Lyd i lange baner: MP3 fylder 25 år

4 kommentarer.  Hop til debatten
Lyd i lange baner: MP3 fylder 25 år
Illustration: Wikimedia Commons.
Berømt og berygtet. MP3 fylder i år 25, og har i sin levetid været med til at ændre musikindustrien for evigt.
28. juli 2020 kl. 15:42
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

MP3 eller MPEG-1 Audio Layer 3 fylder 25 i år. Lydkomprimeringsstandarden blev udviklet tilbage i 1995 af udviklere på Fraunhofer Institute, efter at man i en årrække havde forsøgt at lave et codec, der kunne komprimere lydfiler, uden at det gik ud over lydkvaliteten.

MP3 blev løsningen, da det bliver muligt at enkode højkvalitets lyd ved en lav bitrate, og det tog internettet hurtigt til sig. Den originale forretningsplan var at sælge enkodere til virksomheder, der så kunne sælge filer til forbrugere, men den plan gik hurtigt i vasken. Det blev nemlig hurtigt muligt for den almindelige bruger selv at enkode filer.

Piratmusik og deling på nettet

Før internettets udbredelse gav man gerne 150 kroner for en CD, men MP3-formatet gjorde det muligt at komprimere musik, der førhen fyldte meget mere, sådan at det blev let at dele musikken online – og det gjorde folk – hvilket selvfølgelig havde store konsekvenser for musikindustrien.

Musiktjenesten Napster gjorde sit indtog, og med den fulgte flere retssager og opgør, der i sidste ende lukkede for piratmusikken. Senere hen er tjenester som Spotify og Soundcloud gjort formatet endnu mere udbredt, og det er i dag nærmest umuligt at forestille sig en verden uden MP3.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
30. juli 2020 kl. 20:16

Er Hifi nørd, og har måttet indrømme, at mine gamle heavy ører ikke kan kende forskel ret ofte.

Prøv at tage nogle of de online tests, der sammenligner. Det er svært.

For mig drejer det sig mere om, at jeg ikke kan se, at et online køb skal være et ringere produkt end en cd fra en butik. Hvorfor skulle man ikke kunne forvente fuld kvalitet af et online køb eller en streaming?

Komprimeret i Eks flac fylder et nummer en 30 mb. Ift hvad der bruges på ar streame video i dag er det nærmest ingenting.

Mp3 er fra en tid hvor en player dims havde måske 128 megabyte. I dag har et SD kort en kvart terabyte.

Hvad er den fortsatte begrundelse for lossy compression af lyd?

Man kan jo ikke vide, hvilket format man ønsker at konvertere til i fremtiden.

4
30. juli 2020 kl. 18:23

Ogg Vorbis eller mp3 er begge komprimeret med tab og ikke egnet til HiFi i stuen eller gode høretelefoner. Man kan høre forskellen mellem tab og ikke tabsfri i klassisk orkester musik, når hele orkestret giver den gas , f.eks Beethoven's 5. symfoni. Ogg Vorbis og mp3 giver rigtig god mening på farten med to trådløse in-ear bøffer i ørene eller til festival med en soundbox. In-ear bøfferne og soundboxen er allerede blevet bedre og mobilnettets kapacitet er under udvidelse med 5g, så tror jeg også at behovet for bedre lyd kommer.

2
29. juli 2020 kl. 12:33

Jeps - og Ogg Vorbis lyder efter min mening noget bedre end MP3...

1
29. juli 2020 kl. 12:27

Spotify benytter dog ikke MP3 men Ogg Vorbis formatet.