Lyngby: Vi har hjulpet eleverne alt hvad vi kan med Openoffice

Det har ikke skortet på hjælp til skoleeleverne, da skolerne i Lyngby-Taarbæk Kommune skiftede til Openoffice, lyder det fra kommunen, efter kritik fra eleverne. Nu skal elevrådsformændene til møde om sagen.

Der har været masser af muligheder for at få hjælp til at lære den gratis kontorpakke Openoffice at kende for skoleeleverne i Lyngby-Taarbæk Kommune.

Sådan lyder det fra kommunen, som i en pressemeddelelse svarer på kritikken fra eleverne på Virum skole. Et samlet elevråd sendte i sidste uge et åbent brev til borgmesteren om de problemer, de havde oplevet, at skiftet fra Microsoft Office til Openoffice havde givet dem. Her var et af punkterne, at der ikke havde været nok vejledning i at bruge Openoffice.

Men muligheder har der været nok af, skriver kommunen i sin udmelding:

»For de fleste skoler har skiftet været enkelt. It-afdelingen har løbende været opmærksom på, at der kan være enkelte praktiske udfordringer med skiftet. Derfor er der også stillet en række forskellige tilbud til om hjælp og vejledning til rådighed for skoler og elever. Der er tilbudt cafémøder og workshops til skolerne, ligesom der er etableret diskussionsfora på skolernes intranet og lagt manualer og programmer ud til fri download. Der er også oprettet en mailbox til spørgsmål for at imødekomme eventuelle indkøringsvanskeligheder.«

Nu skal problemerne op på et møde mellem alle elevrådsformænd og kommunens it-folk og ledelse.

»Det er helt naturligt, at der kan opstå nogle praktiske udfordringer som kræver særlig opmærksomhed. Vi er glade for en dialog med eleverne og har inviteret til møde mandag med alle skolernes elevrådsformænd,« udtaler vicedirektøren i kommunen, Torben Carlsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (31)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Anders Sørensen

problemet er ganske enkelt, de forventer det bare virker. Og det gør det ikke - af forskellige grunde. Det er sådan set ikke programmerne der er problemet, men forståelsen.

 • 0
 • 0
#3 Anonym

Elever og råd brokker sig - her er der bare en konkret årsag, en sag at tage op. Lad være med at gøre det til mere end det er.

Det ændrer ikke på at der ikke var nær den samme hjælp til at lære Office som man afkræves til OpenOffice blot fordi der er et policy-skift.

Jeg har 3 børn i Kommuneskoler i Lyngby og er på ingen måde Open Source fanatiker - tværtimod har jeg ofte påpeget de mange problemer med (GPL) open source som på ingen måde er mindre reelle.

Mit råd til Lyngbys politikere. Hold fast i OpenOffice og fokuser på at behandle problemstillingerne som det at hjælpe skolebørn med at lære at bruge it.

Men - der går ikke røg uden ild - skolerne havde et problem her - inkl. lærerstaben som også har masser af problemer. Et af problemerne er at undgå at it gør skolearbejde i et skoleridt i kreativ layout af dokumenter I STEDET FOR at fokusere på det faglige indhold.

Elevrådene kaster sig over sagen - ikke fordi der er andet end simple overgangsudfordringer med beslutningen om OpenOffice - men fordi det er en måde at blive vigtige på. Og det er fint.

I valget mellem Google Apps som finansieres ved at sælge børns data til kommerciel misbrug, MS Offices lukekde formater for at tvangssælge værdiløse opgraderinger og alternativer hertil er der næppe tvivl om at valget pt. er rigtigt.

Så kan vi i anden sammenhæng diskutere hvordan man får skabt open interoperabilitet og konkurrence som også inkluderer Office samt undgår det desideret ulovlige valg af f.eks. Odense Google Apps (som er et langt værre problem end de her diskuterede).

Men I har klart truffet det rigtige valg, hold fast og lad os få det til at virke og blande storpolitiken ude.

 • 0
 • 0
#4 Preben Reventlow

Der er en indlæringskurve!! Ligesom med alt andet. Jeg har nu brugt OpenOffice i de sidste 6 år og jeg har endnu ikke mødt noget jeg ikke kunne lave i OpenOffice. Mange af funktionerne er endda skræmmende lig med Microsofts. (Jeg arbejder med begge systemer) Der er forskelle og hvert system har deres fordele. Jeg sidder til daglig og håndterer store mængde data i regneark og databaser som bliver præsenteret i rapporter skrevet i Writer'en. Ingen problemer. Men det skal læres!!

Kom i gang - og tag det som en udfordring.

 • 0
 • 0
#5 Georg Strøm Blogger

I første omgang indrømmede kommunens IT-chef at der havde været problemer og gik ind i en konkret diskussion af dem. Det var den mest fornuftige reaktion. Han accepterede elevernes oplevelse, og man kunne være enige om at undersøge problemerne og diskutere løsninger.

Nu prøver kommunens ledelse at give eleverne og skolerne ansvaret for problemerne, eller måske at problemerne ikke findes. Kommunen accepterer ikke elevernes oplevelse og skriver samtidig at man er glad for en dialog. Eleverne kan tvivle på at kommunens ledelse tager dem alvorligt, og føle at de så må råbe ekstra højt.

 • 0
 • 0
#6 Palle Simonsen

Enig. Hvis man gerne vil optrappe en konflikt er dette den rigtige måde. Har selv et par teenagere hjemme. Hvis de bliver påduttet noget af "deres" respektive skoler og derefter bliver patroniseret som beskrevet her, vil de gøre modstand.

Tag dog ud og snak med elevrådet - tag en teknisk kyndig (it-chefen) med og løs de problemer, der måtte være.

 • 0
 • 0
#7 Christian Nobel

Optrappe konfliken?

Prøv lige at sætte det her i det rette perspektiv. Der er tale om at LTK, fuld legitimt (og i min optik aldeles fornuftigt) har besluttet at man skal benytte OO, ligesom kommunen kan træffe valg om så mange andre ting inden for skolevæsnet.

At så (et enigt?) elevråd på Virum Skole så råber op, det har de selvfølgelig ret til, selv om der er flere der gisner om den reelle baggrund, men det gør det altså ikke til en konflikt.

/Christian

 • 0
 • 0
#9 Palle Simonsen

Jeg prøvede såmænd bare at komme med lidt teenage-forældre erfaring - beklager ordet 'konflikt'.

Jeg har ikke, med min ringe erfaring, endnu været i en situation, hvor lidt konstruktiv dialog ikke kunne løse op for en potentiel - nåh ja - konflikt. Og igen - i min ringe erfaring - set tilpas mange eksempler på hvordan det modsatte gør sig gældende. Man gør ihverttilfælde ingen sag en tjeneste ved at trække kortet "nu har vi besluttet xxx - hvis I ikke forstår det, må I jo være [sæt selv ind]".

Detteher har jo nok så tilpas megen eksponering at man ikke bare kan sammenligne med beslutninger om ny leverandør af tavlekridt etc.,

./palle

 • 0
 • 0
#10 Peter Andersen

Tag ikke fejl, jeg synes oplysningsindsatsen lyder rimelig - men:

... ligesom der er etableret diskussionsfora på skolernes intranet og lagt manualer og programmer ud til fri download.

 • aj de forventede da ikke at en hormon-ramt teenager skulle LÆSE EN MANUAL TIL EN KONTOR-APPLIKATION?? - Så er man altså noget virkelighedsfjern.

Børnene har godt af at lære om problematikkerne omkring dokumentformater - måske undgår fremtidige resultløse jobsøgninger, hvor de vedhæfter deres "Works" eller "Apple iWork" dokumenter , som er ulæselige for mangt en virksomheds HR-medarbejder.

 • 0
 • 0
#11 Christian Nobel

@Palle. Jeg er som så ikke uenig med dig, men sammenlignet med de skænderier man ellers kan have med en teenager, så fandt jeg ordet konflikt lige i overkanten.

Man kan så stadig undre sig over at det kun er på Virum Skole problemet skulle være så stort, så det ville være rart med hele billedet fra LTK's skoler.

Men klart, noget forklaring vil ikke skade, og mon ikke også det ville hjælpe hvis der var (som der også vil komme) et dialogmøde, hvor det også blev fortalt om bevæggrunden for at gøre som valgt.

Uanset hvad, så er det påfaldende at lige præcis Virum Skole skulle have [b]så[/b] store problemer, når det fungerer fint i Gribskov og umiddelbart også andre skoler i kommunen.

@Peter Generelt så er unge flinke til at bruge intranet, så hvis der er noget de er i tvivl om kunne det absolut være et relevant sted at søge information.

Herudover så er det galimatias at sende en jobansøgning i et editerbart format, så dit eksempel er søgt, en jobansøgning skal sendes som PDF!

Endelig er det latterligt at tale om at kunne "beherske" hint eller dette kontorprogram, da verden alligevel vil se meget anderledes ud om 10 år!

/Christian

 • 0
 • 0
#12 Gert Agerholm

Tag dog ud og snak med elevrådet - tag en teknisk kyndig (it-chefen) med og løs de problemer, der måtte være.

Det er også nøjagtigt det de har gang i. Version2's indlæg er måske ikke helt fyldestgørende.

Elevrådsformændene var oprindeligt indkaldt til mødet med kommunen den 2. februar, men det er siden blevet rykket til i dag.

http://www.computerworld.dk/art/54540/openoffice-kommune-vi-hjaelper-ele...

 • 0
 • 0
#14 Jesper Poulsen

"Herudover så er det galimatias at sende en jobansøgning i et editerbart format, så dit eksempel er søgt, en jobansøgning skal sendes som PDF!"

Ikke desto mindre har jeg ofte set at man ville have ansøgninger som et Word-dokument (en større virksomhed på Nordals). De har altid fået PDF fra mig. Det var dog ikke dem der ikke var i stand til at læse PDF.

 • 0
 • 0
#15 Christian Nobel

Og hvad nu hvis det var et grafisk firma der blev ansøgt hos, som ikke benyttede MSO?

Sagen er at selv om der sidder nogle (undskyld) uvidende bagstræberiske sekretærer rundt omkring, så er det stadig ikke en undskyldning for at sende i et editerbart format!

Især hvis man virkelig kerer sig om opsætning (hvilket nogen åbenbart glemmer), så er der er stor risiko for at formattering skrider, hvis man ikke har f.eks. samme printeropsætning, eller benytter en font modtageren ikke har - trods det der er tale om samme familie af tekstbehandlere.

/Christian

 • 0
 • 0
#16 Jesper Poulsen

Hallo?

Hvem basher du?

Mig?

Hvis det sidste er tilfældet, så bør du måske enten pudse dine briller eller gå tidligere i seng, så du kan tænke klart dagen derpå.

"Og hvad nu hvis det var et grafisk firma der blev ansøgt hos, som ikke benyttede MSO?"

Et sådant firma havde næppe bedt om at få en ansøgning som et Word-dokument. Uanset hvad, så har jeg aldrig sendt en ansøgning som et Word-dokument. Jeg sender udelukkende PDF-filer.

 • 0
 • 0
#18 Preben Reventlow

Prøv lige at overveje den mulighed !

Vi sparer X antal 1000,- kr. i licenser. Alle kan downloade og installere programmet gratis. Alle kan lige pludselig sende dokumenter rundt til hinanden uden problemer og mystiske layout ved print. Alle softwarefolkene kan lave nye applikationer - der virker - fordi formatet er åbent og tilgængeligt. Jeg har selv rodet med lidt Python scripts til at lave forskellige forbedringer. Virker upåklageligt. Den meget udskældte stavekontrol kunne måske lige pludselig få noget seriøst backing fordi alle bruger programmet. Og lige igen : Alle har råd til det!!

 • 0
 • 0
#21 Preben Reventlow

Fint billede - af version 2.0. OO kører version 3.2 nu (snart). Jeg ved godt det lyder reaktionært, men hvorfor skal brugerfladen absolut laves om hver gang ? Jeg bruger genvejstaster og ikke ikoner. Igen - det skal læres! Jeg er vældig tilfreds. Og skulle skidtet gå ned er OO suveræn til at gendanne ALLE de filer der var åbne. Uanset mystiske formler og links og hvad jeg ellers har lavet. Har aldrig mistet data eller arbejde.

 • 0
 • 0
#22 Peter Frandsen

Hej Lasse.

Hvis et billede af OO.org version 2.0 og ligature support i MS Office 2010 virkeligt er det ypperste du kan komme op med, så står det skidt til for MSO... Men hvad, det vidste vi jo allerede ;-)

OO.org har indbygget ligatur support - dog er der pt kun begrænset adgang til faciliteterne bl.a. pga. ændringer indført med en windows service pack og ikke færdig specifikation i ODF.

Her er lidt info fra Herbert Duerr som er OpenOffice udvikler.

OOo supports ligatures: currently mostly the "required ligatures" such as the ones used in complex scripts like the indic scripts or arabic. On some platforms like the Mac we also do the "default ligatures" i.e. the ligatures suggested by ATSUI. On Windows the default ligatures changed with XP.sp2, so they in order to keep the document layout across the service pack upgrade and across platforms they had to be disabled.

We intend to add better support for optional OpenType's typographic features. Other than providing the functionality this also requires support from the ODF spec, from the import- and export filters and changes to the UI to make these features available to the users.

Also the issues you already mentioned must be addressed: spell checking, searching, letter counting, accessibility, annotated PDF-export, copy+paste, etc.

 • 0
 • 0
#23 Peter Jespersen

@LASSE REINHOLT,

"host, hark, ydrk. OS/2."

Der er nu ikke noget galt med WPS/PMShell, der er yderst intuitive. Der benyttes der flittigt traditionelt faneblade i native OS/2 applikationer og andre sjove småting, der igen er ved at vinde indpas i de nyeste generation GUI.

Nå- ja så er det forresten en Win9x/NT4x/Win2K GUI og ikke en OS/2 GUI, så der burde egentlig stå : "host, hark, ydrk. Windows."

 • 0
 • 0
#24 Jesper Poulsen

"Jeg er lidt skeptisk med GUI'en.

http://tinyurl.com/yawpf9a : host, hark, ydrk. OS/2."

Det primitive bras der er ikke OS/2. Som Peter Jespersen skriver, så er WPS (især) meget intuitivt at gå til. Og meget, meget avanceret. Da jeg købte OS/2 2.1 i 1993 var det næsten rocket science. Alene det at mapper på skrivebordet hang sammen med directories på harddisken. Ingen genveje. Ingen døde genveje (dem har man mødt masser af sidenhen). WPS bygger på et link mellem objekter, uanset om de er virtualiseret på skrivebordet eller fysiske på harddisken. Meget avanceret og meget svært at leve uden, den dag i dag...

Og hele GUI'et kørte i userspace :-)

 • 0
 • 0
#25 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Peter,

Hvis et billede af OO.org version 2.0 og ligature support i MS Office 2010 virkeligt er det ypperste du kan komme op med, så står det skidt til for MSO... Men hvad, det vidste vi jo allerede ;-)

Mon nogen kan forklare - for de af os, der ikke ved hvad "ligatur-support" er - hvad forskellen på de to screenshots er?

Hvad er der specielt ved, at der i Word-dokumentet står "ffi"?

 • 0
 • 0
#27 Lasse Reinholt

Mon nogen kan forklare - for de af os, der ikke ved hvad "ligatur-support" er - hvad forskellen på de to screenshots er?

Hvad er der specielt ved, at der i Word-dokumentet står "ffi"?

Ligaturer er når visse bogstaver forbindes med hinanden. Nogle påstår, øjet læser det hurtigere og mere flydende, men på dansk tror jeg, det er en smagssag.

På andre skriftsprog (indisk og arabisk, fx) er det vigtigere. Der står noget spændende om det i Windows 7 her: http://blogs.msdn.com/e7/

I øvrigt har vi så åbenbart endnu en uspecificeret ting i ODF?

 • 0
 • 0
#28 Peter Frandsen

I øvrigt har vi så åbenbart endnu en ikke-specificeret ting i ODF?

Jeg er ikke dokumentformat ekspert, så jeg ved ikke hvad status på dette specifikke område er i ODF (og det synes heller ikke at være verdens vigtigste...)

MEN det er nok heller ikke specificeret i OOXML - for så tror jeg at Jesper ville have vidst hvad det var ;-)

Mvh

Peter Frandsen

 • 0
 • 0
#29 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Peter,

MEN det er nok heller ikke specificeret i OOXML - for så tror jeg at Jesper ville have vidst hvad det var ;-)

Hæ ... hvis man tror, at jeg har meget dybt og indgående kendskab til alt i OOXML, så tager man meget fejl.

Men det ser ud til, at ligaturer er en OpenType-ting/feature, og at screenshots ovenfor illustrerer forbedret understøttelse for ligaturer i OpenType-fonte i Microsoft Office 2010. OOXML nævner OpenType et enkelt sted (det gør ODF ikke), men reelt er det en ting, der for begges vedkommende er udenfor standarden (på samme måde som begge standarder fx nævner "SHA-1" men selv indeholder definitionen).

:o)

 • 0
 • 0
#31 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Peter,

En korrektion:

Ligatur-support er én af de udvidelser, som Microsoft har lavet til OOXML i forbindelse med Microsoft Office 2010.

Dokumentationen for udvidelsen kan ses på http://msdn.microsoft.com/en-us/library/dd953678.aspx, men basalt set drejer det sig om et nyt element, der kunne se således ud:

[code=xml] [/code]

Som udgangspunkt vises ligaturer altså ikke, men det kan slås til i formatet og vises - hvis OpenType font understøtter det.

Så konklusionen må være, at "Ligaturer" er definerede i OpenType fonte - men at selve specifikationen af anvendelsen af den konkrete ligatur-type sker i selve formatet.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere