, hvis man "producerer" færre end 100000 "units" årligt.

Der står også:

"For (b) (1) where an end user pays directly for video services on a title-by-title basis (e.g., where viewer determines titles to be viewed or number of viewable titles are otherwise limited),"

Så det er nok rettet primært imod sites som streamer indhold som Hulu eller lignende. Jeg har svært ved at se, at det skulle finde anvendelse i min private brug af fx VLC eller Firefox.

Umiddelbart lyder det som om, at det "for privat brug" dermed er gratis at anvende H.264-standarden.

(IANAL)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere