Et nyt lovforslag vil give Politiets Efterretningstjeneste adgang til de oplysninger, som flyrejseselskaber gemmer om deres passagerer – det vil eksempelvis sige kreditkortoplysninger, tidligere reservationer, bagageoplysninger og oplysninger om, hvem en given person rejser sammen med. Alt sammen uden retskendelse.
Det skriver Berlingske.
Oplysningerne går under betegnelsen PNR-data (Passenger Name Record), og justitsminister Mette Frederiksen (S) mener, at hurtig adgang til dem vil være en stor hjælp i forbindelse med terrorbekæmpelse.
»Når vi giver PET mulighed for at få oplysninger om, hvem der rejser ind og ud af landet, ligger der tungtvejende samfundsmæssige hensyn bag lovforslaget. Efterretningsarbejde er ofte som at lægge puslespil, hvor enkeltoplysninger, som ikke nødvendigvis er belastende, kan have afgørende betydning for terrorforebyggelse, når de samles med andre oplysninger. Derfor skal PET i vidt omfang kunne indhente oplysninger,« siger hun.
Forslaget giver også PET hjemmel til at overvåge personer, der rejser til destinationer, som vurderes at være relevante i forbindelse med terrorisme.
Helt konkret skal flyselskaberne, hvis forslaget vedtages, udlevere oplysningerne til Skat, hvorefter PET får adgang til dem. Det skal råde bod på, at det tidligere samarbejde mellem de to, hvor PET brugte oplysninger fra Skats håndhævelse af toldloven, er brudt sammen på grund af tvivl om det juridiske grundlag.
Jurister og organisationer kritiserer forslaget for at være for vidtgående, og Jacob Mchangama, direktør i den uafhængige tænketank Justitia, savner konkrete eksempler på, at PNR-data har været essentielle for efterretningstjenestens arbejde.
»Hvis man skal vedtage den slags, bør der være solide holdepunkter for, at dette er nødvendigt. Det, at man får de her oplysninger, kan selvfølgelig give et billede af, hvem man rejser med, og hvor man færdes. I samspil med de øvrige informationer, de kan få adgang til, er det klart et skridt i retning af, at vores færden i stigende grad meget detaljeret registreres. Her får man endda adgang til oplysningerne uden en retskendelse,« siger han.
Også Rådet for Digital Sikkerhed kritiserer forslaget, og formand Birgitte Kofoed Olsen påpeger, at man ved hjælp af eksisterende teknologi kan indrette et system til analyse af rejsemønstre, så den enkeltes identitet først bliver afsløret, når der foreligger en konkret mistanke.
Både Venstre og Dansk Folkeparti har erklæret sig åbne for forslaget.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.