Lyd i lange baner: MP3 fylder 25 år
MP3 eller MPEG-1 Audio Layer 3 fylder 25 i år. Lydkomprimeringsstandarden blev udviklet tilbage i 1995 af udviklere på Fraunhofer Institute, efter at man i en årrække havde forsøgt at lave et codec, der kunne komprimere lydfiler, uden at det gik ud over lydkvaliteten.
MP3 blev løsningen, da det bliver muligt at enkode højkvalitets lyd ved en lav bitrate, og det tog internettet hurtigt til sig. Den originale forretningsplan var at sælge enkodere til virksomheder, der så kunne sælge filer til forbrugere, men den plan gik hurtigt i vasken. Det blev nemlig hurtigt muligt for den almindelige bruger selv at enkode filer.
Piratmusik og deling på nettet
Før internettets udbredelse gav man gerne 150 kroner for en CD, men MP3-formatet gjorde det muligt at komprimere musik, der førhen fyldte meget mere, sådan at det blev let at dele musikken online – og det gjorde folk – hvilket selvfølgelig havde store konsekvenser for musikindustrien.
Musiktjenesten Napster gjorde sit indtog, og med den fulgte flere retssager og opgør, der i sidste ende lukkede for piratmusikken. Senere hen er tjenester som Spotify og Soundcloud gjort formatet endnu mere udbredt, og det er i dag nærmest umuligt at forestille sig en verden uden MP3.
