Månedlangt nationalsite-nedbrud skader populært open source-CMS

Selv med 22 servere i ryggen er det nye franske nationalsite France.fr fortsat helt i sort en måned efter lanceringen. Skaberen af det bagvedliggende CMS Drupal tilbyder forgæves sin hjælp for at undgå en PR-katastrofe.

I Danmark har en stribe problemer med nedbrud og svartider efter lanceringen af Folketinget.dk blandt andet ført til forslag om i stedet at benytte en open source-baseret løsning.

Helt vendt på hovedet er debatten i disse uger i Frankrig, hvor et nyt nationalt turistsite en måned efter lanceringen fortsat er helt nede, selv om webstedet ifølge nyhedssitet Drupal Radar nu har 22 servere i ryggen og ikke skal håndtere mere end et maksimum af 50.000 daglige besøg.

**Læs også: **Folketingets webmaster: Open source er ingen mirakelkur mod nedetid

France.fr er Frankrigs officielle turistsite, og det er ifølge avisen Le Monde med et budget på op mod 12 millioner kroner baseret på content management-systemet Drupal, der er open source.

Skandalen omkring lanceringen har skabt en massiv mediedækning, og flere kilder har peget på Drupal som et forkert valg af CMS.

I et interview med Version2 er Drupals skaber Dries Buytaert helt uforstående over for problemerne.

»Vi har ikke været involveret i France.fr, så for at være ærlig ved jeg ikke, hvad der er gået galt. Jeg har rakt ud til dem og tilbudt min hjælp, for det er dårlig omtale for Drupal. Vi ved, at Drupal skalerer, og vi ved, at Drupal gør det ret let. Trafikken på France.fr er relativ lille sammenlignet med nogle af de andre sites, der kører på Drupal. Så noget er på en eller anden måde gået helt galt,« siger Dries Buytaert til Version2.

Læs også: Han elsker Java - men satser millioner på PHP og Drupal

Han har trods sit tilbud om hjælp ikke hørt noget tilbage. Det på trods af, at han ud over at have skabt Drupal til daglig er teknisk chef for firmaet Acquia, der hjælper meget store sites med Drupal-hosting.

»Det er uheldigt for Drupal, for det giver dårlig presseomtale, som systemet ikke fortjener,« mener Dries Buytaert.

Som eksempel nævner han fusionen af de to flyselskaber Continental og United Airlines, hvor Acquia i løbet af en weekend hjalp med opbygningen af en infrastruktur, så sitet ved offentliggørelsen om mandagen kunne håndtere 20 millioner sidevisninger på én dag.

Acquia står også for infrastrukturen til den Drupal-baserede officielle hjemmeside for Det Hvide Hus, whitehouse.gov, som ligeledes har millioner af sidevisninger.

Drupal er dog kendt for at være et tungt system, og i Danmark har blandt andet tipsbladet.dk oplevet store problemer ved lanceringen på Drupal, fordi hosting-platformen ikke kunne håndtere trafikken.

Løsningen er derfor tit at koble Drupal med caching-teknologier som Memcached og Varnish, sidstnævnte skabt af Version2-bloggeren Poul-Henning Kamp. Det gør blandt andet information.dk brug af. Selv har Acquia baseret hele sin hosting-platform på Amazons cloud computing-tjeneste EC2 samt Varnish.

I tilfældet med France.fr kan brugerne ikke logge ind, og alle sider burde derfor kunne serveres i en cache-udgave, så sitet nemmere kan skalere.

Netop Drupal og hosting er blandt emner på konferencen Drupalcon, der afholdes i København 23. til 27. august.

**Læs også: **Kom gratis til Drupalcon i København

Ifølge nyhedssitet Drupal Radar skyder hosting-selskabet Cyberscope skylden på udviklerne i reklamebureauet Modedemploi, som angiveligt har bygget sitet på en måde, der ikke er egnet til den mængde af trafik, som kan forventes.

»Drupal skalerer, og hvis du ved, hvad du gør, er det muligt at få et site op og holde det kørende meget hurtigt. Jeg kan ikke forstå, hvorfor det kan tage uger for France.fr at få et site op at køre,« siger Dries Buytaert.

Drupal-stifteren håber nu, at firmaet bag det prestigefulde site får hjælp, så sitet kan komme på benene.

»Når noget som dette sker, er der brug for, at Drupal-communityet rækker ud og hjælper disse sites. Det er noget, vi gør som firma hos Acquia, hvorfor jeg har tilbudt min hjælp, og forhåbentlig gør andre firmaer det samme, så vi kan undgå disse situationer. Lige nu håber jeg, at nogen i det franske Drupal-community taler med dem eller giver en eller anden form for hjælp eller vejledning,« siger Dries Buytaert.

Ifølge en besked på France.fr forventes sitet at være tilgængeligt i anden halvdel af august. En udgave af sitet, hvor brugerne kan logge ind, vil være tilgængelig til november.

Version2 er officiel mediepartner for Drupalcon, der afholdes i Bella Center i København 23. til 27. august. Klik her for at læse mere om Nordens største open source-konference, hvor Dries Buytaert er en af hovedtalerne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Carsten Gehling

Ifølge nyhedssitet Drupal Radar skyder hosting-selskabet Cyberscope skylden på udviklerne i reklamebureauet Modedemploi...

Og det er jo så her, at fejlen ligger, om det havde været drupal, sitecore, eller andet:

Aldrig, aldrig, ALDRIG! lade et reklamebureau lave en hjemmeside. Jeg har efter 10 år i "felten" endnu til gode at se et eksempel på, at det nogensinde er gået godt.

  • Carsten
  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere