Lovændring bringer millioninvestering i fare: Usikkert om nyt skattesystem kan bruges

Illustration: Jesper Kildebogaard
Kombit har fået udviklet et nyt system til inddrivelse af ejendomsskat i kommunerne. Men midt i udviklingen overgik området til staten, og nu er systemets fremtid usikker.

Opkrævningen af ejendomsskatter overgår fra kommunerne til staten, og det bringer fremtiden for et splinternyt kommunalt skattesystem i fare.

Kommunernes it-fællesskab Kombit har i sommer modtaget systemet Ejendomsskatter og Ejendomsbidrag (E&E) fra leverandøren DXC, men midt i udviklingen kom det frem, at kommunerne slet ikke får brug for systemet alligevel.

Med boligaftalen fra maj 2017 blev det nemlig besluttet, at ejendomsskat bliver et statsligt foretagende fra 2021, og derfor skal kommunerne ikke længere løse den opgave, systemet er indkøbt til.

Sanne Mi Poulsen er projektleder hos Kombit, og hun fortæller, at man fik det at vide så sent i processen, at der ikke var tid til at ændre noget.

»Leverandøren var ret langt i projektet, da vi fandt ud af det. Vi blev orienteret på samme tidspunkt som de andre parter og havde derfor ikke forudgående kendskab til, at området overgår til staten,« siger hun til Version2.

Men selvom man havde fået det at vide tidligere, havde det ifølge Sanne Mi Poulsen ikke gjort den store forskel.

Det er nemlig stadigvæk ikke fastlagt, præcis hvordan inddrivelsen skal foregå hos staten, og det ville derfor ikke have været muligt, at ændre systemet, så det passede til statens kommende inddrivelsesopgave, da man fik det at vide, siger hun.

»Der er ikke noget lovgrundlag på plads, så selv hvis vi havde kunnet nå at justere på det, så havde vi ikke noget konkret at gøre det ud fra. Så vi holdt os til planen i stedet for, og nu er det så ved at blive undersøgt, om systemet alligevel kan bruges.«

Uklart om skattemyndighederne kan bruge systemet

I aftalen for kommunernes økonomi i 2019 kan man læse, at regeringen og KL som udgangspunkt er enige om, at Skatteministeriet overtager det nye system.

Lige nu er der dog forhandlinger i gang mellem KL og skattemyndighederne, der blandt andet skal kaste lys over, hvilke justeringer af systemet der skal til for, at det kan bruges i staten, og hvad det kommer til at koste.

»Regeringen og KL er som udgangspunkt enige om, at Skatteministeriet overtager kommunernes E&E-system (Ejendomsskat og Ejendomsbidrag) til den statslige beregning og opkrævning af kommunal grundskyld fra 2021. De teknologiske, økonomiske, juridiske og processuelle forhold herved afklares i efteråret 2018,« står der i aftalen.

Prisen er hemmelig

Kombit afviser at fortælle, hvad E&E-systemet har kostet, og da Kombit er undtaget fra aktindsigt, er det ikke umiddelbart muligt at finde ud af, præcis hvor mange offentlige midler det drejer sig om.

I en forhåndsmeddelelse fra 2014 vurderede Kombit dog selv projektets værdi til at ligge mellem 150 og 250 millioner kroner.

Version2 rettede i sidste uge henvendelse til Skattestyrelsen, der henviste til Udviklings- og Foreklingsstyrelsen, som endnu ikke er vendt tilbage med et svar på, om man kan bruge E&E-systemet, og hvad det i så fald kommer til at kræve af tilpasninger.

Det har indtil videre heller ikke været muligt at få KL til at give en status på forhandlingerne om E&E.

Ifølge Kombit har man ikke forholdt sig til, hvad der skal ske, hvis Skat ikke kan bruge systemet

Version2 følger op, når nye oplysninger bliver tilgængelige.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Anne-Marie Krogsbøll

"Prisen er hemmelig Kombit afviser at fortælle, hvad E&E-systemet har kostet, og da Kombit er undtaget fra aktindsigt er det ikke umiddelbart muligt at finde ud af, præcis hvor mange offentlige midler det drejer sig om."

Det er det værste - vi er til grin og trækkes rundt ved næsen af høje herrer og damer, som vi ikke aner om de har travlt med at forgylde deres venner - og egen bankbog.

Danmark - verdens potentielt mest korrupte land..... (vi aner det ikke).

  • 25
  • 0
#4 Anne-Marie Krogsbøll

"I en forhåndsmeddelelse fra 2014 vurderede Kombit dog selv projektets værdi til at ligge mellem 150 og 250 millioner kroner."

Lyder det ikke forbløffende billigt, sammenlignet med hvad vi er vant til for offentlige projekter? Det er muligt, at det kunne gøres for den pris - men er det så faktisk prisen? Bud fra kyndige folk ønskes.

Kunne det tænkes, at prisen (den samlede) reelt er betydeligt højere - pustet op af alle mulige "overheads" (inkl. diverse mindre pæne udgifter)?

Vi aner det ikke - og hvad rager det os - det er jo (åbenbart) som sædvanligt ikke vores, borgernes, penge?

Fra dagens Politiken (kræver vist ikke abonnement): https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art6737769/Politikerne-har-sv%C3...

  • 2
  • 0
#5 Steen Christensen

"Version2 rettede i sidste uge henvendelse til Skattestyrelsen, der henviste til Udviklings- og Foreklingsstyrelsen, som endnu ikke er vendt tilbage med et svar på, om man kan bruge E&E-systemet, og hvad det i så fald kommer til at kræve af tilpasninger."

Hvorfor skulle de ikke kunne bruge det? Det er vel de samme ejendomsskatter der skal opkræves, uanset hvem der betaler løn til medarbejderne.

Men selvfølgelig - hvis det kun har kostet 250 millioner er det nok for billigt til staten. Der skal det vel helst være milliarder før det kan bruges.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere