Lukket grafikprocessor gav problemer for ren open source-bærbar

Illustration:
Novena-projektet går ud på at bygge en bærbar pc udelukkende med komponenter, der er open source helt ind i firmwaren. Men grafikchippen gav problemer.

Kan man bygge en hel bærbar computer med komponenter, hvor intet er skjult bag lukket kode - heller ikke firmwaren? Det var udgangspunktet for Novena-projektet, som nu fortæller om designprocessen i en artikel i IEEE Spectrum.

Udfordringen for sådan et projekt er, at styresystemet ikke er den eneste software, der er nødvendig for at få computeren til at virke. Adskille chips i systemet indeholder software i form af firmware, og det er ikke altid åbent.

Læs også: Stoler du ikke på din computer? Open source-bærbar på vej

Til Novena-projektet blev Intels x86-processorer eksempelvis fravalgt, fordi de indeholder firmware, som projektet ikke kunne kontrollere. I stedet valgte man en ARM-baseret løsning, men det var heller ikke uden problemer.

Driver til grafikprocessor kun kompatibel med gammel Linux-kerne

ARM-løsningen indeholdt nemlig en grafikprocessor, som ikke var et åbent design, og den kode, der var tilgængelig til at skrive en driver til processoren, var kun kompatibel med en ældre udgave af Linux-kernen, end den version Novena-projektet ville bruge til systemet.

Derfor valgte Novena-udviklerne i første omgang at undlade at bruge grafikprocessoren og i stedet klare renderingen i software, indtil grafikprocessoren bliver reversed engineered og der kan laves en opdateret open source-driver.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Ivo Santos

Med alle de mia. af kroner som bliver postet i vilde projekter som f.eks. CERN eller hvad ved jeg, men!, hvis så bare en lille procent del gik til udvikling af open source hardware så burde sådan en open source pc rent faktisk blive til virkelighed. Nu kender jeg ikke så meget til ARM, men de er åbenbart heller ikke åbne nok lader det til.

 • 0
 • 3
#2 Jacob Larsen

ARM i sig selv er ikke et problem, den er som sådan fuldt dokumenteret, og det er jo også en ARM de er endt med. Hvis du læser kilden, så kan du se at det er en i.MX6 SoC der sidder i den, og der er alt dokumenteret, bortset fra GPU-delen, som vist ikke har noget med ARM at gøre ifølge https://en.wikipedia.org/wiki/I.MX#i.MX6x_series

Jeg kunne dog godt tænke mig at vide hvor langt den er fra at være en "trusted platform" ifølge PHK's definition. Artiklen snakker kun om SoC, men der er jo også andre ting i sådan en maskine. Der er jo både WiFi og 2xEthernet, hvor det ene Ethernet jo nok kommer fra en ekstern chip af en art. Derudover bruges der standard storage, og der har jo været eksempler på at firmware i harddiske er en angrebsvej.

 • 2
 • 0
#4 Torben Mogensen Blogger

Med alle de mia. af kroner som bliver postet i vilde projekter som f.eks. CERN eller hvad ved jeg, men!, hvis så bare en lille procent del gik til udvikling af open source hardware så burde sådan en open source pc rent faktisk blive til virkelighed.

Hvis man tager sin staniolhat på, så kan man få den tanke, at staterne ikke ønsker åbne hardwaredesigns, da det hindrer muligheden for at have skjulte bagdøre, som kan udnyttes af NSA og slige organisationer.

En marginalt mindre kynisk årsag kunne være, at man gerne ville beskytte nationale kommercielle interesser: USA vil næppe støtte initiativer, der vil skade Intels dominans væsentligt.

En tredje årsag er patenter: En del mikroprocessorteknologi er omfattet af patenter, så man kan ikke uden videre frigive det. Der findes dog ældre designs af bl.a. MIPS og Sparc, der er frigivet som open source.

 • 2
 • 0
#5 Christian Nobel
 • 2
 • 0
#6 Ivo Santos

Okay, okay, jeg havde vist glemt at både EU og USA er på vej mod kinesiske, og eller nord koreanske tilstande, hvilken naturligvis må være grunden til at sådan en pc aldrig ville blive til noget før der kommer en revolution, som ændre hele landskabet over til en mere demokratisk styreform i forhold til den nuværende, hvor alle de store beslutninger gemmes væk for befolkningen indtil det er blevet til lov. Ligesom f.eks. handelsaftalen mellem EU og USA.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere