Lynguide: Hvilken browser skal du vælge fra menukortet?

Internet Explorer-brugere i Danmark skal nu tage stilling til, om de vil skifte til en anden browser. De fem topbrowsere har alle fordele og ulemper. Version2 giver her en hurtig guide til browsermenukortet.

Windows-brugere i Danmark og resten af Europa skal nu tage stilling til, hvilken browser de ønsker at benytte til at gå på internettet. Microsoft sender de næste to måneder et menukort ud til Windows-brugere, som lige nu har Internet Explorer som standardbrowser.

Det sker som resultat af et forlig mellem Microsoft og EU-Kommissionen, efter protester over, at Microsoft har brugt dets position på markedet for styresystemer til at dominere markedet for browsere.

Menukortet giver brugerne valget mellem i alt 12 forskellige browsere. Listen omfatter de fem mest udbredte på den første side samt yderligere syv browsere. For de fleste almindelige internetbrugere vil det i første omgang være blandt de fem mest populære, at det fornuftige valg for lige netop dem skal findes.

Version2 gennemgår her kort de fem topbrowsere fra Microsofts menukort.

Internet Explorer 8

Hvis du bliver præsenteret for menukortet med browservalg, så er det fordi du allerede har Microsoft Internet Explorer sat som standardbrowser. Selvom menukortet dukker op, behøver du ikke skifte browser, men kan fortsætte med Internet Explorer. Det kan dog være en god idé at overveje alternativerne.

Hvis du vælger Internet Explorer, så gør dig selv den tjeneste at sørge for at bruge den nyeste version, Internet Explorer 8. Den er både mere sikker og hurtigere.

Internet Explorer 8 understøtter alt det, en browser skal kunne i dag med faneblade, hurtig javascript, anonym browsing, anti-phishing og en intelligent adresselinje med søgning. Men så er der heller ikke meget mere. Internet Explorer 8 er hverken markedets hurtigste eller den, der er spækket med flest funktioner, men den er stadig et udmærket valg.

Firefox 3.6
Mozillas Firefox har af gode grunde længe været det foretrukne alternativ til Internet Explorer. Det er en solid browser, der er let at finde rundt i. Og så er Firefox især kendt for at have mange udvidelser, som bliver vedligeholdt og opdateret hele tiden.

Firefox er et godt valg, hvis man vil have en browser, der er enkel. De fleste vil opleve den som hurtigere end Internet Explorer, og Firefox understøtter også faneblade og anonym browsing.

Firefox nyder godt af stor tilslutning, og det er den browser, der vil give færrest problemer med websteder, der er designet til specifikke browsere. Ligesom Internet Explorer 8 har Firefox også indbyggede sikkerhedsfunktioner, og den bliver opdateret hurtigt, når der bliver fundet sikkerhedshuller.

Google Chrome 4.0
Googles browser er hurtigt blevet den nye hippe browser til Windows. Den er meget enkel i sin opbygning og har en hurtig javascript-motor. Det er vigtigt for mange nye interaktive websteder, som eksempelvis sociale netværkstjenester og webmail.

Til gengæld er Chrome ikke idéel, hvis man foretrækker at navigere rundt ved hjælp af bogmærker eller favoritter, som i Chrome er gemt lidt af vejen. Chrome er bygget op omkring en startmenu, der viser dine mest besøgte websteder, samt naturligvis søgemaskinen Google. Chrome har også lige nu den bedste indbyggede intelligente søgning.

Men Chrome er hurtig og har alle de basale funktioner, som en moderne browser skal have. Ligesom Firefox findes der desuden et stort antal udvidelser til Chrome, og det er én af grundene til, at Chrome hurtigt har fået mange fans. For de kræsne er Chrome lige nu det rigtige valg fra menukortet. Man skal dog holde sig fra at installere de brugerskabte designtemaer, hvis man vil undgå at blive til grin på kontoret.

Opera 10.50
Norske Operas browser har været på markedet i mere end 10 år og var i mange år det eneste rigtigt gode alternativ til Internet Explorer. I dag er Opera en overset browser, som til gengæld har nogle af de mest opsigtsvækkende funktioner.

Udover alt det basale så har den nyeste version af Opera også en indbygget webserver. Det betyder, at man kan bruge Opera til at dele filer. Eksempelvis kan man afspille indholdet af sit musikbibliotek på pc'en derhjemme, når man sidder ved pc'en på arbejdet.

Der er rigtig mange spændende funktioner i Opera, og browseren går også lidt andre veje rent designmæssigt. Hvis man gerne vil prøve noget nyt, så er Opera et godt valg.

Safari 4.0
Apples Safari-browser ligner i Windows-udgaven til forveksling Google Chrome. Det er næppe overraskende, da de to browsere deler en stor del af den samme indre mekanik. Apples design er lidt mere funklende end Googles mere simple design, men det gør også Safari lidt tungere at danse med.

Det er imidlertid ikke ren pral, når Apple hævder, at Safari er blandt de hurtigste browsere. Når først man som Windows-bruger vænner sig til at finde rundt i Safari, så er Safari hurtig til at vise websteder og mindst lige så hurtig som Google Chrome.

Safaris største svaghed i forhold til konkurrenterne er fraværet af en god søgelinje. Her bliver Apple slået af både Chrome, Firefox og Internet Explorer. Selv Opera er bedre, selvom der kun er tale om en standardsøgning i Google. Så hvis man har vænnet sig til at kunne søge intelligent fra adresselinjen, så skal man ikke vælge Safari.

Savner du flere muligheder? Se også Version2's gennemgang af de øvrige syv browsere, der findes på menukortet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (31)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Kristian Lund

I firefox kan man hurtigt installere adblocker, og slippe for at se reklamer. Hvor langt er Chrome og Opera på den front...? (IE ville naturligvis aldrig tillade den slags kontrol over brugerens oplevelse).

 • 0
 • 0
#2 Deleted User

Til gengæld er Chrome ikke idéel, hvis man foretrækker at navigere rundt ved hjælp af bogmærker eller favoritter, som i Chrome er gemt lidt af vejen.

Der er da en fin bogmærkebar som absolut ikke er gemt af vejen.

 • 0
 • 0
#3 Martin Troels Eberhardt

Opera har haft "Content blocker" siden version 9.

Den har ikke en indbygget liste over reklame-hosts, man skal selv tilføje dem. (Eller downloade en liste fra en 3. parts side. fx. fanboy's ad blocklist.)

Personligt foretrækker jeg Opera pga. hastigheden og at jeg kan tilpasse interfacet.

 • 0
 • 0
#4 Michael Thomsen

Udover "content blocker"'en i Opera har man i rigtig mange år kunnet slå plugins, animerede GIF'er etc til og fra med et enkelt klik. Den måde har jeg længe brugt på at undgå irriterende blinkende reklamer.

I en af de seneste versioner (muligvis først i 10.50) har den også fået native Flash-Click-To-Play.

Iøvrigt er 10.50 ekstrem hurtig. Det er en sand fornøjelse.

//michael

 • 0
 • 0
#5 Deleted User

Hvor langt er Chrome og Opera på den front...? (IE ville naturligvis aldrig tillade den slags kontrol over brugerens oplevelse).

Chrome's pluginsystem bliver kørt efter siden er loaded, så du får ikke samme muligheder som Firefox's adblock.

Mozilla har dog snakket om at skifte til samme pluginarkitektur som Chrome, altså ren HTML og JS, istedet for XUL.

Opera ved jeg ikke. Internet Explorer har haft support for plugins (BHOs) de sidste 10 år. En hurtig Google søgning viser et par resultater, men intet fantastisk.

BHOs i IE tillader fuld kontrol over DOM modellen, samt at f.eks. at læse keystrokes. Plugin arkitektur er derfor super usikker, og det ville være for nemt at udnytte et adblock plugin som keylogger.

Men det er altså muligt, omend dumt, at installere plugins til IE ;-)

 • 0
 • 0
#9 Ditlev Petersen

Jeg har bruget IE8 (nødvendig til banken), men valg af favoritter er for tung til en 8 år gammel cpu! Jeg har brugt Chrome, men jeg er træt af SÅ mange fejl (hvrfor er det kun i Chrome, at jeg konsekvent vælger forkerte bogmærker eller slet ingen?). Jeg har brugt Opera, som får Stiften til at hoppe og danse. Og jeg kan ikke specifikt deaktivere Flash; det er alt eller intet. Og hvorfor er der inge af browserne, der respekterer MIG, men alle skal rykke op og ned på billedet, hvis jeg scroller, før de synes det er tid?

Jeg mangler at prøve Firefox og Safari, men hvis de ligner de andre, begynder jeg snart som Luddit i stedet for Web-bruger.

Hvorfor skal det være en lidelse af gå på Internettet? Og hvorfor er Flash (rape my cpu) blevet en Sine qua non?

 • 0
 • 0
#10 Martin Troels Eberhardt

Så lad være med at slå det til.

Sådan er det med sort set alle features i Opera, hvis ikke du slår dem til, så vises/kører de ikke.

Bruger ikke mail eller feed reader delene i Opera, så de bliver ikke vist på menubaren.

Hvis jeg tilføjer et feed eller en mailkonto, dukker de op.

Sådan er det også med Unite (Webserver featuren). Jeg bruger den ikke, så den er ikke slået til.

 • 0
 • 0
#12 Anders Sørensen

flere af de nyere browsere virker mer' eller mindre ens og ka det samme, når man snakker om normal brug - så for de fleste normale brugere er det ui man går efter når man vælger browser.

 • 0
 • 0
#14 Maciej Szeliga

Jeg kan også kun bruge IE8 til banken. e-Safekey hos Danske bank.

DanskeBank har en fantastisk løsning som hedder ActivCard og som virker i alt andet end IE, den gør netbanken både platformuafhængig og ikke bundet til nogen bestemt PC.

 • 0
 • 0
#16 Jens Knudsen

Jeg har brugt Firefox og ActivCard netbank løsningen fra DanskeBank på min Linux i adskillige år. Det fungerer glimrende og er en sikkerhedsmæssigt overlegen løsning som også kan bruges på "fremmede" computere hvis man har sit ActivCard med sig (en lille lommeregner-agtig dims der genererer en helt ny kode hver gang man skal logge på).

Sært at DanskeBank ikke markedsfører løsningen mere aktivt end de gør. Også sært at det tilsyneladende er et fåtal af de ansatte i banken som overhovedet ved at løsningen findes.

 • 0
 • 0
#17 Maciej Szeliga

Ja jeg ved det, men e-Safekey ligger jo fint på min USB, og e-Safekey behøver jo heller ikke være bundet til en bestemt PC. Med ActivCard skal jeg jo have endnu en dims med.

Man kunne f.eks. have ActivCard med i stedet for USB nøglen. ;-) Alle de som har skiftet på min opfordring syntes det er genialt.

PS Jeg er ikke involveret på nogen måde i DanskeBank.

 • 0
 • 0
#18 Ditlev Petersen

Både Danske Bank og Nordea skaber sig ved "usikre" browsere (alt andet end MSIE8). Nordea beder først om lov til at "skade min computer" (Opera). Når jeg accepterer dette, klager den over, at den ikke fik lov. Så de to er det eneste, der kører Microsoft nu.

Men det er stadig ikke det samme som, at jeg elsker de andre par browsere.

 • 0
 • 0
#19 Jens Knudsen

ActivCard og Firefox kombinationen fungerer glimrende med Danske Banks netbank. Jeg har ikke oplevet "skaberi" i den anledning.

Det koster ikke noget!

 • 0
 • 0
#21 Jens Knudsen

Man kunne jo også have begge ting med. Det kræver jo ikke ligefrem en anhænger. Sådan et ActivCard fylder præcis lige så meget som 4 kreditkort stablet oven på hinanden.

Så må man beslutte om man vægter mulighederne eller begrænsningerne højest. ;-)

 • 0
 • 0
#24 Kim Garsdal Nielsen

Jeg har bruget IE8 (nødvendig til banken)

Er der nogen, der vil forklare mig problemet. Hvis man som jeg kun bruger IE8, når jeg skal i banken, og tilmed nruger en ssl, er der vel ikke noget sikkerhedsproblem? Til min daglige surf, og navnlig RSS læsning, bruger jeg Opera, og de andre der bruger denne computer bruger Firefox og Chrome.

 • 0
 • 0
#25 Jens Knudsen

Artiklen handler om at der nu i langt højere grad end før er frit valg når det handler om valg af browser.

Så var der en (eller flere) som fremførte at de var nærmest var tvunget til at bruge IE på grund af deres netbank.

Men det viser sig så at der også på det punkt er langt mere frit valg end mange forestiller sig - IE er faktisk ikke nødvendig. Det er Windows heller ikke.

Hvis man aligevel vælger at bruge Windows og IE, så er det et udtryk for et valg. Om det så er mere eller mindre sikkert er en helt anden diskussion som der næppe er grund til at gentage her.

Og bortset fra det lyder strategien med kun at bruge IE til de få ting som stiller decideret krav om IE, og bruge andre browsere til øvrige dagligdags gøremål som en yderst fornuftig strategi. Hvis man vel at mærke har investeret i en Windows som gør det muligt at benytte IE uden at skulle ty til alle mulige nørdede tricks.

Andelen af websites som KUN fungerer med IE falder konstant til stor glæde for dem som ikke har råd/lyst til støtte Microsoft. Og disse seneste tiltag med "tvungent" frit valg af browser gør at endnu flere websites bliver nødt til at lave deres hjemmesider så de ikke kræver en bestemt browser.

Så der er ikke noget problem. Det går den rigtige vej. Frit valg er godt. Monopoler og vendor-lock-in er noget skidt.

 • 0
 • 0
#26 Eskild Nielsen

Sært at DanskeBank ikke markedsfører løsningen mere aktivt end de gør. Også sært at det tilsyneladende er et fåtal af de ansatte i banken som overhovedet ved at løsningen findes.

Nej det er ikke sært - dimsen koster jo banken penge, som de har opgivet at vælte over åp brugeren.

Med hensyn til at personalet ikke kender den - de ved at der findes en speciel løsning til Mac, men de ved ikke at den også kører på andre platforme.

/esni

PS. hvis du prøver den på linux, så husk den kræver suns jvm, hvilket betyde at du muligvis skal fjerne icetea

 • 0
 • 0
#27 Maciej Szeliga

Er der nogen, der vil forklare mig problemet. Hvis man som jeg kun bruger IE8, når jeg skal i banken, og tilmed nruger en ssl, er der vel ikke noget sikkerhedsproblem? Til min daglige surf, og navnlig RSS læsning, bruger jeg Opera, og de andre der bruger denne computer bruger Firefox og Chrome.

Der er indtil flere problemer: 1. der var et issue med ActiveX/eSafekey i DanskeBank hvor gamle adgangskoder fortsat virkede, vi har aldrig hørt om det problem er afsluttet. 2. du kan sagtens "plante" et angreb mod en netbank gennem noget andet end lige IE, det skal bare lægges på disken og startes automatisk ved næste genstart. Programmet behøver bare at suge din eSafekey og din kode og lægge det ud via http eller ftp til en server ude på nettet (det er ikke kun DB som er sårbar over for det her men andre banker krævede ikke en fast placering af nøglefilen). 3. ActivCard genererer en engangsnøgle, det burde faktisk bare være et lovkrav til al netbankvirksomhed da nøglen er værdiløs næste gang man logger på... det kunne iøvrigt også være en løsning til NemID.

PS. til DanskeBank, hvis de læser dette: jeg kunne godt tænke mig at man kunne få ActivCard OGSÅ til erhvervsløsningen, det er ikke alle virksomheder som kører Windows...

 • 0
 • 0
#28 Deleted User

Artiklen siger: "Ligesom Firefox findes der desuden et stort antal udvidelser til Chrome, og det er én af grundene til, at Chrome hurtigt har fået mange fans."

Dette står i stærk kontrast med den virkelighed, at mulighed for extensions til Chrome er en forholdsvis ny feature, som blev nedprioriteret af Google fra starten af. Det kan næppe være dét, der har givet browseren sine mange fans.

 • 0
 • 0
#29 Niels Clausen

Hvad angaar soegning direkte fra adresselinjen, har opera den feature at man kan videregive det man skriver til en adresse.

Syntaksen er saaledes: PREFIX VAERDI

Eksempel: g det her vil jeg soege paa

Bliver til en google soegning paa "det her vil jeg soege paa" [http://www.google.com/search?hl=en&q=det+her+vil+jeg+soege+paa] (I anonymiseret version)

Skriver jeg: w complex numbers

Bliver det til en wikipedia soegning pa "komplekse tal" [http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Special%3ASearch&search=comple...]

Man kan i opera selv indstille en kombination af adresse og soegeord. Saaledes har jeg indfoert en sogning i den danske wikipedia:

http://da.wikipedia.org/w/index.php?title=Special%3ASearch&search=VAERDI

ligeledes til findvej.dk, saa naar jeg skal finde en adresse er det bare: fv ADRESSSEN

Det kan man maaske ogsaa i andre browsere, jeg synes bare det er ret smart og anvendeligt. Ville oenske alle browserne stjal noget mere fra hinanden saa alle de fede funktioner fandtes over det hele... Jeg har nemlig valgt Opera fordi den efter min mening er hurtig, let og effektiv. Ikke pga kompatibilitet, snarere paa trods.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere