To måneder tilbage: Microsoft beder dig opgradere svigermors Windows XP-pc

11. februar 2014 kl. 13:3040
Der er nu kun to måneder til den absolut sidste officielle sikkerhedsopdatering til 13 år gamle Windows XP. Nu vil Microsoft have de sidste til at opgradere.
Artiklen er ældre end 30 dage

Microsoft beder nu Windows-kyndige brugere om hjælp til at få de sidste tilbageværende Windows XP-brugere til at opgradere fra det 13 år gamle styresystem. I et blogindlæg opfordrer firmaet til at hjælpe mindre teknisk kyndige brugere med at opgradere til Windows 8.1.

Den absolut sidste sikkerhedsopdatering til Windows XP er sat til at udkomme om to måneder den 8. april, og derefter vil det ikke være muligt for almindelige brugere at få lukket eventuelle sikkerhedshuller.

Windows XP er det sidste styresystem, som Microsoft stadig yder support på, som er udviklet før Microsoft indførte en helt ny politik for at indtænke sikkerheden i softwareudvikling. Det kostede Microsoft flere års forsinkelse på efterfølgeren til Windows XP, men til gengæld har de seneste generationer af Windows vist sig at være langt mere robuste i forhold til sikkerhedshuller end Windows XP.

Windows XP udkom i 2001, men selvom efterfølgeren Windows Vista udkom i 2007, så var efterfølgeren plaget af høje systemkrav og en række børnesygdomme, som gjorde, at mange brugere valgte at holde fast i Windows XP frem til lanceringen af Windows 7 i 2009.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selv efter Windows 7 har mange virksomheder holdt fast i Windows XP, og heller ikke lanceringen af Windows 8 og Windows 8.1 har helt udryddet Windows XP. I visse lande udgør Windows XP stadig en betydelig del af de samlede Windows-installationer.

Windows 8 og Windows 8.1 har desuden fået en blandet modtagelse, hvor især traditionelle desktop-brugere har været skeptiske over for de nye brugerfladeelementer, som Microsoft har indført for bedre at understøtte touch-funktioner på tablets og bærbare pc'er.

Microsoft arbejder angiveligt på at gøre det muligt at få touch-elementerne til at optræde mere i baggrunden for desktop-brugere i den næste opdatering af Windows 8.1, men det er uvist, hvorvidt Microsoft med denne opdatering kan ramme en balance, hvor den samme Windows-version kan fungere på både tablets, bærbare og desktop-pc'er.

Windows XP var i øvrigt Microsofts første forsøg på at bevæge sig ind på tablet-markedet, da Windows XP i 2001 kom med en række funktioner, der var beregnet til en trykfølsom skærm. De traditionelle vinduer og menuer var dog problematiske, og det var grunden til, at Microsoft i Windows 8 udviklede en helt ny brugerflade til touch, som kunne bruges ved siden af den gamle Windows-desktop.

40 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
38
12. februar 2014 kl. 23:42

Eneste grund til xp er på en hdd ved mig skyldes noget software som fungere i xp som ikke er lavet til Ubuntu

Vil os oplyse jrg har Ubuntu 13.10 og ja det er en ny verden, men man skal ikke tænke på virus beskyttelse eller lige så meget vedligeholdelse som der påkræves i windows!

Ubuntu virker dog ikke lige godt på alle maskiner, men er da gratis.

31
12. februar 2014 kl. 11:24

uden nogen opgradering, hun laver næppe noget der gør at hun bliver highjacked, men skulle de ske hun skal opgraderes kører hun sandsynligvis xfce4, med lidt tilvænning.

...og gad vide hvor mange linuxer der kommer op uden i verden på den konto ?

34
12. februar 2014 kl. 21:22

uden nogen opgradering, hun laver næppe noget der gør at hun bliver highjacked...

Det gør hun... lige indtil banken eller NemID fortæller hende at hendes system er usupporteret og at hun derfor ikke kan bruge det.

Såvidt vides så sker de fleste angreb nu gennem hijacking af hjemmesider og reklamebannere eller gennem mails, alle er derfor i risikogruppen og dem med mindst forståelse af systemerne er dem som oftest bliver remt. Det er ikke længere skumle cracker- og pornosites som spreder mest malware...

28
12. februar 2014 kl. 11:15

Svigermor og flere andre har kørt Ubuntu siden 2007. Det fungerer fantastisk. De har været rigtig glade for 10.04LTS, men den nye brugerflade egner sig ikke til den slags "casual" users.

33
12. februar 2014 kl. 21:02

nu skal vi heller ikke gøre unity sværere end det er. jeg vil argumentere for at unity fungerer godt, specielt for ikke-nørder - de store ikoner gør det nemt at skifte mellem programmer og det er mere overskueligt. i stedet for at prøve unity i 30 minutter, så giv det en uge (vanens magt er stor). se også:

http://www.zdnet.com/blog/perlow/i-hate-ubuntu-but-my-mother-in-law-loves-it/20373

man skal ikke glemme, at mint og elementary som nævnes i tråden, er sub-distro'er af en sub-distro (medmindre der tænkes på mint debian...)

35
12. februar 2014 kl. 21:23

i stedet for at prøve unity i 30 minutter, så giv det en uge (vanens magt er stor)

Det har jeg gjort engang, og kom frem til at jeg simpelt hen ikke gad sætte mig ind i tankegangen bag et så omtænkt UI, der skjuler tingene, så det blev til at jeg skiftede til noget der ikke forsøgte at ligne en tablet.

Spørgsmålet er måske også om granatchocket ved at smide Unity foran en som har taget pc kørekort til XP, er mindre end ved skift til Windows 8?

23
12. februar 2014 kl. 10:23

Jeg tror at dette vil give et ekstra boost i salg af tablets. "Svigermors PC" bliver nok i mange tilfælde udskiftet med en tablet i stedet for køb af ny PC for at komme over på Windows 8.1. Som nogle skriver kan Linux være et alternativ, men flertallet vælger noget andet. Set med "MS øjen" så tror jeg desværre at de fleste ikke køber en Surface, så det kan blive meget "op af bakke" for MS i fremtiden.

40
13. februar 2014 kl. 00:56

Jeg tror at dette vil give et ekstra boost i salg af tablets. "Svigermors PC" bliver nok i mange tilfælde udskiftet med en tablet i stedet for køb af ny PC for at komme over på Windows 8.1. Som nogle skriver kan Linux være et alternativ, men flertallet vælger noget andet. Set med "MS øjen" så tror jeg desværre at de fleste ikke køber en Surface, så det kan blive meget "op af bakke" for MS i fremtiden.

Ja mange forbrugere har efterhånden opdaget at en fullblown PC med Windows ikke er en nødvendighed og at en tablet fint klare deres behov for at surfe, tjekke mails og gå på facebook. Udover det er der bonussen med at slippe for Windows vedligehold og diverse småting der bare er irriterende.

Så er det bare frigørelsen af legacy applikationer i virksomhederne der mangler. Hvis behovet for Windows her forsvinder eller bare bliver en langt mindre del er spørgsmålet; hvis vi ikke bruger Windows længere hvad skal vi så med en ren Microsoft backend?

25
12. februar 2014 kl. 10:57

Set med MS-øjne, - så tjener de jo 'licensdollars' hver gang der sælges android, så måske det bare er win-win-win i forskellige grader for MS.

Selv om de da har god brug for delvis dækning af deres eget alvorlige underskud omkring touch-systemer, er det langt fra en win-win situation.

Når folk siver over i andre økosystemer, taber Microsoft netværkseffekter og muligheden for at fastholde kunder i en Microsoft-centrisk verden. Microsoft har ikke nogen forretningsmodel som egner sig, når det (ud over til business-kunder) ikke længere er holdbart med en "Microsoft-skat" på alle computere (heri medregner jeg tablets, også dem i lommestørrelse).

19
12. februar 2014 kl. 03:37

xp -> ubuntu.

16
11. februar 2014 kl. 22:11

til Ubuntu, og har kun haft en type support problem ud af det. Folk vil også have deres andre windows ting opgraderet til noget hurtigere og mere stabilt ..

13
11. februar 2014 kl. 21:17

...men far på 85+ har kørt OpenSuSE de sidste 6 år, uden problemer.

11
11. februar 2014 kl. 20:01

Min kærestes netbook kører mint (14 tror jeg). Det har været temmelig uproblematisk, bortset fra at hendes uddannelse insisterer på at bruge nogle fjollede[1] windows-baserede programmer til skole"bøger". Hvis ikke det var for at det er problematisk med modeswitch på usb-modem ville min mors gamle xp maskine også være flyttet over på mint.

[1] Det ser ud til at de har et windows program kun til at hente en krypteringsnøgle/pass til et pdf-dokument/zip.

12
11. februar 2014 kl. 20:33

Hvis ikke det var for at det er problematisk med modeswitch på usb-modem ville min mors gamle xp maskine også være flyttet over på mint.

Hot tip om usb-modeswitch til 3G/4G USB dongles. Deaktiver PIN koden ved at sætte SIM kortet i en mobil der ikke er SIM-låst, og vælg det menupunkt, der deaktiverer SIM koden.

USB modeswitch plejer at virke mere knasfrit med 3G/4G USB dongles, som har et SIM kort der ikke har krav om brug af en PIN kode.

10
11. februar 2014 kl. 18:50

Svigermor har kørt Ubuntu de sidste 4 år :-)

4
11. februar 2014 kl. 15:48

Jeg har et par ældre win XP'ere stående, der af forskellige grunde har stået stille i nogen år, jeg har alt original software liggende på cd-rom- men jeg er i tvivl om, hvorvidt man kan opgradere "hele vejen" med sikkerhed mm til nu?

Jeg mangler nemlig sært nok en win pc, selvom jeg selv kører Linux. Men de mangler begge ram nok til dette, dog kan ram tages fra den ene, så der vil være éen, der virker, men der er noget software jeg gerne vil køre i win...

Så, det er ikke bare svigermor, der kører win XP. :-((

Mvh Tine- der pt ikke er "svigermor"- så vidt jeg ved. Og min svigermor har ikke pc...

20
12. februar 2014 kl. 07:14

Jeg mangler nemlig sært nok en win pc, selvom jeg selv kører Linux. Men de mangler begge ram nok til dette, dog kan ram tages fra den ene, så der vil være éen, der virker, men der er noget software jeg gerne vil køre i win...

Hvis det er til dig og det ikke er noget meget grafisk krævende software (som i 3D-spil) så er en virtualiseret Windows langt bedre end en fysisk maskine, brug KVM, Xen eller VirtualBox en af dem findes med sikkerhed til din distro. Ekstra bonus: du tager bare din Windows maskine med dig rundt på USB pind fra PC til PC.

2
11. februar 2014 kl. 15:32

Men det bliver ikke til Microsofts nyere og uheldige løsninger. Det bliver til Linux.

14
11. februar 2014 kl. 21:34

Jeg opgraderer gerne XP-maskiner</p>
<p>Men det bliver ikke til Microsofts nyere og uheldige løsninger. Det bliver til Linux.

Det er spild af kræfter mht. udskiftning af OS, fordi MS konstant rundsender PR snik snak, medens de hypper egne kartofler.

De fleste kan undgå pengespild (opgradering) samt alle de uheldige versioner af Windows - brug en VM Virtuel Maskine.

Man kan fortsætte i utallige år selv med gamle og kendte stumper, Win98, W2K og ja også XP og tilmed have både Linux, Ubuntu etc. trillende på samme tid.

6
11. februar 2014 kl. 16:23

Men det bliver ikke til Microsofts nyere og uheldige løsninger. Det bliver til Linux.

God og relevant kommentar!

Har du så et godt forslag til en distribution, der

  1. ligner Windows XP så meget som muligt (så hun stadig kan finde rundt i det, altså bruge sin eksisterende viden),
  2. er lige så stabil i daglig brug som XP (jeg siger ikke at XP nødvendigvis er klippestabil; jeg efterlyser blot noget lige så stabilt),
  3. er lige så stabil som XP i funktionsmåde som årene går (ingen pludselige ændringer i brugergrænsefladen bare fordi nogle udviklere får lyst til det eller vil følge moden),
  4. automatisk opdaterer sig selv med fejlrettelser helt uden at brugerens opmærksomhed er påkrævet (lige som XP), samt
  5. kan køre på samme gamle hardware som XP?

Det er også fint, hvis det i det mindste kan fungere som Windows 7, da det er tilstrækkeligt lig Windows XP.

Mine spørgsmål er reelt ment, da jeg længe har kigget efter noget sådant.

18
12. februar 2014 kl. 00:04

Har du så et godt forslag til en distribution, der</p>
<ol><li>ligner Windows XP så meget som muligt (så hun stadig kan finde rundt i det, altså bruge sin eksisterende viden),

Kig på Linux Mint MATE. Det kan skinnes så det ligner Windows (både Classic, XP og Aero).

</li>
<li>er lige så stabil i daglig brug som XP (jeg siger ikke at XP nødvendigvis er klippestabil; jeg efterlyser blot noget lige så stabilt),

Jeg mangler stadig at se den Linux-distro der er mere ustabil end Windows. Det er strømudfald og jule-/sommerferier der gør at min maskine skal genstartes. Den kører gerne i halve år ad gangen (den er tændt i døgndrift og det er ikke en server).

</li>
<li>er lige så stabil som XP i funktionsmåde som årene går (ingen pludselige ændringer i brugergrænsefladen bare fordi nogle udviklere får lyst til det eller vil følge moden),

MATE er en fork af Gnome 2. Den kom til efter at Gnome-folkene fik lyst til at ændre brugerfladen ganske drastisk.

</li>
<li>automatisk opdaterer sig selv med fejlrettelser helt uden at brugerens opmærksomhed er påkrævet (lige som XP), samt

Der skal indtastes password ved opdateringer. Til gengæld opdateres ALT software på maskinen og ikke kun OS'et. I de fleste tilfælde kræves ikke genstart efter endt opdatering.

</li>
<li>kan køre på samme gamle hardware som XP?

Hvis CPU'en ikke har support for PAE skal der tweakes lidt.
27
12. februar 2014 kl. 11:10

Hvis CPU'en ikke har support for PAE skal der tweakes lidt.

Og det er der desværre rigtig mange, ellers stadig velfungerende bærbare der ikke har.

Jeg fatter ikke at Ubuntu (og dermed Mint og andre afledte) ikke har lavet en detektering af hvilken processor der er under installation, og så installerer den kerne der er beregnet til non-PAE, i stedet for man skal i gang med at tweake.

Det er simpelthen det største selvmål Ubuntu har lavet, da de dermed risikerer at skræmme en masse potentielle forhåndværende XP brugere væk, samt får udsagnet om at Linux sagtens kan køre på gammel hardware til at klinge ret hult.

7
11. februar 2014 kl. 16:48

Hej, Jeg har lige været igennem samme øvelse med min svigerfamilie. De fik Ubuntu + XFCE4. Det ligner XP lidt og gør ikke meget væsen af sig.

Indtil videre ser det ud til at fungere OK.

Mvh, Martin Leopold

9
11. februar 2014 kl. 18:22

såfremt maskinen er så gammel at cpu'en ikke engang har understøttelse for PAE så skal man faktisk helt ned i en Lubuntu. - Ligner dog også ganske meget XP, men hvis der er en lille smule mere saft i den, så må jeg indrømme at experimentalOS faktisk er ret godt (måske fordi de har tænkt rigtigt meget over brugerfladen og den så ligner OSX en smule :-) Har lige selv smidt en Lubuntu 12.04 ind på en HP nx6110 med 2GB ram. Den kunne desværre ikke holde til at køre eOS - men mit gamle intel atom 330 bundkort kører nu ganske ok med eOS. Så der var jeg ikke nødt til at smide Lubuntu på (tager noget tid at opdatere til nyeste ubuntu kerne og pakker :-) )

Men jeg har også lige "forbudt" min mor at bruge deres gamle XP-maskine nu. Så de har min gamle macbook pro med mavericks til at ordne bank og de offentlige ting på (det er hende der laver alt. Den gamle har sin egen bærbare som min mor ikke tør røre da den har win7 :-) )

1
11. februar 2014 kl. 15:06

Det er desværre ikke nok at opgradere svigermors PCs styresystem. Hardwaren skal så også opgraderes, og hvis svigermor kan finde rundt i XP, så kan hun med garanti ikke finde rundt i Windows 8.1 Så er det altså nemmere at finde en ny svigermor.

5
11. februar 2014 kl. 16:08

Det er desværre ikke nok at opgradere svigermors PCs styresystem. Hardwaren skal så også opgraderes,

Det konstaterede jeg også - der skulle faktisk ikke blot mere memory i, men også bruges en nyere CPU i alle de tilfælde jeg endnu er kommet forbi.

Men hvordan er det i øvrigt med programmer, som er frigivet i 0'erne? Kan disse bare installeres på de nyere Win versioner, eller skal man også købe nye programpakker til svigermor?

Lars :)