Lubuntu er nu officielt medlem af Ubuntu-familien

Lubuntu indsluses nu officielt i Ubuntu-familien. Det kom frem på et Ubuntu-møde, hvor styresystemet blev rost for dets fremskridt.

Ifølge flere kilder bliver Lubuntu Linux nu en officiel afledning af Ubuntu. Lubuntu kommer i en fuldt understøttet version, og dens desktop-pakker vil være tilgængelige i Ubuntus pakkelager, så alle kan installere det.

På Ubuntu Developer Summit (UDS) i Budapest fortalte manden bag Ubuntu, Mark Shuttleworth, til Lubuntus projektleder, Julien Lavergne, hvordan udgivelsen af Lubuntu i Ubuntus 'økosystem' skal forløbe:

»Der er endnu ikke nogen ISO-pakker på den officielle Ubuntu side, men Julien Lavergne vil annoncere på Ubuntu projektets udvikler-mailing liste, hvornår applikationen er i det officielle pakkelager,« skriver Linux Today.

Nyheden kommer kun et par uger efter at Mark Shuttleworth takkede Lubuntu-communityet for deres flotte arbejde og store fremskridt i løbet af de sidste to år.

Mark Shuttleworth sagde også, at projektet nu er 100% inde i arkivet, bruger PPAs og andre værktøjer effektivt og at det nu var muligt at overveje at anerkende Lubuntu som en officiel del af Ubuntu projektet, skriver Lubuntu.net.

Lubunto er en lætvægts, energibesparende udgave af Ubuntu. Lubuntu bruger LXDE - et letvægts X11 desktop miljø, der gør det muligt at køre systemet på lav-specifikations PC'er, med begrænset hukommelse og gammel CPU.

Andre officielle afledninger af Ubuntu inkluderer Kubuntu og Xubuntu, der også er Linux-baserede styresystemer.

Forskellen på de tre styresystemer er, at Ubuntu (som tidligere benyttede GNOME) nu har Unity som default desktop, mens Kubuntu i stedet har valgt at bruge KDE, og Xubuntu bruger Xfce.

Den første version, der forventes at være fuldt understøttet, bliver Lubuntu 11.10.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (38)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 jonas koch

jeg kan vitterligt ikke se formålet med alle disse *.buntu.

denne gang er det så LXDE... endnu en til forvirringen. hvornår mon openbuntu så kommer? (openbox) - skal vi ikke også have gnobuntu nu hvor unity er standard?

drop dem og sats udelukkende på flagskibet ubuntu. gnome trækker få ressourcer i forvejen...

 • 0
 • 0
#8 Jesper Poulsen

så kan jo bare installere noget andet via ubuntu software center

Det virker sikkert fint for private. Nu har Canonical en meget kommerciel tilgangsvinkel til Linux og tilbyder supportaftaler til virksomheder. Og netop i virksomheder er det en fordel at kunne udrulle det rigtige GUI i første hug. Det holder TCO nede.

 • 0
 • 0
#9 Dávur Eyðunsson Sørensen

Der blev sagt

ingen grund til at lave flere distro'er af den grund.

og det er pænt i forlængelse af Ubuntu-diskussionen, der har raset på andre tråde denne uge, hvor Ubuntu har fået en del høvl.

Den brede vifte af officielle Ubuntu-varianter er signal-forvirring lige efter bogen og er i en grad med til at dræbe det smule moment, Linux har haft i fremmarchen på desktop-fronten. Slutbrugerne (aka de u-indviede PC-brugere) får for mange valgmuligheder og forvirres - det er kun de virkelig motiverede, der tør træde ind i butikken kigge nærmere på udvalget på hylderne; mange drejer simpelthen 180 grader i butiksdøren og kommer ikke igen.

Vi skal have een rock-solid distro med en så brugervenlig tilgang som overhovedet muligt og 'flagskibet' Ubuntu har meget af det, der skal til. Men skal der absolut være X antal officielle *buntu-versioner, så tag dog i det mindste lidt ved lære af klassisk Debian og total-dybfrys en NewbieBuntu-version, fokusér på at den er så clean som muligt og lader sig installere på minimalistisk gammelt jern. Tutorials, hvor man trin for trin viser hvordan man installerer eyecandy/blingbling/[whatever new buzzword], skal nok dukke op ret hurtigt i kølvandet, vil jeg tillade mig at gætte på.

 • 0
 • 0
#10 Jesper Poulsen

Den brede vifte af officielle Ubuntu-varianter er signal-forvirring lige efter bogen og er i en grad med til at dræbe det smule moment, Linux har haft i fremmarchen på desktop-fronten.

Det skal du nu ikke regne med. Til dem der er i tvivl - hent de forskellige og prøve dem af - det er det vi har Live-CD'er til. Jeg har endnu ikke hørt om for der er blevet så forvirret over de forskellige udgaver at de har vendt det ryggen. Men jeg har hørt om folk der har måttet hente mere end ét image for at finde en udgave der passede i temperament. Jeg bifalder skam forskellige GUI's til den samme distro; hvad jeg ikke bifalder er at man trækker sine fikse idéer ned over hovedet på folk i form af default-indstillinger der ikke kan ændres. Som feks. ønsket om at notifikationsområdet skal være en menu. Lad være med at fjerne valgfriheden.

Det er tilgengæld noget andet der dræber - nemlig ustabiliteten, især overfor hardware. Det er ikke et spørgsmål om hvorvidt den ene brugerflade er mere tillokkende end den anden. Det er et spørgsmål om at kunne levere en vare der virker.

En Ubuntu-version af Debian stable kunne være en løsning. Debian's stable-versioner er i hvertfald stabile. :-)

 • 0
 • 0
#11 Steffen Christensen

Linux//ubuntu skal ikke blive det næste windows. Det handler bestemt ikke om at der skal findes een løsning som alle skal kunne lide. Det handler om at ubuntu prøver at lave en distribution som når ud til så mange, så vidt muligt!. Det vil blive en kæmpe problem hvis det i linux verdenen vil blive lige så lukket som i windows verdenen hvor brugeren skal tilpasse sig systemet og ikke omvendt... Med en holdning der siger at mere end et system er blot forviring og dermed dårligt bør blot lade være med at interessere sig for andre end fx. ubuntu og så bare lukke øjene når der sker noget nyt. At en distribution bliver en "officiel ubuntu-variant" betyder vel egentligt bare en form for sikkerhed for dens brugere og en form for "kvalitetsmærke"..

I linux handler det om frihed, og om at vælge det system der er tættest på at passe til en, og derefter ændre det til at passe perfekt til en. Det er bestemt ikke! en forviring der er negativ.

Hvis man ser på windows, som også selv har en hel del udgaver (som jeg har svært ved at finde den egentligt forskel på, selvom jeg vil mene jeg er rimelig øvet indenfor "computer verden"), og hvis brugere hver gang skulle tage stilling til hvilken windows der skulle installeres på deres computere, ja så vil den samme "forviring" komme dem i møde. Men det problem er jo heldigvis løst fra microsoft side, ved at tvangsindlægge deres kæmpe sugemalle af et OS ind på samtlige computere, på nær ganske få.

Så når en ny linux distribution kommer ud der indeholder en ordentligt kvalitet og arrangement fra udviklerne, så tager jeg glædeligt imod den

 • 0
 • 0
#12 jonas koch

det er noget pladder jesper. vis mig det firma som står i kø for at smide L/X/K-buntu på. og hvorfor skulle de også det. det er jo på ubuntu udviklingen foregår fra canonical's side af, det kan ingen være i tvivl om.

jeg kan kun være enig med Davur, det bidrager kun til forvirring (har du et link, til den diskussion, iøvrigt?)

 • 0
 • 0
#14 Dávur Eyðunsson Sørensen

@Steffen

ifølge http://distrowatch.com/ Top 100 er der et rimelig bredt udvalg, der skulle sikre friheden til at vælge; der ville jeg slet ikke være så nervøs ;)

Linux//ubuntu skal ikke blive det næste windows. Det handler bestemt ikke om at der skal findes een løsning som alle skal kunne lide. Det handler om at ubuntu prøver at lave en distribution som når ud til så mange, så vidt muligt

Enig og uenig. - Linux bliver aldrig Windows men Ubuntu, markedets måske kendteste Linux-aktør, risikerer at blive en konstruktion ækvivalent til Microsoft/Windows - der er trods alt en kommerciel foretningsmodel bag ;)

 • Ubuntu skyder sig selv i foden når de fragmenterer deres eget produkt sådan som det er tilfældet. Friheden til at vælge bør næsten indeholde en paragraf om, at det skal være enkelt at træffe valget :D

 • Det handler i den allerhøjeste grad om at finde (mindst) en løsning, alle skal kunne lide. Vi skal have fat i de nye brugere, der tager deres første spæde skridt udi computerbrug

@Jonas

Diskussionen har kørt på http://www.version2.dk/artikel/19023-ubuntu-1104-koerer-paa-krykker og http://www.version2.dk/artikel/18942-ubuntu-1104-dag-4-og-stadig-i-probl...

 • 0
 • 0
#16 jonas koch

@jesper - det var dig der bragte virksomheder og TCO på banen, ikke mig. ergo er bevisbyrden din, eller rækker den kun til at give mine indlæg et flot minus ?

@davur - ok jeg troede det var på et ubuntu forum... tror ikke shuttleworth kigger på v2 ;) enig igen. men! heldigvis for os der deler den mening, har canonical gemt de andre distro'er pænt af vejen på deres "nye" side ifht. den gamle. man skal lede ret grundigt efter dem...

@peter - så er det jo godt der er masser af alternativer til ubuntu ifg. distrowatch.com...

 • 0
 • 0
#17 Peter Jespersen

Jeg vil nu gerne have min KDE uden Evolution, tak.

Det kunne klares med install patterns som i openSUSE. Vælger man f.eks at få installeret LXDE så får man Claws-mail som postklient. Vælger man så flere skrivebordsmiljøer, skal man så selv fravælge det man ikke vil have.

 • 0
 • 0
#18 Dávur Eyðunsson Sørensen

@Jonas

Shuttleworth kan være ret ligeglad med, hvad der snakkes om på danske fora. Jeg tror ikke den danske *nix-brugermasse er stor nok til at kritik fra den front bekymrer ham særlig meget ;)

Indrømmet: Jeg var ikke rigtig opmærksom på den ændring. Der er ganske vist tegn på, at man på deres website forsøger at nedtone de øvrige varianter, hvilket jeg ser som et skridt i en bedre retning mht en forenklet indgangsvinkel for nye brugere og nysgerrige konvertit-kandidater :)

Så er der andre kritikpunkter men de er til debat i de andre tråde ;)

 • 0
 • 0
#19 jonas koch

@davur - ja netop. men der er vel en grund til de har skjult dem så godt, kubuntu er f.eks. ikke en særlig god oplevelse, i min optik. der findes langt bedre distro'er med KDE (hvis man er til det windows-kopi DE vel og mærke...)

men nok om det - den debat må vist fortsættes på ubuntudanmark.dk 's forum... :)

 • 0
 • 0
#20 Steffen Christensen

@ Dávur

Man kan vel sige at der er to "kommercielle planer", nemlig at få indført ubuntu hos private og hos firmaer. Firmaer bør bestemt ikke komme i tvivl om hvilken distro de skal bruge, da de altid vil tage de største på markedet og dem hvor der står seriøse og store firmaer bag som kan yde support og give garanti for produktet. Dermed er vi ca. nået ned til "openSUSE, RedHat, Ubuntu". Der er derfor ikke nogen forvirring med hensyn til at nå deres "interprise-publikum".

Ser man på den private del. Ja så er der efter min mening to-tre forskellige menneskegrupper som for mig kan inddeles således:

Den første gruppe består af de mindst computer erfarende, som har læst en nyhed på version2, newz.dk eller whatever om ubuntu, og bliver enig med sig selv, at det kunne være rart at slippe for virus og aldrig betale en krone for software igen. Derfor henter de og installere ubuntu.

Den anden gruppe er den lidt mere erfarende computer bruger. Han læser en artikel omkring ubuntu, og går derefter på wikién og læser om den. Han finder så ud af at der er 1000000000-vis af forskellige linux distributioner derude, og ender med at skrive et indlæg på ubuntudanmark.dk om ubuntu vil være den rigtige for ham eller om det skal være mint, suse, mandriva......

Den sidste gruppe er 1337 gruppen. De læser en artikel om ubuntu, undersøger og sætter sig ind i hvad det er, og vælger derefter selv hvad der er bedst for dem.

Så i mit hovede er det kun den anden gruppe af computer brugere, som kan blive forvirret over antallet. Og ser man ny på ubuntus konsekvente fokusering på nybegyndere og "user friendliness" og deres hurtige forøgelse i popularitet, så skulle det undre mig hvis ikke ubuntu snart blev kendt nok til at folk udelukkende ville tage den, fordi de aldrig har hørt om de andre.

 • 0
 • 0
#21 Dávur Eyðunsson Sørensen

@Steffen

når du siger at

så skulle det undre mig hvis ikke ubuntu snart blev kendt nok til at folk udelukkende ville tage den, fordi de aldrig har hørt om de andre.

er det svært at blive uenig med dig - jeg mener faktisk at det er der, vi er p.t. og deri ligger så et problem, der bl.a. har været debatteret i andre tråde her på v2 og hvor jeg så mener: at når en distro har opnået status af at være 'den eneste ene Linux' overhovedet i de uindviedes øjne, så forpligter det! Så skal den distro pokkerståidet være sit ansvar bevidst overfor især nybegyndere indenfor Linux (det står altsammen i Peter Tofts sidste par blogindlæg omkring Ubuntu 11.04 og kommentarerne dertil), hvilken af dine grupper de så end måtte tilhøre.

Ang. de kommercielle brugere, så formoder jeg at de qua deres status som decideret IT-storforbrugere er bedre i stand til at sondere terrænet og træffe de valg, der er bedst for dem; der er jeg heller ikke så urolig. De vælger til primær-driften allerhelst Enterprise distroer: RedHat Enterprise, Novell/Suse Enterprise Linux (som på mit arbejde. Kanon platform) eller Ubuntu og til sekundære tjenester...well, det er så spørgsmålet, ikke sandt ;) ? Jeg hælder mest til Debian.

Næh, det er i newbie-land, der mangler noget - og Ubuntu er endnu ikke svaret på alle vores bønner, deres userfriendliness m.m. til trods.

 • 0
 • 0
#22 Steffen Christensen

@Dávur

nææ næ, ubuntu er ikke svaret på alle vores bønner, men selvom windows bliver brugt af "basically everybody", så er de jo for mig endnu længere fra svaret på alle vores bønner. (på nær deres kompatibilitets niveau, som de jo har opnået pga. deres masseinfektion i hele verdenen)

Så derfor er jeg 100% sikker på at ubuntu kan "overtage" windows rolle.

ubuntu er bestemt ikke svært! der kan være snak om mangler og åbenlyse fejltrin i deres nye dille der hedder unity. Men lad os nu sige at LTS bliver mere standard og ikke kun for folk som er for doven til at opgrader, og dermed stole på at unity er så godt som perfekt (med hensyn til bugs, og idiotsikring) til 12.04.

Igen. Ubuntu er bestemt ikke svært, og særdeles ikke svære end windows. Men i og med at alle bruger windows, så vil det betyde at folket skal afvænnes og derefter tilvænnes igen. Windows har den klokkeklare fordel, at langt de fleste starter deres computer karriere med windows, og dermed danner et billed for mennesker om hvordan en computer skal opføre sig.

Ubuntu skal lave noget som begynder venligt, men heller ikke virker som et telefon OS klasket over på en 19" widescreen. Og det er en kæmpe udfordring, som jeg tror på at unity er svaret på. Dog er det ikke færdigt endnu, men jeg ser et skarpt lys i 2012. Om det så blot er mayaernes indvadering af jorden, skal jeg ikke kunne sige.

 • 0
 • 0
#23 Jesper Poulsen

@jesper - det var dig der bragte virksomheder og TCO på banen, ikke mig. ergo er bevisbyrden din, eller rækker den kun til at give mine indlæg et flot minus ?

Der er en tysk forsikringskoncern (LVM Versicherungen) der har valgt at udskifte 10.000 Windows-maskiner med Ubuntu, iflg. Canonical.

For dem vil det ikke være ligegyldigt om det GUI de vil have på de enkelte maskiner kommer på med det samme eller skal efterinstalleres. Deres software er JAVA-baseret og er dermed GUI-uafhængigt.

 • 0
 • 0
#24 Jesper Poulsen

Ubuntu skal lave noget som begynder venligt, men heller ikke virker som et telefon OS klasket over på en 19" widescreen. Og det er en kæmpe udfordring, som jeg tror på at unity er svaret på.

What?

Unity får det da [u]netop[/u] til at se ud som et telefon-OS klasket på en stor widescreen.

Hverken Gnome, XFCE eller KDE har disse "telefon-tendenser". De får computeren til at ligne en computer.

 • 0
 • 0
#25 Steffen Christensen

gnome 2, xfce eller kde har heller ikke samme værdi med hensyn til brugervenlighed. Der bliver nødt til at være en form for simplificering over systemet, samt noget der ikke ligner windows 2000. Det skal være smart, let at bruge, og samtidig passe så godt muligt til erfarende folk.

Jovist har ubuntu fået store ikoner, men det er heller ikke færdigt endnu (Ikke at jeg da tror du smider ikonerne væk i senere udgaver, men forventer da en del forbedringer)

Ser du på gnome3 som også har gjort et kæmpe arbejde indenfor "brugervenlighed", så synes jeg da at det er langt mere præget af et telefon OS. De har jo fjernet alt der hedder "windows management".

 • 0
 • 0
#27 jonas koch

@jesper - fair nok. men jeg tvivler på at et firma vil smide KDE,XFCE eller LXDE som default GUI. men jeg kan ikke være 100% sikker, det er blot min formodning.

men jeg må erkende, at netop unity var det der fik mig til at skifte fra mint. og efter noget tilvænning er jeg blevet glad for det.

at jeg så synes ubuntu 11.04 har en masse bugs, er en anden side (som jeg aldrig er stødt på i mint). det får en til at overveje om så strikse release-dates er en god ide - hvor mint kører med en lidt anden filosofi "it's done when it's done".

 • 0
 • 0
#29 Dávur Eyðunsson Sørensen

@Jonas

unity var det der fik mig til at skifte fra mint.

Well, jeg er i gang med skiftet fra Ubuntu til LMDE p.gr.a. den langt bedre kompatibilitet og performance, jeg får ud af mine testmaskiner af alle aldre, fra min 1 årige monster-laptop fra Dell til den 8 år gamle Travelmate-veteran fra Acer. Og vi taler slet ikke om VM-installationer...

Men OK, det er forskelligt, hvad man fokuserer på...

 • 0
 • 0
#30 Jesper Poulsen

@jesper - fair nok. men jeg tvivler på at et firma vil smide KDE,XFCE eller LXDE som default GUI.

Du mener altså at de 3 nævnte GUI's er mindre værd end Gnome/Unity?

Forsikringsselskabets software er GUI-uafhængigt (faktisk er det OS-uafhængigt). Der er med andre ord ingen ydelsesmæssigt forskel på de forskellige *buntu'er (udover GUI'erne indbyrdes ydelsesforskelle).

 • 0
 • 0
#32 Lars Lundin

Det er som om GUI-designerne har en idé om one-size-fits-all og så derefter kigger på laveste fællesnævner.

At finde den laveste fællesnævner er en nyttig regneoperation, f.eks. når man skal addere to brøker.

Blandt folk, der kan regne, bør det begreb ikke misbruges til at udtrykke kritik.

 • 0
 • 0
#33 jonas koch

@jesper - jeg er ikke tilhænger af dem, og hvordan du kan se KDE som bedre end gnome med unity forstår jeg ikke.

men jeg mener også at desktop linux trænger til en fornyelse. og der er unity et frisk pust. det der med at hænge fast i en PC skal ligne windows for workgroups 3.11, deeet.... men heldigvis har folk valget. i ubuntu 11.10 bliver unity standard, både på 2d og 3d delen, hvor man nu får standard gnome hvis man ikke har 3d hw nu.

kritikken af unity minder mig om xp vs vista. folk hylede op om hvor dårligt det vista var og det lignede slet ikke xp og det kunne de ikke finde ud af. windows 7 ligner stort set vista på en prik. men der er ingen kritik af GUI som der var med vista... man kan tilsyneladende vænne sig til meget?!

 • 0
 • 0
#34 jonas koch

@davur - husk du må ikke sammenligne en rolling release af mint med "ubuntu"-udgaven af mint. personligt ville jeg aldrig smide en rolling release på noget som helst der var andet end min egen workstation.

jeg har dog lagt mærke til mange er glade for LMDE (selvom de ofte skal bakse lidt mere med tingene) - så mon ikke det er ? om tid før alle mint versioner er baseret på rolling release.. og dem der søger en "ubuntu" distro holder sig til... ja, ubuntu.

 • 0
 • 0
#35 Dávur Eyðunsson Sørensen

@Jonas

LMDE har fungeret som en drøm på samtlige maskiner, jeg har prøvet hidtil. Intet baks overhovedet :) Men som du siger, så er det mest til privat-maskineri, man bør bruge den. Når jeg hidtil har brugt Ubuntu i driftsøjemed, er det udelukkende med LTS-versioner - det bliver så 100% Debian fremover.

Snak om GUI: Jeg er ellers Gnome-only men så har jeg brugt Unity på min eeepc 900 siden UNR kom med den på og i den version kunne jeg faktisk godt lide den; det er en device, hvor GUI af den art er mere på sin plads. Jeg kan derimod ikke endnu se den forkromede gevinst med at have det på dags-standard kæmpeskærme.

 • 0
 • 0
#36 jonas koch

@davur - ok du er en af de heldige (!), har du f.eks. prøvet wi-fi?

jeg kan kun være enig ang. ubuntu LTS.

ang GUI - http://www.linuxin.dk/node/18331

jeg må erkende, at selv med en 24" wide synes jeg unity er udmærket? selvom den første dag ikke var nem at komme igennem!! men måske savner jeg bare noget andet end windows 7 og gnome panels... jeg er tilgengæld ikke speciel vild med gnome shell, de par gange jeg har prøvet det, der virker unity mere gennemført - men vi er jo kun i version 1.0 og der er meget som skal forbedres endnu...

 • 0
 • 0
#37 Dávur Eyðunsson Sørensen

@Jonas

har du f.eks. prøvet wi-fi?

ja, det har jeg da og netop det imponerede mig - out-of-the-box på foreløbig 6 ud af 6 laps, nye og gamle. Og især den ene har drillet konsekvent i flere år under Ubuntu, så.... Jeg har godt set at andre har dårlige oplevelser men altså ikke mig, endnu da; ingen tweaks har endnu været nødvendige, hvilket imponerer mig.

 • 0
 • 0
#38 Jesper Poulsen

@jesper - jeg er ikke tilhænger af dem, og hvordan du kan se KDE som bedre end gnome med unity forstår jeg ikke.

Jeg bryder mig ikke om KDE, men det skal ikke forhindre andre i at bruge det og - jeg vil ikke presse en given brugerflade ned over hovedet på folk. Det har vi Apple og Microsoft til. Er det ikke netop dem vi gerne vil undgå at blive sammenlignet med?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere