Lukning af FM-båndet udskydes med minimum 2 år

FM-båndet i Danmark får forlænget levetiden med minimum to år. Det er resultatet af en ny tillægsaftale mellem kulturminiesteren og alle folketingets medieordførere.

Lukningen af FM-båndet i Danmark bliver udskudt med mindst to år, og den oprindelige deadline i 2019 er fjernet.

Det fremgår af en ny aftale, som Kulturminister Marianne Jelved har indgået med alle folketingets medieordførere.

FM-båndet stod ellers til at blive lukket i 2019, såfremt det i 2018 kunne konstateres, at mindst 50 procent af radiolytningen i Danmark var digital. Men i stedet dikterer den nye aftale nu, at FM-båndet tidligst kan lukkes to år efter, at man kan måle de førnævnte 50 procent. Også selvom det først er tilfældet efter 2018.

»DAB- og internetradio giver langt flere muligheder. Et FM-sluk er derfor uundgåeligt – men vi skal have lytterne med. Spørgsmålet er derfor, hvornår det sker. Jeg håber, at vi med tillægsaftalen kan skubbe på en udvikling, så flere og flere vælger at lytte til radio digitalt, i takt med at nye spændende radiokanaler spirer frem til glæde for lytterne,« siger Kulturminister Marianne Jelved i en pressemeddelelse.

Læs også: Norge dropper FM-båndet fra 2017

Af aftaleteksten kan man læse, at der skal foretages en grundig undersøgelse af den forventede lytteradfærd, og at der skal gøres status hvert efterår.

Du kan læse hele aftalen her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (38)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Bent Jensen

EN meget fornuftigt beslutning, eller måske mere for at undgå en meget upopulær beslutning :-)

Men så har vi da FM båndet minimum 5-10 år til, da ikke ret mange køber en DAB radio, især når der slet ikke er meldt ud, hvad for en standart man beslutter sig til. Det kan være at man slet ikke lukker FM, for at beholde en nødkanal, der kan tages af de fleste hvor dækningen er næste 100%, også langt ud på havet. Om 7-10 år er DAB? måske også helt unødvendig i biler, hvor vi så alle vil have vores egen net, hvad det skal ellers skal bruges til, de steder hvor man har mulighed for Streaming ved jeg så ikke.

Men en fornuftigt beslutning, hvor der måske mangler en roadmap for fremtiden, ud over at den nu er udskudt ?

For en gang skyld lytter politikere til stemningen og fornuften, og ikke hvad der lige kan give lidt indtjening her og nu på x kr,- men som vil koste bruger 100*x kr. Samt en heller måske besparelse. Gid de have haft den samme tilgang til digitaliseringen og Nemid, så var vi alle skiftet, uden at blive sure og gale. Når vi kunne se at det virkede, og at det var meget nemmere.

 • 6
 • 0
#2 Thue Kristensen

FM-båndet i Danmark får forlænget levetiden med minimum to år.

Nu har jeg læst aftalen som i linker, og der står så vidt jeg kan se ikke noget om at lukningen af FM sker tidligst i 2021 (2019+2).

Der står bare at lukningen af FM-båndet skal ske 2 år efter at mindre end 50% af lytterne lytter på FM. I teorien kan alle danskere jo smide deres FM-radioer ud i morgen, og FM-lukningen så kan ske i 2017 (2015+2).

De skriver godt nok i aftalen at

Der bliver således mulighed for at lytte til radio via FM, DAB og internettet i en længere periode, hvor de forskellige platforme eksisterer side om side, end tidligere forudsat.

Men det synes ikke at være understøttet at de faktiske regler aftalen fastsætter, så er måske mere baseret på en vurdering af at 50%-målet ikke nås i 2017. Og der er intet i aftalen som på nogen måde forhindrer en lukning i 2020, hvilket jo kun ville være en 1-års forlængelse, modsat Version2's påstand om en minimum forlængelse på 2 år.

 • 5
 • 1
#4 Johnny Olesen

Men så har vi da FM båndet minimum 5-10 år til, da ikke ret mange køber en DAB radio, især når der slet ikke er meldt ud, hvad for en standart man beslutter sig til. Det kan være at man slet ikke lukker FM, for at beholde en nødkanal, der kan tages af de fleste hvor dækningen er næste 100%, også langt ud på havet. Om 7-10 år er DAB? måske også helt unødvendig i biler, hvor vi så alle vil have vores egen net, hvad det skal ellers skal bruges til, de steder hvor man har mulighed for Streaming ved jeg så ikke.

Danskerne køber DAB+ radio som aldrig tidligere, og med den naturlige udskiftning, der er hvert år, så kommer antallet af DAB+ og streaming lyttere til at stige jævnt. Specielt efter P4 er kommet på DAB+ og endnu bedre når de mange lokalradioer også kan høres på DAB+

Antallet af lyttere på FM båndet faldet, og nu får danskerne så to års frist til at skifte væk fra FM båndet, så der ikke bliver kaos fordi FM båndet bliver lukket fra den ene dag til den anden. Budskabet er dog klart; FM båndet bliver lukket i fremtiden.

Politikernes kompromis er ganske fornuftigt, og fra nu af skal ALLE forhandlere - uanset om det er radio/TV branchen eller autobranchen - fortælle deres kunder, at FM båndet forsvinder i fremtiden, og at DAB+/internet radioer er det sikre valg.

Den virkelige nyhed er, at DR skifter til DAB+ i 2016 og at politikerne vil frigøre MUX8 til DAB+, hvilket vil gøre det muligt for alle de ikke kommercielle kanaler i landets største byer, at få sendeplads på DAB+ nettet.

Derudover skifter DR blok, hvilket betyder et ny og mere finmasket DAB+ net, som (forhåbentligt) giver bedre dækning sammenlignet med i dag. DRs gamle DAB net kan derefter, hvis det ønskes, benytter til landsdækkende kommerciel brug, hvilket med det samme vil give fin DAB+ dækning over næsten hele landet.

For små kommercielle lokalradioer er der også gode nyheder eftersom staten ikke længere kræver en bankgaranti på 250.000 kroner for at kunne komme med på den regionale DAB+ blok.

 • 3
 • 6
#8 Deleted User

Jeg kan kun gætte lige som dig.

I England tog det 4 år før over 2/3 dele af de nye biler blev solgt med DAB+ radioer. Hvis de danske forhandlere er lige så langsomme, og hvis danskerne ikke farer ud og køber nye biler, så kommer det til at tage 14-16 år.

I Danmark vil det gå langsommere end i England.

I Danmark skal danskerne nemlig betale for 3 DAB radioer hvis de vil have 1 for også radioen i bilen bliver pålagt reg. afgiften på 180% og derefter 25% moms.

Dertil kommer at i England betaler de i forvejen mindre for deres biler og dermed vil en lille prisstigning pga. FM radioen skiftes ud med en DAB+ (Som velsagtens også kan tage FM) ikke mærkes.

De laveste udstyrsvarianter af biler som sælges i Danmark kan du slet ikke FÅ i England.

Standarden i nye biler er minimum 6 airbags men indtil for få år siden kunne man købe nye biler i Danmark hvor gardin airbags var sparet væk for at holde prisen nede f.eks.

Indtil for få år siden kunne de billigste biler leveres kun med ABS, men ingen ESP, til trods for at det eneste der skulle til var en lidt mere avanceret bremse-blok og en Yaw Rate sensor. I England kunne man på det tidspunkt ikke købe de varianter uden ESP.

Du får ikke ret mange til at købe en pakke med en DAB+ radio hvis den koster måske 3000 Kr.

 • 5
 • 0
#9 Baldur Norddahl

Johnny du ser ret meget på hvad et bestemt kundesegment køber idag. Jeg tror bare det er en dårlig indikator af hvad kunderne vil købe i fremtiden.

Har du prøvet DRs radio app for nyligt? Hvem gider en radio, hvor man ikke kan pause, spole tilbage, springe til tidligere udsendelser og det hele let som en leg? Når man først har prøvet det, så er det gammeldags interface så boooring at det gider ingen.

Nu er udskiftningen af menneskegenerationerne endnu langsommere end udskiftning af bilparken (heldigvis). Men alligevel - du får ikke de unge til at tage den klassiske køkkenradio til sig. Og de ældre kommer langsomt med på noderne - de fleste af dem.

I bilerne er det vigtigt at levere noget moderne. DAB+ er ikke "the next thing" her. Næh, prøv at se DRs radio app direkte på bilens nav skærm - ja tak. Gætter på at det allerede er muligt i en Tesla.

Skal bilen have et 3G kort ? Nåja det er alligevel lovkrav at den skal kunne ringe efter hjælp hvis den crasher. Den får et abonnement der deler datapakke med mit SIM i telefonen.

Min nuværende 2 år gamle bil kan hverken DAB(+) eller internet streame. Men den kan bluetooth streame fra min telefon. Det bruger jeg ofte sammen med DRs radio app og Spotify. Koster ikke noget jeg ikke betaler i forvejen. Den bil får aldrig en DAB radio med mig som ejer. Jeg lytter også til FM en gang imellem, fordi det er nemmere, men hvis de lukker FM, så kan jeg undvære det.

 • 5
 • 1
#10 Lars F. Jensen

Radio over kabel-tv Hvad kommer alt der til at betyde hvis man hører fm-radio via kabel-tv?

YouSee har planer om at lukke for FM båndet i deres kabler, fordi båndet kan(skal?) bruges til at øge hastigheden og kapaciteten af DOCSIS 3.1 internet upload. Jeg har set youSee informationer, der antyder, at FM sluk i coax-kablerne kan ske allerede i en 2017 timeframe. Men youSee sender jo allerede alle deres radiokanaler over DVB-C og naturligvis over DOCSIS (internet).

Lars :)

 • 1
 • 0
#11 Søren Kjærsgaard

Er der nogen der ved hvordan trafik information kommer til at virke ved DAB? Idag fungerer det jo ved at radioen selv kan skifte kanal(vha. RDS, lytter jeg til P3, skifter min radio selv til P4 øst, derefter retur til P3) til en af de regionale stationer, alt efter hvor i landet man befinder sig. Bevares, man får info på regions niveau, men det virker faktisk.

Hvordan er det tanken det skal virke på DAB? Det er en af de absolut vigtigste funktionaliteter ved at have en radio i bilen (IMHO) - det ville være meget problematisk hvis ikke dette understøttes i DAB.

mvh

 • 3
 • 0
#12 Johnny Olesen

Johnny du ser ret meget på hvad et bestemt kundesegment køber idag. Jeg tror bare det er en dårlig indikator af hvad kunderne vil købe i fremtiden.

Ja, det har jeg Baldur, og jeg benytter den selv. Men selvom DRs radioapp er blevet noget bedre end de første udgaver, så vil radioapp'en kun tage en del af markedet.

Den yngre generation vil helt sikkert hoppe på muligheden for at streame DR på farten ligesom de benytter WiMP, Spotify og TuneIn i dag. Radioer med bluetooth er ikke helt overraskende populære blandt denne del af befolkningen.

Streaming bliver helt klart en del af mediebilledet i fremtiden, spørgsmålet er udelukkende hvor stor delen bliver.

Jeg mener det er naivt at tro, at vi alle sammen streamer vores indhold om 10 år - det var nemlig den samme sang fra de varme lande visse meningsdannere sang i begyndelsen af dette årtusinde, da audio-streaming for alvor tog fart.

Personligt så tror jeg på en 50/50 andel, hvor halvdelen streamer og den anden halvdel lytter til tradition radio (det være sig over FM/DAB+), men vi skal lige 10 år længere ud i fremtiden, før det går i opfyldelse.

Har du prøvet DRs radio app for nyligt? Hvem gider en radio, hvor man ikke kan pause, spole tilbage, springe til tidligere udsendelser og det hele let som en leg? Når man først har prøvet det, så er det gammeldags interface så boooring at det gider ingen.

Ja, det er nogle dejlige features, som jeg desværre endnu ikke benytter - og jeg ser ingen grund til at benytte dem udover muligheden for podcast. Sådan er vi så forskellige.

Nogle mennesker kan heller ikke leve uden mulighedheden for time-shift på deres TV, mens andre ikke aner, hvad den feature er.

Nu er udskiftningen af menneskegenerationerne endnu langsommere end udskiftning af bilparken (heldigvis). Men alligevel - du får ikke de unge til at tage den klassiske køkkenradio til sig. Og de ældre kommer langsomt med på noderne - de fleste af dem.

Nej, det tror jeg du har helt ret i, men de yngre bliver også ældre, og vaner står for fald, når man runder de 35.

Yngre mennesker køber sig en køkkenradio, når de får børn og pludselig får en interesse i at lytte til P4 - det virkelig skræmmende er, at det er sådan det fungerer ude i virkeligheden. (dem under 35 kan godt begynde at skælve).

I bilerne er det vigtigt at levere noget moderne. DAB+ er ikke "the next thing" her. Næh, prøv at se DRs radio app direkte på bilens nav skærm - ja tak. Gætter på at det allerede er muligt i en Tesla.

Skal bilen have et 3G kort ? Nåja det er alligevel lovkrav at den skal kunne ringe efter hjælp hvis den crasher. Den får et abonnement der deler datapakke med mit SIM i telefonen.

Min nuværende 2 år gamle bil kan hverken DAB(+) eller internet streame. Men den kan bluetooth streame fra min telefon. Det bruger jeg ofte sammen med DRs radio app og Spotify. Koster ikke noget jeg ikke betaler i forvejen. Den bil får aldrig en DAB radio med mig som ejer. Jeg lytter også til FM en gang imellem, fordi det er nemmere, men hvis de lukker FM, så kan jeg undvære det.

Streaming kommer også til biler, og det er allerede standard i visse modeller - er det forøvrigt ikke TuneIn der bruges i Teslas modeller?

Selvfølgelig kommer der streaming i bilerne - det er åbenlyst for enhver - men derfor forsvinder den traditionelle radio ikke, og der kommer nok også DAB+ i de fleste biler i fremtiden.

Og så har du med garanti helt ret i, at der aldrig kommer DAB+ i den nyere bil, og du kan sagtens leve med streaming. Fred være med det.

 • 1
 • 0
#13 Johnny Olesen
 • 0
 • 0
#14 Bjørn Dirchsen

Altså, som udgangspunkt er jeg for enhver form for udfasning af analoge teknologier til fordel for digitale ditto.

Men lige hér har jeg det lidt svært.

For hvilket behov er det vi vil løse med DAB? Jo, vi får primært flere kanaler og bedre lyd. Men 2/3 af al radiolytning foregår på de 5 største radiokanaler. Og halvdelen af al radiolytning foregår på bare 2 af dem(Gallup-TNS).

Derudover vil jeg påstå at langt størstedelen af denne lytning næppe foregår på HiFi-udstyr og/eller at det ikke er en majoritet der er interesseret i den bedre kvalitet.

Og så skal vi også lige have skiftet millioner af modtagere i hjemmene, på arbejdspladsen og ikke mindst i bilerne (som nok er det dyreste sted at skifte).

Jeg tror personligt at radio-lytning i dag er reduceret til "baggrunds-støj" (i positiv forstand). Med tusindvis af internetradiokanaler er udbuddet langt større end DAB nogensinde vil kunne levere. Og det er jo ikke fordi vi i Danmark ikke har mobil-data som ikke er istand til at levere en smal datastrøm til en radiokanal, stort set overalt.

Er vi i gang med at etablere en parallel infrastruktur til mobildata nettet og som koster 4-5 milliarder kroner og som kun kan tilbyde et større - men stadig begrænset udvalg - af nye kanaler og som adresserer et kvalitetsproblem som kun de færreste bekymrer sig om?

Ærlig talt. Kan vi ikke stoppe denne fadæse og bruge pengene på noget mere fornuftigt end at løse et - i mine øjne - næsten ikke-eksisterende problem. Det gør ondt at se så mange af vores "egne" skattepenge blive smidt ud på denne måde.

Producenter af DAB radioer og små radiostationer er næppe enig i mine synspunkter ;-)

Bjørn Dirchsen

 • 6
 • 0
#15 Per Gøtterup

Jeg er især irriteret over at de DAB-radioer jeg købte nu er nærmest værdiløse når de ikke kan opdateres til DAB+. Der er 8 kanaler eller sådan noget på dem.

Og hvorfor er alle DAB/DAB+ radioer i butikkerne så umådeligt grimme? Klodsede kasser i grimt 'retro' design.

 • 2
 • 1
#16 torben ibsen

Jeg købte engang en DAB radio. Men alt det, der blev sendt var i teknisk dårlig kvalitet. Det var dengang noget med, at DR hellere ville sende mange kanaler i dårlig lydkvalitet end få med god lydkvalitet. Så jeg blev ved FM dengang. - Men nu er der i mit hjem et Apple Miljø med omkring 14 ting, som er hægtet på mit trådløse netværk. Og jeg ser på AirPlay højtalere med Spotify Connect og den slags ting. Både mine to iMac, mine to iPad og mine 2 iPhone kan streame til alle højttalere i huset og til det gode gamle stereoanlæg. - Så for mig at se burde nogen fortælle dem, der arbejder med DAB, at de er igang med noget, der er lige så teknisk forældet og upraktisk som rejsekortet. - Men hvordan får man en organisation til selv at erkende, at den er blevet overflødig og forældet?

 • 2
 • 0
#17 Niels Danielsen

Det er vigtigt at have robuste kommunikations systemer i en krise situation. Samfundet bliver på det punkt mindre og mindre robust.. Mobile net, Twitter, Skype og lign. kan fejle i Nordjylland, hvis en båd ryger af en trailer i Nordsjælland.

Det har man også oplevet i Nepal: http://arstechnica.com/gadgets/2015/04/28/after-nepal-earthquake-people-...

Hvis man forestiller sig en nødsituation hvor en by som Århus er uden strøm, vand, varme... I gamle dage kunne politimesteren tage ud til søsterhøj, og give information som vil blive modtaget af befolkningen på batteriforsynet radioer. I en snæver vending kunne nogle nogle folk fra EDR rigge en 50w FM sender, drevet af en Honda generator. Det er ikke nemt at rigge en DAB nødsender uplanlagt, uden Internet at søge information fra.

Jeg smed min DAB modtager ud for 8 år siden, og den eneste broadcast modtager jeg har en en FM radio i min bil. Hvis FM lukkes ned mister myndighederne muligheden for at varsle og give information til mig.

En måde at løse problemet på kunne være at Politi/Beredskabsstyrelsen har transportable DAB+ nødsendere til at give varsling.

Og at der er krav om at Mobil telefoner, og f.eks. røgalarmer har indbygget DAB nødsignal modtager. Der skal så defineres et 'public address emergency break-in' signal som er forskellig fra det som bruges når der er sket en trafik ulykke. (Det vil være jævnt træls at blive vækket af røgalarmen med en besked om at der er tabt en stige på E45 ved sdr. Borup. )

 • 3
 • 0
#18 Torben Jensen

Jeg har fået en gammel DAB-radio, der står ingen steder når den får kanallisten hvad der er DAB eller DAB+ eller... jeg kan bare opleve at på flertallet af kanalerne får jeg "cannot tune". Eller der sker intet.

På det gammeldags FM kan man få et delvist godt signal, og endda høre radio fra udlandet. Man ved også når intet går igennem pga sus/ støj.

I mellemtiden har USA for længst indført satellit-radio (Sirius XM) som indeholder mængdevis af stationer, over 175 forskellige. Reklamefri. Derovre koster det 10-20 $/md, herhjemme ville det være over skat. Men pointen er at mange biler har en radio med det indbygget.

Vi beskatter også bilradioer med DAB ganske hæftigt, så de radioer vi får i bilen er uden features overhovedet.

Tror det varer en del inden jeg kommer over på ren DAB. De ellers dyre håndværkerradioer til batteri understøtter det ikke engang. Men de har stadig AM..

 • 0
 • 0
#19 Johnny Olesen

Jeg har fået en gammel DAB-radio, der står ingen steder når den får kanallisten hvad der er DAB eller DAB+ eller... jeg kan bare opleve at på flertallet af kanalerne får jeg "cannot tune". Eller der sker intet.

På det gammeldags FM kan man få et delvist godt signal, og endda høre radio fra udlandet. Man ved også når intet går igennem pga sus/ støj.

Din historie er faktisk vand på møllen til modstanderne af DAB.

Alle de gamle DAB radioer holder op med at virke fra ultimo 2016, når DR skifter til DAB+. Dvs. antallet af lyttere på DAB nok ligefrem falder i slutningen af 2016.

Dvs. en lukning af FM båndet rykker længere ud i fremtiden.

 • 1
 • 0
#20 Erik Trolle

Din historie er faktisk vand på møllen til modstanderne af DAB.

Personlig er jeg meget ligeglad med DAB & DAB+, og jeg har ikke tænkt mig at mine gode gamle High End FM tunere skal død og ligeledes andre radioer i mit hus, fordi verden mener, at de er forældede. Derfor har jeg købt en lille FM sender(http://goo.gl/CTR1B6), som kun sender i mit antennekabel kabelanlæg. Og jeg har valgt en kanal der ikke benyttes her hvor jeg bor. Indgangen i sendere er tilsluttet en bluetooth audio modtage og alt hvad jeg har som kan Bluetooth kan være lydkilde til mine mange radioer i mit hus. Jeg har et vælg af lydkilder på mine mobile enheder og min desktop der kan fodre denne bluetooth enhed. Jeg bruger samme princip som folk længe har brugt i deres biler med en lille FM-sender. Hvis jeg havde en DAB ell. DAB+ tuner ville jeg kunne sende det ud på samme måde. Nu bor jeg uden for dækningsområde af DAB og DAB+

Og noget andet er, at jeg benytter meget podcast og mit musik, som jeg har liggende på en multimedie server. Jeg har brugt en masse tid til at digitalisere mine gamle LP plader og CD'er. Min internet Radio på min mobil og som hardware enhed, har over 40K stationer, inklusiv alle danske/svenske. Ang. musik apps er jeg blevet enormt glad for Jango Radio som er en Free Internet Radio.

Jeg tror ikke at alder betyder noget angåend brug af digitale medier. Det er hvor ung man er i øverste etage.

 • 1
 • 0
#23 Bent Jensen

Jeg har et vælg af lydkilder på mine mobile enheder og min desktop der kan fodre denne bluetooth enhe

Men BT er jo ikke lige frem kendt for sin lydkvalitet. Købte en Harman Kardon GO+PLAY. Fantastisk lyd på kabel, men elendig på BT. SÅ endte med at levere den tilbage. SUK. Den spillet rigtigt godt på kabel, men til den pris er BT for dårligt som overførelse.

 • 0
 • 0
#24 Erik Trolle

Men BT er jo ikke lige frem kendt for sin lydkvalitet. Købte en Harman Kardon GO+PLAY. Fantastisk lyd på kabel, men elendig på BT. SÅ endte med at levere den tilbage. SUK. Den spillet rigtigt godt på kabel, men til den pris er BT for dårligt som overførelse.

Du har ret at ingen ting bliver bedre end det svageste led. Og min lille Logitech BT adapter virker ganske godt. Jeg har bestil en bluetooth enhed i Kina som jeg vil prøve af, det er i virkeligheden en del til hovedtelefoner. http://goo.gl/edNvrD Og denne har jeg også købt ind http://goo.gl/jm39c5. Jeg kender ikke resultatet endnu.

Det kan også være at vi ikke stiller samme krav til kvalitet, hvad ved jeg. Men de DAB radioer jeg har hørt rundt omkring hos familie og venner er ikke noget at råbe hurra over.

 • 0
 • 0
#25 Johnny Olesen
 • 0
 • 0
#27 Erik Trolle

Husk at købe en som er Bluetooth aptX kompatibel.

http://goo.gl/PcnJAc

For at tage broden af denne diskussion, er min opsætning noget mere kompleks end bare BT/FM. Det meste jeg sender den vej er podcast og lydbøger. Men jeg kan også sende musik, fordi det klare min app BubleUPNP også. Men en del af min lyd sender jeg uden om BT direkte til FM senderen. Det tager end del tid at beskrive min opsætning, som jeg har i øjeblikket. Mit gode gamle HiFi anlæg kan få lyden mange veje over FM, fra min Mobil over BT eller direkte fra kilderne. De radioer jeg har i andre rum er ikke decideret HiFi.

Men det jeg prøvede at udtrykke var ikke at BT skulle overtage DAB/+, men at mine FM modtager ikke ville dø, med slukning af FM-nettet.

 • 2
 • 0
#28 Bent Jensen

Men det jeg prøvede at udtrykke var ikke at BT skulle overtage DAB/+, men at mine FM modtager ikke ville dø, med slukning af FM-nettet.

Min pointe var at BT ikke er egnet til Hifi Musik(som højkvalitet på mindst FM/CD), da lyden sendes pakket, i et ikke tabs fri codex så lyder det ikke bedre end et lidt hård packet MP3. Hvis du vil have en god lyd skal du over på noget der bruger Internet, trådet eller Trådløs. DAB kunne gøre musikken en tjeneste, men så længe de prioritere flere kanaler over kvalitet er det betydeligt ringere, det er også derfor vi næsten kun ser FIRKANTET reto transistor radioer med DAB, da lyden ikke er bedre. Vil sammenligne med AM, bortset fra stereodelen. De miniFM sender du ser, er ikke altid af en god kvalitet, dem jeg har prøvet virker igen som kun fint til tale, men hvis du har fundet en god sender, så giv et link ? Det bedste lyd, hvis du bevæger dig rundt er gode hørerbøffer til en god mobiltelefon, men igen det er også besværligt. Bruger selv en transistor radio med FM når jeg arbejder, og stereoanlæg/Medie afspiller til kontor/hjemme.

 • 0
 • 0
#29 Deleted User

På samme måde som i dag med den forskel at trafikradioen nu virker på alle kanaler - også lokalstationerne.

Problemet er så bare at det kan godt være at det virker på alle stationer, men dem som har mest brug for oplysningerne (Trafikanterne) kører i biler som IKKE kan tage NOGEN af kanalerne.

Jeg ser ingen ny nyere bil i min krystalkugle her i familien i mindst 5-6 år og da vi ikke plejer at købe spritny bil så vil den næste bil vi kommer til at eje, nok næppe have DAB+

Til gengæld går jeg og overvejer lidt om jeg skal købe en bilspecifik autoradio og sætte i min bil.

Den erstatter den gamle FM radio.

Den nye er reelt set en Android tablet som bare er bygget ind i et kasse som passer i min bil.

Spurgte for sjov eonon som laver disse radioer om de havde planer om at lave en med DAB+ istedetfor AM/FM og svaret var et rungende NEJ.

Til gengæld har den indbygget GPS med navigation, FM/AM Radio, wifi forbindelse og bluetooth.

Via Wifi kan den koble på nettet og så kan jeg installere en streaming radio app istedetfor.

Summa summarum er at jeg nok aldrig kommer til at købe en DAB+ radio.

PS. I vores hjem har vi købt nogle Sonos enheder som vi bruger som "radio" så der bliver heller ikke brug for en DAB+ da Sonos'en kan streame sådan ca 1 million flere forskellige stationer end DAB+'en kan.

 • 2
 • 0
#30 Erik Trolle

Min pointe var at BT ikke er egnet til Hifi Musik(som højkvalitet på mindst FM/CD), da lyden sendes pakket, i et ikke tabs fri codex så lyder det ikke bedre end et lidt hård packet MP3. Hvis du vil have en god lyd skal du over på noget der bruger Internet, trådet eller Trådløs. DAB kunne gøre musikken en tjeneste, men så længe de prioritere flere kanaler over kvalitet er det betydeligt ringere, det er også derfor vi næsten kun ser FIRKANTET reto transistor radioer med DAB, da lyden ikke er bedre. Vil sammenligne med AM, bortset fra stereodelen.

Jeg er egentlig ikke uenig med dig, fordi det meste jeg sender over BT er ikke musik, men podcast og lydbøger som tidligere skrevet. Når jeg "lytter" til musik er det på mit gode gamle high end hifi anlæg, her kører jeg direkte til fra Min Multimedie Server, CD og grammofon. Som jeg skriver sender jeg Lyd ud på mange måder. Jeg kan sende fra BT til FM, jeg kan sende direkte fra mine medier til FM. Så har jeg en Raspberry Pi med en bedre DAC som sender lyd til nogen Aktive højtalere i min stue. Så min opsætning er ikke bare BT og FM sender.

De miniFM sender du ser, er ikke altid af en god kvalitet, dem jeg har prøvet virker igen som kun fint til tale, men hvis du har fundet en god sender, så giv et link ? Det bedste lyd, hvis du bevæger dig rundt er gode hørerbøffer til en god mobiltelefon, men igen det er også besværligt. Bruger selv en transistor radio med FM når jeg arbejder, og stereoanlæg/Medie afspiller til kontor/hjemme.

Den FM sender jeg selv bruger, har jeg købt i USA https://wholehousefmtransmitter.com/ for en del år siden, den er normalt tilsluttet mit antenneanlæg. Men det hænder jeg tager den af og tilslutter den medfølgende antenne, så jeg kan lytte til FM i mine høreværn, når jeg slår græs eller laver andet med larmende maskiner. Men normalt kører den i mit lukkede antenneanlæg. Den er rigtig god efter min subjektive opfattelse. (Jeg bor over en kilometer fra den nærmeste nabo og min indkørsel er 600m, så min lille sender vil ikke genere nogen andre, jeg ville aldrig bruge den i tæt bebyggelse med antennen på) De FM sendere jeg køber ind fra Kina er til en kammerat og til en test. Kan først svare på senere om de opfylde mine forhåbninger, men jeg kan ikke rigtig tro at de ikke gør, da komponenterne er kendte.

 • 0
 • 0
#31 Erik Trolle

På samme måde som i dag med den forskel at trafikradioen nu virker på alle kanaler - også lokalstationerne.

Der er så mange myndigheder som er bagefter med mange ting, jeg ville meget hellere have RDS og andet som notifikationer på min mobil end i radio eller telesystemet. Er der nogen der ved nøjagtig hvor jeg er det Teleselskaberne. Det samme gælder for andre offentlige tjenester det ville glæde mig hvis alle kom over på IP, så man ikke er bundet af old gamle systemer og afhængigheder. Jeg er klar over at der sker noget på området, men udviklingen går uhyggeligt langsom!

Jeg er klar over at sælgere fabrikanter af dedikeret udstyr, er super glade for Digitalt TV og DAB og DAB+ for det bliver rimelig hurtigt forældet og så skal folk skifte bokse. Personligt gider jeg ikke være med i det ræs. Så jeg har ikke noget TV mere, det er skiftet med en 4K monitor på 40". Nu skal jeg skifte en boks hvis jeg vil være med på noget nyt. En DAB radio hører ind under det jeg tegner som køb og smid væk ting, det bliver ikke hos mig. Jeg har virkeligt et håb måske drøm om at slippe delvis uden om industriernes teknisk forældelse af ting.

Jeg var inde og se på eonon som Henrik Madsen skrev om, det ser da meget godt ud og priserne så også rimelige ud i dollar, men jeg vil hellere have min gode gamle FM radio i bilen og resten kører jeg over min Smartphone.

 • 0
 • 0
#35 Bent Jensen

"Med den hastighed varer det ca 4 x 5,5 år = 22 år før alle borger har bare een DAB radio."

Nej, jeg har lige smidt den eneste ud som jeg ejet, den var defekt, men det betyder ikke noget, brugte den aldrig. Det gik et helt år før jeg fandt ud at den var defekt :-) Men har stadig 4 FM radio, udover dem i bilen.

Den undersøgelse med næsten 50% er den foretaget af samme selvskabt, hvor man får de svar man gerne vil have, for de undersøger slet ikke noget ? For den andel svare ikke til hvad jeg oplever, jeg ser slet ikke nogen der hvor jeg kommer, og kender ikke nogen der har en. Den andel er jo også næsten mindre end hvad der går i stykker eller ryger ud, så det ser mere ud til at vi er på vej imod et samfund med under 50% som har en radiomodtager.

 • 0
 • 0
#37 Deleted User

Jeg var inde og se på eonon som Henrik Madsen skrev om, det ser da meget godt ud og priserne så også rimelige ud i dollar, men jeg vil hellere have min gode gamle FM radio i bilen og resten kører jeg over min Smartphone.

Min begrundelse for at skifte radioen ud var også mest at jeg mangler noget bluetooth og de her radioer er med indbygget integration til knapperne på rattet i bilen så man kan løfte røret blot med en af disse knapper uden at skulle slippe rattet samt man kan skifte radiostation, skrue op og ned for lyde osv med knapperne på rattet.

Der var sådan set kun ganske få ting som irriterede mig.

 1. Der er tilsyneladende ikke RDS understøttelse.

 2. Der er ikke TMC understøtelse på navigation til trods for at der er en FM radio indbygget som udmærket kunne dekode de signaler.

 3. Tyveri beskyttelse......Min nuværende radio er parret sammen med display og resten af bilen på en sådan måde at der skal rimeligt med viden og udstyr til at få den til at fungere hvis den blev stjålet. Man kan ikke bare klaske den i en anden bil og så kører den.

Eonon's tyveri sikring består af en mulighed for at låse skærmen men hvis man nulstiller radioen så vil den...Ligesom f.eks din android tablet, glemme alle disse koder.

Det vil betyde at radioen vil være mere interessant at stjæle for en tyv end min almindelige radio.

Der findes også en hel del forskellige radioer af lignende typer på ebay, men fælles for dem er at det er sådan noget "Kina-bras", altså man ved reelt set ikke hvad man får og oftest kører de kun android 4.2.2 selvom den version er ved at være 2 år gammel.

Jeg ville foretrække en radio med nyeste version af android, specielt hvis det er sådan en Kina radio for der er nærmest garanti for at den ikke bliver opgraderet nogensinde og vi ser jo hele tiden at nye apps kun virker til version X og nyere og så er det træls at starte med en 2 år gammel version. Sådan en radio skulle jo gerne holde i MANGE år. :)

 • 0
 • 0
#38 Bent Jensen

Hvad har du brugt til at digitalisere LP-plader med ?

Højeste sandsynligt et godt lydkort, med lineinput fra forstærkere, og et program til en PC. Eller digital output fra samme, og ind i PC. Stadig meget bedre end en lidt hård komprimeret MP3, som er alternativet til at at finde det på nettet. Vil med CD anbefale formatet flac. Et åben tabsløst codex.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere