Mac-brugere kan ikke kryptere e-mails med NemID uden at bryde brugerbetingelserne
Hvis du som Mac- eller Linux-bruger gerne vil afsende krypterede mails, understøtter NemID-løsningen kun Mozillas gratis mailklient Thunderbird. Dog ikke den seneste udgave, version 9, men derimod den forældede version 5.
Dermed opfordrer DanID indirekte brugerne til at bryde brugerbetingelserne for NemID, hvori der står:
»Du skal sikre, at du bruger NemID på en computer, hvor operativsystem, internetbrowser og øvrige programmer løbende bliver opdateret med de seneste sikkerhedsopdateringer.«
Da en Version2-læser ved navn Benjamin henvendte sig til NemID's support for at spørge nærmere ind til, hvilken mailklient han kunne bruge, fik han følgende svar:
'Vi understøtter ikke Thunderbird 9 (…). Hvis du bruger denne version (Thunderbird 5, red.), har vi support på det', skrev NemID-supporteren til Benjamin, der ikke ønsker at få sit fulde navn frem.
Går man ind på NemID’s vejledning til opsætning af sikker e-mail, kan man da også se, at der under styresystemerne Mac OS (10.6+) eller Linux-distributionen Ubuntu udelukkende understøtter Mozilla Thunderbird 5, og altså hverken Thunderbird 9, der er den nyeste udgave, eller den indbyggede mail-klient i Mac, kaldet Mail. På Windows-platformen understøtter DanID de seneste tre versioner af Microsofts Outlook, det webbaserede Windows Live Mail samt Thunderbird 5.
Brugere af NemID, der ønsker at signere mails, skal altså enten benytte Microsoft-produkter eller en forældet udgave af Mozillas mailklient.
Og det frustrerer Benjamin, der mener, at det er en designfejl, der gør, at NemID ikke bare virker med den nyeste udgave af eksempelvis Thunderbird.
»Det er irriterende, da jeg gerne vil kunne signere ting, jeg skal sende til min bank og det offentlige, uden det skal igennem en tjeneste som NemPost,« siger Benjamin til Version2 og forstætter:
»Jeg kan ikke bruge produktet, og jeg kan ikke følge deres betingelser. De skulle have valgt nogle standarder, der gør, at man ikke er bundet til Microsoft-programmer eller gammel software.«
Ifølge FDIM’s statistik fra november 2011 bruger 10 procent Mac OS X og en halv procent Linux. Da der er over 3,3 millioner brugere af NemID, er det således formentlig over 330.000 brugere, der ikke kan benytte krypteret mail.
Thunderbird 5.0 blev udgivet i juni 2011.
»Hvis brugerne ønsker at bruge sikker e-mail må de afvente at opdatere til Lion, hvis de ikke kan bruge Lion på andre måder,« siger kommunikationschef Søren Winge fra Nets til Version2 og påpeger, at de ikke har fået nogle brugerhenvendelser på området - på trods af, at Benjamin altså har kontaktet DanID om sagen.
»Vi vil selvfølgelig opdatere sikker e-mail til Lion, så snart vi har ressourcerne til det. Men jeg kan ikke give en tidsfrist.«
Så det, du siger er, at hvis man som Mac-bruger ønsker at benytte sikker e-mail, skal man bryde NemID-betingelserne og ikke holde sin computer opdateret?
»Nej, jeg siger, at hvis du benytter Lion, kan vi ikke understøtte det.«
Det betyder så, at konsekvensen er, at man ikke kan overholde jeres brugerbetingelser, hvis man ønsker at bruge sikker e-mail?
»Det synes jeg er sat meget på spidsen.«
Der står i brugerbetingelserne, at man er forpligtet til at holde sit styresystem og sine programmer opdaterede. Hvis det så betyder, at man ikke kan bruge sikker e-mail, og man skal bruge sikker e-mail, er man nødt til bryde brugerbetingelserne. Det er da ikke sat på spidsen?
»Det synes jeg ikke, man direkte kan slutte. Vi giver en generel anbefaling om, at man skal holde sit system opdateret.«
Er der ikke tale om et krav snarere end en anbefaling?
»Der vil altid være en vis respit fra, at nye platforme og styresystemer bliver udviklet, til at vi kan understøtte dem i vores produkter. Det her system er lidt over et halvt år gammelt, og vi har været nødt til at prioritere vores udviklingsressourcer sådan, at det ikke er løst endnu. Men det er ikke et udtryk for, at vi gør, at folk ikke er i stand til at følge vores brugerbetingelser. Det er et udtryk for, at der går noget tid fra, at systemet bliver udviklet, til vi kan understøtte det.«
Redaktionen er bekendt med Benjamins identitet.
