Lukket iTunes-økosystem skader musiksalg

Pladebranchen har ikke formået at få onlinesalget af musik til at opveje det faldende salg af cd'er, og Apple bærer en del af skylden, mener analytiker.

Da salget af musik på cd'er begyndte at falde i midten af 1990'erne og har fortsat den nedadgående tendens lige siden, håbede flere pladeselskaber på, at musikdownload ville opveje det tabte.

Det var baggrunden for, at selskaberne støttede Apples iPod og iTunes på et tidspunkt, hvor de også sloges med ulovlig fildeling som det daværende Napster.

Men valget af iTunes viser sig nu at give pladebranchen problemer med at få skabt tilstrækkeligt volumen i onlinesalget. Det vurderer analysefirmaet eMarketer i en ny analyse.

Selvom antallet af brugere, der køber musik online vokser, så køber de ikke nok musik til at opveje tabet fra de færre solgte cd'er.

En af hovedårsagerne er ifølge analytikerne, at det er for svært for forbrugerne at finde vej mellem forskellige inkompatible formater, afspillere og de forskellige butikker.

Her er Apples iTunes især problematisk, fordi det er et lukket økosystem, der er beregnet til at fungere udelukkende med Apples software og hardware og ved køb af al musik gennem iTunes Music Store. Det gør det for besværligt for brugere, der ikke ønsker at være en del af Apples økosystem at købe ind, fordi iTunes er blevet den dominerende lukkede standard.

»Apple har været et tveægget sværd for musikbranchen med det lukkede kredsløb, der fungerer fantastisk for iPod-brugerne, men efterlader mange forbrugere i frustration uden for systemet,« udtaler chefanalytiker Paul Verna fra eMarketer ifølge en pressemeddelelse.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Mikkel Høgh

…for grunden til at iTMS er lukket land for andre musikafspillere, er hovedsagelig den DRM de selv insisterer på. Kun EMI og diverse uafhængige musikforlag tilbyder det der i iTMS-lingo hedder iTunes Plus, som er 256 kbit/s og uden DRM.

Det virker fint på andre musikafspillere, såfremt de understøtter AAC. Og det gør langt de fleste af de store spillere på markedet efterhånden. Og det er jo glædeligt, da vi får mere kvalitet pr. megabyte end med mp3.

Så musikbranchen skulle tage at holde op med at tude og holde op med at sovse deres musik ind i DRM. Jeg køber en del musik på iTMS, men kun iTunes Plus. Jeg skal sandelig ikke have noget af at jeg en dag ikke kan afspille filerne fordi der er nogen der mener jeg ikke skal have lov.

  • 0
  • 0
#2 Thomas Alexander Frederiksen

For efterhånden ganske mange år siden var der nogen der gik de tal pladebranchen strør om sig med efter i sømmene:

http://www.theregister.co.uk/2002/12/16/missing_riaa_figures_shoot_down/

og

http://www.azoz.com/music/features/0008.html

Med andre ord, mon ikke pladebranchen lige skulle overveje udgivelsesfrekvensen inden de tuder over lave salgstal - mig bekendt er den ikke steget markant siden 2002.

  • 0
  • 0
#3 Deleted User

Jeps, hvis pladeselskaberne droppede DRM og solgte sangene til en rimelig pris, ville de færreste gide at piratkopiere.

Det ville også hjælpe hvis musikerne fik en fair del af fortjenesten. Det hjælper ikke på ens lyst til at punge ud, når man ved at ens favoritbands alligevel kun får en mikroskopisk del af de penge man betaler.

I længden er pladeselskaberne rigtig på skideren - så snart downloadsalget overgår cd-salget, kan musikerne lige så nemt selv få deres musik distribueret på nettet, udenom grådige mellemmænd.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere