Lovforslag i Californien vil forbyde bots at imitere mennesker

Kongressen i amerikansk delstat behandler lovforslag, som vil gøre det ulovligt for bots at kommunikere med mennesker uden at afsløre deres 'kunstige identitet'.

Et lovforslag kaldet B.O.T. Act er denne uge kommet tættere på at blive lovgivning i den amerikanske delstat Californien.

Lovforslaget, der behandles i delstatens kongres, vil gøre det ulovligt for en computer at kommunikere med mennesker i delstaten, hvis ikke den afslører, at den rent faktisk er en computer.

Det skriver The Register.

Forslaget har blandt andet mødt modstand fra foreningen Electronic Frontier Foundation (EFF). De skrev i forgårs på deres hjemmeside, at de er imod lovgivningen, fordi den kan skade ytringsfriheden.

De henviser blandt andet til Googles demo af deres nye Duplex-teknologi, der for to uger siden gav anledning til kritik af virksomheden. Programmet ringede under demoen til en restaurant og en frisør og førte derefter samtaler uden at oplyse personerne i den anden ende om, at de talte med program.

Læs også: Stemme-syntese: Er kunstige stemmer det nye sikkerhedsproblem?

Derudover gjorde botten brug af udråbsord som 'øhm', hvilket af nogle blev opfattet som vildledende og et udtryk for manglende etik. Google har senere meldt ud, at der var tale om optagelser, og at de vil sikre sig, at programmet identificerer sig selv som et sådant i fremtiden.

Selvom tilfælde som Duplex kan kræve korrekt identificering, så mener EFF, at et generelt lovbetinget forbud er problematisk.

»Der er mange cases - og det her er måske én af dem - hvor det giver mening for bots at få det rette label, så folk på behørig vis kan kalibrere deres svar. Men forslag om generel lovbetinget identificering, som det nuværende forslag i Californien, medfører betydelige bekymringer mht. ytringsfrihed,« skriver Electronic Frontier Foundation.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Christian W. Moesgaard

Jeg mener ikke, at robotter skal kunne bestå turing testen. Hvis man spørger dem, om de er en robot, så skal de svare ja. Ellers synes jeg det Google laver er rimelig creepy.

Selvfølgelig er der nogle akademiske undtagelser, hvor man i kontekst godt ved i forvejen, at det er en robot, men ellers synes jeg at loven giver fin mening.

Og jeg forstår ikke helt hvorfor en AI skal have ytringsfrihed?

 • 5
 • 0
#4 Flemming Hansen

Begrænsningerne handler nok mere om hvad der bliver åbnet op for af muligheder for misbrug ved at tillade at AI taler med mennesker. Pludselig skal man ikke betale telefon-sælgere løn, og vi kan havne i det der modsvarer et spam-helvede, bare ved mere "personlig" kontakt.

Langt henad vejen handler det nok mere om tilvænning. Ligesom da folk begyndte at få mobiltelefoner og mange blev forargede over den slags i det offentlige rum. Jeg er dybest set ligeglad med om jeg taler med en rigtig person eller AI når jeg fx. ringer for at bestille bord på en restaurant. Bare jeg opnår det jeg ønskede med mit opkald. Det er en balance, og ikke bare enten/eller.

Faktisk kan jeg komme i tanke om flere telefonsamtaler jeg har haft hvor jeg er sikker på at AI ville have været både mere venlig og kompetent :-)

 • 3
 • 0
#8 Simon Mikkelsen

Pludselig skal man ikke betale telefon-sælgere løn, og vi kan havne i det der modsvarer et spam-helvede, bare ved mere "personlig" kontakt.

Særligt i USA er det allerede et problem. Billige folk fra Indien er nemme at identificere, men de har også AI bots der ringer og snakker med folk. Heldigvis har vi strenge regler på det område, så automatiserede telefonsælgere er et noget mindre problem i Danmark.

 • 1
 • 0
#9 Hans Nielsen

Derfor skal AI have ytringsfrihed? Det lyder lidt sært, at give rettigheder til en AI (endnu).

Måske er det omvendt. Hvis AI/Software får borgerrettigheder. Så har formynderen for den, som må være sælger/udvikleren/programmøren det juridiske ansvar for hvad den laver. Og kan blive draget til ansvar. Men ellers har du ret. Det lyder som at nogle smarte sælgere, ikke har lyst til at få lukke derss foretning.

https://www.youtube.com/watch?v=VsOPjwuxaEg

https://www.youtube.com/watch?v=uIecyRCIFkI

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere